به گزارش راهبرد معاصر آخرین اخبار از همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی نشان می دهد که لایحه دائمی شدن همسان سازی حقوق بازنشستگان در سازمان برنامه و بودجه در حال نهایی شدن است و بگفته محمد باقر نوبخت در هفته جاری یا اوایل هفته آینده به دولت می رود و تلاش دولت این است تا قبل از پایان دولت دوازدهم این لایحه به صورت قانون در مجلس به تصویب برسد. دائمی شدن احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان باعث می شود تا دولت بعدی به تعهدات دولت کنونی درباره تامین منابع همسان سازی حقوق بازنشستگان متهد شود. دائمی شدن احکام همسان سازی یکی از مهم ترین مطالبات بازنشستگان است تا به این وسیله نگرانی در آینده نداشته باشند.
10 روز پیش جلسه نهایی تدوین پیش نویس لایحه دو فوریتی دائمی شدن همسان سازی حقوق بازنشستگان با حضور مدیران و کارشناسان سازمان برنامه و بودجه، سازمان امور اداری و استخدامی و تعدادی از اعضای کارگروه ۴۲ نفره به نمایندگی از بازنشستگان تشکیل شد.
بر اساس اخبار منتشر شده بازنشستگان تامین اجتماعی با وجود اجرای مرحله همسان سازی تامین اجتماعی از واریز خود خود ناراضی هستند. افزایش تورم و گرانی در کشور باعث کاهش سطح رفاه مردم شده است و در این میان حتی دو برابر شدن حقوق بازنشستگان هم تامین کننده هزینه زندگی آنها نیست. این در حالی است که بر اساس فرمول جدید حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی بازنشستگانی که 30 سال سابقه دارند افزایش حقوق 158 درصدی را به نسبت به سال 98 داشته اند. به طوری که حقوق بازنشستگان در سال 1400 با داشتن همسر و دو فرزند به 4 میلیون و 300 هزار تومان رسیده است.
ماده واحده پیشنهادی اعضای کارگروه ۴۲ نفره با اصلاحاتی به تصویب رسید بطوریکه متن مصوب به تایید و امضای همه اعضای حاضر در جلسه رسید.
(متن ماده واحده ؛ حقوق کلیه بازنشستگان ، موظفین و مستمری بگیران صندوق های کشوری و لشکری از تاریخ تصویب این قانون توسط هیات وزیران به نحوی تعیین میشود که از حداقل ۰۱٪ میانگین ناخالص حقوق و فوق العاده های مشمول کسور بازنشستگی شاغل هم گروه/ هم طبقه، هم رتبه، هم پایه یا عناوین مشابه در همان سال کمتر نشود)
ذیل ماده واحده ۷ تبصره به تصویب رسید که در این تبصرهها: بر رعایت حداقل ۰۱٪ حقوق ناخالص شاغلین هم طبقه، هم گروه، هم رتبه، هم درجه، ارائه کمک هزینه های نقدی و غیر نقدی ، امکانات و تسهیلات رفاهی، بهداشتی ، درمانی، ورزشی، بیمه درمانی تکمیلی خاص عائله درجه یک و افراد تحت تکفل، الزام دولت بر پیش بینی بار مالی لازم در بودجههای سنواتی و تعیین مهلت زمانی دو ماهه برای تدوین آیین نامه اجرایی این ماده واحده توسط سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور اداری و استخدامی تاکید شد.
مقرر گردید پیگیری های لازم در اسرع وقت از طریق سازمان امور اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه جهت بررسی و تصویب به هیات وزیران و ارسال ان جهت تصویب نهایی به مجلس شورای اسلامی اقدامات لازم انجام گردد.
به گزارش آسیانیوز این در حالی است که بازنشستگان تامین اجتماعی با برپایی تجمع های هر روزه، به محاسبه نکردن حقوق از کار افتادگان و بازماندگان برابر ماده ۱۱۱قانون تامین اجتماعی بر اساس ۳۰ روز معترض هستند. حذف مبلغ اضافه شده اسفندماه به حقوق مشاغل سخت و زیانآور که حتی از دیوان عدالت اداری هم رای دارند، افزایش مزایای سالانه بعنوان متناسبسازی و از محل بودجه متناسبسازی، لحاظ نشدن متناسبسازی مرحله دوم در احکام ۱۴۰۰، عدم افزایش حق سنوات به صورت سالانه، تفاوت قائل شدن میان بازنشستگان همکار و غیرهمکاران، عدم افزاش حقوقها به نسبت درصد افزایشها در سال۹۹ و عدم اجرای متناسبسازی قبل از اعمال ماده ۹۶ و پرداخت نکردن صحیح حق اولاد و عائلهمندی برابر بند چهار ماده ۶۸قانون مدیرت خدمات کشوری از دیگر مواردی است که بازنشستگان به آنها اعتراض دارند.
