به گزارش راهبرد معاصر؛ حجت الاسلام درویشیان در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما گفت: ۶۰ تا ۷۰ درصد بازرسیهای این سازمان برنامهای و بقیه بازرسیهای فوق العاده مانند بازرسی در زمان بروز سیل، زلزله یا حوادث و بازرسیهای موردی بر اساس گزارشهای دریافتی است.
درویشیان افزود: ۱۱۷ بازرسی فوق العاده انجام داده ایم که برای آن ۳۲۱ گزارش فوق العاده و هزار و ۳۰۱ پیشنهاد ارائه شده است.
وی گفت: پنج هزار و ۴۱۶ بازرسی موردی نیز انجام داده ایم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: در یک و نیم سال اخیر هشت هزار و ۳۳۲ بازرسی، ۱۱ هزارو ۳۹۲ گزارش و ۳۲ هزار و ۵۹۶ پیشنهاد داشته ایم که سه هزار و ۹۷۷ گزارش تعقیب اداری، انتظامی و انضباطی بوده است.
درویشیان گفت: ۸۵ مصوبه خلاف قانون را به دیوان عدالت اداری ارسال کرده ایم که تاکنون ۵۶ مصوبه ابطال شده است.
وی افزود: بر ۱۵ هزار و ۶۴۲ معامله، مناقصه و مزایده نظارت کرده ایم و برای رفع اشکال حدود پنج هزار تذکر به اعضای کمیسیونها داده شده است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: هزار و ۸۸۳ مورد درخواست تجدید یا لغو مناقصه یا مزایده نیز ارائه کرده ایم.
درویشیان افزود: ۱۶۱ هزار و ۲۵۳ شکایت نیز از دستگاههای مشمول نظارت و بازرسی ما دریافت کرده ایم که ۱۳۶ هزار شکایت رسیدگی شده و به بیش از ۲۵ هزار گزارش رسیدگی میکنیم.
وی با بیان اینکه از رویکردهای ما اثر بخش بودن اقدامات، نظارت و فعالیتهای پیشگیرانه درباره ارسال نامههای هشداری برای پیشگیری از تخلفات گفت: دو هزار و ۳۱۸ گزارش یا نامه هشداری به دستگاهها داده ایم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: ۱۱ هزار و ۵۳۲ مورد از اقدامات پیشگیرانه ما اثر بخش بوده است.
درویشیان گفت: مسئول یا مدیری که در زمان مسئولیت خود به تکالیفش در زمان مقرر عمل نکند از نظر ما مرتکب فساد شده است.
وی افزود: هر ترک فعلی که تضییع حقوق عامه را در بر داشته باشد و مانع منافع کشور شود، فساد است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: اگر پس از پایان دوره مسئولیت نیز مشخص شود مدیری وظیفه خود را انجام نداده است باید پاسخگو باشد.
درویشیان افزود: به عنوان نمونه برای سیل سال گذشته ۱۵۰ گزارش تهیه کردیم و بر اساس یکی از گزارشها شهرداری که ۱۰ سال پیش وظیفه داشته است، اجازه ندهد در مسیر سیل ساخت و ساز شود، اما این اجازه را داده محکوم به زندان شده است.
وی گفت: درباره درمانگاه سینا اطهر تهران نیز تذکراتی را پیش از حادثه شهرداری و آتش نشانی به این مرکز درمانی داده بودند، اما به آن توجه نشده بود و ما متخلفان را به مراجع قضایی معرفی کردیم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: به بیش از ۴۰۰ مرکز درمانی در تهران نیز تذکر داده شده است.
درویشیان گفت: برخی مسئولان در بخش مسکن وظیفه تولید و ساخت را داشته اند، اما آن را ترک کرده اند که ما آن را پیگیری میکنیم و باید پاسخگو باشند.
وی افزود: این مسئولان باید در سال ۹۴ سامانه مسکن را برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز و ... راه اندازی میکردند، اما این کار را انجام ندادند و موجب بروز مسائلی در این حوزه شد که ما آن را پیگیری میکنیم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: گاهی برخی قوانین ابهام دارد، ناقص است یا با قوانین دیگر تناقض دارد و برای اصلاح ساختارهای فسادزا باید این قوانین را اصلاح کنیم.
درویشیان افزود: به عنوان نمونه قوانین مربوط به شهرداریها و کمیسیون ماده ۱۰۰ و ۹۹ است که اشکالات بسیار جدی دارد و ما آن را احصاء کرده و به مجلس شورای اسلامی فرستاده ایم.
وی گفت: از اولویتهای ما شناسایی قوانین و مقررات ناکارآمد و فسادزا و ارائه آن به مجلس برای اصلاح است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه با دستگاههای نظارتی دیگر هماهنگی داریم، گفت: با ایجاد کمیته تحول در پی اصلاح فرایندهای بازرسی و استفاده از ظرفیتهای جدید نرم افزاری و سخت افزاری مانند تشکلهای مردم نهاد و نظارتهای الکترونیک هستیم. حجت الاسلام و المسلمین درویشیان افزود: سه هزار سامانه دستگاههای اجرایی را شناسایی و به ۲۵۰ سامانه دسترسی پیدا کرده ایم. وی گفت: جزو اولویتهای ما فعال کردن سامانههایی است که بر اساس قوانین، ایجاد آنها مانند سامانه تجارت ضروری است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: البته بخش زیادی از این سامانهها ایجاد شده، اما به یکدیگر متصل نشده است.
