به گزارش راهبرد معاصر؛ پدیده اسلام هراسی، اساساً در جهان غـرب ریـشه دوانیده است و غربیها با اذعـان به این امر که اسلام روز بهروز در حال گسترش در جهان غرب است و جمعیت مـسلمانان در این کشورها در حال افـزایش هستند، طرحی به نام اسلام هراسی را مطرح ساخته و در رسانههایشان بهصورت گسترده به ایجاد هراس از اسلام پرداختهاند. چنانچه میتوان گفت که این طرح از عوامل مهم سوءتفاهم و ناسازگاری مسلمانان با غیرمسلمانان و در سـطح کلیتر، از عوامل اصلی ایجاد شکاف و رویارویی و بـرخورد بـین مسلمانان و غیرمسلمانان بوده است.
در طرح اسلام هراسی که در تعبیر کلی عبارت است از نـوعی تـرس نفرت گروهی از اسلام و مسلمین که درنتیجۀ آن زندگی و رشد و پیشرفت مسلمانان تـحت تـأثیر رفتارهای تبعیضآمیز و آزاردهندۀ آن گروه با مشکل مواجه میشود، تصورات و برداشتهای ویژهای در مـورد اسـلام و مسلمانان ترویج میشود که در چـارچوب آنها، مـسلمانان بهمثابۀ گروهی استثنایی و دارای گرایش به خـرافات،جـمود فکری،خشونت و ترور و درعینحال سلطهگری، معرفی میشوند.
در این میان دیدگاههای اسلام هراسانه دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا و قوانین سختگیرانه نظیر منع ورود مسلمانان به آمریکا و نیز موضوع اخیر هتک حرمتهای چندباره روزنامه فرانسوی شارلو ابدو به دین اسلام و ساحت مقدس پیامبر مکرم اسلام و متعاقباً حمایت امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه از این اقدامات ، مؤید آخرین تحرکات اسلام ستیزانه و اسلام هراسانه بوده است که مجموعاً حکایت از این مسئله دارد که اسلامستیزی و اسلام هراسی در غرب،بهویژه در اروپا و آمریکا، با برنامه دنبال میشود.
تاکنون تـبعیضها و سـوء رفـتارهای ناشی از اسلام هراسی در غرب، صورتبندیهای متنوعی داشته است؛ ازجمله عرضۀ خدمات ناقص یا نامناسب در رستورانها و مراکز تفریحی به مسلمانان ؛ رفـتارهای عـاری از نزاکت و غیرمحترمانه با مسلمانان؛ سوءظن و متهمسازیهای نابجای مسلمانان؛ زیـر نـظر گرفتن و کنترل کردن افراد مسلمان در امکان عمومی؛ تمسخر مستقیم و غیرمستقیم؛ توهینهای لفـظی و اسـتفاده از بـرچسبهایی چون تروریست به مسلمانان؛ بروز رفتارهایی کـه نشانۀ دستکم یا سطح پایین گرفتن مسلمانان است؛ نظارت و کنترل پلیسی فراتر از حد متعارف؛ ضرب و شتم جـسمی و سـایر رفـتارهای خشونتآمیز با مسلمانان؛ تبعیض در جذب و استخدام افراد در مشاغل خصوصی و دولتی و نیز تبعیض در عرضۀ خـدمات پلیـسی و قضایی به مسلمانان ، حاصل سالها اسلام هراسی و اسلامستیزی در جهان غرب بوده است.
موارد فراوانی اتفاق افتاده که در آنها دولتها خود بهعنوان کارگردان اصلی عمل کردهاند.در این میان موضوع اخیر هتک حرمت روزنامه فرانسوی شارلو ابدو به ساحت مقدس پیامبر مکرم اسلام و متعاقباً اظهارات امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه در حمایت از این اقدامات و نیز ربط دادن این توهین به بحث آزادی بیان در فرانسه، این مسئله را اثبات میکند که رفتارهای اسلام هراسانه و اسلام ستیزانه در فرانسه به کارگردانی دولت این کشور بوده است.
روشن است که آزادی بیان و قلم به معنای توهین و اهانت و تحقیر و نظایر آن نیست . آنـانی کـه اصـل و اسـاس آزادی بیان را برای بشر تقدیم داشتهاند و انسـان را کـریم معرفـی کردهاند و به انسان از نـاحیه حقتعالی کرامتش را نشان دادهاند، هرگز از آزادی بیـان و قلم نمیهراسند؛ بلکه از حرکتهای نـادرستی کــه مـوجـب انحـراف و تحریـف افکـار جوامع بشری میشود، دغدغه دارند. ازاینرو بـاید باصلابت و عظمت و با حکمت و برهان و عقلانیت با پدیـده ناصـواب و نـاشایسـت اسلام هراسی و اسلامستیزی کــه مـبنایی جز جهالت و ضلالت بـرای او نمیتوان یافـت ، مقابلـه کرد.
براین اساس به راهکارهایی که از طریق آن بتوان به مقابله و افشای اسلام هراسی و اسلامستیزی و مـعرفی مـعارف اسلامی حقیقی به جهان کمک نمود، اشاره مینماییم: