به گزارش راهبرد معاصر؛ هرچه به انتخابات 2020 ریاست جمهوری آمریکا نزدیک می شویم، کارزار رقابت های انتخابی نیز حساس تر می شود. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در تاریخ 3 نوامبر (برابر با 13 آبان 1399) برای بار پنجاه و نهم، برگزار خواهد شد و تکلیف رییس جمهور جدید آمریکا و معاون اول او را مشخص خواهد کرد. اما پیش از آن باید منتظر نهایی شدن گزینه حزب دموکرات برای رقابت با ترامپ بود؛ نامزدی که به احتمال زیاد پس از رای گیری «سه شنبه بزرگ» مشخص خواهد شد.
در انتخابات های ریاست جمهوری آمریکا، حزبی که رییس جمهور به آن تعلق دارد معمولا کاندید دیگری برای رقابت های انتخاباتی معرفی نمیکند. از همین رو و با توجه به ساختار انتخاباتی آمریکا و رقابت بین دو حزب اصلی جمهوری خواهان و دموکرات ها، کاندیدای اصلی جمهوری خواهان برای ریاست جمهوری شخص دونالد ترامپ و برای معاون اول رییس جمهور «ویلیام ولد» خواهند بود. اما در مقابل رقبای دموکرات او پیش از ورود به رقابت اصلی باید از فرایند انجمنهای حزبی و مناظره های آن عبور کنند. با برگزاری برخی از مناظره های مذکور، از بین 24 داوطلب حزب دموکرات که برای حضور در مناظره اول نامزدهای انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا اعلام آمادگی کرده بودند، تنها چند نفر در گردونه اصلی رقابت باقی مانده اند.
یکی از این افراد، «سناتور برنی سندرز» است. با توجه به پیروزیهای این سناتور چپگرا در رقابت درونحزبی دموکراتها امید حامیان وی برای نامزدی حزب بیشتر میشود. این درحالی است که مخالفان سندرز در حزب دموکرات به منظور تخریب این سناتور کهنه کار میگویند او در نهایت نمیتواند هدف اصلی این حزب را که شکست ترامپ است، برآورده کند.
نامزد دیگر دموکرات، «مایکل بلومبرگ» سناتور میلیاردری است که به تازگی توانسته رسما وارد مناظرههای درونحزبی دموکراتها شود؛ گفته می شود وی تلاش می کند بقیه داوطلبان نامزدی حزب را متقاعد کند که تا قبل رایگیریهای «سهشنبه بزرگ» به نفع او کنار بکشند؛ زیرا وی به خوبی می داند در صورت پر تعداد بودن رقابت در آن روز، عملا سندرز پیروز این عرصه خواهد شد.
هر کدام از سیاستمداران حاضر در رقابت مقدماتی حزب دموکرات برای کسب نامزدی حزب در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر (آبان) باید بتوانند اکثریت نزدیک به چهار هزار نماینده حاضر در کنوانسیون حزب دموکرات را تعیین کند تا آنها در کنوانسیون به او و معاونش رای دهند. نامزدها در جریان انتخابات مقدماتی در ایالت های مختلف، براساس درصد رای خود تعدادی از نمایندگان آن ایالت را در کنوانسیون حزب دموکرات تعیین میکنند.
با توجه به وضعیت فعلی نامزدهای مختلف حزب دموکرات، بر طبق برخی نتایج به نظر می رسد تا کنون برنی سندرز نسبت به سایر رقبای خود وضعیت بهتری دارد. شکست برنی سندرز در «سه شنبه بزرگ» در برخی از ایالت ها می تواند پیروزی نهایی او در مقابل رقبای دموکراتش را با مشکل مواجه نماید. زیرا در این صورت، توجیه رای دهندگان در مورد اینکه توانایی پیروزی نهایی در مقابل ترامپ را در ماه نوامبر دارد، کار دشواری خواهد بود. اما در صورتی که وی بتوانند در «سه شنبه بزرگ» نتایج خیره کننده ای به دست بیاورد، به نظر می رسد در ادامه راه با مشکل چندانی مواجه نباشد و بتواند سایر رقبای دموکرات خود را از گردونه رقابت حذف نموده و به نامزد نهایی حزب دموکرات انتخاب شود.
بر طبق قوانین انتخاباتی آمریکا، رای دهندگان در ۱۴ ایالت آمریکا روز سوم مارس (۱۳ اسفند) بیش از یک سوم کل نمایندگان حاضر در کنوانسیون حزب دموکرات را که وظیفه تعیین نامزد این حزب در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری را برعهده دارند را تعیین خواهند کرد.
اهمیت رای گیری در این روز نسبت به دیگر روزهای تقویم رقابت مقدماتی حزب دموکرات از این جهت بیشتر است که نه تنها گزینه ۱۴ ایالت برای نامزدی حزب دموکرات مشخص می گردد، بلکه نتیجه رای گیریها تاثیر زیادی نیز بر ادامه کارزار نامزدهای مختلف خواهد گذاشت. از همین رو است که از این روز در ادبیات سیاسی آمریکا به عنوان «سه شنبه بزرگ» (Super Tuesday) یاد می شود.
پیش از «سه شنبه بزرگ» رای گیری تنها در چهار ایالت «آیووا»، «نیوهمپشایر»، «نوادا» و «کارولینای جنوبی» انجام شده است. تا کنون رای دهندگان تنها در چهار ایالت مذکور برای تعیین نامزد حزب دموکرات به پای صندوق رای رفتهاند یا در گردهماییهای رایزنی برای تعیین نامزد این حزب (Caucus) شرکت کردهاند.