بعد از صدور احکام در بیستم فروردین، بازنشستگان کارگری از احکام صادره انتقادات بسیار کردند. گروهی از بازنشستگان تخلفات رخ داده در صدور احکام را اینگونه برشمردند:
محاسبه حقوق با پایه ۹۸
حذف مبلغ متناسب سازی مردادماه۹۹
محاسبه نکردن حقوق از کار افتادگان و بازماندگان برابر ماده ۱۱۱قانون تامین اجتماعی
به حساب نیاوردن علیالحساب یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان اسفندماه۹۹
عدم ترمیم متناسبسازی سال۱۳۹۹ و اضافه نکردن مبلغ علیالحساب در پایه مستمری۹۹
حذف مبلغ اضافه شده اسفندماه به حقوق مشاغل سخت و زیانآور که حتی از دیوان عدالت هم رای دارند
افزایش مزایای سالانه به عنوان متناسبسازی و از محل بودجه متناسبسازی
متناسبسازی مرحله دوم در احکام ۱۴۰۰ انجام نشده است.
عدم افزایش حق سنوات هر ساله
آنها میگویند: همچنان تبعیض برقرار است؛ تبعیض بین بازنشستگان همکار و غیرهمکار و تبعیض میان بازنشستگان کارگری و بازنشستگان صندوقهای کشوری و لشگری. تمام وعدههای پیشین بینتیجه مانده است و در عمل محقق نشده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در ادامه درمورد آخرین وضعیت دائمی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان توضیح داد: این لایحه در سازمان برنامه و بودجه درحال نهایی شدن است و احتمالا در هفته جاری یا نهایتا اوایل هفته آینده به دولت میرود و تلاش میشود قبل از اتمام کار دولت، به صورت قانون از مجلس تحویل بگیریم.
با فرمول جدید حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ، مستمری پرداختی به برخی از این اقشار ۱۳۵ درصد و برخی دیگر ۱۵۸ درصد افزایش می یابد.
اگر شما هم جزو حداقلی بگیران سازمان تامین اجتماعی هستید بر اساس فرمول جدید حقوق بازنشستگان این سازمان حقوق شما افزایش بیش از ۱۵۰ درصدی خواهد داشت. البته این افزایش شرایطی از جمله دارا بودن سابقه کار ۳۰ ساله دارد.
این خبر را یک مقام مسئول در سازمان اعلام کرده و تصریح کرده است: بر اساس فرمول جدید حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی این عزیزان در صورتی که ۳۰ سال سابقه داشته باشند حقوقشان به نسبت سال ۱۳۹۸ به میزان ۱۵۸ درصد افزایش یافته است. ناهید حیدری مدیرکل مستمریهای سازمان تامین اجتماعی بیان کرد: حقوق بازنشستگان مورد بحث در سال ۱۴۰۰ با داشتن همسر و دو فرزند به ۴۳ میلیون ریال رسیده است.
به گفته وی این حقوق – حداقل حقوق بازنشستگان با ۳۰ سال سابقه – از حداقل حقوق کارگران مشغول به کار بیشتر محسوب می شود به این معنی که بر اساس مصوبه مورخ ۲۳/اسفند/۱۳۹۹ شورای عالی کار مجموع حداقل حقوق پرداختی به بیمهشدگان با احتساب مزایای مشابه پس از کسر حق بیمه سهم بیمه شده، به مراتب کمتر از مبالغ مذکور – کمتر از ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان – است.
حیدری این را هم گفته است که با اجرایی شدن فرمول جدید، حداقل میزان پرداختی به یک بازنشسته سازمان تامین اجتماعی که ۲۰ سال سابقه کار داشته باشد به نسبت سال ۱۳۹۸ به میزان ۱۳۵ درصد افزایش یافته است.
به گفته مدیر کل مستمری های سازمان تامین اجتماعی مبلغ حقوق بازنشسته حداقلی بگیر دارای ۲۰ سال سابقه کار با داشتن همسر و دو فرزند امسال به ۳۹ میلیون ریال رسیده است.
هر بازنشستهای که بیش از ۲۰ سال سابقه داشته باشه، حق سنوات دریافت میکند. مبلغ سنوات برای هرسال مازاد بر ۲۰ سال، ۵۰۰ تومان محاسبه میشود و هرسال این مبلغ به سال قبل اضافه میشود.
