برهم صالح بدون مشورت با فراکسیون ها به معرفی الزرفی اقدام کرده است-راهبرد معاصر
سعدالله زارعی در مصاحبه با راهبرد معاصر مطرح کرد:

برهم صالح بدون مشورت با فراکسیون ها به معرفی الزرفی اقدام کرده است

سعدالله زارعی: جریان حکمت ملی در حدود 18 کرسی در پارلمان دارد او روش برهم صالح رییس جمهور را در معرفی آقای الزرفی مورد انتقاد قرار داده و گفته می شود برهم صالح بدون مشورت با فراکسیون ها به معرفی آقای الزرفی اقدام کرده است. حکمت ملی با اینکه به طور مستقیم در رابطه با عدنان الزرفی صحبت نشده ولی بیشتر روی مخالفت با الزرفی است و لحن آن از مخالفت حکایت می کند. از طرفی جریان فتح تقریبا به طور یکپارچه با این انتخاب مخالف است و الزرفی را واجد شرایط لازم برای این کرسی و پست نمی داند.
سعدالله زارعی؛ تحلیلگر مسائل منطقه
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۲ - ۰۲ فروردين ۱۳۹۹ - 2020 March 21
کد خبر: ۳۸۷۰۸

برهم صالح بدون مشورت با فراکسیون ها به معرفی آقای الزرفی اقدام کرده است

 

سعدالله زارعی تحلیلگر مسائل منطقه درباره انتخاب عدنان الرزفی بعنوان تشکیل کابینه گفت: به رایزنی الزرفی و طیف های مختلف بستگی دارد. باید دید به کجا می رسد فعلا در این رابطه اختلاف نظر وجود دارد. باید به سرنوشت کاندیدا های قبلی نگاه کنیم. متوجه می شویم هیچ چیزی در عراق قطعی نیست و نمی توان روی این مساله با قاطعیت حرف زد.

 

* با توجه به اینکه آقای عدنان الزرفی استاندار سابق نجف بود و در حال حاضر به عنوان نخست وزیر انتخاب شده است شرایط برای ایشان چگونه رقم می خورد؟

ایشان فعلا مامور تشکیل کابینه است و نخست وزیر نیست و رسیدن ایشان به نخست وزیری مشروط بر این است که او بتواند رای مثبت 163 نماینده را به دست بیاورد در حال حاضر در عراق بر سر این مساله اختلاف وجود دارد و فراکسیون های مختلف مواضع مختلف و متفاوتی درباره ایشان اخذ کرده اند. شرایط عراق به گونه ای است که به شدت سیال است و تحت تاثیر عنوان رایزنی ها در داخل جامعه عراق و در بین نخبگان قرار دارد و نمی توان به طور قطعی گفت او نخست وزیر آینده عراق است. باید دید تحولات در روزهای آینده عراق به کجا می انجامد. او فعلا یک ماه فرصت دارد تا رایزنی های لازم را انجام بدهد و بتواند آراء مثبتی کسب کند و به طور رسمی برای گرفتن رای اعتماد به پارلمان معرفی شود.

 

* باتوجه به محیط حاکم در عراق آیا آقای الزرفی می تواند موفق شود؟

به رایزنی الزرفی و طیف های مختلف بستگی دارد. باید دید به کجا می رسد فعلا در این رابطه اختلاف نظر وجود دارد. باید به سرنوشت کاندیدا های قبلی نگاه کنیم. متوجه می شویم هیچ چیزی در عراق قطعی نیست و نمی توان روی این مساله با قاطعیت حرف زد.

 

* چرا برخی از نمایندگان پارلمان از ائتلاف فتح و حکمت حامی او بودند؟

جریان حکمت ملی در حدود 18 کرسی در پارلمان دارد او روش برهم صالح رییس جمهور را در معرفی آقای الزرفی مورد انتقاد قرار داده و گفته می شود برهم صالح بدون مشورت با فراکسیون ها به معرفی آقای الزرفی اقدام کرده است. حکمت ملی با اینکه به طور مستقیم در رابطه با عدنان الزرفی صحبت نشده ولی بیشتر روی مخالفت با الزرفی است و لحن آن از مخالفت حکایت می کند. از طرفی جریان فتح تقریبا به طور یکپارچه با این انتخاب مخالف است و الزرفی را واجد شرایط لازم برای این کرسی و پست نمی داند.

 

همچنین دولت قانونی که به رهبری آقای نوری المالکی فعالیت می کند با این انتخاب مخالف است. سایر جریانات در گروههای شیعه از جمله جریان فضیلت که در حدود 7 کرسی در پارلمان دارد و گروههای دیگری از جمله الصائب و کتایب مخالفت کرده اند همچنین بخشی از اهل سنت با این انتخاب مخالف هستند و در میان کرد ها نیز بخش هایی از آنها از جمله جریانات اسلامی کردی با این مساله مخالف هستند.

