به گزارش راهبرد معاصر وام ودیعه مسکن قرار است به افرادی تعلق پیدا کند که حداکثر متراژ واحد مسکونی آنها 75 متر باشد. این رقم در سایر شهرها 90 متر در نظر گرفته شده است. وام ودیعه مستاجران با اولویت قرار گرفتن زوجهای جوان پرداخت خواهد شد. البته هنوز درباره میزان این وام تصمیم گرفته نشده است.
«محمد اسلامی» به بیان جزییاتی از تسهیلات کمکهزینه ودیعه مسکن پرداخت و افزود: قرار شده است، کمیته تامین منابع ستاد ملی مبارزه با کرونا با محوریت بانک مرکزی، اقدامات لازم در این خصوص را مدنظر قرار دهد و بخشی از منابع ۷۵ هزار میلیاردتومانی که برای مبارزه با کرونا تخصیص داده شده است را برای کمک به مستاجران نیازمند در نظر گیرند.
او افزود: مطابق تصمیمگیریهای انجامشده برای پرداخت این تسهیلات، واحد مسکونی که در اختیار مستاجران قرار دارد باید مطابق با الگوی مسکن باشد؛ بدین معنا که حداکثر متراژ واحد مسکونی مستاجران تهرانی برای برخورداری از این تسهیلات ۷۵ و در سایر شهرهای کشور ۹۰ مترمربع در نظرگرفته شده است.
اسلامی نکته مهم دیگر برای پرداخت این تسهیلات را وجود قرارداد رسمی اجاره، میان موجر و مستاجر خواند و گفت: این تسهیلات پس از نهاییشدن بهعنوان کمکهزینه ودیعه مسکن از طریق شبکه بانکی در اختیار مالکان قرار میگیرد و مستاجران صرفا کارمزد تسهیلات را پرداخت میکنند.
وی درباره جزییات ارایه تسهیلات حمایتی به مستاجران اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی پیشنهادات خود را در این باره اعلام کرده است و بانک مرکزی درباره سقف این تسهیلات و محل این منابع تصمیم گیری میکند اما ساز و کار پرداخت اقساط این تسهیلات کمی متفاوت از سایر وامها خواهد بود.
وی ادامه داد: هنوز تصمیم گیری نشده است که این وام به مالک داده شود یا به مستاجر اما به هر صورت، قرار بر این است که مستاجر به جای پرداخت اصل پول و سود آن، فقط سود را بپردازند. در پایان دوره قرارداد اگر مالک و مستاجر برای تمدید به تفاهم برسند، باز این مبلغ در اختیار مالک یا مستاجر به صورت امانی خواهد بود و نیازی به بازگرداندن مبلغ وام نیست در غیر این صورت تمام پول باید بازگردانده شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به نرخ سود وام ودیعه مسکن افزود: بانک مرکزی باید درباره نرخ سود تصمیم بگیرد.
محمودزاده درباره افرادی که در اولویت دریافت این تسهیلات حمایتی از مستاجران هستند، اظهار داشت: به طور قطع از آنجاییکه منابع محدود است اولویت برای دریافت وام ودیعه با خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی از جمله کمیته امداد و بهزیستی خواهد بود. البته عموم مردم و کسانی که با مشکل تامین ودیعه مواجه هستند میتوانند درخواست دریافت این وام را داشته باشند.
وی تاکید کرد: امیدواریم تا پایان تیرماه جزییات این پیشنهاد و سازو کار وام ودیعه مستاجران نهایی و اعلام شود و پس از اینکه میزان منابع مشخص شد میتوان درباره جزییات بیشتری اطلاع رسانی کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره سایر پیشنهادات وزارت راه وشهرسازی برای ساماندهی بازار مسکن از جمله پیشنهاد افزایش سقف وام مسکن گفت: شورای پول و اعتبار دی ماه سال گذشته یک بار نسبت به افزایش سقف وام مسکن اقدام کرد. سیاست ما هم افزایش قدرت عرضه است و بر روی عرضه متمرکز شدهایم و یکی از پیشنهادات ما هم افزایش سقف وام ساخت مسکن بوده است.