نظام توزیع از نظر ما ناکارآمد است
درویشیان با بیان اینکه نظام توزیع از نظر ما ناکارآمد است گفت: راه اندازی سامانه تجارت را که بیش از ۲۰ زیر سامانه دارد پیگیری میکنیم و باید بر اساس قانون به آنها دسترسی داشته باشیم.
اداره نظارت همگانی، بخشی از تشکیلات سازمان بازرسی کل کشور
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت:اداره نظارت همگانی جزو تشکیلات سازمان بازرسی است که شامل بازرسان افتخاری میباشد و در همه استانها فعال است.
درویشیان درباره نقش مردم در فرآیند نظارت، مشارکت و مبارزه با فساد افزود: سازمان بازرسی کل کشور میتواند از تشکلهای مردم نهاد و ظرفیتهای خارج از سازمان حتی بخشی از ماموریتهای سازمان استفاده و همچنین قسمتی از ماموریتهای خود را برون سپاری کند.
حمایت از گزارشگران فساد
درویشیان گفت: در اواخر مرداد ماه سامانه گزارشگران فساد را رونمایی کردیم و در این مدت ۸۴۷ گزارش در این سامانه ثبت شده است که عمدتا اشخاص حقیقی هستند که افراد میتوانند هم مشخصات خود را در سامانه ثبت کنند که البته این مشخصات به صورت محرمانه خواهد بود و هم میتوانند بدون ذکر نام در سامانه ثبت نام کنند و گزارش دهند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: گزارشات باید مستند باشد، ولی اگر در فضای مجازی کسی علیه مسئول یا مدیر و کارمندی، موضوعی را ادعا کند که نتواند اثبات کند حتما قابل تعقیب کیفری است.
وی افزود: اگر علیه فردی تهمت زده شود خودش باید شکایت کند، در غیر این صورت مرجع قضایی نمیتواند ورود کند، ولی اگر مورد انتشار جنبه عمومی داشته باشد دادستان به عنوان مدعی العموم میتواند بدون شکایت فرد وارد شود، اما عمده این موارد علیه اشخاص است.
درویشیان ادامه داد: افرادی که گزارش فساد میدهند باید اطمینان داشته باشند که مورد حمایت قرار خواهند گرفت مگر اینکه اسناد قانونی آنها درست نباشد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: حمایت از گزارشگران فساد خصوصاً کسانی که در دستگاه اجرایی هستند اگر مورد اذیت قرار گیرد برخورد جدی با مسئول و مدیر خواهیم کرد و حمایت معنوی و مادی در حد اختیار انجام خواهیم داد.
وی تاکید کرد: بخشهای اداری مالی دستگاه قضایی و مجلس شورای اسلامی طبق قانون سازمان بازرسی مشمول نظارت این سازمان است، ولی بخش قضایی قوه قضاییه و وظیفه قانون گذاری و نظارتی مجلس شورای اسلامی در صلاحیت سازمان بازرسی نیست.
درویشیان افزود: یکی از پروندههایی که اخیرا گزارش آن را به مرجع قضایی و وزارت اقتصاد ارسال کردیم واگذاری شرکت ایران اپراتور است که تخلفاتی را مسئولان وقت سازمان خصوصی سازی انجام داده اند که معرفی و پیشنهاد بازنگری در واگذاری را داده ایم.
وی ادامه داد: با پیگیریهای صورت گرفته در پرونده شرکت کشت و صنعت مغان، هیئت داوری رای به ابطال این واگذاری داد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: در پرونده ماشین سازی تبریز و کشتارگاه صنعتی اردبیل هم ورود کردیم و در حال حاضر حدود ۱۰ پرونده در دست بررسی و رسیدگی داریم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور درباره ساخت و سازهای غیر مجاز در کشور هم گفت: یکی از پایههای ثابت بازرسی ها، بخش زمین خواری و برخورد با آن است.
درویشیان افزود: یکی از موضوعاتی که جزو اولویتهای ما و دستگاه قضایی است اجرای قانون حد نگار میباشد که در سالهای گذشته خیلی به این موضوع توجه نشده است.
وی ادامه داد: بر اساس برنامه سراسری که برای کشور تعریف شده کل بازرسیهای استانها وارد شوند و تکالیفی که در قانون برای دستگاههای متولی زمین مثل جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی و وزارت نیرو وجود دارد وظیفه نقشه برداری، ارائه آن به سازمان ثبت اسناد و صدور سند تک برگی آن را انجام دهند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: تاکنون برای حدود ۵ میلیون هکتار از اراضی ملی و دولتی با پیگیری به عمل آمده سند صادر شده که اگر برای اراضی ملی و دولتی سند رسمی صادر شود از زمین خواری ها، سند سازیها و قولنامه بازیها جلوگیری میشود.
وی افزود: یکی از اولویتهای سازمان بازرسی در این راستا، پیگیری و مطالبه جدی از دستگاههای متولی است.
درویشیان در بخش برخورد با زمین خواری گفت: فسخ سه قرارداد و بازگشت ۲ هزار و ۵۲۵ هکتار از اراضی ملی به دولت و رفع تصرف هزار و ۴۸۷ هکتار از اراضی شهرستانهای تهران، جلوگیری از تصرف اراضی پارک جنگلی به مساحت ۲ هزار و ۴۲۰ متر، خلع ید اراضی تصرف شده استان قزوین به مساحت ۷۳۶ هکتار، رفع تصرف ۱۱۶ هکتار از اراضی مجاور شهرک صنعتی استان قم، بازگشت ۲۵ قطعه از زمینهای سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس، کشف زمین خواری و تصرف حریم و بستر رودخانه در استان بوشهر به مساحت ۳۰ هزار هکتار در بخش برخورد با زمین خواری بوده که انجام شده است.
وی افزود: در بخش صنعت، ۸ هزار و ۵۴۲ میلیارد ریال و حدود ۱۸۶ میلیون دلار اثربخشی داشته ایم، یک فساد ۵۵۴ میلیارد تومانی در یک شرکت وابسته به خودروسازی کشف کردیم، بازگشت ۲۰ میلیون یورو، ۵۵۹ میلیون ین، ۲ میلیون دلار، ۳۹۷ میلیون ریال به بیت المال و معرفی ۱۶ نفر از مدیران یک شرکت در بخش صنعت به مرجع قضائی، کشف ارتشاء ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان یکی از مدیران بخش صنعت، کشف ارتشاء بالغ بر ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان، فروش لاستیک خارج از شبکه به ارزش ۵۸ میلیارد تومان توسط مدیران یکی از شرکتهای تولیدی لاستیک، گرانفروشی ۱۶ شرکت مجری نمایشگاهی حدود ۸۰ میلیارد تومان بوده که در این راستا اثربخشی داشته ایم.
وی ادامه داد: در بخش نفت بالغ بر هزار و ۱۱۵ میلیارد تومان و ۵۴۶ میلیون دلار برگشته و یا جلوگیری شده، کاهش ۱۶ میلیون یورویی از قیمت پیشنهادی در جریان لغو یک مناقصه، پیگیری منجر به اصلاح فرآیند یک انتخاب پیمانکار حدود ۳ میلیون یورو، کاهش ۸ میلیون یورو در جریان لغو و برگزاری مجدد مناقصه، کشف سوء جریان مالی به مبلغ حدود ۸۵ میلیون یورو در یک قرارداد، ضبط تضامین یک شرکت خارجی به مبلغ ۴۸ میلیون یورو، کشف فساد در اجرای قرارداد خط لوله که منجر به کسر حدود ۳۰۰ میلیون دلار شد که اینها بخشهایی از اثربخشی سازمان بازرسی کل کشور است.
درویشیان درباره آمار در بخش گمرک هم افزود: شناسایی هزار کانتینر کالای قاچاق در گمرک شهید رجایی، کشف ۲۱۲ کانتینر قاچاق در گمرک قشم، جلوگیری از ترخیص ۶۹ دستگاه کانتینر برنج تاریخ مصرف گذشته از اثر بخشیهای سازمان بازرسی کل کشور بوده است.
وی با بیان اینکه حدود ۲ هزار و ۳۱۸ گزارش هشداری به مسئولان داده ایم افزود: تعدادی از این هشدارهای بسیار مهم به رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور درباره تسریع طراحی و اجرای الگوی کشت، پیش بینی کمبود نهادههای مهم بخش کشاورزی، کود شیمیایی، وضع نهادههای دامی کشور مثل ذرت و سویا، لزوم قیمت گذاری خودرو توسط شورای رقابت، نواقص سامانه اعتبارسنجی و رتبه بندی کارت بازرگانی داده شده است.
درویشیان درباره گزارشهای هشداری به سازمان بورس هم گفت: ۸ گزارش هشداری درباره پیش بینی این وضع داده ایم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: به بانک مرکزی درباره دستورالعمل اجرایی سامانه رفع تعهدات ارزی وارد کنندگان هشدار داده ایم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور درباره قانون مجازات اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی گفت: در این زمینه به کسانی که مسئولیتی دارند و تحت نفوذ تصمیمی برخلاف قانون بگیرند هم هشدار میدهم و هم توصیه میکنم در این قانون، مجازات انفصال و حبس وجود دارد و یادآوری میکنم هم کسانی که اعمال نفوذ میکنند و هم کسانی که نفوذپذیر شده اند تحت تعقیب قرار میگیرند./ تسنیم