وضعیت نامعلوم تانکرهای حمل سوخت در مرزهای ایران و عراق-راهبرد معاصر

وضعیت نامعلوم تانکرهای حمل سوخت در مرزهای ایران و عراق

در یک و نیم ماه گذشته بیش از ۱۲۰۰ تانکر حمل سوخت در مرزهای پرویزخان و باشماق بلاتکلیفند بطوری که نه می توانند وارد خاک عراق شوند و نه شرکت ایرانی طرف قرارداد پاسخگوی آنهاست.
تاریخ انتشار: ۱۶:۴۶ - ۰۲ آبان ۱۳۹۹ - 2020 October 23
کد خبر: ۶۴۰۷۶

به گزارش راهبرد معاصر  بیش از یک ماه است که بیش از هزار و 200 تانکر حمل سوخت در مرزهای باشماق و پرویز خان معطل مانده اند و رانندگان حامل این بارها نه می توانند وارد خاک عراق شوند و نه می توانند بار خود را به شرکت ایرانی بازگردانند. 

یکی از رانندگان معطل مانده در مرز پرویزخان به نمایندگی از همکاران صنفی خود به خبرنگار فارس، گفت:  از حدود 5 ماه پیش انتقال سوخت توسط تانکرداران ایرانی به عراق انجام می شود و طی مدت مذکور شیوه کار به این صورت بوده است که  راننده تانکر، مطابق قرارداد  با شرکت ایرانی، بار سوخت را  در خاک ایران تحویل و در مرز باشماق یا پرویزخان تحویل شرکت یا تاجر عراقی داده است. 

وی بیان داشت:براین اساس در  چند ماه گذشته تانکرهای حمل بار سوخت پس از اینکه وارد خاک عراق می شدند؛ در یک پارکینگ مشخص بار را تحویل تانکر عراقی می دادند و لذا حمل سوخت پس از آن توسط راننده عراق تا مقصد مورد نظر شرکت ایرانی انجام می شد. 

این راننده تانکر حمل سوخت بیان داشت: اما متاسفانه بیش از یک ماه است که رانندگان تانکرهای حمل سوخت دچار مشکل شده اند و تانکرهایش در مرز پرویزخان  قصرشیرین معطل مانده است. 

وی افزود: علیرغم اینکه براساس قرارداد با شرکت ایرانی راننده تانکر ایرانی باید بار سوخت خود را در مرز تحویل شرکت یا تاجر عراقی بدهد  اما مدتی است که طرف عراقی برای دریافت محموله های واقع در مرز هیچ اقدامی  نکرده است.  لذا تمامی رانندگان که به این شیوه بار خود را به مرز منتقل کرده اند در مرز پرویز خان و برخی نیز در مرز باشماق بلاتکلیف مانده اند.

این راننده ایرانی بیان داشت: متاسفانه شرکت ایرانی نیست پاسخگوی ما نیست و بار را از ما تحویل نمی گیرد و به ما اعلام کرده است که با توجه به شرایط پیش آمده بار را وارد خاک عراق کنید و به مقصد سلیمانیه منتقل کنید. این درخواست شرکت ایرانی در حالی است که قرارداد بین راننده و شرکت حمل سوخت تا مرز است و راننده تعهدی برای انتقال بار تا سلیمانیه عراق را ندارد. 

وی افزود: با  توجه به مشکلات پیش آمده و معطلی یک و نیم ماهه ما رانندگان حاضریم که وارد خاک عراق شویم و بار را در سلیمانیه تحویل دهیم اما متاسفانه در این قسمت نیز با مشکل مواجه شده ایم بطوری که رانندگان عراقی مانع از ورود ما به خاک عراق هستند.  

وی گفت: رانندگان عراقی می گویند در صورت حمل بار تا مقصد توسط رانندگان ایرانی ما کسب و کار خود را از دست می دهیم بنابراین اجازه ورود رانندگان ایرانی برای حمل بار تا مقصد را نمی دهند و حتی ما را تهدید مالی و جانی کرده اند. 

این راننده تانکر حمل سوخت اظهار داشت: با این وجود برخی رانندگان ایرانی برای خلاصی از این بلاتکلیفی اقدام به ورود به خاک عراق کرده اند و متاسفانه دچار خسارت نیز شده اند بگونه ای که شیشه برخی از تانکرها به علت پرتاب سنگ شکسته است. 

وی با بیان اینکه پارک بیش از هزار و 200 تانکر  حمل سوخت در پارکینگ واقعا  خطرناک است گفت: تجمع این تعداد تانکر حمل سوخت به منزله وجود یک بمب خطرناک است که می تواند منجر به بروز حادثه شود. رانندگان طی مدت مذکور نه تنها هیچ درآمدی کسب نکرده اند بلکه با استهلاک خودرو خود مواجه بوده اند ضمن اینکه مجبور به پرداخت هزینه پارکینگ نیز هستند. 

* لزوم مذاکره مسئولان ایرانی و عراقی برای رفع مشکلات تانکرهای حمل سوخت

گفتنی است مهدی اسدپور عضو کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی  ایران و عراق با تایید موضوع مذکور، گفت: اگرچه روزانه حدود 130  تانکر و کامیون حامل سوخت و کالا از مرز تمرچین وارد خاک عراق می شود اما در مرز باشماق و پیروز خان این مشکل وجود دارد و تعداد زیادی تانکر حمل سوخت در مرز از مدت ها پیش  بلاتکلیف مانده اند. 

اسدپور اظهار داشت: البته در مرز باشماق اقداماتی در دست انجام است تا مشکل این کامیون ها و تانکرها حل شود اما در مرز پرویز خان مشکل به مراتب بیشتر است. 

وی در مورد دلایل این مشکل به خبرنگار فارس گفت: رانندگان تانکر و کامیون عراقی معتقدند که با ورود رانندگان تانکر و کامیون ایرانی به خاک عراق و تحویل بار تا مقصد، رانندگان عراقی کسب و کار خود را از دست می دهند لذا اگر قرار است رانندگان ایران بار را در خاک عراق تا مقصد حمل کنند، رانندگان عراقی نیز باید برای تحویل بار وارد خاک ایران شده و بار را از مقصد دریافت کنند. 

اسدپور بیان داشت: البته مشکلات دیگری نیز وجود دارد که شامل هزینه های حمل بار است و به نظر می رسد برای رفع این مشکلات باید مسئولین دو کشور اقدام کنند.  

وی با بیان اینکه متاسفانه برخی رانندگان ایرانی که برای تحویل بار تا به مقصد وارد خاک عراق شده اند مورد تهاجم رانندگان عراقی قرار گرفته اند، گفت: بطوری که با پرتاب سنگ شیشه کامیون  یا تریلی ایرانی را شکسته اند و با این اقدام این افراد اعتراض خود را به ورود رانندگان ایرانی به خاک عراق نشان داده اند. 

وی با تایید معطلی بیش از یک ماه رانندگان ایرانی در مرز گفت: متاسفانه این افراد راه پیش و پس ندارند.

* لزوم حفظ بازار صادرات فرآورده های نفتی به عراق با تجهیز زیرساخت های صادراتی

حمید حسینی نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در این بیان داشت: محموله های سوخت حمل شده به کشور عراق  بخشی  از تولیدات هیدروکربنی پالایشگاه های  کشور و بخشی نیز از محل فروش در بورس انرژی تامین شده است. 

وی با بیان اینکه در حال حاضر بازار خوبی برای فرآورده های ما در عراق وجود دارد، گفت: باید با اقدامات از سوی مسئولان دو طرف هر چه زودتر این مشکلات رفع شود. 

حسینی بیان داشت: بنظر می رسد رانندگان عراق به دنبال افزایش هزینه حمل بار هستند و بخشی از مشکلات ایجاد شده ناشی از این مساله است. 

وی با اشاره به لزوم توسعه زیرساخت ها بیان داشت: با توسعه لوله کشی و انتقال سوخت به خاک عراق این مشکلات نیز قابل حل است چنانچه در حال حاضر در مرز تمرچین این اقدام صورت می گیرد و تولیدات از طریق لوله های سوخت رسانی به عراق منتقل و سپس کامیون ها عراق آن را بارگیری و به مقصد مورد نظر در کشور خود انتقال می دهند. 

 

فارس

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده