به گزارش راهبرد معاصر سعید ابراهیمی، کارشناس بازار سرمایه گفت: صنعت بانکداری در ایران به عنوان یکی از صنایع مادر در اقتصاد و حلقه اتصال بازارهای مالی کشور شناخته میشود. با افزایش تعداد بانکها در بازار سرمایه و با در اختیار گرفتن نزدیک به ۷ درصد از سهام کل بازار، صنعت بانکداری به عنوان پنجمین صنعت بزرگ بازار سرمایه شناخته میشود. این صنعت به دلیل تاثیرپذیری پایین از نوسانات بازارهای جهانی، تغییرات قیمتی و نسبت ریسک به بازدهی مناسب، اصولا مورد توجه سرمایهگذاران بازار سرمایه قرار میگیرد.
این کارشناس در رابطه با تاثیر FATF بر بازار سرمایه گفت: نقش این صنعت در بازار سرمایه ایران باعث شد که دولت در راستای سیاستهای اقتصادی و گسترش خصوصیسازی، تصمیم به واگذاری بخش بزرگی از سهام دولتی به عموم مردم را از طریق صندوق دارا یکم بگیرد که در زمان عرضه مورد توجه و استقبال جامعه سهامداران قرار گرفت.
در حال حاضر یکی از موضوعات مورد بحث اقتصاد سیاسی ایران، مسئله گروه ویژه اقدام مالی یا FATF است. پس از پیگیریهای دولت در رابطه با لایحه FATF رهبری دستور بررسی دوباره این لایحه را به شورای نگهبان داده است. واقعیت این است که عدم تصویب این لایحه به دلیل موارد تحریمی قبلی تأثیری بر بازار سرمایه و گروه بانکداری نداشته است. از سوی دیگر تصویب این لایحه نیز در عمل تاثیر شدیدی بر سودآوری گروه بانکداری ندارد، اما تاثیر روانی حاکم بر کنش سهامداران نشان میدهد که بازار بر تأثیر روانی یک خبر واکنش بیشتری نشان میدهد تا سودآوری آن خبر.
با توجه به بندهای موجود در این لایحه بعید به نظر میرسد که تغییر شدیدی در روند سودسازی بانکها در صورت تایید آن اتفاق بیفتد با این حال انتظارات بازار در ایجاد تغییرات بنیادی در اقتصاد سیاسی کشور، واکنشهای روانشناسانه مثبتی در میان جامعه سهامداران ایجاد میکند. از دیگر تاثیراتی که تصویب FATF بر اقتصاد ایران میگذارد کاهش نرخ دلار است. نوسانات نرخ دلار با یک فاصله تاریخی کوتاهمدت بر روند بازار سرمایه تاثیر میگذارد با تصویب FATF انتظار کاهش قیمت دلار وجود دارد. بنابراین بازار سرمایه و بالاخص برخی گروهها میتواند تحت تاثیر روند نزولی نرخ دلار قرار گیرند.
این کارشناس در ادامه افزود: باید توجه کرد که برای شرکتهای دلار محور افزایش قیمت دلار با افزایش سود خالص همراه است افزایش سودآوری به شرط ثابت ماندن مقدار تعادلی P/E باعث افزایش قیمت خواهد شد و از سوی دیگر با افزایش قیمت دلار ارزش جایگزینی صنایع نیز افزایش پیدا میکند که این امر نیز تاثیر چشمگیری بر افزایش تقاضا در بازار برای این گونه سهمها ایجاد میکند.
در این میان گروه بانکداری به دلیل فروش ریالی و تاثیرپذیری منفی از تحریمهای ناشی از عدم تصویب FATF میتواند با کاهش نرخ ارز روند صعودی به خود بگیرد. برداشته شدن تحریمهای بانکی و ایجاد کانالهای ارتباطی مالی، میتواند روند حرکتی نمادهای بانکی را با رشد مناسبی همراه کند.
