نحوه ثبت چک در سامانه صیاد بانک مرکزی-راهبرد معاصر

نحوه ثبت چک در سامانه صیاد بانک مرکزی

بانک مرکزی به منظور جلوگیری از سوء استفاده از چک های صیاد اقدام به راه اندازی سامانه های چک های الکترونیکی صیاد کرده است.به همین منظور نحوه ثبت چک در سامانه صیاد بانک مرکزی را در گزارش زیر برایتان آورده ایم.
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۰ - ۲۳ آذر ۱۳۹۹ - 2020 December 13
کد خبر: ۷۰۲۶۷
تعداد نظرات: ۱ نظر

به گزارش راهبرد معاصر؛ با توجه به سوء استفاده هایی که از چک ها صورت می گرفت و آمار بالای کلاهبرداری با چک بانک مرکزی برای حل مشکلات این چنینی اقدام به طراحی سامانه صیاد بانک مرکزی نموده است که باید چک ها در سامانه صیاد بانک مرکزی ثبت شوند تا براحتی هر چک صیاد قابل استعلام و پیگیری باشد. قانون جدید چک نیز از روز گذشته لازم الاجرا شد. در ادامه جزئیات بیشتر از نحوه نحوه ثبت چک در سامانه صیاد بانک مرکزی را بخوانید.

 

از آنجایی که پرداخت غیر نقدی و با استفاده از دسته چک ها حجم بالایی از معاملات افراد به ویژه در مبادلات بزرگ را تشکیل داده و همچنین با وجود مشکلات و چالش های متعددی که در پرداخت با استفاده از این روش وجود دارد مانند عدم وصول چک ، نا معتبر بودن آن ، عدم وجود اعتبار کافی در حساب فرد صادر کننده چک متناسب با مبلغ آن و … لذا بانک مرکزی به منظور برطرف کردن این مشکلات اقدام به طراحی سامانه چک های الکترونیکی صیاد کرده است .

 

 از آنجایی که پرداخت غیر نقدی و با استفاده از دسته چک ها حجم بالایی از معاملات افراد به ویژه در مبادلات بزرگ را تشکیل داده و همچنین با وجود مشکلات و چالش های متعددی که در پرداخت با استفاده از این روش وجود دارد مانند عدم وصول چک ، نا معتبر بودن آن ، عدم وجود اعتبار کافی در حساب فرد صادر کننده چک متناسب با مبلغ آن و … لذا بانک مرکزی به منظور برطرف کردن این مشکلات اقدام به طراحی سامانه چک های الکترونیکی صیاد کرده است .

 

با استفاده از این سامانه می توان تمامی اطلاعات لازم جهت اعتبار سنجی یک چک مانند خوش حسابی صادر کننده آن ، اعتبار چک ، اطمینان از دریافت مبلغ چک تنها توسط فرد ذینفع به این دلیل که اسم شخص دریافت کننده در این روش به طور دقیق مشخص شده است و … را بدست آورد .

 

برای استفاده از چک صیاد لازم است تا اطلاعات خواسته شده در آن مانند تمامی مشخصات صادر کننده و دریافت کننده آن ، مبلغ و تاریخ صدور چک و … را از طریق پیامک و یا به صورت الکترونیکی به سامانه صیاد ارسال نمایند . لذا در ادامه به ارائه مطالبی در رابطه با نحوه ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد پرداخته شده است .

 

سامانه صیاد چیست؟

 

بانک مرکزی با هدف کاهش حجم و تعداد چک‌های برگشتی از روز شنبه ۲۲ آذر صدور چک «در وجه حامل» را ممنوع اعلام کرده است. براین اساس ثبت اطلاعات در سامانه صیاد و اعتباری‌سنجی از طریق این سامانه از سوی صادرکننده و دریافت‌کننده چک از اجباری شده است.

 

راه اندازی سامانه صیاد

 

بانک مرکزی در ۲۸ شهریور ۱۳۹۶ سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه دسته چک) را رونمایی کرد و این طرح با هدف رفع مشکلات فعلی کاربری چک پیاده‌سازی شده است.

ثبت چک در سامانه صیاد بانک مرکزی

 

 

اجرای این طرح در دو بعد شکلی و فرآیندی، تغییرات مهمی از جمله اعتبارسنجی یکپارچه، کنترل دقیق اهلیت متقاضی دسته چک پیش از صدور، استعلام وضعیت عملکرد صادرکننده چک توسط گیرنده آن، استانداردسازی ابعاد، جانمایی اقلام اطلاعاتی و ویژگی‌های امنیتی برگه چک را دربردارد.

 

سامانه صیاد سبب منحصر به‌فرد بودن چک و آنلاین بودن آن بدون در نظر گرفتن بانک صادرکننده می‌شود. با استقرار این سامانه، اندازه و فرمت برگ چک برای همه بانک‌ها یکسان شده و ضمناً، اطلاعات هویتی صاحب چک به‌همراه شناسه استعلام در قالب یک بارکد دوبعدی روی چک درج می‌شود که این موضوع، امکان سوءاستفاده‌های احتمالی را کاهش می‌دهد.

 

بارزترین ویژگی سامانه صیاد، شماره منحصر به فرد و اختصاصی است که بر روی هر برگ چک درج می‌شود.  با استفاده از این شناسه دریافت‌کننده چک می‌تواند این رقم را به سامانه پیامکی بانک مرکزی ارسال کند و در همان لحظه از سوء سابقه صاحب چک مطلع شود.

 

براین اساس اگر مشکلی وجود داشته باشد در همان لحظه فرد از طریق پیامک مطلع می‌شود، بنابراین می‌تواند قبل از اینکه چک را دریافت کند معامله را قطعی نکند. با این روش اصالت چک بررسی و وضعیت صاحب چک نیز استعلام می‌شود.

 

عملکرد سامانه صیاد به چه شکل است؟

 

کاهش تنش اعتباری و افزایش قدرت نظارت بر فرایند صدور چک‌هاست
اختصاص شماره شناسه منحصر به فرد به هر برگه چک
تسهیل امکان پیگیری هر برگ چک به صورت مجزا در سراسر کشور
استعلام اعتبار صاحبان حساب و صاحبان امضاء
حذف قدرت شعب در صدور دسته چک و جلوگیری از چاپ دسته چک برای افراد فاقد صلاحیت و دارای سوء پیشینه
اختصاص بارکد دوبعدی به هر برگ چک بانکی که حاوی اطلاعات برگ چک و صاحبان حساب است
ایجاد یک بانک اطلاعاتی یکپارچه و مدرن از وضعیت اختصاص دسته چک‌های موجود در کشور

 

مشخصات امنیتی چک صیاد

 

طراحی کلیه نقوش چک‌های صیاد به صورت خطی و با استفاده از نرم افزار‌های امنیتی.
استفاده از تصویر سه بعدی نشان و عبارت چاپخانه دولتی ایران در مقابل نور قابل رویت است.
چاپ شماره سریال‌ها با استفاده از مرکب مشکی فلور سنت که تحت تابش نور ماوراء بنفش به رنگ سبز تیره دیده می‌شود.
استفاده از مواد حساس نسبت به مواد شیمیایی در فرایند ساخت کاغذ این چک‌ها به طوری که در صورت تماس با مواد شیمیایی از خود واکنش نشان داده و تغییر رنگ می‌دهد.
استفاده از الیاف فلورسنتی که در سطح کاغذ پراکنده شده اند، این الیاف زیر نور ماوراء بنفش در چهار رنگ سبز، زرد، قرمز و آبی قابل مشاهده اند.

 

 نکات امنیتی چک صیادی

 

اندازه چک ۸۵*۱۷۰ میلیمتر
استفاده از کاغذ واتر مارک مولتی تن۹۰ گرمی با آرم شرکت سهامی چاپخانه دولتی ایران، غیر فلورسنتی و حساس به مواد شیمیایی
طراحی نقوش با استفاده از الیاف رنگی نامرئی در متن و ظهر کاغذ به صورت خطی
چاپ طرح زمینه متن و ظهر چک در دو رنگ سبز و قرمز
استفاده از ریز نوشته I.R.IRAN در متن چک به رنگ سبز و در پشت چک به رنگ قرمز
چاپ نامرئی ریز نوشته I.R.IRAN در کادر تاریخ و کادر ریال در دو رنگ سبز و قرمز به صورت سینوسی
درج لوگوی آبی رنگ چکاوک در پایین کادر ریال بر روی چک
درج لوگوی چکاوک در رنگ نامرئی
درج ستاره در دو اندازه در وسط چک در دو رنگ نامرئی سبز و قرمز
درج شماره سریال مرکب مشکی (پشت قرمز) که در زیر نور ماوراء بنفش نیز به رنگ سبز یشمی (سبز تیره) نمایان می‌شود.