برای نمونه اگه بازنشستهای ۳۰ سال سابقه داشته باشد، مازاد بر ۲۰سال، ۱۰ سال به ازای هر سال ۵۰۰ تومان برای وی محاسبه میشود؛ یعنی سال ۵۰۰۰ تومان. این ۵۰۰۰ تومان به سال قبل اضافه میشود اما باید توجه داشت که حق سنوات از سال دوم بازنشستگی به افراد تعلق میگیرد. برای نمونه فردی که ۳۰ سال سابقه دارد و ۵ سال از بازنشستگیش میگذرد، با این فرمول از حق سنوات بهرهمند میشود:
۳۰-۲۰=۱۰ سابقه مازاد بربیست سال
۱۰×۵۰۰=۵۰۰۰ تومان حق سنوات یک سال
۵-۱=۴تعداد سالی که تعلق میگیره
۴×۵۰۰۰=۲۰۰۰۰ میزان حق سنوات ماهانه در سال پنجم بازنشستگی.
واریز حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران تامین اجتماعی از روز بیستم هر ماه شروع میشود، بنابراین حقوق ماه جاری این گروه نیز باید از روز بیستم یعنی دوشنبه هفته آتی واریز شود.
قرار بود حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی برای امسال مشمول دو نوع افزایش شود: متناسبسازی و افزایش حقوق ۳۹ درصدی سالانه. اما پس از این که حقوق فروردین واریز شد نه تنها نتیجه برای بازنشستگان راضیکننده نبود بلکه احکام جدید هم روشن نبود.
ایرادات واریزیها و احکام تا حدی بود که مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی دستور به بازبینی داد. نتیجه بازبینی نیز این شد که حقوق برخی از بازنشستگان کم واریز شده و باید در حقوق اردیبهشت لحاظ شود. همچنین مابهالتفاوت فروردین نیز در این ماه به حسابشان واریز میشود.
بنابراین بازنشستگان و مستمریبگیرانی که غیرحداقلبگیر هستند در اردیبهشت نسبت به فروردین افزایش حقوق خواهند داشت و مبلغی به عنوان مابهالتفاوت ماه قبل دریافت میکنند.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی اعلام کرده که حداقل حقوق برای فردی که ۳۰ سال خدمت کرده، همسر و دو فرزند دارد و در زمان خدمت حداقلبگیر بوده امسال چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است.
اعتراض بازنشستگان به این است که با افزایش ۳۹ درصدی سالانه حقوقشان به این مبلغی که سالاری گفته میرسد پس متناسبسازی کجا رفته است؟
حال باید منتظر ماند و دید که آیا حقوق اردیبهشت برای بازنشتگان راضیکننده است یا آن هم همچنان کم است. اگر تغییری در کار باشد، بازنشستگان این ماه باید هم مابهالتفاوت حقوق فروردین را دریافت کنند و هم در حقوق اردیبهشت شاهد افزایش باشند.
اکبر قربانی که به عنوان کارشناس در برنامهی اینترنتی کارگر ایرانی صحبت میکرد، با اشاره به مستمری حداقلبگیرانِ مشمول ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی، گفت: «مستمریبگیران و بازنشستگانی که تا ۲۰ سال سابقه بیمهپردازی دارند، با ۲ فرزند و یک همسر در سال ۱۴۰۰، ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان مستمری دریافت میکنند که در صورت نداشتن این تعداد فرزند تحت تکفل مستمری آنها به حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان میرسد.»
وی افزود: «این در حالی است که همین بازنشسته بدون داشتن فرزند در سال ۹۹، ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان مستمری دریافت میکرد، که حاکی از افزایش ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی یعنی حدود ۸۰ درصدی است.»
قربانی در مورد افزایش مستمری بازنشستگان حداقل بگیر با ۳۰ سال سابقهی بیمهپردازی که مشمول ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی میشوند، گفت: «این گروه از بازنشستگان، با ۳۰ سال سابقه و ۲ فرزند در سال جاری، حدود ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان مستمری دریافت میکنند؛ اما اگر این تعداد فرزند تحت تکفل خود نداشته باشند، میزان مستمری آنها به حدود ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان میرسد.»
دبیر اجرایی خانه کارگر غرب تهران، افزود: «همچنین مستمریبگیرانی که ۳۵ سال سابقهی بیمهپردازی داشته باشند، با داشتن دو فرزند تحت تکفل، ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان مستمری دریافت میکنند اما بدون این تعداد فرزند، مستمری آنها به حدود ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان میرسد. همین عده از بازنشستگان یعنی بدون داشتن ۲ فرزند در سال ۹۹، بین ۲ میلیون و ۳۰۰ تا ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان مستمری دریافت میکردند که این حاکی از افزایش ۷۵ تا ۸۰ درصدی مستمری آنهاست.»
