به گزارش راهبرد معاصر فرآیند رای گیری سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری از ساعت 7 صبح جمعه 28 خرداد 1400 آغاز شده است. برخلاف پیشبینیهایی که درباره مشارکت پایین از سوی رسانه های داخلی و خارجی و برخی فعالان سیاسی مطرح می شد، مردم از ابتدای صبح و ساعاتی پیش از شروع فرآیند رای گیری صف های طولانی را در شعب رای گیری تشکیل دادند. اما میزان قطعی مشارکت در انتخابات از سوی رحمانی فضلی وزیر کشور اعلام شد. به این ترتیب میزان مشارکت انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ تعداد 28 میلیون و 933 هزار و 4 رای است که نشان می دهد 48.8 درصد از واجدان شرایط در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرده اند. در این میان آیت الله سید ابراهیم رئیسی با کسب 17 میلیون و 926 هزار و 346 رای معادل 61.9 درصد آرا کسب کرد و به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد. همچنین بر اساس آخرین اطلاعیه ستاد انتخابات کشور محسن رضایی با کسب 3 میلیون و 412 هزار و 712 رای معادل 11 درصد آرا را ازآن خود کرده است. عبدالناصر همتی هم با 2 میلیون و 427هزار و 201 رای معادل 8 درصد آرا را کسب کرده است . امیر حسین قاضی زاده هم 3 درصد آرا معادل 992 هزار و 718 رای را به دست آورده است. میزان مشارکت در انتخابات بالاتر از میزان نظرسنجی ها در روزهای قبل از انتخابات است. آخرین نظرسنجی پیش از انتخابات میزان مشارکت انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را 44 درصد اعلام کرده بود.
لازم به ذکر است ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری 1400 بودند که یکمیلیون و ۳۹۲ هزار و ۱۴۸ نفر رای اولی محسوب میشدند.
وزیر کشور اعلام کرد: از مجموع ۲۸ میلیون و ۹۳۳ هزار و ۴ رای ماخوذه در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، حجتالاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی با کسب ۱۷ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۳۴۵ رای بهعنوان رئیس جمهور منتخب برگزیده شد. عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور ظهر یکشنبه (۲۹ خرداد ۱۴۰۰) در نشستی خبری به ارائه گزارش نهایی انتخابات پرداخت و گفت: بر اساس تجمیع نتایج صندوقهای رای انتخابات ریاست جمهوری از مجموع واجدین شرایط ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، ۲۸ میلیون و ۹۳۳ هزار و ۴ رای اخذ شده با مشارکت ۴۸.۸ درصد در انتخابات شرکت کردند که آقایان سید ابراهیم رئیسی ۱۷ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۳۴۵ رای، محسن رضایی ۳ میلیون و ۴۱۲ هزار و ۷۱۲ رای، عبدالناصر همتی۲ میلیون و ۴۲۷ هزار و ۲۰۱ رای و سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی ۹۹۹هزار و ۷۱۸ رای کسب کردهاند؛ ۳ میلیون و ۷۲۶ هزار و ۸۷۰ رای باطله نیز اخذ شده است. بر این اساس سید ابراهیم رئیسی بهعنوان منتخب این دوره از انتخابات و امانتدار دستگاه اجرایی برگزیده شد.
رییس ستاد انتخابات خراسان رضوی از اعلام نهایی مشارکت مردم خراسان رضوی در انتخابات 1400 خبرداد. محمدعلی نبیپور در خصوص میزان مشارکت مردم خراسان رضوی در انتخابات 1400 اظهار کرد: در این انتخابات 2 میلیون و 536 هزار و 242 نفر معادل 54.9 درصد از مردم خراسان رضوی در انتخابات 1400 شرکت کردند. وی افزود: از این میزان 2 میلیون و 465 هزار و 723 رای صحیح و 224 هزار و 697 هزار رای معادل 9.11 درصد کل آرا باطله بوده است. رئیس ستاد انتخابات خراسان رضوی در خصوص آرای نامزدهای ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: سید ابراهیم رئیسی یک میلیون و 862 هزار و 386 رای، معادل 75.5 درصد کل آرا، محسن رضایی 138 هزار و 452 رای، معادل 5.6 درصد کل آرا، عبدالناصر همتی 135 هزار و 273 هزار رای، معادل 5.49 درصد کل آرا و امیرحسین قاضیزاده هاشمی 104 هزار و 915 رای، معادل 4.25 درصد کل آرا کسب کردند. نبیپور در خصوص اعلام نتایج شمارش آرای انتخابات شورای شهر مشهد گفت: به احتمال فراوان نتایج شمارش آرای انتخابات شورای شهر مشهد صبح روز یکشنبه 30 خرداد اعلام خواهد شد.