 

استعلام حساب صادرکننده چک؛ از سفید تا قرمز

 

هر چند سابقه حساب صادرکننده چک همواره از دغدغه‌های دریافت‌کنندگان چک است، اما می‌توان قبل از گرفتن چک صیادی وضعیت آن را در قالب ۵ رنگ سفید، زرد، نارنجی، قهوه‌ای و قرمز استعلام کرد.

 

سفید

صادرکننده چک فاقد هرگونه سابقه چک برگشتی بوده یا درصورت وجود سابقه، تمامی موارد رفع سوء اثر شده است.
زرد صادرکننده چک دارای یک فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۵ میلیون تومان تعهد برگشتی است.
نارنجی صادرکننده چک دارای دو الی چهار فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۲۰ میلیون تومان تعهد برگشتی است.
قهوه‌ای صادرکننده چک دارای پنج تا ده فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۵۰ میلیون تومان تعهد برگشتی است.
قرمز صادرکننده چک دارای بیش از ده فقره چک برگشتی یا بیش از مبلغ ۵۰ میلیون تومان تعهد برگشتی است.

 

نحوه استعلام از سامانه صیاد به چه نحو است؟

 

افراد قبل از دریافت چک می‌توانند شناسه استعلام ۱۶ رقمی مندرج در چک‌های صیادی را به سامانه استعلام پیامکی بانک مرکزی به سر شماره ۷۰۱۷۰۱ پیامک کنند، تا از وضعیت اعتباری صادرکننده چک از نظر تعداد و مبلغ چک‌های برگشتی ثبت‌شده در سامانه بانک مرکزی اطلاع پیدا کنند.

 

گفتنی است، شناسه استعلام باید بدون هیچ‌گونه کاراکتر اضافی برای این سامانه پیامکی ارسال شود.

 

 

 

دریافت پیامک جواب استعلام چک صیادی

 

پاسخ به استعلام چک صیادی، ظرف مدت ۱۵ دقیقه و به‌صورت پیامکی ارسال می‌شود. اما اگر به هر دلیلی تا ۱۵ دقیقه پاسخی از مرکز صیاد دریافت نشد، نتیجه با پیامک «عدم امکان اخذ استعلام» اعلام خواهد شد و افراد  باید مجدداً برای دریافت استعلام اقدام کنند.

 

تمامی پیامک‌های اطلاع‌رسانی در خصوص استعلامات، فقط با سر شماره ۷۰۱۷۰۱ اطلاع‌رسانی می‌شود و استعلام به‌صورت رتبه‌بندی بر اساس شاخص‌های رنگی اطلاع داده می‌شود.

 

گفتنی است، استعلام چک‌ها از طریق پیامک هزینه‌ای ۳۵۰ تومانی برای ارسال کننده پیام به همراه دارد. اما نکته قابل توجه این است که استعلام رایگان چک صیادی نیز امکان‌پذیر است و افراد از طریق تارنمای بانک مرکزی می‌توانند شناسه ۱۶ رقمی مندرج در چک‌های صیادی را در بخش استعلام چک صیادی سایت بانک مرکزی وارد کرده و نسبت به اعتبارسنجی چک به صورت رایگان اقدام کنند.

 

سامانه صیاد چیست؟

 در پایان به طور خلاصه ویژگی‌های چک کشیدن به شیوه جدید را می‌توان اینگونه شرح داد؛

سقف عمر چک‌های صادره از سوی دارنده دسته چک، سه سال است.
اگر صادر کننده چک دارای چک برگشتی باشد، اجازه صدور برگه چک جدید در سامانه به او داده نمی‌شود.
در دست چک‌های جدید باید تمام اطلاعات فرد گیرنده چک در سامانه ثبت شود.
دارنده دسته چک دارای سقف اعتباری مشخصی است و جمع چک‌های صادره از سقف اعتباری او تجاوز نخواهد کرد.
صدور و انتقال هر برگه چک مستلزم ثبت در «سامانه صیاد» توسط مشتریان الزامی است. نقد کردن چک تنها توسط شخصی که به عنوان دریافت‌کننده نامش در سامانه ثبت شده است، امکان‌پذیر خواهد بود.
صادرکننده چک باید هدف خود از صدور مبلغ چک را درج کند.
صادرکننده چک باید اطلاعات روی برگ چک را از طریق برنامک (اپلیکیشن) تلفن همراه یا اینترنت بانک همان بانک که در آن حساب جاری داشته و دسته چک را از آن گرفته ثبت کند.