 

*پس با این تفتسیر موافقی الزرفی در عراق ندارد؟

به این شکل نیست. البته در کنار آن موافقینی وجود دارند که از جمله مشهورترین آنها ائتلاف صائرون به رهبری مقتدی صدر با 54 کرسی در پارلمان است و همچنین جریان کردی وابسته به آقای بارزانی و آقای برهم صالح نیز به طور مشروط موافقت دارند. البته می توانیم بگوییم اگر شیعه ها موضع یکپارچه ای پیدا نکنند در این صورت شاید کرد ها به عدنان الزرفی رای بدهند. همچنین دو طیف از اهل سنت که شامل طیف آقای نوجیفی که به موصل مربوط است و طیف النوسی که مربوط به الانبار است با این انتخاب موافق هستند ولی در میان این بخش نیز مخالفینی وجود دارد آقای سمیر خنجر و برخی گروههای دیگر با این انتخاب مخالفت کرده اند. بنابراین در مجموع به نتیجه رسیدن معرفی عدنان الزرفی از سوی برهم صالح در هاله ای از ابهام قرار دارد.این موضوع را نیز اضافه کنم که مهمترین حامی الزرفی همین جریان است.

 

*خیابان های عراق برای مدتی آرام بود اما بعد از معرفی عدنان الزرفی باز هم شاهد حضور معترضان در خیابان ها هستیم ارزیابیتان چیست؟

تفاوتی بین مردم معترض در میادین که خواستار استعفای دولت عبدالمهدی بودند با این افراد وجود دارد. دسته دوم جماعتی عمدتا شیعه هستند که با آقای الزرفی به عنوان عنصری بد سابقه مخالفت می کنند بخصوص عملکرد او را در دوران استانداری نجف زیر سوال می برند آنها با هم متفاوت هستند. همین تظاهرات و اعتراضات نشان می دهد عدنان الزرفی راهی هموار در پیش ندارد.

 

* گفته می شود الزرفی طرفدار آمریکا است و آمریکا از او حمایت خواهد کرد این مساله را چگونه می بینید؟

تاثیر آمریکا در تشدید مخالفت مردم و گروههای اسلامی با نخست وزیری ایشان دیده می شود به همین دلیل آقای پمپئو در اولین توییتی که بعد از معرفی الزرفی منتشر کرد به صورتی بسیار محتاطانه با این مساله روبرو شد و به گونه ای وانمود کرد که آمریکایی ها نه نظری موافق و نه مخالف دارند. اگر به سابقه روابط او با آمریکایی ها نگاهی بیندازیم می توانیم بگوییم آمریکایی ها از این نخست وزیر حمایت خواهند کرد ولی به این دلیل که می دانند حمایت آشکارشان موجب تضعیف و عدم انتخاب شدن او می شود. سعی می کنند موضعی دو پهلو و نه موافق و نه مخالف بگیرند. نمی توان با قاطعیت پیش بینی کرد چون جامعه عراق سیال است و صبح بغداد با عصر این شهر فرق دارد. لذا به سختی می توان پیش بینی داشت. ولی به نظر می رسد، جامعه بغداد به این نخست وزیری تن در ندهد.

 

* با توجه به اینکه وضعیت عراق از آبان ماه به این صورت است چه راهکاری پیش روی این کشور وجود دارد؟

راهکار عراق اتحاد و وحدت بین گروههای تشکیل دهنده دولت است. همانطور که طی 13 سال گذشته هم گرایی بین گروههای مختلف عراق به ساختار سیاسی عراق همچنین انتخابات و انتقالات سیاسی عراق را شکل داده است. امروز نیز وضعیت به همان صورت است و کردها و سنی ها نمی توانند بدون وحدت دولتی تشکیل بدهند. امروز با هماهنگی بین طیف های شیعه، کرد و سنی امکان شکل دهی به دولت وجود ندارد البته باید این نکته را مورد توجه قرار بدهیم که بنا بر اصول نخست وزیر در صحنه شیعه است و در نهایت شیعیان باید سرنوشت این پست را تعیین کنند در این مرحله وحدت شیعه مطرح است. وحدت شیعیان می تواند نخست وزیر مطلوب را مطرح کند و رای بگیرند.

 

* رابطه بین ایران و عراق چگونه ارزیابی می شود؟

رابطه بین ایران و عراق رابطه ای بنیادین است هر چه در زمان آزادی عراق جلوتر آمدیم این رابطه استحکام بیشتری پیدا کرد. به نظر من، روابط بین ایران و عراق در سالهای آینده نه تنها آسیبی نمی بیند بلکه تقویت می شود زیرا موضوعات مختلفی ایران و عراق را به هم پیوند می زند. چون عراق بر این موضوع اعتراف دارد که بدون کمک ایران نمی توانستند بر بحران امنیتی ناشی از اشغال عراق توسط آمریکا و همچنین بحران اشغال عراق توسط داعش غلبه کنند در بعد سیاسی و فرهنگی و اقتصادی نیز جامعه عراق نگاهی به ایران دارد. بازسازی عراق بدون کمک ایران میسر نیست مرز های طولانی بین ایران و عراق بیانگر این نکته است که عراقی ها در وضعیتی همگرا هستند. در نظر داشته باشید که در بین همسایگان عراق هیچ کشوری به اندازه ایران امکانات و توانایی بازسازی عراق را ندارد و بازسازی عراق با هیچ روشی ارزانتر از همکاری و ادامه روابط با ایران نیست. صادرات نفت عراق به میزان سه و نیم میلیون بشکه در روز به صادرات گاز ایران وابسته است این گاز فقط از طریق ایران تامین می شود سعودی ها نتوانسته اند در این زمینه ورودی داشته باشند اقتصاد عراق به طور اصولی و اساسی به کمک های اقتصادی ایران وابسته است.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده