به گزارش راهبرد معاصر؛ حج واجب 1400 به احتمال زیاد برگزار می شود و آخرین اخبار حج واجب 1400 از تصمیم جدی عربستان برای برگزاری حج تمتع در امسال حکایت دارد. نهادهای بهداشتی و درمانی عربستان در تلاشند تا با وضع پروتکل های دقیق بهداشتی حج امسال را برگزار کنند و مانع از شیوع بیشتر کرونا در این کشور نیز شوند. به احتمال زیاد واکسینه شدن یکی از شروط شرکت در مراسم حج تمتع امسال است و همچنین انجام تست تشخیصی کووید 19 نیز از دیگر راه های پیش روی این کشور برای برگزاری مراسم حج واجب 1400 است.
خبرگزاری واس وابسته به دولت عربستان، از عزم وزارت خارجه این کشور برای برپایی موسم حج ۱۴۰۰ خبر داد. سال گذشته به دنبال شیوع ویروس کرونا حج با حضور ۱۰ هزار نفر از ساکنان و اتباع خارجی مقیم این کشور برگزار شد.
وزارت حج و عمره عربستان بدون اینکه به جزئیات بیشتر تصمیم تازه این کشور اشاره کند، اعلام کرد: نهادهای بهداشتی و درمانی در عربستان تدابیر لازم را برای حفاظت از سلامتی زائران مورد ارزیابی قرار میدهند و بهزودی جزئیات ضوابط و برنامههای اجرایی حج مسال اعلام خواهد شد.
به تازگی، خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه در عربستان از تصمیم مقامات سعودی برای به تعلیق درآوردن حج برای زائران خارجی خبر داده بود. پیش از آن، وزارت حج عربستان گفته بود که درحال بررسی طرح پذیرش زائران خارجی واکسینهشده برای موسم حج است. رویترز به نقل از منابع سعودی به اختلاف نظرهای مقامات عربستان در مورد انواع مختلف واکسنها و اثربخشی آنها و همچنین خطر ابتلا به گونههای جدید ویروس در این کشور در جریان مراسم حج اشاره کرده بود.
این کشور که مراسم عمره را پس از یک سال توقف چند ماهی است آغاز کرده، به تازگی پذیرش تدریجی زائران خارجی را از کشورهای امن به لحاظ ویروس کرونا، شروع کرده است. عربستان از زمان بازگشایی مسجدالحرام و برگزاری عمره، بیش از هفت و نیم میلیون عمرهگزار و نمازگزار را پذیرفته است.
زائران خارجی برای شرکت در مراسم عمره، باید ۷۲ ساعت قبل از پرواز تست کووید داده باشند و پس از ورود به عربستان نیز سه روز در هتل قرنطینه شوند تا پس از مشخص شدن نتیجه تست دوم کرونا، اجازه حضور در مراسم عمره را دریافت کنند. همه زائران در طول مراسم باید ماسک داشته باشند و فاصله ایمنی را رعایت کنند.
علیرضا رشیدیان با اشاره به آمادگی سازمان حج برای سناریوهای مختلف در نحوه برگزاری حج تمتع امسال، اظهار کرد: وزارت حج عربستان علیرغم پیگیری ها و مکاتبات متعدد ما و سایر کشورهای اسلامی، هنوز پاسخی در خصوص برگزاری یا عدم برگزاری حج تمتع امسال نداشته است.
وی عنوان کرد: در این میان مباحثی مطرح است که عربستان با پذیرش درصدی از سهمیه کشورهای اسلامی و شرط واکسیناسیون، قصد برگزاری حج امسال را دارد اما تاکنون این موضوع به صورت رسمی اعلام نشده است.
وی با بیان اینکه حج تمتع سال گذشته فقط محدود به حضور اتباع عربستانی و اتباع خارجی مقیم عربستان با رعایت دستورالعملهای بهداشتی بود، افزود: اما هنوز برنامه ای برای شیوه برگزاری مراسم حج امسال از سوی کشور میزبان اعلام نشده است.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به رویکرد عربستان و وزارت صحه این کشور در برگزاری عمره ماه مبارک رمضان و دستورالعمل هایی مبنی بر واکسیناسیون و قرنطینه 72 ساعته در بدو ورود زائران، گفت: به نظر می رسد عربستان در حال ارزیابی امکان برگزاری حج تمتع و پذیرش محدود حجاج از خارج این کشور است.
وی با بیان اینکه در صورت برگزاری حج ، اولویت ما در سازمان و نیز ستاد ملی مقابله با کرونا سلامت، آرامش و امنیت زائران کشورمان است، اظهار کرد: در این راستا وزیر بهداشت و درمان وعده داده که در صورت برگزاری حج و الزام واکسیناسیون حجاج، تمامی واکسن مورد نیاز زائران در موعد مقرر تامین می شود.
رشیدیان با تاکید بر اینکه برای تمامی احتمالات در نحوه برگزاری حج تمتع آمادگی داریم، گفت: سال گذشته ثبت نام ها را انجام داده و ارز مورد نیاز حجاج نیز با مصوبه و موافقت دولت با نرخ ارز مصوب سال گذشته تامین کردیم که این مهم موجب شد تا نوسانات نرخ ارز تاثیری بر ارز حجاج نداشته باشد.
وی در این میان با اشاره به نوسانات قیمت خدمات در عربستان، افزایش قیمت بنزین و نیز مالیات بر ارزش افزوده و تاثیرات آن ، گفت: شنیده ها حاکی است کشور میزبان در صورت برگزاری حج تمتع برخی دستورالعمل ها شامل محدود کردن تعداد حجاج در اتاق ها و کاهش تعداد مسافران در اتوبوس ها را مدنظر دارد که این اقدامات ممکن است موجب افزایش هزینه های ارزی شود.
رئیس سازمان حج و زیارت تصریح کرد: برای تعیین این هزینه ها درصورتی که عربستان موضع رسمی خود در خصوص حج تمتع و نحوه پذیرش حجاج را اعلام کند، توسط کارشناسان ما در قرارداد با شرکت های خدماتی کشور میزبان و برنامه ریزی ها مشخص و اعلام می شود.