یگان های ویژه مبارزه با تروریسم عراق؛ بازیگر قطعی عراقی در کودتای احتمالی امریکایی-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد

یگان های ویژه مبارزه با تروریسم عراق؛ بازیگر قطعی عراقی در کودتای احتمالی امریکایی

سازمان نظامی که امریکا از ابتدای اشغال عراق در این کشور ساخته، با شمار نیروهایی که به سختی به یک دهم نیروهای حشدالشعبی می‌رسند، بودجه‌ای بیشتر از آن می بلعد تا در روز مبادا، طرح‌های امریکا را عملیاتی کند.
علی شمس آبادی؛ کارشناس مسائل عراق
تاریخ انتشار: ۲۲:۵۹ - ۱۷ فروردين ۱۳۹۹ - 2020 April 05
کد خبر: ۳۹۶۴۱

به گزارش راهبرد معاصر؛ ایالات متحده امریکا از ابتدای اشغال عراق در 2003، گرچه در بسیاری از حوزه ها بدون برنامه قبلی وارد شد و عملا به بحران هایی برخورد که فکرش را هم نمی کرد، اما در یک حوزه به خصوص، برنامه ای منسجم داشت که آن را تا به امروز پیش برده است: ایجاد یک گروه نظامی زبده، با افکار غیر دینی و آماده فداکاری برای منافع غرب!

 

کار تاسیس چنین گروهی از سپتامبر 2003 (تنها 7 ماه پس از حمله به عراق) در پایگاه امریکایی ها در اردن آغاز شد و تا به امروز واشنگتن تمرکز روی این گروه را کنار نگذاشته است. این گروه امروز به "یگان های ویژه مبارزه با تروریسم" (جهاز مکافحة الارهاب) یا "گردان های طلایی" (فرقة الذهبیة) شناخته می شود. گروهی که شاید بتوان آن را خالص ترین همپیمان نظامی امریکا در عراق دانست؛ سازمانی که پیش از حشد تشکیل شده و ایالات متحده امید دارد در اوضاع کنونی از آن به عنوان وزنه تعادل نسبی در مقابل حشدالشعبی استفاده کند.

واشنگتن در تمام این سال ها نه تنها راسا آموزش نیروهای این سازمان را بر عهده گرفته بلکه هیچگاه کمک های مالی و تسلیحاتی مستقیم به آن را قطع نکرده با این هدف که از آن ها برای پیشبرد اهداف و منافع خود در خاک عراق بهره گیرد.

 

نفوذ امریکا در جهاز مکافحة الارهاب

هرچند به نظر طبیعی می رسد که یک سازمان ساخته دست امریکایی ها، مطیع آن باشد اما هویت عراقی که جهاز تلاش دارد از خود ارائه کند، شاید این امید را در دل برخی زنده کند که این یگان ها متشکل از نیروهای عراقی مستقل زبده است! حال آن که در پرونده های مختلفی اثبات شده که این یگان ها بیش از آن که تحت امر دولت عراق باشند، از دولت امریکا فرمان می برند.

 

اگر این مفروض را بپذیریم که واشنگتن هیچگاه بدون توقع، کمکی به گروه یا دولتی نمی کند، می توانیم متوجه شویم که حد توقع کاخ سفید از جهاز تا کجاست.

دیوید ویتی از تحلیلگران بروکینگز خبر داده بود که تنها از 2008 تا 2010، جهاز سالیانه 55 میلیون دلار از امریکا کمک می گرفته. این میزان در سال 2017 به بیش از 120 میلیون دلار در سال رسید و هر ساله کمک ها ادامه داشته است. اگر از این میزان کمک مالی و تسلیحاتی و آموزش های نظامی صرفنظر کنیم، شواهد دیگری هم دال بر خوش خدمتی جهاز برای امریکایی ها در دست است.

 

یک نمونه آن را می توان در دیدار برهم صالح (رئیس جمهور عراق که دیگر مسجل شده در چهارچوب امریکا و ضد مقاومت فعالیت می کند) از مقر یگان های ویژه مبارزه با تروریسم در 2019 دید. این موضوع وقتی شک برانگیز می شود که بدانیم صالح هیچگاه حتی یک بار از مقرهای حشد دیدار نکرده است.

 

مورد بعدی مربوط به ژنرال عبدالوهاب الساعدی است؛ شخصیت مرموز نظامی که چند ماه پیش از اعتراضات اکتبر 2019، از سوی رسانه های ضد مقاومت به عنوان یک قهرمان بالا آمد و چند روز پیش از اعتراضات 2019، از سوی عادل عبدالمهدی به اتهام رفت و آمد مشکوک به سفارت امریکا حکم انتقال اجباری خود را دریافت کرد. اکنون در عراق گمانه زنی های قوی در خصوص طرح امریکا برای کودتا در عراق با تکیه بر این فرمانده مشهور جهاز وجود دارد.

 

مورد دیگر که نشان از سطح اعتماد امریکایی ها به جهاز است، مربوط به سفارت این کشور می شود. پس از تجمع نیروهای حشد در مقابل سفارت واشنگتن در منطقه خضرا در واپسین روزهای 2019، این نیروهای جهاز نه پلیس بودند که امنیت ساختمان سفارت را برعهده گرفتند و چند روز قبل هم با خروج مامورین دیپلماتیک از این سفارت، بر حجم حضور فیزیکی خود افزوده اند.

