به گزارش راهبرد معاصر برنامهی گُمنامِ «ترانه باران» این روزها نامی برای خودش دست و پا کرده است. نامی که البته بیشتر براساسِ بدنامی است. «ترانه باران» برنامهای است که ادعای نقد و بررسی موسیقی کشور را دارد. این برنامه ادعا دارد که به صورت تخصصی به موسیقی میپردازد.
مجری این برنامه یک روز پس از سالروزِ تولد استاد پرویز مشکاتیان، ضمن تبریکِ روز تولدِ این آهنگسازِ بزرگ، برای او آرزوی سلامتی و طول عمر کرد؛ در حالی که پرویز مشکاتیان در شهریور 1388 درگذشته است.
این اشتباه دستمایه انتقادهای تندی از سوی اهالی موسیقی، نسبت به تلویزیون و البته این برنامهی به اصطلاح تخصصیِ موسیقی شد.
اما این پایان ماجرا نبود.
برنامه «ترانه باران» هر روز روی آنتنِ شبکه شما میرود. پس خیلی زود انتظار میرفت که شاهد عذرخواهیِ آقای مجری باشیم. روز گذشته اما در کمال ناباوری، محمد اسکندری مجریِ برنامه «ترانه باران» به جای عذرخواهی از دوستداران هنر، تلاش کرد تا ماجرا را توجیه کند. توجیهی که در دلِ خودش اشتباه تازهای داشت.
بیایید در ادامه متن صحبتهای آقای مجری را با هم بخوانیم. ابتدا متنِ صحبتهای محمد اسکندری برای تبریک تولدِ پرویز مشکاتیان:
«دیروز سالروز تولد استاد مشکاتیان نوازنده پرافتخار و سرشناس موسیقی ایران بود. تبریک میگویم به استاد مشکاتیان نازنینم و امیدوارم که حالش خوب باشد و همچنان مضراب در دستان او بر اپیزودهای سنتور در حال رقص و نواختن باشد و ما بشنویم و لذت ببریم از نواختنِ ساز استاد پرویز مشکاتیان نازنین و پرافتخار ایران زمین.»
دقت کنید که این جملاتِ بالا در اردیبهشتِ 1400 روی آنتنِ تلویزیون رفته است. در حالی که پرویز مشکاتیان شهریور 1388 درگذشت.
اکنون متنِ صحبتهای آقای مجری در توجیه اشتباهش را بخوانیم:
«آیین مشکاتیان عزیز هم که خب خوب سنتور میزند و راه پدر را ادامه میدهد، برایش سلامتی آرزو کردم. ولی خب برای استاد پرویز مشکاتیان چطوری سلامتی آرزو کنم، در حالی که از پیش ما پر کشیده و رفته.»
گفتنِ همین چند جمله حاشیه جدیدی را شکل داد. واقعیت این است که آیین مشکاتیان در حال حاضر نوازنده سازهای کوبهای است و در بیشتر کنسرتهایی که شرکت داشته، یا تنبک یا مجموعهای از سازهای پرکاشن را نواخته است.
یعنی آقای مجری خواست ابروشو پاک کنه، زد چشمشم کور کرد!
این توجیه در دل خود چند نکته دارد؛ نخست آنکه اشتباه و سوتی در هر برنامهای و برای هر کسی ممکن است پیش بیاید. اما در برنامهای که ادعای تخصصی بودن در عرصه موسیقی را دارد، چنین اشتباهی پذیرفتنی نیست.
حال اگر این اشتباه رخ داد، برخورد مجری و عوامل برنامه باید چگونه باشد؟
آیا جز این است که باید با عذرخواهی ماجرا را ختم به خیر میکردند! توجیه پر از اشتباه آقای مجری، ثابت کرد که نه تنها مجری که حتی تهیهکننده و دیگر عوامل این برنامه اطلاعات اندکی از موسیقی دارند. دقت کنید که «ترانه باران» ادعای برنامهای تخصصی در حوزه موسیقی را دارد.
اکنون بیایید سراغِ تهیهکننده برنامه «ترانه باران» برویم. محمد رژدام تهیهکننده این برنامه است. او در اواخر فروردین با یکی از خبرگزاریهای کشورمان مصاحبهای داشته و صحبتهایی را بیان کرده که قابل تأمل است. بخشی از مصاحبه این تهیه کننده را با هم بازخوانی کنیم:
محمد رژدام: «ترانه باران از سال 96 به صورت زنده روی آنتن شبکه شما رفته و تاکنون حدود 1000 قسمت از آن پخش شده است. «ترانه باران» را میتوان به یک بازارچه فرهنگی برای عرضه شعر، ترانه و نواهای محلی و ایجاد وحدت ملی تشبیه کرد.»
باورکردنی نیست که چنین برنامهای تا کنون هزار قسمت روی آنتن برده است.
رژدام در جای دیگر میگوید: «ترانه باران نگاه جامع و چند بُعدی به مقوله موسیقی دارد و در کنار پخش موسیقی قومی، ملی و اصیل به موسیقی عامهپسند نیز میپردازد.»
شاید بهتر باشد که این برنامه تمام تمرکزش را روی موسیقی عامهپسند بگذارد. چرا که مجری این برنامه و تهیهکننده آن، شناخت چندانی از موسیقی اصیل ایرانی ندارند. مگر میشود پرویز مشکاتیان را نشناسی، بعد ادعای پرداختن به موسیقی اصیل را داشته باشی!
رژدام در جای دیگری اینچنین ادعا کرده است: «مجریانی که در حال حاضر اجرای «ترانه باران» را برعهده دارند، از بهترینهای رسانه ملی هستند و مخاطبان نیز آنها را قبول دارند.»
این نگاهِ تک بُعدی از سوی تهیه کنندهای که در تلویزیون مشغول کار است، پذیرفتنی نیست. باید به آقای تهیهکننده گفت که اگر از نظر شما این مجریان بهترینهای اجرا هستند، حتما شما هم بهترین تهیهکننده هستید که اجازه میدهید در برنامهتان چنین توجیه بدی از یک اشتباه رخ دهد!