طرح دوفوریتی مجلس برای خروج از برجام-راهبرد معاصر

طرح دوفوریتی مجلس برای خروج از برجام

طرح دوفوریتی مجلس برای خروج از برجام  در صورت فعال شدن مکانیزم ماشه از سوی مجلس شورای اسلامی ارائه می شود.
تاریخ انتشار: ۲۰:۴۰ - ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ - 2020 August 17
کد خبر: ۵۵۲۴۸

به گزارش راهبرد معاصر طرح دوفوریتی مجلس برای خروج از برجام در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی مجلس ارائه می شود این خبر را عیل خضریان سخنگو کمیسیون اصل 90 در توئیت خود اعلام کرده است. خضریان با اشاره به این که آمریکا از ناقضان اصلی برجام است اما برای تشدید فشارها بر ایران به دنبال فعال سازی مکانیسم ماشه است .

دولت آمریکا پس از ناکام شدن از تمدید تحریم های تسلیحاتی علیه ایران اعلام کرده است که به دنبال فعال کردن مکانیسم ماشه است.

امریکا تلاش می کند با تفسیری جدید از قطعنامه 2231  پرونده شکایتی را در شورای امنیت سازمان ملل باز کند تا از این طریق تحریم های ایران به دوران قبل از برجام برگردد و تحریم ها مجددا علیه ایران اعمال شود.

 

طرح دوفوریتی مجلس برای خروج از برجام

مکانیسم ماشه چیست؟

در بند ۱۱ و ۱۲ توافق هسته‌ای (برجام) به پروسه اعمال مکانیسم ماشه اشاره شده است که اصطلاح «اسنب بک» هم به آن گفته می‌شود، به زبان ساده باید گفت که مکانیسم ماشه یعنی بازگشت فوری به دوران قبل از برجام و اعمال تحریم‌های مجدد علیه جمهوری اسلامی ایران.

 

در قطعنامه ۲۲۳۱ آمده است که اگر یکی از اعضای امضا کننده توافق برجام که متشکل از تروئیکای اروپایی، ایران، چین، روسیه و آمریکا هستند، در اعمال و انجام تعهدات شکایتی داشته باشند، این شکایت ابتدا در کمیسیون مشترک برجام بررسی می‌شود و اگر در باره آن به توافقی نرسند، پرونده قابلیت ارجاع به شورای امنیت سازمان ملل متحد را پیدا می‌کند.

 

در شورای امنیت هم بر سر ادامه تعلیق تحریم‌های ایران رای گیری می‌شود، در آنجا هم اگر یکی از اعضای دائم شورای امنیت آن را وتو کند، در آن زمان به صورت خودکار و بدون نیاز به رای گیری دوباره تمامی قطعنامه‌های قبلی شورای امنیت علیه ایران برمی‌گردد که مهم‌ترین آن قطعنامه ۱۹۲۹ بود که علیه کشورمان اعمال شد؛ در واقع در این صورت برجام از بین خواهد رفت و تحریم‌های چندجانبه علیه ایران بر می‌گردد.

آمریکا نمی‌تواند مکانیسم ماشه را فعال کند

 

حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل درباره تهدید آمریکا برای فعالسازی مکانیسم ماشه علیه ایران، گفت: مکانیسم ماشه یعنی ترتیبات اجرایی قطعنامه‌های تحت فصل هفتم شورای امنیت سازمان ملل که شامل شش قطعنامه است، در برجام ترتیبات اجرایی برای این موضوع پیش بینی شده است.

 

مکانیسم ماشه آمریکا

 

او افزود: در برجام آمده است که یکی از هشت طرف توافق هسته‌ای یعنی اگر اتحادیه اروپا، روسیه، چین، آمریکا و ایران ادعا کنند که تخلف آشکار و قابل توجهی ذیل توافق هسته ای انجام شده و برجام را زیر سوال برده باشد، درخواست نشستی در سطح معاونان وزاری خارجه طرف‌های ۸ گانه می‌شود.

 

بهشتی پور ادامه داد: معاونان وزرای خارجه طرف‌های برجام در نشستی صحت موضوع و ادعای نقض آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ رخ داده را بررسی می‌کنند، اگر به جمع‌بندی رسیدند که تخلفی رخ نداد، در همان نشست موضوع متوقف و حل می‌شود، اما اگر معاونان نتوانستند به تفاهم برسند، این کمیسیون کار را به کمیته سه گانه ای ارجاع می‌دهد و در صورتی که باز هم موضوع حل نشد، آن را در سطح وزرای خارجه بررسی می‌کنند.

 

او افزود: در صورتی که وزرای خارجه هم در  مورد تخلف رخ داده شده ذیل برجام به نتیجه نرسیدند آن را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع می‌دهند، شورای امنیت هم اگر در مورد صدور قطعنامه جدیدی به توافق نرسید بدون نیاز به مصوبه جدید قطعنامه‌های شش گانه تحت فصل هفتمی که ایران را تحریم کرده دوباره برمی‌گردد و  تمام این مراحل هم باید حداکثر ظرف ۲ ماه فیصله پیدا کند.

 

کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: آمریکا ادعا می‌کند می‌تواند مکانیسم ماشه را فعال می‌کند، اما در اصل نمی‌تواند چنین کاری انجام دهد، چراکه دیگر عضو برجام نیست و این کشور با خروج از توافق برجام خود را از آن خلع کرده است، لذا نمی‌تواند ادعا کند طبق ماده ۱۰ قطعنامه ۲۲۳۱ می‌تواند مکانیسم ماشه را فعال کند.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده