به گزارش راهبرد معاصر اعمال تحریم های سخت گیرانه آمریکا علیه ایران موجب شد تا قیمت دلار افزایش بی رویه داشته باشد و در برخی قیمت 1 دلار به بالای 30 هزارتومان رسید. امروز یک خبر فوری مبنی بر آزادسازی پول های ایران از کره جنوبی منتشر شد و این خبر مهم بازار ارز را دگرگون میکند. تاثیر آزادسازی پول های ایران بر بازار ارز در روزهای آتی مشخص می شود.
بازار ارز در انتظار آزادسازی پول های ایران
دقایقی پیش خبر مهم و فوری برای بازارها اعلام شد که احتمالا تاثیر قابل توجهی بر قیمت دلار و دیگر بازارها بگذارد. موافقت آمریکا با آزادسازی پولهای ایران اعلام شده است.
دقایقی پیش خبر مهم و فوری برای بازارها اعلام شد که احتمالا تاثیر قابل توجهی بر قیمت دلار و دیگر بازارها بگذارد. موافقت آمریکا با آزادسازی پولهای ایران اعلام شده است.
هنوز جزئیات بیشتری از موافقت آمریکا با انتقال بخشی از داراییهای مسدودشده ایران اعلام نشده اما چند روز پیش رئیس کل بانک مرکزی گفته بود یک میلیارد دلار از داراییهای ایران در کره آزاد خواهد شد.
قبلا رئیس جمهور گفته بود با آزادسازی هفت میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران در کره، قیمت دلار ۱۵ هزار تومان خواهد شد.
آن طور که دقایقی پیش رسانههای مختلف از جمله عصر ایران اعلام کردهاند، مقام وزارت خارجه کره جنوبی گفت که آمریکا با انتقال بخشی از داراییهای مسدود شده ایران در کره جنوبی موافقت کرده است.
آخرین اخبار مهم برای بازار ارز
درحالی که پس از انتشار اخبار مربوط به مذاکرات ایران برای آزادسازی منابع بلوکه شده در کره جنوبی انتظار میرفت قیمت دلار ارزان شود، در آخرین روز کاری هفته قیمت دلار تا ۲۵۴۰۰ تومان گران شد. اما کدام اخبار ممکن است حاوی سیگنالهای جدید برای آینده بازار ارز باشند؟
ـ بهای ارز در سامانه نیما روز ششم اسفند ماه رقم ۲۴ هزار و ۶۶ تومان برای فروش دلار بود.
ـ دیروز چهارشنبه ششم اسفند نرخ ارز در صرافی ملی برای چهارم مرتبه اعلام شد و در آخرین نرخ بهای دلار ۲۰۴ تومان دیگر کاهش یافت و به رقم ۲۴ هزار و ۸۱۲ تومان رسید.
ـ دبیرکل کانون صرافان ایرانیان گفت: با رونمایی از تابلو قیمت، صرافان مجاز از این پس بدون نگرانی از برخورد قضایی میتوانند قیمت انواع ارز را اعلام کنند، همچنین در صورت تایید و همکاری بانک مرکزی، در آینده امکان خرید و فروش آنلاین ارز هم در اپلیکیشن کانون صرافان فراهم میشود.
ـ رئیس بانک مرکزی با بیان اینکه وضعیت ارز هم خوب خواهد شد، گفت: در مرحله اول یک میلیارد دلار از بدهی کره جنوبی به ایران به صورت نقدی به حساب بانکهای ایرانی واریز میشود.
ـ مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان را ۰٫۲ درصد اعلام کرده اما گزارش پژوهشکده آمار از برآورد این شاخص در پاییز امسال نشان میدهد که نرخ رشد اقتصادی در فصل گذشته بهبود پیدا کرده است.
ـ دیروز طلای ۱۸ عیار نسبت به روز سهشنبه با هشت هزار تومان افزایش به یک میلیون و ۱۰۵ هزار تومان رسید. نایب رئیس دوم اتحادیه طلای تهران میگوید در روزهای پایان سال تقاضا برای خرید طلا کمی رونق گرفته و همین مساله به همراه نوسان قیمت دلار باعث روند افزایشی قیمت طلا شده است.
چرا بازار به اخبار خوب واکنش نشان نمیدهد؟
آنطور که از گفتههای مردم و مسیر حرکت نرخ دلار برمیآِید، اخیرا در بازار ارز نه تنها خبری از خوشبینی ماههای قبل نیست بلکه مردم با اخبار مثبت و تلاشهای بانکمرکزی برای ارسال سیگنال مثبت هم امیدوار نمیشوند.
این هفته بازار ارز اخبار متناقضی را شاهد بود. از یکسو خروج از پروتکل الحاقی آژانس هستهای و تهدیدات سیاسی، از سوی دیگر وعده آزادسازی منابع ارزی بلوکه ایران درچند کشور.
با این حال مسیر حرکت نرخ ارز در بازار نشان میدهد مردم و معاملهگران این روزها نه تنها خوشبینی سابقی که با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا داشتند، را ندارند بلکه به اخبار مثبت هم چندان امیدواری نشان نمیدهند.
