رسانه های منطقه ای و بین المللی تحولات انتخاباتی ایران را چگونه تفسیر می‌کنند؟-راهبرد معاصر
برنامه هفتم منابع مناسبی برای بالندگی دانشگاه‌ها فراهم کرده است خطیب: امنیت و قدرت ایران مورد اعتراف دوست و دشمن است رئیس جمهور: مسئولان به وعده‌های خود در خدمت‌رسانی به زائران اربعین عمل کنند پیشنهاددیوان‌محاسبات درباره شفافیت منابع هدفمندی یارانه‌ها اطلاعیه جدید سپاه درباره عملیات شهادت هنیه گزارش نیویورک‌تایمز از ترور شهید هنیه دروغ است طحان نظیف: طرح حمایت از مالکیت صنعتی در شورای نگهبان تائید شد دو ابهام شورای نگهبان درباره لایحه عفاف و حجاب مخبر: صهیونیست‌ها سیلی خواهند خورد سردار جلالی: طرح‌های پاسخ سریع به تهدیدات زیستی تدوین شود گفت‌وگوی وزیر کشور عراق و سردار احمدی‌مقدم درباره آخرین اقدامات اربعینی ایران و عراق سخنان هنیه در دیدار با رهبر انقلاب: ۶۰ نفر از خانواده ما در غزه شهید شدند کدام مقامات خارجی امروز با پزشکیان دیدار کردند؟ بیانیه شورای نگهبان: جهان به زودی شاهد نابودی رژیم صهیونیستی خواهد بود واکنش علی لاریجانی به ترور هنیه
راهبرد معاصر بررسی می‌کند؛

رسانه های منطقه ای و بین المللی تحولات انتخاباتی ایران را چگونه تفسیر می‌کنند؟

الجزیره در یادداشتی می‌نویسد که با وجود تداوم بحث درباره رد صلاحیت ها اما امیدها به انتخابات ۱۴۰۰ همچنان باقی است. در حالی مناظره نخست با موضوعات اقتصادی به روی آنتن رفت که اقتصاد ایران به دلیل تحریم های آمریکا ضربه بزرگی متحمل شده که تورم و بیکاری از تبعات آن است. الجزیره با استناد به نظر سنجی ها و افکار عمومی شانس زیادی برای رئیس فعلی قوه قضاییه قائل است.
محمد بیات؛ کارشناس مسائل منطقه
تاریخ انتشار: ۱۴:۰۷ - ۲۱ خرداد ۱۴۰۰ - 2021 June 11
کد خبر: ۹۱۲۳۲

رسانه های منطقه ای و بین المللی تحولات انتخاباتی ایران را چگونه تفسیر می‌کنند؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ در آستانه برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در روز 28 خرداد 1400، 7 کاندیدا تایید صلاحیت شده از سوی طیف های مختلف سیاسی در حال تقویت فعالیت های انتخاباتی خود برای جلب نظر گروه های مختلف مردم ائم از قومیت ها، زنان، حاشیه نشین ها، کارگران، نخبگان و ... هستند. با این وجود به نظر می رسد نامزدهای ریاست جمهوری به دلیل کارنامه ضعیف دولت تدبیر و امید و تبع آن گسترش حس نا امیدی و بی تفاوتی نسبت به تحولات راهبری در کشور، کار سختی برای جلب نظر مردم دارند. طبق آخرین نظرسنجی های صورت گرفته توسط مراکز متعدد نظرسنجی و افکار سنجی در داخل و خارج از کشور کاندیدای اصلی جریان انقلاب یعنی سید ابراهیم رئیسی از موقعیت بهتری نسبت به سایر رقبا خود برای راهیابی به پاستور برخوردار است و باقی نامزدها با فاصله چشم گیری در رتبه های بعدی قرار دارند. این تحولات انتخاباتی از دید رسانه ها و قلم تحلیل گران خارجی دور نمانده است و هر کدام از ایشان سعی کردند با توجه به سیاست های بنگاه خبری خود و رابطه دولت متبوع شان با تهران به بازتاب آخرین تحولات انتخابات ریاست جمهوری در تهران بپردازند.