بر اساس آمارهای غیر رسمی میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری 1400 تا ساعت 2 بامداد بالغ بر 30 میلیون رای بوده که از مشارکت 50 درصدی مردم حکایت دارد. آمار دقیق با اعلام وزارت کشور از همین طریق به اطلاع شما می رسد.
پیگیریهای خبرنگار فارس حاکی از این است که تا ساعت ۱۹:۳۰ امروز (۲۸خردادماه ۱۴۰۰) بیش از ۲۲ میلیون نفر (حدود 37 درصد) در انتخابات ریاست جمهوری مشارکت داشتهاند. تا ساعت ۱۶:۴۵ امروز (۲۸خردادماه ۱۴۰۰) بیش از ۱۴ میلیون نفر (۲۳ درصد) در انتخابات ریاست جمهوری مشارکت داشتهاند. با سرعت گرفتن روند اخذ رای در شعب سراسر کشور، پیشبینی میشود مشارکت تا پایان ساعت رایگیری، به بالای ۵۰ درصد برسد.
پیگیریهای خبرنگار فارس حاکی از این است که تا ساعت 16:45 امروز (28خردادماه 1400) بیش از 14 میلیون نفر (23 درصد) در انتخابات ریاست جمهوری مشارکت داشتهاند.گفتنی است تا ساعت ۱۳ حدود ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تعرفه انتخاباتی مصرف شده بود.انتخابات ریاست جمهوری، میاندورهای مجلس و خبرگان رهبری و شوراهای شهر و روستا از ساعت 7:00 صبح امروز آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری و ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا، از ساعت 7 صبح امروز آغاز شده و تا ساعت 24 بامداد ادامه دارد که در صورت موافقت ستاد ملی مبارزه با کرونا، تا ساعت 2 بامداد قابل تمدید است.در این انتخابات که همزمان با نخستین میاندورهای مجلس یازدهم و دومین میاندورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری (در برخی استانها) برگزار میشود، 59 میلیون و 310 هزار و 307 نفر واجد شرایط رأی دادن هستند.بررسی تطبیقی و کلی آمار تعرفههای مصرف شده در انتخابات ریاست جمهوری دوره گذشته و این دوره نشان میدهد، در انتخابات دوره دوازدهم در 29 اردیبهشت 1396 تا ساعت 13 آن روز حدود 11 میلیون تعرفه مصرف شده است، اما در انتخابات 1400 با وجود آنکه به دلیل رعایت ضوابط بهداشتی، رأیگیری یک ساعت زودتر و از ساعت 7 صبح آغاز شده است، اما تا ساعت 13 حدود 8 میلیون و 500 هزار تعرفه انتخاباتی مصرف شده است.نکته قابل توجه در این میان، وجود اختلال و یا اخلال در فرایند برگزاری انتخابات در برخی شعب در تهران و شهرهای مختلف است که نشان میدهد، جریان برگزاری انتخابات به خوبی مدیریت نشده است؛ به گونهای که در برخی حوزهها علیرغم افزایش شعب رایگیری و صفوف فشرده مردم و با وجود آنکه مردم از ساعت 7 صبح و یا حتی قبل از آن در صفهای طولانی ایستادهاند، مجریان به دلایلی همچون عدم ابلاغ از سوی فرمانداریها، نرسیدن تعرفه یا قطع سیستم الکترونیک احراز هویت (ثبت کد ملی)، از دریافت رأی مردم خودداری کردهاند و این تعلل که در برخی حوزهها تا 5 ساعت (حدود ساعت 12 ظهر) نیز ادامه داشته، باعث خستگی و بازگشت برخی افراد از میانه فرایند رایگیری شده است.اصرار بر معطل نگهداشتن رأیدهندگان در حالی صورت میگیرد که در قانون انتخابات، تاکنون احراز الکترونیک هویت رأیدهندگان وجود ندارد و این یک تدبیر مدیریتی از سوی وزارت کشور بوده است که به دلیل عدم تمهید مقدمات فنی آن، در انتخابات امروز باعث اخلال در فرایند رأیگیری از مردم شده است.هرچند وزیر کشور امروز در جمع خبرنگاران در ستاد انتخابات کشور منکر وجود هیچگونه مشکلی شده و تاکید کرده است که «هرجا مشکلی باشد، رأیگیری آفلاین انجام و سپس وارد سیستم میشود» و رئیس ستاد انتخابات کشور هم مدعی است که «این اشکال فقط در یک درصد صندوقها بوده است»، اما تفاوت میزان تعرفههای مصرف شده در دو انتخابات دوره دوازدهم و سیزدهم تا ساعت 13، آنهم با وجود شروع رأیگیری از ساعت 7 صبح و جمعیت مشابه رأیدهندگان، حاکی از اشکال جدی در فرایند اخذ آراء توسط مجریان است.
