به گزارش راهبرد معاصر؛ از زمان آزاد سازی سهام عدالت تا امروز صحبت های ضد و نقیضی توسط مسئولان در رابطه با روش و زمان واریز سود سهام عدالت مطرح شده، به طوری که اخیرا شاهد بودیم معاون اداره کل اقتصاد خراسان جنوبی طی مصاحبه ای اظهار کرد: اولین سود سهام شرکتهای استانی عدالت تا دهه فجر و یا حداکثر تا پایان سال واریز میشود، در حالی که این صحبت توسط مسئولان ذی ربط سهام عدالت به جد رد شد.
همین سردرگمی سهامداران سهام عدالت سبب شد تا ما موضوع را از دو مسئول مربوط جویا شویم.
به منظور تسهیل برای واریز سود سهام عدالت مشمولان سهام عدالت باید هر چه زودتر برای ثبت نام در سجام اقدام کنند زیرا اولین اقدام برای واریز سود ثبت نام در سامانه سجام است.
به گزارش برنا به نقل از روابط عمومی سمات ، سید محمدجواد فرهانیان در واکنش به اخبار منتشر شده در زمینه واریز سود سهام عدالت تا پایان سال جاری افزود: به منظور تسهیل برای واریز سود سهام عدالت مشمولان، سهام عدالت باید هر چه زودتر برای ثبت نام در سجام اقدام کنند زیرا اولین اقدام برای واریز سود ثبت نام در سامانه سجام است.
وی خاطرنشان کرد: به طور حتم زمان قطعی برای واریز سود سهام عدالت به سهامداران اعلام خواهد شد.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت سپرده گذاری مرکزی با تاکید بر اینکه سهامداران مستقیم و غیرمستقیم باید در ابتدا در انتظار برگزاری مجامع باشند، گفت: بعد از مجامع و تعیین میزان سود تقسیمی شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت، شرکت سپرده گذاری برای توزیع وارد عمل میشود و در انتها سود به حساب مشمولان سهام عدالت پرداخت میشود اما زمانبندی آن تاکنون مشخص نشده است.
وی با بیان اینکه اکنون تاریخ برگزاری مجامع شرکتها مشخص نیست و حتی ممکن است مجمع یک شرکت در شهریور ماه برگزار شود، افزود: ممکن است تا پایان سال فقط سود چند شرکت به حساب مشمولان سهام عدالت پرداخت شود.
فرهانیان به واریز سهام عدالت به حساب وراث گفت: برای کسی که فوت کرده است اما در گذشته سهامدار بوده است، سود تعلق میگیرد و سود در نظر گرفته شده بعد از انحصار وراثت و انجام انتقال سهام به حساب وراث پرداخت میشود.
وی افزود: این فرآیند به صورت مکانیزه طراحی شده و لازم است احراز هویت علاوه بر سامانههای قوه قضاییه در سامانه سجام صورت پذیرد.
مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت سپردهگذاری مرکزی گفت: اکنون در مورد مشخص شدن وضعیت وراث، در انتظار تصمیمگیری و انجام اقدامات مربوطه از سوی قوه قضاییه هستیم به محض مشخص شدن تکلیف آنها اقدامات مربوطه برای انتقال سهام به وراث قانونی انجام میشود.
به گزارش ایرنا، از حدود ۴۹ میلیون سهامدار سهام عدالت که در سطح کشور وجود دارد، حدود ۴۱ درصد که شامل بیش از ۱۸ میلیون سهامدار میشود روش مستقیم و بقیه حدود ۵۹ درصد که بیش از ۲۷ میلیون سهامدار هستند، روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند.
سهامداران سهام عدالت باید در سامانه (سجام) ثبت نام کنند زیرا این اقدام باعث استفاده از مزایای سهامداری همانند دریافت سود، حضور در مجمع و خدمات الکترونیک مشروط به ثبت نام در (سجام) و احراز هویت میشود.
خزائی محمد خزایی، سرپرست کانون شرکتهای سرمایه گذاری استانی در رابطه با علت سردرگمی های به وجود آمده برای سهامداران روش غیر مستقیم، تصریح کرد: عمده ترین مشکلی که سهامداران غیر مستقیم با آن مواجه هستند عدم تعیین و تکلیف است که تعدادی از مسئولان ذی ربط و دولتی در رابطه با ثبت نام در سجام مهلت تعیین می کنند.
او تاکید کرد: چنین صحبت هایی در رابطه با ثبت نام در سامانه سجام از ابتدا مورد تائید ما نبوده اما بعضا مسئولان مربوط آمدند و مردم را وادار به ثبت نام کردند به طوری که به همین منظور می توان به صحبت های علیرضا ماهیار معاون فناوری و توسعه نو آوری که طی مصاحبه ای گفته بود سهامداران عدالت در احراز هویت تعجیل کنند، اشاره کرد.
سرپرست کانون شرکتهای سرمایه گذاری استانی در رابطه با نحوه واریز سود سهام عدالت، بیان کرد: مطابق ماده ۱۷ آیین نامه اجرایی سهام عدالت که در شورای عالی بورس به تائید رسیده بود طی چندین سال سود سهام عدالت از طریق سازمان خصوصی سازی بدون هیچ مشکلی به حساب سهامداران واریز می شد، به همین علت ما امسال هم برای جلو گیری از بروز مشکلات به سازمان خصوصی سازی نامه زدیم تا از طریق همان سامانه سود این مدت واریز کند، اما این امر رخ نداد.
خزائی در رابطه با علت عدم واریز سود سهام عدالت تصریح کرد: تهیه صورت های مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۹۹ شرکت های سرمایه گذاری متاسفانه به علت تبصره یک ماده ۳ اجرایی سهام عدالت مشکلاتی را برای شرکت ها به وجود آورد در داخل این تبصره آمده روش حسابداری به صورت بکار گیری روش خالص ارزش فروش تکلیف شده در تبصره مذکور باید جهت ارزیابی پرتفوی سرمایه گذاران سریع المعامله شرکت های سرمایه گذاری سهام عدالت طبق حسابرسی ۱۵ انجام شود، همچنین باید گفت که سازمان به اجرا شدن تبصره یک اصرار دارد عملی شدن این امر به شدت بر بحث مالیات شرکت های سرمایه گذاری استانی تاثیر می گذارد و به سهامداران آسیب وارد می کند به همین دلیل تا کنون صورت های مالی تائید نشده است.
او بیان کرد: شرکت های سرمایه پذیر موظف هستند تا هشت ماه بعد از برگزاری مجامع سود بدست آمده را از طریق شرکت های سرمایه گذاری استانی به حساب سهامداران واریز کنند.
پوررضایی مشاور اجرایی سهام عدالت شرکت سپرده گذاری مرکزی در رابطه با علت عدم واریز سود سهام عدالت به حساب، سهامداران گفت: طی سه مرحله ای که در گذشته سود سهام عدالت از طرف سازمان خصوصی سازی واریز شد هنوز شرکت های سرمایه گذاری به عنوان ناشر معرفی نشده بودند اما اکنون که سمت شرکت های سرمایه گذاری استانی تحت عنوان ناشر مشخص شده قانون تجارت بر آن ها حاکم می شود.
او بیان کرد: پس از طی کردن پنج مرحله و درج نمادشان استان در بورس براساس قانون تجارت پس از برگذاری مجامع در رابطه با نحوه واریز سود تصمیم گیری می شود.
مشاوره اجرایی سهام عدالت در شرکت سپرده گذاری مرکزی بیان کرد: افرادی که قصد دارند که از بازار سرمایه خدمات دریافت کنند می توانند در سامانه سجام ثبت نام کنند، همچنین باید گفت افرادی که در سامانه سجام ثبت نام می کنند در نحوه دریافت سود سهام عدالتشان با مشکل برخورد نمی کنند.
پور رضایی در رابطه با هزینه های دریافتی که بعضی از دفاتر پیشخوان از سهامداران سهام عدالت به منظور ثبت نام در سامانه سجام دریافت کردند، گفت: طی سه ماه گذشته مسئولان استاندارای و دارایی هر استان تلاش زیادی را به منظور برگزاری مجامع و بحث ثبت نام در سجام انجام داده اند تا افراد در زمان مراجعه به دفاتر پیشخوان با مشکل اقتصادی برخورد نکنند به همین خاطر شرکت سپرده گذاری مرکزی آمد و در سامانه سجام دفاتر پیشخوانی که وجهی دریافت نمی کنند را قرار داد.
او افزود: اما بعضی از سهامداران وقتی به بعضی از دفاتر مراجعه کردند که مورد تائید ما نبوده از آنها وجه زیادی دریافت شده اینکه چه مرجعی باید به این گونه مسائل رسیدگی کند را من اطلاع چندانی ندارم.
در پایان باید گفت با توجه به این مسئله که سهام عدالت مربوط به دهک های پایین جامعه است و بیشتر افراد باتوجه به شرایط اقتصادی که در زمان بحران کرونا برایشان پیش آمده بیش از پیش نیازمند کمک مالی هستند پس مسئولان در عوض صحبت های ضد و نقیض صحبت هایشان را عملی کنند.
یکی از طرح هایی است که در دستور کار مجلس قرار دارد اما سخنگوی کمیسیون تلفیق امروز خبر داد که واگذاری سهام عدالت به 7 میلیون ایرانی در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1400 تصویب نشد و نیاز به بررسی بیشتر دارد.
رحیم زارع در تشریح مصوبات کمیسیون تلفیق از مراعا ماندن موضوع واگذاری سهام عدالت در نشست عصر امروز (شنبه) کمیسیون تلفیق خبر داد و گفت: موضوع واگذاری سهام عدالت به ۷ میلیون نفر برای بررسی بیشتر به کمیته مربوطه در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ ارجاع داده شد تا مجددا بررسی شود.
وی اضافه کرد: این موضوع در این جلسه قطعی نشده و مصوبه تلقی نمیشود.
در حال حاضر ۴۹ میلیون نفر از جمعیت کشور دارای سهام عدالت هستند. برخی از مردم نیز برگههای سهام عدالت را دارند اما چون ملاک سهامدار بودن، اطلاعات سیستمی است سامانه سهام عدالت به برخی از این افراد اجازه ورود نمیدهد که نشان میدهد سهام به آنها اختصاص نیافته است.
با توجه به شرایط اقتصادی و تورم بالا طی سالهای اخیر سطح رفاه خانوارها کاهش یافته، این موضوع با شیوع ویروس کرونا طی حدود یک سال اخیر شدیدتر شده است.
با این شرایط اکنون افراد بسیاری خود را واجد شرایط دریافت سیاستهای حمایتی از جمله یارانه یا کمک بلاعوض، تسهیلات کمبهره و سهام عدالت میدانند. به همین خاطر است که خانوارهای بسیاری به دنبال ثبتنام سهام عدالت هستند.
مجلس نیز در این خصوص مصوبهای را اعلام کرد که طبق آن سهام دولت در برخی از شرکتها در قالب سهام عدالت به مردم واگذار میشود.
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این خصوص به تجارتنیوز گفته که این مصوبه از شهریور ماه به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ شده تا مشمولان را شناسایی کنند.
به گفته او، وزارت کار شش ماه فرصت دارد تا جاماندگان اختصاص سهام عدالت را شناسایی کند. از آنجایی که از شهریور ماه به این وزارتخانه برای شناسایی مشمولان ابلاغ شده، مشمولان جدید در بهمن ماه مشخص میشوند.
به گفته محمد صفائی دلوئی، سهام عدالت جدید به همه روستائیان، افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و خانوارهایی که درآمد ماهانه کمتر از پنج میلیون تومان دارند اختصاص داده میشود.
بسیاری از متقاضیان جدید سهام عدالت به دنبال نحوه ثبتنام هستند. یکی از مخاطبان تجارتنیوز در این خصوص نوشته: «دختر من سه سالشه میتونم سهام عدالت ثبت نام کنم؟»
«جا ماندگان سهام عدالت کی و چگونه می توانند ثبت نام کنند؟»
«ما که شغل آزاد داشتیم و سهام عدالت ثبت نام نکردیم باید چیکار کنیم الان که دوران کرونا هم هست؟»
«من کارگر هستم سهام عدالت ثبت نام نکردم کجا باید برم ثبت نام کنم؟»
موارد بالا از جمله سوالات متقاضیان سهام عدالت است، اما از آنجایی که برای تخصیص سهام عدالت موضوع شناسایی مطرح است و مسئولیت آن به عهده وزارت کار است، به نظر میرسد فرایند ثبتنامی در کار نباشد.
در پرداخت دیگر حمایتهای معیشتی از جمله یارانه و وام معیشتی کرونا هیچ گونه ثبت نامی از سوی متقاضیان انجام نشد و وزارت کار مشمولان را شناسایی کرد.
اگر وزرات کار طبق زمانبندی قانونی عمل کند باید لیست مشمولان در ماه آینده یعنی بهمن مشخص شود.
عرضه در نمادهای شاخصساز و تاثیرگذار بر ارزش سبد سهام عدالت زیاد بود و این نمادها روندی نزولی داشتند و ارزش سهام عدالت نیز به تبع آن افت کرد. ارزش سبد سهام عدالت در ۵ ماه گذشته حدود ۱۰ میلیون تومان افت کرده و از حدود ۲۱ میلیون تومان به ۱۱ میلیون تومان رسیده است.
از طرفی فروش سبد سهام عدالت در بازار سهام متوقف است و سهامداران فقط شاهد افت ارزش دارایی خود هستند و کارشناسان عقیده دارند ارزش سهام عدالت در کوتاه مدت به سقف قبلی خود بازنمیگردد.
با این حساب ارزش ۶۰ درصد سهام عدالت قابل فروش به ۶ میلیون و ۷۱۰ و ۳۰ درصد آن به ۳ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان رسید.
گلایهها نسبت به شرایط وام سهام عدالت همچنان ادامه دارد. حالا که بعد از ماهها بالاخره قرار شده این وام پرداخت شود، گفتهاند سهام عدالت را به تنهایی به عنوان وثیقه قبول نمیکنند و به تضمینی بیش از این نیاز است، سود پرداختی هم حدود ۲۲ درصد در نظر گرفته شده است.
از زمان اعلام شرایط این وام و خبر آغاز پرداخت آن در شبکه بانکی، اعتراض مردم به این شرایط آغاز شد و نزدیک به دو هفته است ادامه پیدا دارد.
تعدادی از مخاطبان نسبت به نرخ سود بالای این وام معترض هستند که در ادامه بخشی از نظراتشان آمده است:
« مردم نمیتونن شکمشونو سیر کنن چطور بیان وام ۲۲درصدی بگیرن؟ با این کسادی بازارها. دولت دلش به حال ما نسوخته اینقد تو صدا سیما بریز بپاش نکنن، اینقدر تو سطح شهر هی نیان یه جارو که درسته خراب نکنن وهی درست کنن، همون پولو بدن مردم مستضعف. اون همه سیب زمینی وبادمجون نریزن تو بیابونو دریا بدن مردم بخورن. این دولت داره چکار میکنه؟ اونوقت وام ۲۲درصدی میده منتم داره که وام میدیم با چند تا ضامن که حالا آیا پیدا بشه یا نشه. بدون اینم والا بانکها بدون سپرده دارن وام میدن چه احتیاجی به وام دولت هست؟»
« فکر کنم بریم از نزول خور پول قرض کنیم ارزون تر دربیاد»
« امیدوارشده بودیم که دولت کمک ما بیکاران باشه. متاسفانه این وام که بگیریم جیب خالیمونو که پرنمیکنه هیچ یه چیزیم باید روش بذاریم دوستی تقدیم کنیم»
« چقدر جالب پول خودمون به خودمون با سود ۲۲ درصد میدن! احسنت واقعا عالی با این تفکر واقتصاد بالایی که دولت بکار میبره»
« من نفهمیدم که این وام چه ربطی به سهام عدالت داره؟ این یک وام عادی مثل دیگر وامهاست اونم با سود بالا. به اسم سهام عدالت دارند بانکهای ورشکسته رو نجات میدن، دقیقا همان کاری که برای شرکتهای ورشکسته در بورس کردند. بهنظر من گرفتن این وامها با اسامی مختلف اونم با سود بالا، حماقت محضه. از کی تا حالا دولت به فکر مردم بوده که این دومیش باشه ؟»
« والا بعضی مسئولان آدم میمونه واقعا فکر دارن؟ خب ۲۲ درصد با ضامن رو که همین الان بانکا ۱۸ درصدشو بدون سپرده میدن. حداقل بگو ۱۷ درصد بگیم خوبه یک درصد بخاطر سهام کم کردن بتونیم برای بچمون پفک بخریم شرمندش نشیم»
اگر ضامن داشتیم که همه جا وام میدادن
سایر مردم هم به سایر شرایط دریافت این وام از جمله ضامن و وثایق واکنش نشان دادند. در زیر تعدادی از نظرات آنان آمده است:
« اونقدر شرایط واسه وام، بانکها جلوی پات میندازن که آخرش خودت بذاری وبری.آخه کدوم آدم چک برگشتی یا ضامن کسی شده که بدهی معوق نداشته باشه؟!!!! بابا بیخیال»
« بخدا قسم من زندگیم لنگ۱۰ میلیون وامه. شوهرم بیکاره، ماهی۸۰۰ هزارکرایه خونه میدم. ده تا بانک رفتم هرکدوم هزارجور ضامن میخوان آخه کی میاد ضامن ما بدبختها میشه؟ بخدا فقط میخوام این وام روبگیرم یه ماشین مدل پایین قسطی بخریم شوهرم مسافرکشی کنه توروبخدا هرچی زودتر این وام لعنتی رو بدید تا زندگیم از این داغون ترنشده»
« اصلا یکی نیست بگه شما که نمیتوانستید وام بدید چرا الکی وعده وعید دادید ما از این سهام عدالت فقط یه تیکه کاغذ دیدیم و چندرغاز سود»
« ببینید آقای مسئول، که اسمشو فقط یدک میکشی، اگه ما ضامن داشتیم همه جا وام میدادن اگرم ما فقیر بدبختا ضامن بیاریم وام رو باهامون نصف میکنن. به این همه ایرانی میخوان وام بدن ضامن معتبر کم میاد باید وارد کنیم»
سهام عدالت متوفیان باید توسط وراث تعیین تکلیف شود و مدیر برنامهریزی و توسعه سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار خواستار اقدام وراث سهامداران متوفی شد.
از زمان آزادسازی سهام عدالت بحث سهام عدالت متوفیان در میان است و مدیر برنامهریزی و توسعه سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار خواستار تعیین تکلیف سهام عدالت متوفیان توسط وراث شد. چندی پیش اعلام شد که انتقال سهام به وراث از طریق سایت امکان پذیر شد.
تعیین تکلیف سهام عدالت متوفیان
محمدجواد فرهانیان، مدیر برنامهریزی و توسعه سپردهگذاری مرکزی اوراق بهاداردر رابطه با سهام عدالت وراث ،گفت: شرایط کرونا و لزوم رعایت دستورالعمل های بهداشتی سبب شده این شرکت کل فرآیند انتقال سهام به وراث را به شکل مکانیزه انجام میدهد.
فرهانیان گفت: بررسیها نشان میدهد در ۱۵ سال گذشته بیش از سه میلیون نفر از سهامداران عدالت فوت شدهاند که وراث باید برای تعیین تکلیف سهام عدالت آنها اقدام کنند.
وی اضافه کرد: ابتدا وراث قانونی میتوانند برای اطلاع از وضعیت سهام عدالت متوفیان به نشانی اینترنتی samanese.ir مراجعه و با ورود اطلاعات هویتی متوفی از مشمول بودن وی کسب اطلاع کرده و صورت وضعیت دارایی سهام عدالت مربوط را مشاهده کنند.
وی خاطرنشان کرد: پس از انجام انحصار وراثت، ورثه باید در سامانه سجام ثبتنام کنند و یکی از ورثه با مراجعه به سایت شرکت سپردهگذاری مرکزی، قسمت میز خدمت الکترونیک را انتخاب کرده و اطلاعات مربوط به انحصار ورثه را بارگذاری میکند، در نهایت شرکت سپردهگذاری اقدام های لازم برای انتقال سهام عدالت به وراث را انجام میدهد.
فرهانیان توضیح داد: زیرساختهای الکترونیکی تخصیص سهام عدالت متوفیان به وراث در شرکت سپردهگذاری مرکزی آماده شده و منتظر تایید نهایی قوه قضاییه است و چنانچه قوه قضاییه تایید کند، کلیه فرایند انتقال قهری به شیوه مکانیزه انجام میشود. به عبارت دیگر چنانچه قوه قضاییه تایید کند، این سهام به شکل خودکار به ورثه قانونی متوفی منتقل خواهد شد.
مدیر برنامه ریزی و توسعه سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار گفت: انتقال قهری مجموعهای از اقدامهای اجرایی و فرآیندهایی است که موجب میشود دارایی اوراق بهادار متوفی از کد سهامداری وی خارج و به تملک وراث قانونی درآید.
وی خاطرنشان کرد: برای فرایند انتقال قهری آماده کردن گواهی فوت شخص متوفی، گواهی انحصار وراثت، گواهینامه واریز مالیاتی، شناسنامه و کارت ملی شخص متوفی و تمامی وراث لازم است.
اردیبهشت ماه امسال معاون سازمان خصوصیسازی اعلام کرده بود که تا یک ماه آینده فرآیند تعیین تکلیف سهامداران در سامانه سهام عدالت انجام میشود و بعد از ارسال اسامی سهامداران عدالت به شرکت سپردهگذاری، وراث میتوانند با گواهی فوت و وکالت، کارهای قانونی انتقال سهام را انجام دهند.
شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، سمات اعلام کرد: در صورتی که قوه قضائیه تصویب کند، سهام عدالت متوفیان به صورت قهری و خودکار به ورثه آنها منتقل میشود.
معاون عملیات شرکت سپردهگذاری مرکزی گفت: زیر ساختهای الکترونیکی تخصیص سهام عدالت متوفیان به وراث در شرکت سپردهگذاری مرکزی آماده شده و منتظر تایید نهایی قوه قضائیه است.
از 49 میلیون سهامدار عدالت ظرف 14 سال گذشته حدود 2.6 میلیون نفر فوت کردهاند، با توجه به این که ارزش سهام عدالت تا قبل از آزادسازی معلوم نبود، معمولا تعداد اندکی در حدود 120 هزار نفر از ورثه دنبال انحصار وراثت سهام متوفیان خود رفتند.
از زمان آزادسازی سهام عدالت در 9 اردیبهشت 99 هم ابتدا فقط 30 درصد سهام آزاد و قابل معامله شد و سپس در عید غدیر امسال 30 درصد دوم آزاد شد و قرار است طبق قول رئیس جمهور، در دهد فجر امسال 30 درصد سوم و تا پایان سال جاری 100 درصد سهام عدالت آزاد و قابل معامله شود.
از طرفی با توجه به ریزش شاخص بورس تهران و در نتیجه کاهش ارزش سهام عدالت که از نیمه دوم مرداد امسال تا کنون روی داده، ارزش پرتفوی سهام عدالت 532 هزارتومانی اسمی از حدود 20 میلیون به زیر 10 میلیون تومان رسیده است، لذا از نظر اقتصادی صرفه ندارد که ورثه دنبال انحصار وراثت بروند.
بنابر این اگر قوه قضائیه با همکاری سمات مصوب کنند، این سهام به صورت خودکار به ورثه قانونی متوفی منتقل خواهد شد که با توجه به شرایط کرونایی از مراجعه مردم به ادارات نیز جلوگیری میکند.
از طرفی به گفته علیرضا صالح، رئیس سابق سازمان خصوصی سازی حدود 5 میلیون نفر از سهامداران هنوز شماره شبا برای دریافت سود سهام عدالت در سالهای 96 تا 98 را اعلام نکردهاند، که به نظر میرسد، یا افراد از سهامدار بودن خود اطلاع نداشته و یا مربط به سهام متوفیان است.
حال ممکن است، ورثه اکثر متوفیان اصولا اطلاعی از سهامدار بودن متوفای خود در سهام عدالت نداشته باشند تا چه رسد به این که دنبال انحصار وراثت سهام عدالت بروند.
محمدجواد فرهانیان درباره آخرین اقدامات واگذاری سهام عدالت اموات افزود: بخشی از اقدامات، فراهم شدن زیرساختها برای واگذاری الکترونیک این سهام به وراث است و بخشی دیگر، پیوستن دو سازمان، دستگاه قوه قضاییه و شرکت سپردهگذاری مرکزی به همدیگر است.
وی ادامه داد: البته عمده اقدامات زیرساختی، انجام شده,، اما پیوستن دو دستگاه به یکدیگر، زمانبر است؛ نمیخواهیم مردم را در وضعیت اضطرار قرار دهیم و پیشنهاد ما به همه مردم این است تا فراهم شدن زیرساختها، اقدامات مربوط به انحصار وراثت را انجام دهند.
مدیر برنامهریزی شرکت سپردهگذاری گفت: طبق مصوبات، مالیات سهام عدالت وراث هم بخشیده شده است.
فرهانیان درباره زمان انتقال سهام عدالت اموات به وراث افزود: این موضوع بستگی به آماده بودن دو دستگاه دارد البته شرکت سپردهگذاری مرکزی، کارهای زیادی در این زمینه انجام داده است.
وی گفت: وراث سهام عدالت اموات، عملا سهام داران شرکتهای سرمایهگذاری استانی خواهند بود و مشمول روش غیر مستقیم هستند چراکه کسی روش مدیریت سهام را برای آنها انتخاب نکرده است؛ بنابراین کسی بازنده نیست.
مدیر برنامهریزی شرکت سپردهگذاری تاکید کرد: نمیتوانیم قولی بدهیم، اما شاید برای این دسته از افراد، روش جدیدی انتخاب شود تا بتوانند سهام به ارث رسیده را مدیریت کنند، اما در حال حاضر برداشت ما این است که همه کسانی که میراثدار سهام عدالت متوفیان هستند روش غیرمستقیم را انتخاب کردند.
فرهانیان با بیان اینکه در ۱۰ سال گذشته حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از سهامداران عدالت فوت شدهاند، گفت: عمده متوفیان سهام عدالت از استان تهران هستند.
وضعیت پرداخت کارت اعتباری به دارندگان غیرمستقیم سهام عدالت مشخص شد و بنا بر اعلام مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی از هفته آینده به دارندگان سهام عدالت که روش غیرمستقیم را انتخاب کردند کارت اعتباری پرداخت میشود. در ادامه زمان پرداخت کارت اعتباری به دارندگان غیرمستقیم سهام عدالت و شروط پرداخت کارت اعتباری سهام عدالت و نحوه اخذ کارت اعتباری سهام عدالت و همچنین شرایط دریافت کارت اعتباری سهام عدالت را می آوریم.
حسین فهیمی درباره نحوه پرداخت کارتهای اعتباری سهام عدالت افزود: اقدامات لازم برای پرداخت کارت اعتباری صورت گرفته است، اما به دلیل برخی ایرادات بین بانک و شرکت سپرده گذاری مرکزی، اعلام عمومی نشد با رفع این مشکل از ابتدای هفته آینده دارندگان سهام عدالت میتوانند به واسطه سهام عدالت خود، کارت اعتباری دریافت کنند.
وی ادامه داد: با ۷ بانک، تعامل صورت گرفت و بانک ملی پیشگام برای پرداخت کارتهای اعتباری به پشتوانه سهام عدالت است.
مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی گفت: در ابتدا سهامداران روش غیرمستقیم سهام عدالت که در سامانه سجام ثبت نام کردند و احراز هویت شدند درخواست بررسی دارایی را به شرکت سپرده گذاری ارسال و بعد از بررسی، شرکت سپرده کذاری به بانک ارسال میکرد و در نهایت بانک، سقف تضمین را تعیین میکرد و دوباره به شرکت سپرده گذاری مرکزی ارسال میشد.
وی اضافه کرد: کارهای اداری بین سپرده گذاری و بانکها بصورت دستی انجام میشد که تصمیم گرفتیم تا دارندگان سهام عدالت بتوانند با اپلیکیشن بانک ها، درخواست خود را ثبت کنند.
فهیمی گفت: دارندگان سهام عدالت که روش غیر مستقیم را انتخاب کردند باید در سامانه سجام ثبت نام کنند و احراز هویت شوند تا بتوانند ۶۰ درصد سهام خود را، دریافت کارت اعتباری کنند.
وی افزود: زمانی که دارنده سهام عدالت درخواست خود را میدهد، شرکت سپرده گذاری مرکزی، قیمت پایانی روز قبل سهام را مبنا برای تضمین قرار میدهد.
پرداخت کارت اعتباری به دارندگان غیرمستقیم سهام عدالت
علیرضا ماهیار با بیان اینکه یکی از طرح هایی که برای توسعه سهام عدالت و اعطای تسهیلات به مشمولان سهام عدالت طراحی شد، اعطای کارت اعتباری بود، اظهار کرد: این کارت ها مخصوصا برای سهام دارانی که روش غیر مستقیم را برای مدیریت سهام عدالت خود انتخاب کرده بودند و تعداد آن ها حدودا ۳۰ میلیون نفر است، طراحی شده است.
به گفته او، این فرایند به صورت تمام الکترونیک از مبدا بانک های عامل تا مقصد که شرکت سپرده گذاری و بازار سرمایه هستند، خواهد بود.
ماهیار درمورد نحوه اخذ این کارت توضیح داد: مشمول سهام عدالت که روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده است، باید سجامی باشد و بعد از احراز هویت در اپلیکیشن های مربوط به بانک های عامل و پس از اینکه شرکت سپرده گذاری سجامی بودن فرد را برای بانک تایید کرد، می تواند دارایی خود را مشاهده کند و متوجه شود چقدر دارایی سهام عدالت دارد و متناسب با آن، فرم مربوطه را داخل سیستم بانک پر کند.
وی افزود: در واقع فرد بدون نیاز به مراجعه حضوری متوجه می شود که می تواند تا چه میزان تسهیلات دریافت کند.
معاون فناوری و توسعه نوآوری شرکت سپرده گذاری مرکزی درباره میزان تسهیلاتی که از سوی بانک ها اعطا می شود، گفت: برخی بانک ها ۶۰ درصد ارزش روز دارایی فرد و برخی تا ۱۰۰ درصد هم برای اعطای تسهیلات پیش بینی کرده اند که مکانیزم آن بستگی به بانک عامل دارد. در نهایت درخواست فرد به شرکت سپرده گذاری مرکزی ارسال می شود.
ماهیار گفت: این درخواست ها به صورت تجمعی بوده و بحث توثیق مکانیزه اتفاق می افتد و بعد از آن شرکت به بانک اعلام می کند که سهام فرد توثیق شد و بانک می تواند به سهامدار اعتبار دهد.
به گفته وی، برخی از بانک ها در نظر دارند این مبلغ را در قالب شارژ کردن کارت عادی مشتریان، برخی کارت خرید و برخی از طریق روش های نوین پرداخت شارژ کنند.
معاون شرکت سپردهگذاری مرکزی درباره سایر مزایای سهامداری و احراز هویت در سامانه «سجام» گفت: دریافت کارت اعتباری سهام عدالت منوط به احراز هویت سهامداران در سامانه «سجام» است.
با اعلام روابط عمومی شرکت سپردهگذاری مرکزی، علیرضا ماهیار افزود: سهامداران سهام عدالت در روش غیر مستقیم که شامل یک جامعه ۳۰ میلیون نفری می شوند باید برای استفاده از مزایای سهامداری در بازار سرمایه در سامانه «سجام» ثبت نام کنند و احراز هویت خود را به دو شیوه حضوری یا غیر حضوری انجام دهند تا بتوانند از کلیه مزایای سهامداری خود استفاده کنند.
وی درباره مزایای سهامداری گفت: شرکت در مجامع شرکت های سرمایه گذاری استانی که اخیرا شاهد برگزاری مجمع پنج شرکت سرمایه گذاری استانی بودیم و تا پایان سال برگزاری مجامع سایر شرکت ها به شکل الکترونیکی مشاهده خواهیم کرد و دریافت سود سهام که بوسیله سامانه «سجام» واریز می شود، از جمله مزایای ثبت نام در سامانه «سجام» و احراز هویت به شمار میرود و به شکل اساسی سود سهام سهامداران به شماره شبا و شماره حسابی که در سامانه «سجام» از سوی سهامداران ثبت شده است، واریز میشود.
معاون شرکت سپردهگذاری مرکزی در پاسخ به این سوال که سهامداران سهام عدالت در نخستین گام باید چه کاری انجام دهند، افزود : سهامداران سهام عدالت باید در گام نخست با مراجعه به آدرس www.Sejam.ir نسبت به ثبت نام در سامانه «سجام» اقدام کنند و پس از انجام ثبتنام، یک بار برای احراز هویت حضوری به دفاتر پیشخوان الکترونیک منتخب، شبکه دفاتر کارگزاریهای بورسی، شعب بانک منتخب مراجعه کنند یا حتی سهامداران میتوانند با توجه به شرایط ویژه ای که کشور بخاطر کرونا با آن روبرو شده با استفاده از احراز هویت غیر حضوری که از خرداد ماه اجرایی شده، بدون نیاز به هیچ گونه مراجعه حضوری سهامداران میتوانند از داخل منزل یا محل کار بر اساس فناوری های نوین و هوش مصنوعی احراز هویت خودشان را انجام دهند.
معاون شرکت سپرده گذاری مرکزی تصریح کرد: آمارها نشان می دهد که بیش از ۶۰ درصد احراز هویت سهامداران بوسیله احراز هویت غیر حضوری به شیوه الکترونیکی و برخط انجام میگیرد و این مساله نشان میدهد که سهامداران از این طرح بشدت استقبال کردهاند.
با اعلام این که تا روز گذشته مجموع ثبتنام کنندگان در سامانه «سجام» به بیش از ۲۳ میلیون سهامدار رسیده، در ارتباط با احراز هویت الکترونیک هم گفت: برای احراز هویت الکترونیک، داشتن کارت ملی هوشمند یا برگه رسید دریافت کارت ملی هوشمند که کد پیگیری در آن ذکر شده ضروری است و سهامداران میتوانند براحتی با استفاده از مراکز احراز هویت الکترونیک که در سامانه سجام لیست و اطلاعات آن موجود است نسبت به احراز هویت به صورت الکترونیک اقدام کنند.