قربانی در مورد میزان مزایای جانبی مستمریبگیران در سال ۱۴۰۰، گفت: «کمک هزینهی مسکن، به ۱۵۰ هزار تومان افزایش یافته است. این در حالی است که میزان کمک هزینهی مسکن بازنشستگان در سال ۹۸ تنها ۲۲ هزار تومان بود. در همین حال کمک هزینهی معیشت که در سال ۹۸، ۴۰ هزار تومان بود به ۲۰۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ افزایش یافته است. سایر مزایا مانند حق عائلهمندی و کمک هزینهی اولاد به ترتیب به ۳۷۰ هزار تومان و ۹۶ هزار تومان (برای هر فرزند تحت تکفل) در سال جاری، افزایش یافتهاند.»
دبیر اجرایی خانه کارگر غرب تهران با بیان اینکه پایهی مستمری و مزیای جانبی با اعمال مبلغ متناسبسازی افزایش یافتهاند، گفت: «اگر متناسبسازی اجرا نمیشد، و روی مزایای جانبی قرار نمیگرفت، مستمری یک حداقلیبگیر در سال ۱۴۰۰، رقمی در حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان بود؛ درحالیکه امروز صحبت از افزایش کف مستمری برای مشمولان ماده ۱۱۱ به ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است. در نتیجه حداقل حدود ۷۰۰ هزار تا حدود ۱ میلیون تومان از ناحیه متناسبسازی به مستمری بازنشستگان کف بگیر (ماده ۱۱۱) افزوده شده است.»
وی در مورد میزان افزایش مستمری سایر سطوح با در نظر گرفتن مبلغ متناسبسازی سال ۱۴۰۰، گفت: «در بخش سایر سطوح اتفاقهای خوبی رخ داده است؛ برای نمونه فردی که در سال ۹۸، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان مستمری دریافت میکرد، در سال ۱۴۰۰، ۵ میلیون و ۵۰۰ تا ۵ میلیون ۶۰۰ هزار تومان مستمری دریافت میکند که حاکی از افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی نسبت به ۲ سال پیش است.»
وی با با بیان اینکه البته باید در نظر داشت که من در اینجا صرفا از ارقام اعمال شده بر روی مستمریها صحبت میکنم، افزود: «کفایت مستمری موضوعی جداست و بازنشستگان حتما با خود میگویند که این ارقام پاسخگوی هزینههای سبد معیشت آنها نیست. در نتیجه آنها کاملا در این مورد حق دارند. بازنشستگان از سازمان تامین اجتماعی اجتماعی انتظار دارند که در سالهای آینده مستمریها را به گونهای افزایش دهد، که افراد از کارافتاده که دیگر توان کار کردن ندارند و همچنین کفبگیران محروم از مزایایی مانند کمک هزینه عائلهمندی و حق اولاد بهرهمند شوند و در واقع شیب افزایشها به سمت این گروهها باشد.»
دبیر اجرایی خانه کارگر غرب تهران با اشاره به درخواست بازنشستگان برای دائمی شدن احکام متناسبسازی برای سالهای آینده، گفت: «خوشبختانه، آقای صادقی رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعهی کارگری، با آقای نوبخت جلسه داشتهاند. با برگزاری این جلسه، مذکرات در موردی دائمی شدن احکام متناسبسازی در تامین اجتماعی آغاز شده است. دائمی شدن احکام از این جهت حائز اهمیت است که که دولت بعدی به تعهدات دولت کنونی در زمینهی تامین منابع متناسبسازی، متعهد میشود.»
قربانی با اشاره به مبنا قرار گرفتن مستمری محاسبه شده بر مبنای ۲ سال آخر بیمهپردازی، در محاسبه ضریب سال برقراری مستمری (فرمول اجرای متناسبسازی)، گفت: «با اینکه در تامین اجتماعی هر فردی بر اساس میزان مشارکت خود، مستمری دریافت میکند، اما حقوق برخی بازنشستگان در ۲ سال انتهایی اشتغال آنها تضییع شده است؛ به این معنی که آنها تا پیش از ۲ سال آخر، بالاتر از حداقل را به عنوان حق بیمه پرداخت میکردند، اما کارگاه محل اشتغال آنها در ۲ سال آخر با مشکل مواجه شد و حق بیمههای آنها متناسب با دستمزدشان پرداخت نشد یا اینکه آنها را به بیمه بیکاری معرفی کردند. در نتیجه ضریب سال برقراری مستمری آنها کاهش یافت و امروز حق آنها در متناسبسازی ضایع شده است. در سال آینده سازمان مکلف است که به وضعیت این گروه از بازنشستگان رسیدگی کند تا حق به حقدار برسد.»