آخرین موج از نظرسنجیهای انتخاباتی ایسپا درباره برآورد از میزان مشارکت در انتخابات در روز پنجشنبه 27 خردادماه 1400 به صورت تلفنی انجام شده است. در برآورد میزان واقعی مشارکت در انتخابات متغیرهای متعددی از جمله محافظهکاری برخی از پاسخگویان در نظرسنجی تلفنی، تعداد پاسخگویانی که با پرسشگران همکاری نمیکنند و نسبت تقریبی مشارکت کسانی که گفتهاند احتمالاً در انتخابات شرکت خواهند کرد مؤثر است؛ ایسپا با در نظر گرفتن تمامی این متغیرها میزان مشارکت در انتخابات را در تاریخ 27 خردادماه حدود 44 درصد برآورد کرده است. نرخ مشارکت ۴۲ درصدی و برد احتمالی ابراهیم رئیسی در دور اول انتخابات، آخرین نتیجه نظرسنجی ایسپا از انتخابات ۲۸ خرداد ماه است.
برخلاف پیشبینیها، مردم از ساعتی قبل از آغاز انتخابات، در مراکز اخذ رأی صفهای طولانی تشکیل داده و رسانههای خارجی و داخلی را غافلگیر کردند. به طوری که برخی رسانههای خارجی به مخاطبان خود گفتند که مردم پیش از حضور آنها در مراکز اخذ رأی صفهای طولانی تشکیل داده بودند. حضور غافلگیرکننده مردم در پای صندوقهای رأی تا حدی قابلتوجه بود که حتی مسئولین برگزار کننده انتخابات را نیز غافلگیر کرد. به همین دلیل، برگزارکنندگان انتخابات در بسیاری از استانها و حوزههای رایگیری از مردم عقب ماندند و این مسئله با انتقادات مردم و برخی نامزدها مواجه شد. این صفها تا ساعت ۱۱ در اکثر مراکز اخذ رأی برقرار بود اما به دلیل گرمای شدید هوا در تهران و تقریباً در سراسر کشور، بسیاری از مردم ادامه حضور خود را به عصر موکول کردند که این امر موجب کاهشهای حضور مردم در پای صندوقهای رأی برای ساعاتی شد.
اما بنا به گزارش خبرنگاران تسنیم در تهران و سراسر کشور از ساعت ۱۷ و با خنک شدن هوا، مراکز اخذ رأی مجدداً همانند صبح زود شده و شوک دیگری برای رسانهها رقم زده شده است. بر همین اساس، صفهای طویل رأی در حال شکلگیری در مراکز اخذ رأی است و انتظار میرود مشارکت مردم در انتخابات در ساعات پایانی با سرعت بیشتری ادامه داشته باشد. حتی ممکن است در برخی مراکز این صفها تا ساعت ۲۴ که ساعت پایانی اخذ رأی است، ادامه داشته باشد.
سال ۱۴۰۴ ۶۵ درصد
سال ۱۴۰۸ ۳۰ درصد