به گزارش راهبرد معاصر؛ از سال گذشته ایران با ویروس کرونا درگیر است و این درگیری به حدی رسیده است که منجر به تعطیلی خیلی از ادارات، مراکز آموزشی - تفریحی و حتی مراکز خرید شده است. این مسئله نه تنها در ایران بلکه در خیلی از کشورهای دنیا تبدیل به یک چالش جدی برای دولت ها و مردم شده است. بعد از مدیریت و کنترل شیوع ویروس کرونا در ایران در اواخر اردیبهشت، از روزهای گذشته مجددا سرعت شیوع این ویروس در شهرهای مختلف بالا رفته، به گونه ای که آمار مبتلایان روزانه از عدد 3500 هم بالاتر رفت. در همین زمینه و درباره علل گسترش و شیوع مجدد کرونا در مناطق مختلف ایران گفت و گویی با دکتر محمدرضا محبوب فر، عضو کمیته پیشگیری از کرونا و دکتر مسعود مردانی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی داشتیم که در ادامه می آید.
دکتر محمدرضا محبوب فر: در مورد اوج گیری بیماری در کشور، کشور در حال حاضر با سوء مدیریت دولتی و فقدان نظارت و کنترل بر جامعه و عدم رعایت نکات بهداشت فردی و بهداشت عمومی از طریق جامعه از جمله عدم رعایت فاصله گذاری ها و عدم استفاده از وسایل حفاظت فردی از جمله دلایل اوج گیری بیماری در کانون های قبلی و بسیاری از مناطق پاک کشور هستیم.
وقتی دولت به دلیل مقابله با تبعات اقتصادی و اجتماعی کرونا و به جهت ممانعت از بیکاری های گسترده و اولویت دادن به معیشت مردم با سیاست گذاری ایمنی جمعی یا ایمنی گله ای امروز کشور را به نقطه ای رسانده است که کنترل خود را بر محل های تجمع و جامعه اعمال نمی کند و در روستاها و شهرهای آلوده ضمانتی بر پروتکل ها و دستورالعمل های دولتی صادر شده از وزارت بهداشت و درمان وجود ندارد و کرونا امروز در کشور اوج گرفته است و بیماری در کشور مهار و مدیریت و کنترل نشده است و آمار بیماری در کشور رو به گسترش است به نظر من دولت نسبت به سلامت مردم بی تفاوت است چرا که ممنوعیت ها و محدودیت ها را مرتفع کرد و مردم دچار خیالی کاذب شدند و شرایط زادگاه خود را عادی می دانند.
با توجه به همین شرایط در خصوص رعایت دستورالعمل های بهداشتی نافرمانی می کنند. برای عادی شدن شرایط جامعه ۷۰ تا ۸۰ درصد از مردم باید شرایط قرنطینه را رعایت کنند و متاسفانه امروز مردم در کانون های انتشار بیماری نیز خود را ملزم به رعایت پروتکل ها نمی دانند. فقط مساله رعایت کردن است. امروز مناطقی بیشتر درگیر با کرونا هستند که مسائل فرهنگی و سنت و قومیت ها و تعاملات آنان و فقر فزاینده مردم را در بن بست بین نان و جان قرار داده است. در صورت عدم رعایت پروتکل های بهداشتی حتی اگر دمای هوا به ۶۰ درجه نیز برسد باز هم ویروس در محیط های سربسته ای مثل محل کار و خانه که هوایی مطبوع تر دارد تکثیر خواهد کرد و همچنان شاهد بیماری خواهیم بود.
دکتر مسعود مردانی: آماری که روزانه توسط سخنگوی وزارت بهداشت و آموزش پزشکی در کشور ارائه می شود خبر از روند رو به ازدیاد موارد جدید ابتلا به بیماری در کشور است. خوشبختانه موارد مرگ و میر افزایش مختصری پیدا کرده است و یا در همان حد مانده است. اما این زنگ خطری برای مردم است تا کرونا را تمام شده تلقی نکنند. اگر این ذهنیت وارد جامعه شود فاصله گذاری اجتماعی رعایت نخواهد شد و سفرها شروع می شود و مردم بعد از ماهها به دید و بازدید می روند و این مسائل باعث شیوع مجدد بیماری می شود. مردم باید فراموش کنند که کرونا تمام شده و دیگر آسیبی به ما نمیرساند و باید بدانند که کرونا همچنان هست و می تواند مردم را گرفتار کند.
نمونه واضح این وضعیت استانهای جنوبی کشور هستند که متاسفانه در وضعیت بسیار بدی قرار دارند. برای مقابله با این ویروس باید اعتقاداتمان در ماههای اولیه بیماری را تقویت کنیم. فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنیم و شستشوی دستها را جدی بگیریم و از سفرهای بی مورد جدا خودداری کنیم.سرد شدن هوا و پیر و جوان یا فقیر و غنی بودن هیچ تاثیری در ابتلا به بیماری کرونا ندارد و تمام کسانی که بیماری را تجربه نکرده اند در معرض ابتدا هستند و باید مسائل بهداشتی فردی و اجتماعی را رعایت کنند.