به گزارش راهبرد معاصر؛ وزیر افتصاد و دارایی از عرضه دارا سوم با سهام سه بانک دولتی خبر داد و گفت: باقیمانده سهام دولت در قالب دارا سوم به مردم عرضه خواهد شد. دارا سوم در سه بانک ملت، تجارت و صادرات عرضه خواهد شد. وی عرضه دارا اول دارا دوم و داراسوم را در جهت حمایت و تنظیم بازار سرمایه دانست. در ادامه جزئیات بیشتر از زمان عرضه دارا سوم را برایتان آورده ایم و اینکه صندوق دارا سوم چه شامل چه سهم هایی است را مورد بررسی بیشتر قرار دادیم.
وزیر اقتصاد از ورود دارا سوم به بازار سرمایه خبر داد و گفت: باقیمانده سهام دولت در سه بانک ملت، تجارت و صادرات عرضه خواهد شد و امیدواریم این موضوعات تداوم داشته باشد تا به ثبات بازار سرمایه کمک کند.
فرهاد دژپسند در حاشیه جلسه هیات دولت با بیان اینکه یکی از حلقههای مفقوده بورس ایران بازرگردانی بوده است گفت: طبق مصوبه شورای عالی بورس بنگاهها یا باید خودشان بازارگردانی کنند و یا بازارگردان حرفهای داشته باشند که این موضوع به ثبات بازار سرمایه کمک میکند.
وی ادامه داد: درباره اوراق تبعی هم همین طور است و سهامدار باید بداند بنگاهی که سهام آن را خریداری کرده در یک سال آینده ارزش سهام را چگونه و با چه نرخی تنظیم کند.
وزیر اقتصاد اظهار داشت: تمام این موضوعات را مورد توجه قرار دادهایم؛ نگاه اول این است که برای سهامداران حاشیه امن ایجاد کنیم و موضوع بعدی این است که بنگاهها مسئولانهتر نسبت به سهام خود عمل کنند.
دژپسند با بیان اینکه ترغیب و تشویق بازار از طریق عرضههای اولیه از دیگر برنامههای ما بوده است گفت: در حال حاضر تلاش میکنیم بنگاههای بزرگ مقیاس را وارد بازار سرمایه کنیم.
وی از ورود داراسوم به بازار سرمایه خبر داد و گفت: باقیمانده سهام دولت در سه بانک ملت، تجارت و صادرات عرضه خواهد شد و امیدواریم این موضوعات تداوم داشته باشد تا به ثبات بازار سرمایه کمک کند.
وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه جنس بازار سرمایه پویایی و عقلانیت است، گفت: بازار سرمایه ابعاد مختلف دارد و تحلیگران باید بدانند که چه سهامی را در چه دورهای داشته باشند و چه سهامی را در دوره خاص نداشته باشند که این تحلیلها نشان از حیات بازار دارد.
دژپسند ادامه داد: در بازار سرمایه همیشه باید عقل محاسبهگری بیوقفه کار کند.
پذیره نویسی برای هر فرد دارای کد ملی امکانپذیر است و محدودیت سنی برای متقاضیان وجود ندارد. در واقع در زمان پذیره نویسی نیاز به کد بورسی نیست و هر فردی که دارای کد ملی است می تواند نسبت به پذیره نویسی اقدام کند.
نکته ای که وجود دارد این است که کد ملی جایگزین کد بورسی نمیشود، بلکه مبنا قرار میگیرد. به عبارت دیگر فردی که کد بورسی ندارد میتواند در ETF مشارکت کند اما این به معنی جایگزین شدن نیست. متقاضیان میتوانند با مراجعه به شعب بانکی که دولت اعلام کرده است بدون داشتن کد بورسی هم خرید واحدهای صندوق ETF را انجام دهند و بعد برای اخذ کد بورسی مراجعه میکنید. در نهایت افراد برای نقل و انتقال سهمهای ETF باید کد بورسی داشته باشند و عضو بورس باشند.
پس از اتمام پذیره نویسی و اخذ مجوز فعالیت صندوق از سازمان بورس و اوراق بهادار، سهام موضوع فعالیت این صندوق با اعمال ۲۰ درصد تخفیف به قیمت پایانی سهم در روز معاملاتی قبل از شروع پذیره نویسی توسط سازمان خصوصی سازی به صندوق واگذار خواهد شد.
حداکثر تعداد واحدهای سرمایهگذاری قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی ایرانی دارای کد ملی، پس از کسر میزان سرمایه گذاری همان فرد در صندوق دارا یکم، ۵۰۰ واحد سرمایهگذاری است. پذیرهنویسی به صورت هم زمان از طریق بورس اوراق بهادار تهران و شبکه بانکی کشور برای هر شخص حقیقی دارای کد ملی امکان پذیر است.