 

مصداق دیگر از نفوذ امریکا در جهاز و سطح حرف شنوی این سازمان از واشنگتن را می توان در ماجرای بازداشت دو تن از فرماندهان حشد عشائری (از زیر شاخه های سنی حشد الشعبی) ملاحظه کرد. طی یک حمله راکتی به پایگاه عین الاسد در سال 2019، نیروهای جهاز مکافحة الارهاب به همراه نیروهای امریکایی در دو عملیات، اقدام به بازداشت دو تن از فرماندهان حشد عشائری (نصیر و معدی العبیدی) کردند.

 

نقاط قوت و ضعف جهاز مکافحة الارهاب برای واشنگتن

با توجه به برنامه دراز مدت امریکایی ها برای جهاز طبیعی است که آن ها سطح بالایی از حمایت را از این سازمان داشته باشند و همزمان دولت عراق را هم برای پیگیری سیاستی مشابه تحت فشار بگذارند. در همین راستا شاهد بوده ایم که که حجم بالای پول و تسلیحات به این گروه رسیده است.

 

دیوید ویتی از تحلیلگران بروکینگز خبر داده بود که تنها از 2008 تا 2010، جهاز سالیانه 225 میلیون دلار از دولت می گرفتهدر کنار این امریکایی ها طی همین مدت، سالیانه 55 میلیون دلار به این سازمان می داده. در سال 2017، مجموع بودجه عراقی و امریکایی به جهاز، بالغ بر 800 میلیون دلار شد. درک این واقعیت وقتی عمیقتر می شود که بدانیم به اعتراف موسسه واشنگتن برای خاور نزدیک، سال 2017، جهاز با 8 تا 12 هزار 500 نیرو، به اندازه حشدالشعبی با 120 هزار نیرو بودجه از دولت عراق گرفته (80 میلیون دلار)؛ شایان ذکر است که کمک های مالی مستقیم امریکا به این سازمان در این رقم گنجانده نشده؛ سوای شمار نیروها، سطح گستردگی مناطق عملیاتی جهاز بسیار محدودتر از حشدالشعبی بوده است.

 

نقطه قوت بعدی در جهاز، نیروهای زبده آن است. امریکایی ها سوای آموزش های سنگینی که به نیروهای این یگان می دهند، فیلترهای سختی هم برای پایان دوره هایشان گذاشته اند. در گزارش موسسه واشنگتن برای خاور نزدیک آمده: «طی دوره آموزشی 2008، از 2200 تن که ابتدای دوره وارد شدند، تنها 401 نفر (18%) توانستند با موفقیت به پایان رساندند». مسلما این سطح از غربال شدن نیروهای نظامی، توان سازمان میزبان آن ها را بسیار بالا می برد.

 

اما گرچه این نقاط قوت برای جهاز را می توان برای امریکا یافت، نقاط ضعف قطعی هم در این سازمان وجود دارد که حداقل باعث می شود که تمام ظرفیت آن در راستای منافع امریکا قرار نگیرد.

 

مهم ترین این نقاط ضعف حضور شماری از نیروها و فرماندهان نظامی به دلبستگی های مذهبی و گرایشات مستقل است. عبدالغنی الاسدی از فرماندهان بلندپایه جهاز، حتی از گزینه های مطلوب نخست وزیری گروه های سیاسی حامی مقاومت بوده است. شایان یادآوری است که فاضل البرواری فرمانده اصلی جهاز که مدتی پیش فوت کرد، یک کرد فیلی شیعه مذهب بود که مرگش بسیار ناگهانی و غیر طبیعی بود. او را دارای گرایشات مستقل از امریکا دانسته اند و شاید با وجود فرماندهانی نظیر وی، امثال عبدالوهاب الساعدی قدرت عرض اندامی نمی داشتند و این ظن وجود دارد که واشنگتن برای خاموش کردن صدای مستقل در جهاز، البرواری را ترور بیولوژیک کرده.

 

جهاز مکافحة الارهاب نیروی عراقی حتمی در طرح کودتای احتمالی

اکنون در عراق زمزمه های کودتا یا شبه کودتای امریکایی قوت گرفته؛ طرحی که احتمالا به خاطر لو رفتنش به تعویق افتاده است. اما مسلما مورد اعتمادترین سازمان نظامی عراقی برای امریکایی ها که روی آن پول، تسلیحات و زمان زیادی گذاشته اند، جهاز مکافحة الارهاب خواهد بود. گروهی که  مایکل نایتس، از تحلیلگران ارشد موسسه واشنگتن برای خاورنزدیک در سال 2017، آن را "بهترین چیزی که امریکا در عراق تاسیس کرده" نامید. سازمانی نظامی که احتمالا حاضر است در سطح پایتخت، مرزهای اقلیم و غرب الانبار به همراه نیروهای امریکایی، با پشتیبانی هوایی ائتلاف جلوی هرگونه ضربت متقابل گروه های مقاومت عضو حشدالشعبی را بگیرد.

 

ارسال نظر