کالیفرنیا، مین، یوتا، کلرادو، تگزاس، اوکلاهما، آرکانزاس، تنسی، آلاباما، کارولینای شمالی، ویرجینیا، مینه سوتا و ماساچوست ایالتهایی هستند که تکلیفشان در رای گیری «سه شنبه بزرگ» مشخص خواهند شد. علاوه بر این، ساکنان «منطقه خودگردان ساموآی آمریکا» در اقیانوس آرام نیز در «سه شنبه بزرگ» به نامزد منتخب خود برای نمایندگی حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری رای می دهند.
بررسی تاریخچه ایالتهایی که در رای گیری «سه شنبه بزرگ» شرکت دارند حاکی از تفاوت های فاحش آنان از نظر گرایش سیاسی و ترکیب جمعیتی است. برخی از ایالتهای ذکر شده مانند کالیفرنیا و ماساچوست طی دهههای گذشته در انتخابات ریاست جمهوری همواره به نامزد دموکرات رای دادهاند. در شماری دیگر از ایالتها مانند تگزاس، اوکلاهاما، تنسی و آلاباما طی دهه های گذشته تنها نامزد جمهوریخواهان برای ریاست جمهوری به پیروزی رسیده است. هرچند که برخی از این ایالت ها از جمله ویرجینیا، کلرادو و کارولینای شمالی در سنوات قبلی به اصطلاح خاکستری بوده اند.
در این دوره نیز به نظر می رسد رقابت بین دونالد ترامپ و رقیب دموکرات او در ایالت های ویرجینیا، کلرادو، کارولینای شمالی و مینه سوتا برای انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر نیز رقابتی سخت و نفس گیر خواهد بود.
شایان توجه است که یکی از مهمترین ایالتهایی که در «سه شنبه بزرگ» شرکت خواهد کرد، ایالت پرجمعیت کالیفرنیا است. نتیجه آرای این ایالت به تنهایی تعیین کننده حدود ۳۰ درصد کل نمایندگانی است که در «سه شنبه بزرگ» برای شرکت در کنوانسیون حزب دموکرات انتخاب خواهند شد.
بررسی ها میدانی و نظرسنجی های انجام شده در ایالات متحده نشان می دهد که محبوبیت دونالد ترامپ در آمریکا در حال افزایش است. بر طبق نظر سنجی اخیر «موسسه گالوپ»، محبوبیت ترامپ 49 درصد و میزان مخالفت با وی 48 درصد است.
این اولین بار است که در نظرسنجی ، میزان حمایت از دونالد ترامپ بیشتر از مخالفانش از زمان آغاز ریاست جمهوری اش در ژانویه 2017 است.
به نظر می رسد با توجه به افزایش محبوبیت وی در این مقطع حساس، شانس وی برای پیروزی برای دور دوم در ریاست جمهوری و حضور در کاخ سفید افزایش می یابد. همچنین بر طبق نظرسنجی پایگاه اینترنتی «فایو تِرتی اِیت» (FiveThirtyEight) درباره محبوبیت ترامپ، میزان محبوبیت وی از ماه سپتامبر که مراحل استیضاح وی آغاز شد، افزایش یافته است. ترامپ که از استیضاح در مجلس سنا تبرئه شد، اکنون میانگین محبوبیتش 43.3 درصد و عدم محبوبیتش 52.2 درصد است.
به اعتقاد برخی تحلیلگران آمریکایی از جمله «هری ایتن» -تحلیلگر سی ان ان- : «میزان محبوبیت ترامپ در زمان مناسبی در حال افزایش است. روسای جمهور با محبوبیتی بین 46 تا 54 درصد در این مرحله معمولا به انتخاب مجدد نزدیک می شوند. روسای جمهور با میزان محبوبیت 45 درصد و کمتر معمولا در انتخابات شکست می خورند. میزان محبوبیت ترامپ ممکن است تا جایی ادامه یابد که بار دیگر در انتخابات پیروز شود».
از طرف دیگر، بر اساس نظرسنجی جدید «شبکه سی بی اس نیوز»، 65 درصد از آمریکایی ها فکر می کنند ترامپ در رقابت تنگاتنگی با یک نامزد دموکرات، بار دیگر پیروز خواهد شد.
لازم به ذکر است، رییس جمهور در آمریکا به صورت غیرمستقیم و در واقع توسط «الکترال ها» انتخاب می شود. تعداد الکترال ها 538 نفر است و فرد منتخب باید حدقل 270 رای به دست بیاورد. در غیر این صورت، مجلس نمایندگان این کشور رئیسجمهور و سنای ایالات متحده معاون رئیسجمهور را انتخاب خواهند کرد.
روند نامزدی در انتخابات آمریکا غیرمستقیم است، به این شکل که رایدهندگان به فهرستی از نامزدهای حزبی برای ارائه به کنوانسیون رأی میدهند (انتخابات مقدماتی). پس از این مرحله و مشخص شدن نامزدهای هر حزب برای ریاست جمهوری و معاون وی، اسامی آنان از سوی احزاب به کنوانسیون ملی معرفی می شود و رقابت انتخاباتی در زمانی حدود شش الی هشت ماه برای تصدی پست ریاست جمهوری آغاز می گردد.