تحلیل العربی الجدید از سفر ظریف به دمشق؛ «فراتر از دلجویی»-راهبرد معاصر
فواد حسین: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم اسرائیل علیه عراق وجود دارد نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد

تحلیل العربی الجدید از سفر ظریف به دمشق؛ «فراتر از دلجویی»

یک رسانه چاپ لندن نزدیک به قطر نوشت، سفر وزیر خارجه ایران به دمشق نشان داد به رغم فشارهای آمریکا برای خروج ایران از سوریه، ایرانی‌ها گام‌هایی پرشتاب برای تقویت نفوذ خود در سوریه برداشته‌اند.
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۶ - ۲۸ فروردين ۱۳۹۸ - 2019 April 17
کد خبر: ۸۸۱۷
به گزارش  راهبرد معاصر ، وبگاه خبری روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن در یادداشتی به قلم «أمین العاصی» به تحلیل ابعاد سفر روز سه‌شنبه محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران به دمشق پرداخت.

به  عقیده نویسنده، سفر ظریف به سوریه در سایه تحولات سیاسی پرونده این کشور صورت گرفته است که مهم ترین آن تشکیل قریب الوقوع کمیته قانون اساسی برای تعیین کمیته تدوین قانون اساسی جدید در سوریه است که اساس راه حل سیاسی در سوریه خواهد بود و ایران در این زمینه تلاش می‌کند منافع خود را از دست ندهد.

در این یادداشت آمده است: سفر ظریف به دمشق همچنین در آستانه دور جدید مذاکرات "آستانه" انجام شده است؛ بخصوص که احتمال می‌رود در این دور مذاکرات که قرار است روزهای بیست‌وپنجم و بیست‌وششم آوریل جاری برگزار شود، روسیه و ترکیه بر سر اسامی اعضای کمیته قانون اساسی به توافق رسیده باشند که شامل نمایندگانی از مخالفان، حکومت و جامعه مدنی سوریه است و در اواخر ماه آوریل جاری یا اوایل ماه مه، این کمیته در شهر ژنو سوریه معرفی شود.

العاصی نوشت: با این وجود شاید خیلی‌ها به کمیته قانون اساسی سوریه هیچ اهمیتی نمی‌دهند چون معتقدند که نظام سوریه در مورد مسائل مهمی چون سرنوشت استان ادلب، گشایش جاده بین‌المللی در شمال غرب سوریه که حلب را به ساحل و مرکز سوریه وصل می‌کند و همچنین در مورد پرونده بازداشتی‌ها که بحث داغ مذاکرات سابق آستانه بوده است، حاضر به امتیازدهی و پذیرش راه حل صرفا سیاسی نمی‌شود.

به نوشته العاصی، این نخستین سفر وزیر خارجه ایران به دمشق از زمان اعلام استعفای خود در 25 فوریه گذشته بود و دقیقا مصادف با تاریخی است که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه برای نخستین بار پس از آغاز جنگ در سوریه به ایران سفر کرد؛ لازم به ذکر است استعفای ماه گذشته ظریف در اعتراض به عدم هماهنگی دولت ایران با وزارت خارجه خود برای سفر اسد صورت گرفت که ظریف پس از آن استعفای خود را پس گرفت.

نویسنده بر این باور است که وزیر خارجه ایران به دعوت رسمی بشار اسد به دمشق سفر کرده تا این گمانه زنی تقویت شود که بخشی از سفر ظریف به منظور دلجویی رئیس جمهور سوریه از وی بوده است.

العربی الجدید افزود: خبرگزاری فارس در ایران نوشت که ظریف با مقامات دمشق درباره روابط دوجانبه و مسائل مهم مشترک بین دو طرف و پیگیری توافق‌های صورت گرفته میان روسای جمهور دو کشور گفت‌وگو کرده است؛ اما به ماهیت این توافقات اشاره‌ای نکرد. خبرگزاری فارس همچنین گفت که ظریف پس از دمشق هم در ترکیه با مقامات این کشور درباره مهم‌ترین مسائل منطقه‌ای و بین المللی و تقویت روابط دو جانبه رایزنی می‌کند.

العاصی گفت: پرونده کمیته قانون اساسی یکی از اولویت‌های مهم این دیدار بوده است؛ چرا که بر اساس آن تهران با نظام سوریه به اصلاح قانون اساسی که در سال 2012 وضع شده خواهند پرداخت نه اینکه این قانون کاملا از بین برود و این امر  ممکن است اجازه دهد بشار اسد دوباره در هر انتخابات ریاست جمهوری آینده نامزد شود، بخصوص که تهران بر این باور است که اسد ضامن منافع سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی است که در طول سال‌های بحران برای تحکیم آنها کار کرده است، به طوری که ایرانیان تبدیل به یک بازیگر غیرقابل جایگزین در سوریه شده‌اند.

العربی الجدید نوشت: ایران قدرت قابل توجهی در جغرافیای سوریه دارد و اخیرا هم برای برداشت اولین محصول حمایت‌های نامحدود خود از دولت سوریه اقدام کرده  و آن هم راه زمینی است که تهران را از طریق عراق به ساحل سوریه و از آنجا به بیروت متصل می‌کند و این موضوع تسلط آن بر سه کشور عربی را ثابت می‌کند.

در ادامه این یادداشت آمده است: به رغم اینکه آمریکا از طریق اعمال تحریم‌های اقتصادی و اسرائیل از طریق حمله به مواضع نظامی سوریه که گمان می‌رود ایرانی‌ها در آنجا حضور داشته باشند درصدد پایان دادن به حضور ایران در سوریه هستند؛ اما ایران در مقطع اخیر گام‌های پرشتابی برای گشودن مسیر خشکی که آن را از طریق عراق به ساحل سوریه می‌رساند، برداشته است.

این وبگاه خبری  برخی گمانه زنی‌ها درباره تلاش ایران برای احداث یک پایگاه دریایی در سواحل سوریه از طریق اجاره بندر لاذقیه بزرگ‌ترین شهر ساحلی را نیز در راستای تلاش ایران برای تحکیم حضور خود در سوریه دانست. العربی الجدید نوشت، ایران همچنین پروژه ریلی بین خاک سوریه و ایران از طریق عراق را که با آغاز جنگ سوریه متوقف شده بود از سر گرفته است تا راه‌های تجاری تازه‌ای باز شده و تسلط ایران بر عراق، سوریه و لبنان مستحکم شود.

این وبگاه خبری در پایان ادعا کرد: به همین منظور هم است که تهران حضور نظامی خود در دروازه شرقی جغرافیای سوریه در ریف شرقی دیر الزور در جنوب نهر فرات را تقویت کرده است، جایی که ماه گذشته سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران از آنجا بازدید کرد تا تسلط کشورش بر منطقه را نشان بدهد.
ارسال نظر