 

نحوه ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد

 

برای وارد کردن اطلاعات و ثبت چک در سامانه صیاد لازم است تا مراحل زیر به طور کامل توسط دارنده چک طی شود که به ترتیب عبارتند از :

 

 آدرس سایت سامانه صیاد را در موتور جست و جوی رایانه خود دنبال کرده و وارد صفحه اصلی سامانه صیاد در این سایت می شوید .

 

مبلغ مورد نظر برای چک را مشخص کرده .

 

اطلاعات و مشخصات فرد دریافت کننده چک یعنی کسی که چک در وجه وی صادر می شود را به طور کامل و دقیقی وارد کنید .

 

با ایجاد سامانه صیاد دیگر امکان صدور چک های در وجه حامل وجود نداشته و به این صورت از کلاه برداری و سوء استفاده دیگران جلوگیری شده است .

 

پس از وارد کردن اطلاعات سامانه اطلاعات و استعلام حساب شما را نشان می دهد و مشخص می کند که مجاز به صدور این مبلغ چک هستید یا خیر .

 

 در صورتی که مجاز به صدور چک باشید تمامی اطلاعات وارد شده بر روی یک نسخه چک چاب شده و به شما تعلق می گیرد .

 

لازم به ذکر است که برای استفاده از سامانه صیاد ثبت نام در این سایت الزامی می باشد .

 

ثبت چک در سامانه صیاد - صدور دسته چک جدید از آذر - ثبت شرکت

 

نحوه دریافت استعلام چک از طریق سامانه صیاد

 

تمامی افرادی که قصد انجام معاملات به صورت غیر نقدی را دارند لازم است تا قبل از دریافت وجه خود با استفاده از چک اقدام به دریافت استعلام سوابق صادر کننده چک پرداخته و به این صورت از اعتبار دارنده چک ، اطمینان از خوش حسابی وی ، نقد شدن چک و … اطمینان حاصل کنند .

 

شیوه های استعلام چک دریافتی

 

به همین منظور برای استعلام چک دریافتی از سه طریق ارسال پیامک ، اپلیکیشن و یا از طریق الکترونیکی می توان اقدام کرد :

 

در حالت اول با ارسال کد ۱۶ رقمی موجود بر روی چک مورد نظر به سرشماره ۷۰۱۷۰۱ سامانه صیاد گزارش استعلام مربوط به آن را دریافت خواهید کرد .

 

 در روش دوم که استعلام الکترونیکی از طریق اپلیکیشن چک صیاد با عنوان ساد ۲۴ است که در این حالت با دانلود اپلیکیشن مربوطه و نصب آن بر روی تلفن همراه خود می توانند در هر لحظه از شبانه روز با استفاده از کد QR موجود بر روی چک صیاد خود گزارش استعلام آن را دریافت کنند .

 

روش سوم که با استفاده از سایت می باشد کاربر با مراجعه به صفحه اصلی استعلام چک صیاد با نشانی cbi.ir/EstelamSayad/۱۹۶۸۹.aspx و وارد کردن کد ۱۶ رقمی چک مورد نظر در کادر مشخص شده درخواست دریافت گزارش استعلام را می دهد و به این صورت از اعتبار چک مورد نظر و دارنده آن اطمینان حاصل خواهد کرد .

 

لازم به ذکر است که برای استعلام چک صیاد قبل از هر چیزی لازم است تا در این سایت ثبت نام کرده و حساب کاربری خاص خود را داشته باشید .

ارسال نظر
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
0
0
تو این قسمت همه چیز بود بغیر از روش ثبت چک در سامانه صیاد بانک مرکزی و نشانی قسمت مورد نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار