سناریوهای تشکیل دولت پس از انتخابات ۲۰۱۹ رژیم صهیونیستی

پس از اعلام نتایج نهایی گزینه‌های مختلفی برای تشکیل دولت جدید وجود دارد که قوی ترین آنها، تشکیل دولت جدید توسط نتانیاهو با ائتلافی شکننده است که می تواند با وقوع اولین اختلاف از هم بپاشد.
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۲ - ۲۴ فروردين ۱۳۹۸ - 2019 April 13
کد خبر: ۸۴۰۵
به گزارش  راهبرد معاصر، با اعلام نتایج پایانی انتخابات 2019 رژیم صهیونیستی، حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو، توانست با کسب 36 کرسی از 120 کرسی، کِنِسِت یا همان پارلمان رژیم صهیونیستی پیروز این انتخابات شود. پس از حزب نتانیاهو ائتلافی به رهبری بنی گانتس، رئیس اسبق ستاد مشترک ارتش و یائیر لاپید، رئیس حزب آینده (یش عاتید)- که به ائتلاف ژنرال ها معروف شده است- با کسب 35 کرسی به عنوان یک اپوزیسیون قدرتمند در جایگاه دوم قرار گرفت. حال با رسیدن به نقطه تشکیل دولت این گزینه مطرح است که چه اتفاقی خواهد افتاد و دولت بعدی رژیم صهیونیستی چگونه تشکیل خواهد شد؟

چه کسی توان نخست وزیر خواهد شد؟

براساس قانون انتخابات رژیم صهیونیستی، ابلاغ حکم تشکیل دولت در این رژیم از سوی رئیس رژیم صهیونیستی ابلاغ خواهد شد. رئیس رژیم صهیونیستی این مأموریت را به کسی خواهد داد که قدرت بیشتری در ایجاد ائتلاف و تشکیل دولت داشته باشد. براساس آراء به دست آمده در انتخابات اخیر تفاوت کرسی های حزب لیکود با ائتلاف آبی سفید تنها یک کرسی است. اما آنچه باعث تفاوت حقیقی بین این دو ائتلاف است توان تشکیل دولت است.

احزاب راستگرا مجموع 65 کرسی و احزاب چپگرا 55 کرسی از کرسی های کِنِسِت را به دست آورده اند. این در حالی است که تعداد 10 کرسی از کرسی هایی که در صف گروه های چپ لحاظ می شود مربوط به فلسطینی های ساکن سرزمین های 1948 است و در حقیقت باید گفت چپگراها 45 کرسی را کسب کرده اند.


با این توصیف چپگراها امکان ایجاد دولت را ندارند لذا طبیعتا این نتانیاهو است که امکان تشکیل دولت را دارد و چپگراها نمی توانند تشکیل دولت دهند.

سناریوهای تشکیل دولت

ائتلاف راستگرایان

محتمل ترین سناریو در شرایط کنونی این است که احزاب راستگرای فوق با 65 کرسی به دست آمده ائتلاف دولت را تشکیل دهند. کولانو پس از اعلام نتایج نهایی اعلام کرد به زودی به لیکود خواهد پیوست و در لیکود ادغام خواهد شد. با این وضعیت باید تعداد کرسی های لیکود را 40 کرسی لحاظ کرد. اما خطر شکستن ائتلاف بسیار بالا است چرا که هر یک از دیگر احزاب این ائتلاف اگر از ائتلاف دولت جدید خارج شوند، دولت سقوط خواهد کرد و انتخابات پیش از موعد برگزار خواهد شد.

ائتلاف چپگراها و راستگرایان

دومین سناریوی محتمل، این است که احزاب چپگرا با راستگرایان ائتلاف کنند. چنین گزینه ای دور از ذهن نیست و پیش از این نیز در دولت های گذشته رژیم صهیونیستی اتفاق افتاده است. اگر این سناریو رخ دهد یک دولت بسیار قوی با 110 کرسی (بدون ورود احزاب عربی) یا 120 کرسی شکل خواهد گرفت که یکی از قوی ترین دولت ها را شکل خواهند داد. اما با موضع گیری هایی که در حال حاضر اتفاق افتاده احتمال وقوع این سناریو ضعیف است.

از یک سو احزاب راستگرا همواره نسبت به ورود احزاب عربی (فلسطینی) در دولت رژیم صهیونیستی هشدار داده اند و یکی از تبلیغات تخریبی نتانیاهو علیه ائتلاف آبی سفید، هشداری بود که نسبت به ورود احزاب عربی در دولت می دادند. آنها به مردم اعلام می کردند اگر چپگراها دولت تشکیل دهند اعراب وارد دولت خواهند شد.

از سوی دیگر احزاب چپگرا با وجود اعتراف به شکست خود در انتخابات، اعلام کرده اند به عنوان یک اپوزیسیون قوی علیه دولت جدید عمل خواهند کرد و روز را بر نتانیاهو شام تار خواهند کرد. با این اختلاف دیدگاه احتمال ائتلاف چپگرایان با راستگرایان بسیار ضعیف خواهد بود.

عدم موفقیت نتانیاهو در تشکل ائتلاف

در وضعیت سوم اگر هر یک از احزاب موجود در کنار لیکود درخواستی داشته باشند که نتانیاهو برای ورود آنها به ائتلاف حاضر به اجرای آن درخواست نباشد، آنگاه ائتلاف نتانیاهو با مشکل مواجه خواهد شد و نتانیاهو ممکن است نتواند ائتلاف دولت را تشکیل دهد. یکی از مهمترین مشکلات نتانیاهو در موضعگیری در قبال مسئله غزه است.

 
حزب «یسرائیل بیتینو» (اسرائیل خانه ما) به رهبری آویگدور لیبرمن که با 5 کرسی در ائئلاف راستگرایان در کنار نتانیاهو قرار گرفته است همان حزبی است که با خروج از دولت قبلی نتانیاهو موجب برهم خوردن ائتلاف دولت نتانیاهو و انتخابات پیش از موعد شد. خروج لیبرمن به دلیل این بود که او خواهان اقدام شدید علیه نوار غزه بود اما نتانیاهو حاضر نبود در آن مقطع (دسامبر 2018) این اقدام را انجام دهد و سرانجام این اختلاف به خروج لیبرمن و انحلال دولت منجر شد.

حال حزب لیبرمن با 5 کرسی در کنار نتانیاهو قرار گرفته است. هرچند او پیش از اعلام نهایی نتایج انتخابات اعلام کرد هرگز با ائتلاف آبی سفید وارد یک ائتلاف جهت تشکیل دولت نخواهد شد اما در عین حال اعلام کرد دوست دارد به وزارت جنگ بازگردد. حال باید دید آیا اختلاف بر سر مسئله غزه باز به خروج او از دولت خواهد انجامید یا اینکه توافق جدیدی به گونه ای دیگر شکل خواهد گرفت تا لیبرمن در ائتلاف نتانیاهو باقی بماند و دولت جدید نتانیاهو شکل بگیرد.

جمع بندی

براساس شرایطی که در بالا ترسیم شد محتمل ترین سناریو در شرایط کنونی رژیم صهیونیستی این است که نتانیاهو بتواند با تکیه بر 65 کرسی به دست آمده توسط راستگرایان دولت جدید خود را تشکیل دهد اما این به شرط آن است که لیبرمن برای نتانیاهو مانع ایجاد نکند یا احزاب تندرو با باج خواهی های افراطی موج سقوط دولت او نشود.

اما در صورت تشکیل این دولت، با ائتلاف شکننده ای که دولت جدید نتانیاهو به وجود آورده، قضایای مهم و حساسی چون مسئله نوار غزه می تواند به راحتی این ائتلاف را بشکند و دوباره انتخابات پیش از موعد را به آنها تحمیل کند.

نکته مهمتری که باید به آن توجه کرد این است که نتانیاهو با حضور دونالد ترامپ در ریاست جمهوری آمریکا در حال حاضر به دنبال فرصتی برای رسیدن به اهدافی منطقه ای است که مهمترین آنها اجرایی کردن معامله قرن است. او با شرایط کنونی به نظر می رسد به خواسته های تندروها و هم حزبی هایش تن دهد تا بتواند به این اهداف دست یابد. چرا که او به احتمال قوی پس از ترامپ نتواند این فرصت را به دست آورد.
ارسال نظر