این کارشناس در رابطه با آینده نمادهای بانکی در بازار سرمایه گفت: در خاتمه میتوان بیان کرد که با توجه به شرایط اقتصاد سیاسی کشور و انتظار برای تصویب FATF و برداشتن تحریمهای بانکی و کاهش نرخ دلار، نمادهای گروه بانکداری تحت تاثیر مجموعه عوامل ذکر شده، میتواند جزو پیشروهای حرکتی بازار سرمایه ایران قرار گیرد.
همچنین باقر خادمی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با تاثیر انتخابات آمریکا بر نمادهای بانکی گفت: تصور برد بایدن در انتخابات ریاست جمهوری امریکا و بازگشت این کشور به برجام و در نتیجه افزایش تاثیر مثبت این مساله در بهبود عملکرد بانکها، سبب ایجاد خوشبینیهایی به این گروه شده بود. با این وجود گروه بانکی نیز همگام با افت قیمتی غالب سهام شرکتها و همچنین خروج پول قابل توجه از بازار دچار اصلاح قیمتی شدند. در راس این گروه بانک ملت قرار داشت که با اخبار افزایش سرمایه از سود انباشته و تجدید ارزیابی و نیز سود تسعیر ارز قابل توجه به نظر میرسد بیشترین پتانسیل رشد را در گروهش داشته باشد.
با این حال این سهم نیز از افت مجموعه بازار در امان نماند و با عنوان به اصطلاح لیدر گروه بر وضعیت دیگر سهام بانکی نیز اثرگذاری داشت. سهام بانک ملت افت بیش از یک سوم را از بالاترین قیمت تجربه کرده است. با شدتی کم و زیاد دیگر سهام گروه بانکی نیز با افت قیمتی مواجه بودهاند.
این کارشناس در رابطه با محدوده حمایتی و مقاومتی نمادهای بانکی گفت: به هر ترتیب با توجه به نمودار شاخص گروه بانکی و اغلب سهام این گروه، به نظر میرسد به محدوده حمایتی مهم و قوی نزدیک شدهاند. شاخص بانکها در محدوده ۷۴۰۰ واحد حمایت مهمی دارد که به نظر به این محدوده واکنش نشان دهد. همزمان سه سهم اصلی گروه بانکی شامل «وبملت»، «وبصادر» و «وتجارت» نیز در همین محدودههای قیمتی دارای حمایت بسیار قوی و مهمی هستند که میتوانند از این قیمتها با افزایش تقاضا مواجه شوند. با این وجود باید در نظر داشت که این گروه نیز همچون اغلب سهام بازار، حمایتهای مهمی را از دست دادهاند و برای برگشت به روند صعودی باید شاهد تحولات در ارزش معاملات و اتفاقات بنیادی بود. مقاومت تکنیکالی شاخص بانکها و در واقع سیگنال ورود در محدوده ۸۱۰۰ واحد است.
صندوق دارا یکم در نیمه اول سال پذیرهنویسی شد و در دوره رشد شارپی بازار سهام تا حدود هفت میلیون تومان هم رسید اما حدود چهار ماه است که ارزش این نماد بین ۳/۵ تا ۴ میلیون تومان نوسان میکند و رشد و نزول جدی ندارد. همچنین پیشبینی میشود صندوق دارا یکم که متشکل از زیرمجموعههای گروه بانکی به دلیل رشد این نمادها رشد کنند.
همچنین محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با ارزندگی دارا یکم گفت: دارا یکم یک صندوق است و ارزش صندوقها باید بر اساس خالص ارزش داراییها محاسبه شود اما قیمت دارا یکم بر اساس ۷۵ درصد خالص ارزش داراییها محاسبه میشود. این اتفاق در شرکتهای سرمایهگذاری عادی است اما تفاوت قیمت صندوقها با خالص ارزش داراییها باید حدود ۵ درصد باشد که به دلیل اینکه صندوق دارا یکم بازارگردان ندارد نوسان قیمت آن با خالص ارزش داراییها بیش از ۲۰ درصد شده است.
به همین دلیل که این صندوقها بازارگردان ندارند به محل نوسانگیری برای سهامداران خرد تبدیل شدند و اگر بازارگردان با منابع کافی وارد عمل شود به مرور قیمت صندوق به خالص ارزش داراییها خواهد رسید.
تجارت نیوز