البته این را هم باید در نظر داشت که سیاستگذار ارزی آنقدر از آزاد شدن ارزهای بلوکه شده گفته و هر بار هیچ خبری از آن نشده که دیگر این اخبار برای بازار اثرگذاری ندارد.
نمیگذارند دلار ارزان شود
در ادامه نظرات مردم درباره وضعیت این روزهای بازار ارز را به قلم خودشان میخوانید:
« دولت هزار ترفند بکار برده برای ارزونی دلار که تا حالا دیگه تکراری شده یکیش همین بحث دلارهای بلوکه. دولت نه میتواند که نرخ ارز کنترل کند و نه می خواهد.»
« واقعا متاسف هستیم که خود بانک مرکزی نمیگذارد دلار پایین بیاد و همش وعده پوچ میده»
«همش روحانی داره جو میده. کره و ژاپن بدون اجازه امریکا نمیتونن آب بخورن چه برسه به آزادسازی ارز.»
«چند روز پیش دلار نزولی شد … یه صحبتهایی کردند که عمدا دوباره صعودی بشه…»
« خود بانکمرکزی نمیگذاره دلار پایین بیاد وگرنه الان دلار ۱۵هزار تومان بود هروقت خواست دلار پایین بیاد بانک مرکزی روز بعد نرخ رو ۳۰۰یا ۵۰۰تومان بالاتر تعیین کرد»
« اگر دلالها(بعضی مسئولان و فرزندان) بگذارند میاد پایین .آخه اینها نان تحریم را میخورند و مردم عادی هم اینقدر قدرت ندارند که بخواهند تاثیرگذار بذارن»
« دلار چند سال پیش با خود برجام هم ارزان نشد حالا با احتمال بازگشتش هم بدبختانه ارزان نمیشود کمبود ذخایر ارزی هم که هست اگر هم برگردد شاید اسکناس نباشد در شرایط اقتصادی کنونی جهان هم بدهکاران نفتی تمایلی به تسویه نقدی ندارند و با اجناس صادراتی تهاتر خواهند کرد»
« دلار اگه توافق شه زیر ۱۵ میاد. اگه نشه که میرسه به بی نهایت»
« بایدن برخلاف انچه گفته بود که به برجام برمیگردد ، الان شرط و شروط هسته ای گذاشته و این سیگنال منفی به ریزش دلار است»
پیشبینی قیمت دلار هفته آینده
با پایان معاملات این هفته، شاخص حتی نتوانست حتی یک روز رنگ سبز به خود بگیرد. انتظارات برای هفته دوم اسفند چیست؟
روز گذشته یکی از چالشی ترین روزهای بورس بود؛ عرضه اولیه جدید اپال پس از سه هفته گذشته از آخرین عرضه اولیه، با ریزش ۲ میلیون نفر مشارکتکننده شوک جدیدی را ناشی از سرعت شدت خروجی پول به بازار وارد کرد (تفصیل این بحث را میتوانید در گزارش اقتصادنیوز با عنوان «عرضه اولیه سوت و کور شد» دنیال کنید).
از دید تحلیلگران هفته آینده اگر اتفاق خاصی بیرون از بازار یا تصمیم خاصی در درون بازار گرفته نشود، امیدی به اتمام روند فرسایشی در بازار نیست. خریداران دیروز، فروشندگان امروز شدند و پایین بودن ضریب نقدشوندگی استقبال بازار ازعرضه اولیه اُپال را سرد و کسل کننده کرد.
حالا با مختصات کنونی، همچنان بورس بازان در سه گانه انتظار، ترس و بیاعتمادی به سر میبرند. رفتار بورس بازان نمایانگر انتظار نسبت به تحولات پیرامون مذاکرات هستهای، ترس از ریزش احتمالی بیشتر بازار و بیاعتمادی نسبت به رفتار سیاستگذار در بازار باعث شده وضعیت سه گانهای شکل بگیرد که به شدت فرسایش بازار دامن میزند.
با این وصف باید منتظر بود که مولفههای بیرونی چه تاثیری روی روند بازار میگذارند. هممچنین باید نسبت به واکنش بورسبازان نسبت به رفتار سیاستگذار منتظر ماند اما همچنان ترسی در دل بورس بازان و سهامداران هست که آنان را نسبت به آینده نگران میکند.
از دید ناظران هر گونه رفتار روزهای بعد در بازار را باید در پیوند با این وضعیت سهگانه مورد بررسی قرار داد. حالا اما انتظارات نسبت به شش ماه ابتدای امسال فرق میکند؛ به نظر میرسد بی اعتمادی که در بازار میخکوب شده است، همچنان قربانی میگیرد و دامنه زیان را به بورس بازان وسعت میبخشد.
البته سهامداران در بازار چند دستهاند؛ برخی نگاه بلندمدت دارند که با همین استراتژی در انتظار روزهای بهترند. برخی نیز به صورت آماتور و ناآشنا به مسائل مالی اما در جبهه مقابل این استراتژی، هر روز انتظار میکشند تا بازار بهتر شود و حد زیان خود را جبران کنند و شاید بعد از آنان عطای بورس را برای همیشه به لقایش ببخشند.
اما گروه سومی هم هستند که در بینابین این استراتژی نوسان میگیرند و پرتفوی خود را متفاوت چیدهاند، بلکه برای روزهای سختتر بتوانند آمادگی داشته باشند یا در روزهای بهتر، طعم شیرین سود را بچشند.
به طور قطع عوامل متعددی همانطور که پیشتر در این باره قلم فرسایی شده است، در شکلگیری وضعیت کنونی بازار نقش دارند اما به نظر میرسد متهم اصلی با توجه به دامنه اثرگذاریاش همان رفتارهای سیاستگذاری است که تمایل دارد به بهانه حفظ و صیانت حقوق سهامداران همواره دخالت کند.
عدم وجود تقاضای جدی در بازار امروز باعث شد خریداران روز گذشته، به نوسان یک روزه بسنده کرده و تنها پس از گذشت یک روز نسبت به سیو سود اقدام نمایند.
در دو هفته ای که از اجرایی شدن قانون دامنه نوسان نامتقارن میگذرد، به نظر میرسد بازار به خصوص در نمادهای شاخص ساز، سیکل یکسانی را طی کرده است. اکثر سهم ها پس از چند روز متوالی صف فروش بودن در دامنه ۲- با یک روز مثبت شدن و یا صف خرید شدن، بار دیگر برای چند روز متوالی صف فروش می شوند. با توجه به ۳ برابر بودن بازه ی قیمتی دامنه مثبت نسبت به دامنه منفی، سهم ها درگیر یک سیکل نزولی آرام و فرسایشی شده اند.
پیش بینی می شود که در صورتی که در تعطیلات انتهای هفته، اتفاق خاصی نیفتد بازار هفته آینده نیز روند نزولی و فرسایشی مانند هفته جاری را در پیش گیرد.
هر بازاری نتیجه تقابل دو فاکتور عرضه و تقاضاست و دلیلی بدیهی دارد. هیچ کالا و خدماتی در این دنیا مجانی نیست ! و هیچ کالا و خدمتی هم نیست که قابل خرید نباشد و بهعبارتی همیشه کشف قیمتی در بازارها صورت خواهد گرفت. "بازار هرچه آزادتر باشد ، سریعتر به تعادل خواهد رسید."
تا چندوقت پیش مشکل بازار ما این بود که فاکتور فروشنده را بدلیل صف های خرید و محدودیت دامنه قیمتی نمی دیدیم و این حس کم کم القا میشد که بازار فروشنده ای ندارد (همان اثر دومینوی فریبنده ای که صف های خرید القا میکنند) ولی آیا صفوف فروش هم باعث میشود خریداران بازار را نبینیم؟
درواقع سیستم دارای دامنه نوسان ، برخلاف تصور بیشتر باعث تشدید نوسان میشود تا کنترل نوسان ، به زبان ساده نوسانات را بلند تر و قابل تحمل تر میکند.
این درحالیست که متقاضیان دیروز ، عرضه کنندگان امروز شدند و بازار حتی به نوسانات کوتاه مدت هم اجازه نمیدهد خودی نشان دهند. هفته آینده میتواند مسیر بازار را برای اخرین روزهای سال مشخص کند.
پنج روز نزولی و قرمز، کارنامه بورس در هفته جاری بود. اگرچه تغییر دامنه نوسان، از بالا و پایین شدن شدید شاخصکل جلوگیری کرد اما از سوی دیگر بازار دچار رخوت و بیرمقی شد. در این شرایط خبر عرضه اولیه اپال نیز به جای تاثیر مثبت، باعث خشم سهامداران شد.
گروهی از سهامداران اعتقاد داشتند در شرایطی که ارزش معاملات افت چشمگیری داشته است و ضریب نقدشوندگی در بازار به شدت پایین آمده است، این عرضه اولیه نیز مزید بر علت میشود تا تقاضای خرید در دیگر نمادها کاهش یابد. بدین ترتیب علی رغم تمدید چندباره از عرضه اپال استقبال نشد.
پایان بخش اولین هفته کاری در اسفند نشان داد بازار قابلیت آن را دارد که تا پایان سال روند نزولی و فرسایشی خود را ادامه دهد. در نتیجه انتظار میرود در هفته آینده نیز روند دو هفته اخیر دنبال شود. مختصر معاملاتی نیز که انجام میشود توسط نوسانگیرانی است که در این روزهای بیرونقی بازار به دنبال کسب سود دو سه درصدی هستند.
بیاعتمادی به بورس که از عملکرد مسئولان در ماههای اخیر نشات میگیرد، آن قدر در تحلیل سهامداران وزن پیدا کرده است که حتی خبرهای سیاسی و اقتصادی نیز نمیتواند تاثیر قابل توجه و بلندمدتی در بازار داشته باشد.