به گزارش راهبرد معاصر افزایش شیوع کرونا در کشور و عبور تهران از وضعیت قرمز کرونایی ستاد ملی مقابه با کرونا درخواست تعطیلی 10 روزه تمام مشاغل بجز گروه شغلی یک را داد که موافقت شد و از روز شنبه 21 فروردین بازار تعطیل شد. افزایش قیمت خودرو در روزهای تعطیل بازار اعتراضاتی را در پی داشت. تغییر سلیقه ای قیمت روز خودرو در وبسایت های اینترنتی موجب تعجب خریداران شده است.
اگرچه مراکز فروش خودرو به علت محدودیتهای کرونایی به مدت ۱۰ روز تعطیل شدهاند اما «قیمتسازی» در فضای مجازی مجددا از سرگرفته شده است.
با توجه به شروع موج چهارم شیوع ویروس کرونا، مقرر شد از روز شنبه ۲۱ فروردین ماه گروههای شغلی ۲، ۳ و ۴ در مناطق قرمز کشور تعطیل شوند که بازار خودرو نیز یکی از همین مشاغل تعطیل شده محسوب میشود؛ با این وجود وبسایتهای اینترنتی طی روزهای گذشته قیمت سازی در فضای مجازی را از سر گرفته و با ارائه قیمتهای سلیقهای بر طبل حواشی صنعت خودرو میکوبند.
به عنوان نمونه، در یکی از وبسایتهای اینترنتی خودرو، قیمت انواع خودرو اینگونه تنظیم و درج شده است:
در این رابطه، نعمت الله کاشانی نسب نایب رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودروی تهران اظهار داشت: میزان فروش در بازار خودرو طی هفته گذشته بسیار ناچیز بود و در حالی که خریداران و مصرف کنندگان کم کم در حال ورود به بازار بودند، ستاد ملی کرونا به دلیل قرمز شدن تعداد زیادی از شهرها، بازارهای کشور به مدت ۱۰ روز تعطیل کرد.
وی افزود: بر اساس این مصوبه، از روز شنبه مراکز فروش خودرو و به طور کلی بازار خودرو در سراسر کشور تعطیل شد.
کاشانی نسب در مورد قیمتهایی که این چند روز در فضای مجازی برای انواع خودرو ارائه میشود، گفت: بازار تعطیل است و هیچ قیمتی رد و بدل نمیشود از این رو قیمتهای درج شده در وبسایتهای اینترنتی، سلیقهای بوده و واقعی نیستند.
نایب رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودروی تهران افزود: به عنوان مثال شاهد هستیم که در فضای مجازی نرخهای خودرو روزی دو مرتبه تغییر میکند، در حالی که بازار تعطیل است و خرید و فروشی وجود ندارد که بخواهد مبنای جدیدی برای قیمت گذاری به دست بیاید و از وبسایت ها سر دربیاورد.
اشکان میرمحمدی بازرس کل امور صمت سازمان بازرسی کل کشور درباره موضع این سازمان در مورد سخنان اخیر رییس شورای رقابت گفت: به محض اینکه از طریق رسانهها و جراید این موضوع منتشر شد امروز از آقای شیوا دعوت کردیم تا در سازمان حضور پیدا کنند و این موضوع از ایشان مطالبه و پیگیری شد.
وی بیان کرد: اظهارات آقای شیوا حاکی از این بود که مواردی که در برخی رسانهها منعکس شده به این شکل نبوده و ایشان چنین اظهارنظری را به این نحو نداشتهاند و ازآنجاییکه شورای رقابت، مسئولیت تنظیم دستورالعمل قیمت خودرو در بازار را عهدهدار است ، اقدامی که در رسانهها از قول ایشان انجام شد انعکاس خوبی در سطح بازار و افکار عمومی نداشت.
میرمحمدی افزود: درباره قیمتگذاری خودرو، مصوباتی که در سال گذشته وجود داشته، همچنان تسری دارد و هرگونه کاهش یا افزایش قیمت ، بر اساس نرخ تورم بخشی که از بانک مرکزی دریافت میشود مورد تصمیمگیری قرار خواهد گرفت.
وی گفت: هر دو گروه خودروساز درباره قیمت قطعات اصلی خودرو اعلام نظر میکنند و سپس از جانب بانک مرکزی موضوع مورد تحقیق قرار میگیرد و بر اساس نرخ تورم بخشی که بانک مرکزی اعلام میکند ضریب لازم افزایشی یا کاهشی متناسب در دستورالعمل تنظیم قیمت، منتج به تعیین قیمت خودرو خواهد شد و مشخص میشود در دوره زمانی مدنظر هر خودرویی باید افزایش یا کاهش قیمت داشته باشد .
وی گفت: بعضاً میبینیم یکسری از خودروها کلاً هیچگونه تغییری را ندارند و چهبسا کاهشی هم باشند و در مواردی با بررسی قطعات اصلی برخی خودروهای دیگر چهبسا موضوع منتج به افزایش قیمت بر اساس نرخ تورم بخشی بانک مرکزی شود.
بازرس کل امور صمت سازمان بازرسی کل کشور افزود: در سال گذشته در دو بازه سهماهه نخست و سهماهه دوم سال این موضوع مورد اقدام واقع شد، اما با توجه به شرایط خاصی که درباره نحوه قیمتگذاری خودرو در ۶ ماهه دوم سال گذشته مطرح شد ، این موضوع به ابتدای امسال موکول شد که نهایتاً در دستور کار قرار خواهد گرفت و متناسب با آن، اقدامات لازم بعدی صورت خواهد گرفت.
چهارشنبه هفته گذشته رضا شیوا رییس شورای رقابت اظهاراتی درباره مکانیسم تعیین قیمت خودرو داشت که بخشی از اظهارات وی اینگونه منتشر شده بود که «اگر خریداران میبینند خودرویی با قیمت اعلامشده نمیارزد آن را خریداری نکنند و خودروی دیگری را بخرند».
قیمت ها در بازار خودرو در حالی در اولین روز هفته جهش چشمگیری را تجربه کرده است که از ابتدای روز تاکنون بازار ارز شاهد کاهش نرخ ارز بوده است؛ افزایش قیمت ها در بازار خودرو در اولین روز هفته در حدی بوده است که ۲۰۶ تیپ ۲ از ۱۹۴ میلیون تومان در چهارشنبه گذشته امروز به قیمت ۱۹۷ میلیون تومان رسیده است.
هفته ها از صحبت های رضا شیوا رئیس شورای رقابت مبنی بر احتمال افزایش قیمت خودرو در سه ماه آینده می گذارد اما بازار خودرو کماکان نوسانات قیمتی شدیدی را تحت این صحبت ها تجربه می کند؛ متقاضیان خودرو نگران از افزایش بیشتر قیمت خودرو به این بازار بازگشته اند و فروشندگان نیز به امید افزایش بیشتر قیمت خودرو دست از فروش کشیده اند و بازار خودرو در حال حاضر با وضعیت غلبع تقاضا بر عرضه مواحه است که به افزایش قیمت ها در این بازار دامن زده است.
شیب افزایش قیمت ها در بازار خودرو به قدری تند است که ریزش نرخ ارز در اولین روز هفته جاری نیز نتوانست ترمز افزایش قیمت ها در این بازار را بکشد و امروز بازار خودرو در اکثر مدل ها شاهد افزایش قیمت چشمگیری بوده است. افزایش قیمت های اخیر در بازار خودرو به حدی بوده است که در بین انواع مدل های خودرو پراید، مدل ۱۳۱ آن از چهارشنبه گذشته تاکنون ۲ میلیون تومان گران شده است و این خودرو در حال حاضر به قیمت ۱۱۲ میلیون تومان رسیده است و یا مدل ۱۳۲ این گروه نیز از ۱۱۵ میلیون تومان در چهارشنبه گذشته امروز به قیمت ۱۱۶ میلیون تومان رسیده است و پراید ۱۵۱ نیز در حالی امروز ۱۱۲ میلیون تومان قیمت خورده است که این خودرو در چهارشنبه گذشته ۱۱۰ میلیون تومان قیمت داشته است. در این مدت اما قیمت پراید ۱۱۱ بر روی ۱۲۹ میلیون تومان ثابت بوده است.
در بین انواع خودروهای گروه پژو نیز این افزایش قیمت ها مشهود است به طوری که پژو ۲۰۶ تیپ ۲ از چهارشنبه گذشته تاکنون ۳ میلیون تومان گران شده است و این خودرو در حال حاضر به قیمت ۱۹۷ میلیون تومان رسیده است و پژو ۲۰۶ تیپ ۵ نیز از ۲۵۵ میلیون تومان در چهارشنبه گذشته امروز به قمیت ۲۵۷ میلیون تومان رسیده است و پژو ۲۰۷ اتوماتیک نیز امروز ۱۰ میلیون تومان گران شده است و این خودرو در حال حاضر ۳۹۵ میلیون تومان قیمت خورده است و در بین خودروهای مونتاژ این گروه پژو ۲۰۰۸ مدل ۹۸ از ۸۳۰ میلیون تومان در چهارشنبه گذشته امروز به قیمت ۸۴۵ میلیون تومان رسیده است و مدل ۹۹ این خودرو نیز از ۸۹۵ میلیون تومان در چهارشنبه گذشته امروز به قیمت ۹۱۵ میلیون تومان رسیده است و پژو پارس نیز در این مدت ۴ میلیون تومان گران شده است و این خودرو در حال حاضر ۲۱۷ میلیون تومان قیمت دارد.
در حالی که در این مدت قیمت دنا معمولی بر روی ۲۷۸ میلیون تومان ثابت بوده است، دنا توربو پلاس ۲ میلیون تومان گران شده است و این خودرو در حال حاضر به قیمت ۳۵۰ میلیون تومان رسیده است و خودروهای گروه تیبا نیز در این مدت از افزایش قیمت ها در امان بوده اند و تیبا ۲ در حال حاضر ۱۳۱ میلیون تومان و تیبا صندوقدار نیز در حال حاضر ۱۲۳ میلیون تومان قیمت خورده است و خودروهای گروه سمند نیز در این مدت افزایش قیمتی را تجربه نکرده اند.
در این میان اما خودروهای گروه ساینا از چهارشنبه گذشته تاکنون افزایش قیمت قابل توجهی را تجربه کرده اند به طوری که ساینا دندهای مدل ۹۹ در این مدت ۵ یلیون تومان گران شده استو در حال خاضر به قیم ۱۳۸ میلیون تومان رسیده است و مدل ۱۴۰۰ این خودرو نیز در این مدت ۲ میلیون تومانگران شده است و در حال حاضر ۱۴۲ میلیون تومان قیمت خورده است.
اطلاعات کسب شده از روند معاملات امروز بازار خودروهای داخلی نشان میدهد قیمت انواع خودروهای تولید داخل در بازار آزاد به شرح زیر است:
سمند ال ایکس: ۱۸۸ میلیون تومان
پژو ۴۰۵ اس ال ایکس: ۱۷۸ میلیون تومان
پژو پارس اتوماتیک: ۳۲۰ میلیون تومان
پژو پارس ال ایکس: ۲۴۶ میلیون تومان
پژو ۲۰۶ تیپ ۵: ۲۵۰ میلیون تومان
سمند ای اف سون دوگانه سوز: ۲۲۷ میلیون تومان
دنا پلاس: ۲۷۴ میلیون تومان
پژو پارس دوگانه: ۲۳۹ میلیون تومان
ساینا آپشنال: ۱۴۰ میلیون تومان
سایپا ۱۱۱: ۱۲۷ میلیون تومان
سایپا ۱۳۱: ۱۱۲ میلیون تومان
کوییک دندهای: ۱۳۹ میلیون تومان
کیاسراتو ۲۰۰۰ اتوماتیک: ۷۷۵ میلیون تومان
ساینا: ۱۳۰ میلیون تومان
تیبا ۲: ۱۳۲ میلیون تومان
رنو تندر ۹۰: ۳۸۹ میلیون تومان
برلیانس کراس: ۴۶۷ میلیون تومان