الله ویردی رجایی سلماسی اقتصاددان و بنیانگذار بانک سامان در گفت و گو با راهبرد معاصر در خصوص وضعیت بی اعتمادی مردم به بازار سرمایه و دلایل آن گفت: بورس با مدیریت غلط خود و ترغیب مردم برای سرمایه گذاری در ماه های اول سال جاری ضررهای زیاد و جبران ناپذیری به مردم وارد کرد. زیان هایی که برای مدت های مدید اعتماد عمومی مردم به حاکمیت را خدشه دار کرد.
وی در این باره افزود: وقتی دولت و سازمان بورس به صورت دستوری به یک باره شاخص را از ۵۵٠ هزار در اواخر سال گذشته تا مرداد ماه سال ٩٩ به یک باره چهار، پنج برابر افزایش دادند، در بازار حباب بزرگی درست کردند که مشخص بود این حباب به زودی می ترکد، مشخص بود این حباب فقط به نفع سرمایه داران و سهامداران قدیمی است نه تازه واردهایی که امسال به امید حفظ ارزش دارایی خود اموالشان را فروختند و به بورس سپردند.
بنیانگذار بانک سامان توضیح داد: وقتی شاخص از ۵٠٠ هزار نزدیک به ۳ میلیون شد سرمایه برخی اشخاص حقیقی و شرکت های حقوقی چندین برابر شد، اما مال عده ای از مردم که پس انداز های خردی بود که ماحصل یک عمر کار و تلاش بود بر باد رفت. بدترین کار یا غلط ترین کار و اجحافی که دولت در حق مردم روا داشت دستوری کردن بورس و ایجاد حباب قیمتی در بازار سرمایه بود.
الله ویردی رجایی سلماسی گفت : بدترین کار افزایش غیر اقتصادی و غیر واقعی شاخص بود. اینک با کاهش رشد و افت شاخص ها مردم ناراضی شده اند دولت با افزایش قیمت ها به گونه ای مردم را فریب داد، بنابراین عده ای ناراضی شدند و عده ای هم که فریب افزایش قیمت را خوردند سرمایه یا دارایی هایی که داشتند را وارد بورس کردند با ضرر و زیانی که دیدند دیگر با دولت و دعوت به بورس و بازار سرمایه اعتماد نمی کنند.
این استاد اقتصاد در خصوص عملکرد حقوقی ها در بازار گفت: حقوقی ها و تاثیر گذاران در بازار از فضای ایجاد شده نهایت بهره برداری را به نفع خود کردند. آنها پول هایی که کسب کردند را تبدیل به اموال دیگری مثل خرید املاک می کنند و از بورس خارج کردند، در حالی که مردمی که با سرمایه های خرد وارد بورس شدند همه چیز خود یا بخش بزرگی از سرمایه خود را از دست دادند. به هر حال دولت اصلا نباید اجازه میداد بورس به آن مرحله حبابی برسد، دولت اگر به فکر سرمایه داران خرد می بود باید شرکتهای مختلفی به بورس عرضه میکرد، اما چون همواره ما به مشکل مدیریتی یا ضعف و بی تدبیری مدیریتی رو به رو هستیم عرضه های بیشتری در بازار اتفاق نیفتاد و عرضه هایی که قول داده شده بود نیز محقق نشد.
رجایی سلماسی با اشاره به یک راهکار درست تصریح نمود: به نظر بنده اگر از اول سال که شاخص روی ۵۵۰ بود اگر بورس به درستی مدیریت می شد، راه خود را می رفت الان روی همین نرخ ١ میلیون اگر می بود، همه راضی بودند چون سهم آنها دو برابر افزایش یافته بود بنابراین سرمایه گذاران با دو برابر سود راضی بودند اما وقتی به یک باره شاخص به بیش از ٢ میلیون رسید با سقوط به ١ ميليون و ٢٠٠ همه ناراضی می شوند و اینگونه است که ناراضی ها سرمایه خود را از بورس خارج می کنند وارد بازار ارز و خرید دلار می شوند. روال بازارهای ما نشان می دهد که متأسفانه دولت کنترل چندانی روی بازارها ندارد و یا کنترل و مدیریت دولت در بازار سهام و بازار پول بسیار ضعیف است.
وی در خصوص سرمایه گذاری در بورس با شاخص های کنونی بیان داشت : مسلما بورس در حال حاضر روی شاخص های اصلاح شده ارزنده و منطقی قرار دارد بنابراین می توان به حل برخي مشکلات بورس امیدوار بود اگر دوباره دست کاری دستوری به میان نیاید. قیمت های کنونی در بازار سرمایه نرخ های مناسبی است، لذا اینک بهترین زمان برای سرمایهگذاری در بورس است.