به گزارش راهبرد معاصر؛ در پی آزادسازی سهام عدالت که به دستور رهبر انقلاب انجام شد اخبار زیادی در خصوص نحوه آزادسازی سهام عدالت، راه های آزادسازس سهام عدالت و فروش سهام عدالت و اخبار بسیار دیگری منتشر شد حال اخباری در خصوص فروش سهام عدالت به بانک ها و این که مشمولین سهام عدالت که از تاریخ 6 خرداد تا امروز 13 خردادفرصت برای فروش سهام خود دارند و ذکر این نکته نیز لازم است که مشمولین تنها مجاز به فروش 30 درصد از سهام خود هستند. در ادامه به جزییات آغاز معاملات خرید و فروش سهام عدالت می پردازیم.
لازم به ذکر است امکان فروش سهام عدالت برای آن دسته از مشمولانی فراهم است که روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردهاند.
مدیر عملیات بازار سهام شرکت بورس اوراق بهادار تهران با صدور اطلاعیهای جزییات معاملات سهام عدالت را اعلام کرد.
در اطلاعیه مدیر عملیات بازار سهام آمده است: با استناد به مصوبه هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار از امروز سهشنبه (۱۳ خرداد) تا ۲۱ خرداد ماه امکان خرید سهام در شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت فراهم است.
آندسته از کارگزارانی که بر اساس اختیارات محوله به کمیته پایش ریسک بازار به تشخیص کمیته یاد شده به عنوان کارگزاری پر ریسک تشخیص داده شوند، مجاز به ارائه خدمت به عنوان کارگزار عامل فروش در خصوص مشمولین سهام عدالت نیستند.
انجام معاملات در شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت در جلسه معاملاتی روزانه به صورت عادی و بلوک در نماد مربوطه با هماهنگی با ناظر بازار قابل انجام است.
کمترین قیمت معامله بلوک میتواند حداکثر یک درصد پایینتر از قیمت پایانی نماد معاملاتی عادی (خرد) در لحظه معامله بلوک آن سهام، بلوک به درخواست کارگزار و پس از انجام بررسی، توسط بورس قابل تایید است.
در صورت تجمیع سفارشات و اجرای شرایط واگذاری به صورت بلوک، کارگزار میتواند هر ۳۰ دقیقه در ساعات معاملاتی بازار اقدام به واگذاری بلوک کند.
زمان شروع معامله پس از پایان جلسه معاملاتی در بازار هر روز از ساعت ۱۲و ۴۵ دقیقه تا ۱۴ و بدون مرحله سفارشگیری است.
انجام معامله پس از پایان جلسه معاملاتی ساعت ۱۲و ۴۵ دقیقه تا ۱۴ تنها در قیمت پایانی نماد اصلی در روز انجام معامله امکانپذیر است.
خرید برای کلیه سرمایه گذاران اعم از حقیقی، حقوقی امکانپذیر است.
ضروری است کارگزاران نسبت به ورود سفارش تنها با اعتبار روز اقدام کنند.
همچنین در ادامه اطلاعیه مدیر عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران آمده است که فهرست نمادهای معاملاتی شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت شامل شرکتهای «فایرا، خودرو، وتجارت، وبصادر، وبملت، بسویچ، شبندر، شتران، شبریز، شپنا، وپست، کچاد، حپترو، خساپا، وتوصا، ورنا، ساراب، سدشت، فولاژ، فخوز، فولاد، حکشتی، کگل، اخابر، رمپنا، فملی، بنیرو، دانا، جم، فارس، بفجر» است.
کسانی که سهام عدالت دارند و قصد فروش سهام عدالتشان را دارند باید حتما تا تاریخ 8 خرداد ماه نسبت به ازاد سازی سهام عدالت به روش سهام داری مستقیم اقدام کنند. تنها در این صورت است که امکان فروش سهام عدالت را خواهند داشت. البته بلافاصله پس از ازادسازی سهام عدالت این امکان مهیا نیست و باید صبر کنند تا دولت زمان آن را اعلام کند.
در مجموع فروش سهام عدالت به دو صورت ممکن است: فروش وکالتی و فروش در بورس
1- فروش سهام عدالت در بانک
دولت این اجازه را به دارندگان سهام عدالت داده است تا از طریق بانک ها بتوانند سهام عدالتشان را به فروش برسانند و مبلغ آن را دریافت کنند. البته فروش وکالتی به سایر افراد غیرقانونی و ممنوع است و معامله سهام عدالت به این شیوه مورد پذیرش نیست. با این وجود هنوز جزئیات آن مشخص نشده است و دولت اعلام نکرده کدام بانک ها به عنوان بانک های عامل فروش سهام عدالت خواهند بود. این تصمیم پس از آن گرفته شد که رئیس جمهور اعلام کرد ترتیبی داده شود تا روند فروش سهام عدالت روان سازی سود و مردم بتوانند از طریق بانک ها نیز سهام عدالتشان رابه فروش برسانند.
2- فروش سهام عدالت در بورس
برای فروش سهام عدالت در بورس که توسط کارشناسان این روش توصیه می شود باید ابتدااز طریق سامانه سهام عدالت به ادرس samanese.ir برای ازادی سازی سهام عدالت به روش سهام داری مستقیم اقدام کنید تا مدیریت سهام در اختیار خودتان باشد.
سپس اگر کد بورسی و شناسه سجام ندارید از طریق کارگزاری ها برای کد بورسی و از طریق سامانه سجام و دفاتر پیخوان برای کد سجام اقدام کنید و منتظر اعلام دولت باشید تا پس از آن به صورت مرحله ای هر بار بخشی از سهام عدالت خود را اجازه فروش در بورس می یابید.
در فروش سهام عدالت در بورس این مزین وجود دارد که قیمت واقعی سهام کشف و به قیمت فروش می رود و امکان سوء استفاده و کاهش ارزش وجود ندارد.
سخنگوی ستاد راهبری آزادسازی سهام عدالت گفته در نیمه اول سال 99 مرحله اول آزادسازی سهام عدالت برای فروش انجام خواهد شد تا مردم بتوانند بهشی از سهام عدالت خود را به فروش برسانند اما هنوز میزان و مبلغ دقیق آن مشخص نیست.
سخنگوی ستاد آزادسازی سهام عدالت، ضمن تشریح جزئیات فروش این سهام، اعلام کرد: افرادی که برای فروش سهام عدالت به کارگزاریها مراجعه میکنند، میتوانند سهام هر یک از شرکتها را تا ۳۰ درصد انتخاب کرده و بفروشند اما افرادی که از طریق بانک نسبت به فروش اقدام میکنند نیازی به کد بورسی ندارند و با کد ملی ۳۰ درصد از ارزش سهام خود را بدون تعیین نوع سهام و به انتخاب بانک میفروشند.
حسین فهیمی با اشاره به آغاز فرایند فروش سهام عدالت از طریق بانکها، اظهار کرد: نخستین بسته پیشنهادی بانکها برای افرادی که روش مستقیم را انتخاب و برای سفارشگیری به شعب بانکها مراجعه کرده بودند، روز گذشته فروش رفت. در واقع مشمولان سهام عدالت میتوانند پس از انتخاب روش مستقیم برای مدیریت سهام خود، با مراجعه به بانکها ۳۰ درصد سهام خود را بفروشند. البته سهامدار در تعیین ۳۰ درصد نقشی ندارد و انتخاب آن بر عهده بانک است.
به گفته وی، زمانی که فرد برای فروش سهام خود به بانک مراجعه میکند نیازی به ارائه کد بورسی ندارد و فقط باید کد ملی ارائه دهد.
سخنگوی ستاد آزادسازی سهام عدالت در ادامه درمورد مشمولانی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند و قصد دارند سهام خود را از طریق کارگزاریها بفروشند نیز توضیح داد: در این روش سفارشگذاری از روز گذشته آغاز شده است و کارگزاران از امروز (۱۱ خرداد) شروع به معامله میکنند.
فهیمی در تشریح تفاوت فروش سهام عدالت از طریق بانک با کارگزاری نیز توضیح داد: افرادی که به بانک مراجعه میکنند، سفارش فروش یکجا برای ۳۰ درصد از سهام را وارد میکنند. اما افرادی که به دفاتر کارگزاری مراجعه میکنند انتخاب با خودشان است. در واقع میتوانند هر یک از شرکتهایی که در سبد خود دارند را تا ۳۰ درصد انتخاب کنند و برای فروش بگذارند. البته سقف را کارگزار تعیین میکند.
شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، سامانه استعلام و آزادسازی سهام عدالت را راهاندازی کرد.
مشمولان سهام عدالت با مراجعه به آدرس اینترنتی sahamedalat.ir با انتخاب گزینه مشاهده دارایی سهام عدالت میتوانند جزئیات دارایی واقعی سهام عدالت خود را بهتفکیک شرکتهای بورسی و تعداد و ارزش هر سهم مشاهده کنند.
بر این اساس، برخی افرادی که ارزش اسمی سهام عدالت آنها عدد ۵۳۲ هزار تومان است، طی روز جاری یعنی ۹ خرداد ۹۹، ارزش واقعی سهام عدالت آنها در بیش از ۳۶ شرکت بالای ۸ میلیون و ۳۱۲ هزار تومان است. البته بهدلیل اینکه ممکن است افرادی با همین میزان ارزش اسمی سهام عدالت، سهمهای متفاوتی از شرکتهای دیگر بورسی را داشته باشند، جمع ارزش واقعی سهام عدالت آنها رقم دیگری باشد.
در سایت سهام عدالت نوشته شده است: "این درگاه بهمنظور مشاهده اطلاعات صورت وضعیت دارایی سهام عدالت برای سهامدارانی که قبلاً روش سهامداری مستقیم را انتخاب نمودهاند، توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه طراحی شده است.
لازم به توضیح است که جهت ثبت سفارش فروش سهام میتوانید به بانکهای عامل مراجعه فرمایید و یا در صورت تمایل از طریق کارگزاریهای فعال بازار سرمایه مطابق با شرایط مصوب اقدام فرمایید. "
این درگاه به منظور مشاهده اطلاعات صورت وضعیت دارایی سهام عدالت برای سهامدارانی که قبلا روش سهامداری مستقیم را انتخاب نمودهاند، توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه طراحی شده است.
وراث چگونه سهام عدالت اموات را به نام بزنند؟
از ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر فوت شدند که سهام عدالت بیش از ۲۰ هزار نفر به وراث منتقل شد.
وراث میتوانند با مراجعه به سایت شرکت سپرده گذاری به صورت آنلاین از طریق میز خدمت، گواهی حصر وراثت را در سامانه بارگزاری کنند و شرکت سپرده گذاری بعد از استعلام مدارک، سهام عدالت را بین وراث تقسیم میکند.