درواقع همچنین پذیره نویسی واحدهای این صندوق برای اشخاص دارای کد معاملاتی (کد بورسی) صرفاً از طریق کارگزاری های بورس و سامانه های آنلاین معاملاتی صورت می گیرد. اشخاص فاقد کد معاملاتی (کد بورسی) می توانند از طریق درگاههای غیرحضوری و حضوری بانکهای منتخب برای خرید واحدها اقدام کنند. هر شخص میتواند صرفاً یکی از این دو روش را انتخاب کند.
متقاضیان دارای حساب در هر یک از بانکهای منتخب می توانند از طریق مراجعه به درگاه های غیرحضوری و حضوری که توسط بانکهای مربوطه اطلاع رسانی خواهد شد و با ورود حداقل اطلاعات مورد نیاز، نسبت به پذیره نویسی واحدهای سرمایه گذاری مزبور اقدام کنند. چنانچه متقاضی به درگاه های غیرحضوری و حضوری بانک منتخبی که در آن بانک فاقد حساب است مراجعه کند. بانک ها مکلف به پذیرش و دریافت اطلاعات وی هستند.
بر این اساس بانک های منتخب شامل ملی، سپه، مسکن، کشاورزی، ملت، صادرات، تجارت، توسعه تعاون، رفاه کارگران، قرض الحسنه مهر ایران، پست بانک ایران، اقتصاد نوین، پارسیان، پاسارگاد و کار آفرین می شوند.
برای اینکه امکان سرمایهگذاری تسهیل شود، افرادی که کد بورسی ندارند میتوانند با کد ملی و از طریق مراجعه به بانکهای تعیین شده نسبت به پذیرهنویسی اقدام کنند. البته توجه داشته باشید افرادی که به بانکها مراجعه میکنند در نهایت باید جهت فراهم شدن امکان معاملات نسبت به ثبتنام در سجام و دریافت کد بورسی از یک کارگزاری معتبر اقدام کنند.
امکان پذیره نویسی برای هر کد ملی در چند مرحله وجود دارد به شرط آنکه مجموع مبلغ پذیره نویسیها بیشتر از مبلغ تعیین شده برای هر صندوق نباشد.
طبق آخرین اعلام انجام شده معاملات بر روی واحدهای نخستین صندوق ETF دولتی یک ماه پس از اتمام مهلت پذیرهنویسی امکانپذیر میشود.
پذیرهنویسی واحدهای این صندوق برای اشخاص دارای کد بورسی از طریق کارگزاریهای بورس و سامانههای آنلاین معاملاتی نظیر ایزیتریدر انجام میشود. همچنین متقاضیان از طریق شعب بانکهای تعیین شده نیز میتوانند در بازه زمانی پذیرهنویسی نسبت به خرید واحدهای صندوق مذکور اقدام کنند. در خصوص فروش واحدهای این صندوق نیز پس از بازه زمانی تعیین شده، افرادی که دارنده واحدهای این صندوقها هستند میتوانند از طریق سامانههای معاملاتی کارگزاریهای بورس نسبت به فروش اقدام کنند. لازم به ذکر است که برای انجام معامله در سامانههای معاملاتی داشتن «کد بورسی» لازم است.
آنطور که اعلام شده، همه افرادی که در پذیرهنویسی ETFهای دولتی شرکت کرده و واحدهای این صندوق را خریداری میکنند از تخفیف ۲۰ درصدی بهرهمند میشود. سقف سرمایهگذاری هر شخص حقیقی(هر کد ملی) برای نخستین صندوق عرضه شده دو میلیون تومان - در زمان عرضه - تعیین شده بود. میزان تخفیف و سایر شرایط برای صندوقهای دیگر متعاقبا اعلام میشود.
خیر، این صندوقهای ETF و سهام عدالت دو موضوع کاملا متفاوت هستند. در نخستین صندوق ETF دولت - که چندی پیش پذیرهنویسی آن انجام شد - متقاضیان میتوانستند حداکثر مبلغ دو میلیون تومان به ازای هر کد ملی سهام متعلق به دولت را از طریق خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوق واسطهگری مالی یکم، با تخفیف خریداری کنند. در حالی که سهام عدالت سهامی است که قبلاً به حدود ۴۹ میلیون نفر از مردم تعلق گرفته و به زودی مدیریت آن به خود مردم منتقل میشود و نیازی به واریز مجدد وجه توسط مردم برای تملیک سهام وجود ندارد.
آنچیزی که این روزها با عنوان ETF از آن یاد میشود، همان صندوقهای قابل معامله در بورس هستند. عملکرد و ماهیت ایتیافها همانند سایر صندوقهای سرمایهگذاری مشترک در بورس است. تنها وجه تمایز ایتیافها امکان خرید و فروش واحدهای آن همانند سهمهای موجود در بورس و فرابورس است. در واقع واحدهای سرمایهگذاری این صندوقها مانند سایر نمادهای مربوط به سهام شرکتها، قابلیت معاملاتی بورسی را دارند.