به گزارش راهبرد معاصر، پس از شیوع کرونا یکی از تمهیدات دولت برای مشاغل آسیب دیده تصویب تزریق پنج هزار میلیارد تومان به صندوق ببیمه بیکاری بود که پس از ثبت در خواست در سامانه اعلام شده و تایید شخص مشمول، به وی بیمه بیکاری کرونا تعلق میگیرد.
پس از اعلام چندباره در مورد زمان پرداخت بیمه بیکاری نهایتا امروز سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد که بیمه بیکاری کرونا مشمولان از هفته آتی به حساب آنها واریز میشود اما در مورد مبلغ قابل پرداخت روایت های مختلفی وجود دارد.
با توجه به اعلام سازمان تامین اجتماعی مبنی بر آغاز پرداخت بیمه بیکاری کرونا از هفته آتی به تدریج روند واریزیها به حسابهای کارگران بیکار شده و خانوارهای چشم انتظار را از این هفته شاهد خواهیم بود.
بر اساس این گزارش مشاغل پرخطر تا پایان اردیبهشت و مشاغل کم خطر که از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز به کار کردهاند، تا پایان فروردین ماه بیمه بیکاری دریافت میکنند.
با توجه به اینکه مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار پیش از این اعلام کرده بود که مقرری بیمه بیکاری کرونا متفاوت از بیمه بیکاری معمول است اما هنوز مبلغ نهایی آن که قرار بود توسط ستاد مقابله با کرونا تعیین شود اعلام نشده است.
گویا هنوز دستورالعمل و چارچوبی برای پرداخت مقرری بیمه بیکاری کرونا وجود ندارد و گفته میشود به هر فرد ۸۲۵ هزار تومان پرداخت میشود. همچنین با توجه به اینکه اعلام شده بیمه بیکاری کرونا برای اسفندماه از ۱۰ اسفند محاسبه میشود، غرامت اسفندماه ۵۴۵ هزار تومان خواهد بود.
به دنبال اعلام مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی مبنی بر آغاز پرداخت مقرری بیمه بیکاری ناشی از کرونا از هفته جاری، واریزیها به حساب کارگران بیکار شده آغاز شده است.
حسب هماهنگی های صورت گرفته ، فهرست اسامی و شماره حساب ۲۴۰ هزار نفر از مشمولین دریافت مقرری بیمه بیکاری اسفندماه ۹۸ بعنوان آسیب دیدگان ناشی از شیوع کرونا در سطح کشور به سازمان برنامه و بودجه تحویل و در هفته آینده پرداخت خواهد شد .
قرار بود وزارت کار فهرستی از بیکاران ایام کرونا را به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهد و تامین اجتماعی پس از پالایش این فهرست، آن را به سازمان مدیریت و خزانه کشور ارسال کند تا در نهایت بیمه بیکاری به حساب مشمولان واریز شود.
برابر اعلام اداره کل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار، متقاضیانی که پیامک درخواست شماره حساب را دریافت کرده اند و در یکی از ۶ بانک سپه، رفاه، ملی، ملت، صادرات و تجارت حساب دارند باید به سامانه بیمه بیکاری مراجعه و شماره حساب را ثبت کنند.
هفته های گذشته علیرغم پیشبینی تسهیلات حمایتی و بیمه بیکاری برای کارگاهها و کارگران آسیب دیده از کرونا، انتقادهایی نسبت به عدم پرداخت تسهیلات و تاخیر در واریز بیمه بیکاری به کارگرانی که به دلیل تعطیلی کارگاهها خانه نشین شده اند، صورت گرفته بود که خوشبختانه سازمان برنامه و بودجه، اختصاص ۱۲۸۶ میلیارد تومان اعتبار از محل بخشی از منابع یک میلیارد یورویی صندوق توسعه ملی بابت تامین هزینه های مدیریت تبعات اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا به صندوق بیمه بیکاری سازمان تامین اجتماعی را در روزهای اخیر ابلاغ کرد.
پرداخت مقرری بیمه بیکاری ایام کرونا تنها به کسانی صورت می گیرد که مشمول قانون کار و قانون بیمه بیکاری و تابع قانون تامین اجتماعی باشند.
روزمزدها، نامتشکلترین بخش طبقه کارگر هستند که همین عدم اتحاد موجبات بیپناهی آنان را فراهم کرده است. آنها در شرایط شیوع کرونا شغل و درآمد اندک خود را از دست دادهاند. در واقع خیلی از آنها را در دستگاه تحلیلی باید در جمعیت بیکار قرار داد و مصداقی از عدول دولت از وظیفه خود مبنی بر «ایجاد اشتغال کامل» که در اصل ۲۸ قانون اساسی تصریح شده است.
طبیعی است که اصل ۲۸ قانون اساسی، در نظام سرمایهدارانه اصلی است برای اجرا نشدن و بیکاری هیچگاه به صفر نخواهد رسید.در شرایط کنونی در بین فهرست مشاغل آسیبدیده از کرونا نام بسیاری از بیثباتکاران به چشم میخورد که جمعیت بسیار کمتری مشمول بیمه هستند و در این ایام میتوانند روی بیمه بیکاری برای گذران عمر حساب کنند.بانک مرکزی اخیراً یک فهرست جدید از مشاغل آسیب دیده از کرونا منتشر کرده است. این فهرست هم مبنای بانکهای عامل برای پرداخت تسهیلات قرار خواهد گرفت و هم مبنای پرداخت بیمه بیکاری.
این فهرست شامل مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده اعم از رستورانها، بوفهها، طباخی، تالارهای پذیرایی، قهوهخانهها، اغذیهفروشیها (وزارت صنعت، معدن و تجارت)؛
مراکز مربوط به گردشگری شامل هتلها، هتلآپارتمانها، مجتمعهای جهانگردی و گردشگری، مهمانپذیرها، مهمانسراها، مسافرخانهها، زائرسراها، مراکز بومگردی، مراکز اقامتی، پذیرایی، تفریحی، خدماتی بینراهی و موزهها (وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی)؛
حمل و نقل عمومی مسافر برون شهری اعم از هوایی، جادهای، ریلی و دریایی (وزارت راه و شهرسازی)؛
حمل و نقل عمومی مسافر درون شهری (وزارت کشور)؛
دفاتر خدمات مسافرتی، گردشگری و زیارتی (وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و سازمان حج و زیارت حسب مورد)؛
تولید و توزیع پوشاک (وزارت صنعت، معدن و تجارت)؛
تولید و توزیع کیف و کفش (وزارت صنعت، معدن و تجارت)؛
مراکز توزیع آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه (وزارت صنعت، معدن و تجارت)؛
مراکز، باشگاهها و مجتمعهای ورزشی و تفریحی (وزارت ورزش و جوانان)؛
مراکز و مجتمعهای فرهنگی، آموزشی، هنری و رسانهای (وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری حسب مورد)؛
مراکز تولید، توزیع و فروش صنایع دستی (وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی)؛
مؤسسات خصوصی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در حوزههای درمانی و تشخیصی اعم از آزمایشگاهی و پاراکلینیکی فعال هستند و آموزشگاههای رانندگی، آرایشگاهها، سالنهای زیبایی و گرمابه (وزارت صنعت، معدن و تجارت) خواهد بود.از آنجا که مدیران حاضر نشدند تا کارگر صنعتی را به قرنطینه خانگی بفرستند و کمی از روند تولید در کارخانههای مهم که تولیدکننده ثروت در جامعه هستند، بکاهند، آنها مشمول بیمه بیکاری هم نیستند؛ مگر اینکه شرایط خیلی خاصی حاکم باشد که صاحب کارخانه تصمیم به تعطیلی گرفته باشد. به این ترتیب بیمه بیکاری که منابع آن از حق بیمه کارگران تامین میشود، مفری خواهد بود تا کارفرمایی که دچار کاهش سودآوری یا زیان شده است، دستمزدی به کارگران خود نپردازد و این پول را از جیب کارگران که در صندوق بیمه بیکاری ذخیره شده بود، تامین کند.
بنابراین عمده کسانی که در این روزها بیمه بیکاری دریافت میکنند، کارگرانی هستند در واحدهای کوچک و متوسط اشتغال دارند. در این بین بیکاران و جمعیت بزرگ کارگران بدون بیمه از لیست حمایت بیمه بیکاری جایی ندارند.