اسلامی گفت: اثاثکشی و جابهجایی وسایل یکی از عوامل موثر در گسترش بیماری کروناست، به همین دلیل ستاد ملی کرونا مصوبهای داشت مبنی بر این که قراردادها به مدت دوماه عینا تمدید شود و پس از آن مصوبه جدیدی را داده است که قراردادها تمدید شود و حداکثر میزان افزایش اجاره بها در هر شهر را اعلام کرده است. این مصوبه برای مدیریت بازار و برای جلوگیری از افزایش قیمتهای غیرمنطقی که بعضیها خودسرانه اعمال کردند داده شده است. از همه دست اندرکاران در هر پست و مقامی درخواست دارم تا برای اجرای این مصوبه که آرامشبخش برای مردم است؛ اهتمام بورزند.
وزیر راه و شهرسازی درخصوص بسته حمایتی ادامه داد: تلاش شد تا که بخشی از تسهیلاتی که ستاد کرونا درنظر گرفت بود به مستاجرینی که در گروههای هدف قرار میگیرند و واحدهای مسکونی آنان مطابق الگوی طرح جامع مسکن است، ارائه شود.
وی افزود: این مبلغ به عنوان کمک به پول پیش (مبلغ ودیعه) آنان است که با هماهنگی بانکهای عامل در اختیار مالک (موجر) قرار میگیرد و مستاجرین فقط کارمزد آن را پرداخت میکنند؛ اصل ودیعه نیز در زمان سررسید قرارداد به بانک مسترد میشود. مبلغ آن هنوز مشخص نشده است و بعد از پرداخت تسهیلات به مشاغل در مراحل بعد تسهیلات مستاجران پرداخت می شود.
اسلامی اظهارداشت: حداکثر افزایش اجارهبها در شهر تهران ۲۵ درصد، در ۷ کلانشهر ۲۰ درصد و در سایر شهرها ۱۵ درصد اعلام شده است. البته باید تمدید قراردادهای اجاره در سامانه معاملات املاک و مستغلات کشور ثبت شود و کد رهگیری دریافت کنند؛ نکته مهم اینکه اگر مستاجر به تکالیف و تعهدات قانونی خود در برابر موجر عمل نکند، با حکم دادگاه، حکم تخلیه برایش صادر میشود و طی دوماه باید تخلیه کند و اگر مالک در این دوره نسبت به فروش خانه خود به صورت رسمی اقدام کند و معامله ثبت و کد رهگیری دریافت شده باشد، مستاجر ظرف دوماه باید خانه را تخلیه کند.
وزیر راه وشهرسازی با توضیح در خصوص صندوق پسانداز یکم تاکید کرد: بانک مسکن در سه سال گذشته که صندوق پسانداز یکم فعال بوده حدود ۱۶۰ هزار نفر را از این طریق خانهدار کرده و اکنون در طرح اقدام ملی مسکن کسانی که در سامانه ثبتنام کردند و همزمان در صندوق پسانداز یکم حساب دارند در اولویت واگذاری واحدهای مسکونی هستند.
وی گفت: وزارت راه وشهرسازی تکلیف خود را برای خانهدار کردن مردم با طرح اقدام ملی مسکن انجام میدهد، در حال حاضر به صورت گسترده از مردم ثبتنام و پروژهها آغاز شده است. امیدوارم در بازهای دوسالانه قشر کثیری از مردم واجد شرایط صاحبخانه شوند.
اسلامی اعلام کرد: معدل سنی ثبت نام کنندگان طرح اقدام ملی مسکن بعد از پالایش، ۳۴ سال است. در حقیقت با این کار جامعه جوان صاحب خانه میشوند.