 

تیتر شیطنت آمیز گاردین

روز یکشنبه 6 ژوئن «گاردین» در مقاله ای به بررسی نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری پرداخت. این رسانه انگلیسی درتیتری شیطنت آمیز نوشت که نامزدهای ریاست جمهوری ایران در جریان مناظرات تلویزیونی رقبا خود را به «خیانت» متهم می کنند! گاردین در ابتدا سیاهه مفصل خود با اشاره به شروع طوفانی مناظره ها توسط کاندیدا، به صحبت های محسن رضایی اشاره کرد که طی آن رئیس سابق بانک مرکزی را متهم به خیانت کرد و وعده داد در صورت رای آوردن همتی و سایر اعضاء دولت را ممنوع الخروج کرده و به پای میز محاکمه خواهد کشید. گاردین معتقد است رئیس جمهور آینده ایران فردی عمل گرا خواهد بود که برای بهبود شرایط اقتصادی به سمت احیاء برجام حرکت خواهد کرد. در ادامه این مقاله به بخش های از صحبت های عبدالناصر همتی اشاره می شود که وی خطاب به رقیب خود آیت الله رئیسی می گوید که استفاده از کاندیدا پوششی برای تهدید وی را متوقف کند! در نقطه مقابل پنج نامزد جریان انقلاب نیز همتی را از مسببین وضع موجود دانسته و به دلیل «تورم بالا» و «سقوط ارزش پول ملی» وی را نکوهش می کردند. متاسفانه در ادامه این متن به حملات کاندیدا علیه یکدیگر اشاره شده که نشان دهنده از حرکت مسیر انتخابات به سمت فضاء دو قطبی است.

 

الجزیره و بازگشت نسبی امید به انتخابات

5 ژوئن «الجزیره» رسانه مشهور قطری در یادداشتی می نویسد که با وجود تداوم بحث درباره رد صلاحیت ها اما امیدها به انتخابات سیزدهم همچنان باقی است. در حالی مناظره نخست با موضوعات اقتصادی به روی آنتن رفت که اقتصاد ایران به دلیل تحریم های آمریکا ضربه بزرگی متحمل شده که تورم و بیکاری از تبعات آن است. مسائل کلیدی مطرح شده در مناظره اول به موضوعاتی همچون «فرارهای مالیاتی»، «کسری بودجه»، «تقویت اقتصاد ملی» و ... بود. الجزیره با استناد به نظر سنجی ها و افکار عمومی شانس زیادی برای رئیس فعلی قوه قضاییه قائل است. این رسانه قطری در ادامه یادداشت خود با اشاره به حملات مهر علیزاده به آیت الله رئیسی به اتهام تحصیلی وی و جمله توهین آمیز «سندروم پست بی قرار» اشاره می کند. همچنین این رسانه عربی معتقد است که با وجود آنکه همتی قصد دارد تا خود را «صدا بی صداها» و «اکثریت خاموش» معرفی کند اما میراث اقتصادی دولت حسن روحانی و سابقه وی به عنوان رئیس بانک مرکزی وی را به هدف اصلی حملات کاندیدا انقلابی تبدیل کرده است.

 

بلومبرگ و طرح مسئله مشارکت حداقلی در انتخابات

رسانه آمریکایی «بلومبرگ» نیز در مقاله ای به موضوع احتمال کاهش مشارکت مردم در انتخابات آتی پرداخت. بلومبرگ با اشاره به ابراز نگرانی مقامات ارشد نظام درباره کاهش مشارکت مردم، با تکرار ادعاهای بی پایه مدعی شد که روحانیون متنفذ انتخابات را مهندسی کرده و یک سیستم انتخاباتی غیر شفاف بنا کردند. بلومبرگ در ادامه این متن به معرفی 7 کاندیدا تایید صلاحیت شده پرداخت. گلنار توسلی در این این مقاله اسحاق جهانگیری و علی لاریجانی را دو کاندیدا مطرحی معرفی کرد که از حضور در انتخابات ریاست جمهوری بازماندند. سه تن از فرماندهان عالی رتبه نظامی کشورمان از دیگر افرادی بودند که رد صلاحیت شدند اما ایشان ضمن دعوت مردم به حضور پر شور در انتخابات، حمایت خود را از آیت الله رئیسی اعلام داشتند. در ادامه این رسانه آمریکایی به موضوع احیاء توافق هسته ای اشاره کرد. بلومبرگ معتقد است که اگر دولت روحانی بتواند در روز های پیش رو با واشنگتن در رابطه با بازگشت به برجام و لغو تحریم ها به توافق برسد، آنگاه ممکن است با تقویت موضع نامزد های اصلاح طلب، انتخاب یک رئیس جمهور انقلابی با چالشی جدی مواجه شود.

 

تی آر تی و دست بالای آیت الله رئیسی در انتخابات

شبکه دولتی ترکیه «تی آر تی» در خبری مدعی شد که طی یک نظرسنجی که از جامعه آماری 80 هزار نفری صورت گرفته است، 75% پاسخ دهندگان اعلام کردند که در انتخابات شرکت نخواهند کرد! این در حالی است که در انتخابات ریاست جمهوری دوره قبل حدود 73% مردم در انتخابات ریاست جمهوری شرکت داشتند. در همین نظر سنجی کسانی که اعلام کردند قصد شرکت در انتخابات را دارند حدود 59% به آیت الله رئیسی و 8% دیگر به سعید جلیلی رای خواهند داد.

 

المانیتور و تاکید بر مشکلات اقتصادی جامعه

روز سه شنبه 8 ژوئن پایگاه تحلیلی «المانیتور» نیز در یادداشتی مدعی شد که براساس یافته های مرکز افکار سنجی ایرانی «ایسپا»، از هر سه ایرانی بالای 18 سال واجد شرایط تنها یک نفر قصد دارد تا در انتخابات آتی ریاست جمهوری شرکت کند. این نظر سنجی که در میان جامعه آماری 1500 نفری صورت گرفته خبر از مشارکت 38% رای دهندگان در سیزدهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری می دهد. المیناتور «مشکلات اقتصادی» را دلیل اصلی نا امیدی و کاهش مشارکت مردم می داند.

 

آسوشیتد پرس و دیدار احتمالی همتی با بایدن!

روز چهارشنبه 9 ژوئن عبدالناصر همتی در مصاحبه با «آسوشیتد پرس» گفت که در صورت انتخاب به عنوان رییس جمهور ایران مایل است تا با جوزف بایدن رئیس جمهور آمریکا دیدار کند. ریس سابق بانک مرکزی گفت که بازگشت آمریکا به برجام کلید حل مشکلات احتمالی میان دو کشور در منطقه خاورمیانه است. همتی در عین حال برای رسیدن به این نقطه خواستار ارسال سیگنال های بهتر و قوی تری از سوی واشنگتن شد.

 

بهره سخن

رصد رسانه های منطقه ای و بین المللی نشان از اهمیت انتخابات ریاست جمهوری ایران در میان سایر ملل جهان دارد. هر کدام از بنگاه های خبری با توجه خط مشی سیاسی که دنبال می کنند به بازتاب«انتخابات سیزدهم» می پردازند و سعی دارند تا منافع حامیان خود را تامین کنند. نکته ای که کاندیدا های محترم ریاست جمهوری باید به آن دقت کنند آن است که استفاده از عبارت «غیر معمول و توهین آمیز» و همچنین ذکر تهمت های نارورا نسبت به رقبا انتخاباتی شان شاید سبب توجه مقطعی گروهی از مردم به ایشان شود اما در دراز مدت سبب ضربه منافع ملی و کاهش اعتماد عمومی به دولتمردان و رجل سیاسی خواهد شد و همچنین رقبا و دشمنان خارجی ما می توانند با سوء استفاده از اظهارات کاندیدا به تبلیغ علیه نظام اسلامی پرداخته و وجهه ما را در میان افکار عمومی جامعه جهانی مخدوش کنند. بی شک پیگیری «مشارکت حداکثری» برای تشکیل «دولت قوی» امری ضروری و واجب است که لازمه دستیابی به آن پرهیز از بحث های حاشیه ای و «زرد» و رسیدگی به درد مردم است. البته ذکر این نکته نیز لازم است که برای رسیدن به مطلوب «مشارکت حداکثری» نباید به سمت ایجاد فضا «دو قطبی» با بهره گیری از شکاف های قومی، مذهبی، جنسیتی، اجتماعی و ... برویم زیرا چنین راهبردی در میان مدت و بلند مدت سبب فعال شدن گسل های اجتماعی-اقتصادی خواهد شد و به شکل مستقیم امنیت ملی کشورمان را به خطر خواهد انداخت.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده