به گزارش راهبرد معاصر بر اساس آخرین اخبار رتبه بندی معلمان جلسات کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی بررسی مواد لایحه رتبه بندی معلمان را آغاز کرده است. طی روزهای گذشته برخی از مواد این لایحه به تصویب کمیسیون آموزش رسیده است. بر اساس آخرین تغییرات لایحه رتبه بندی معلمان آموزگار ، دبیر ، هنر آموز، مربی امورتربیتی ، مشاور واحد آموزشی ، مراقب سلامت ، مدیر و معاون و معلمانی که در ادارات آموزش و پرورش کار می کنند شامل رتبه بندی معلمان می شوند. در این میان سوال برخی از فرهنگیان این است که آیا زیر لیسانس ها هم شامل رتبه بندی می شوند یا نه. بر اساس پیگیری های کانال فرهنگیان طی آخرین تماسی که یکی از نمایندگان معلمان با منادی رییس کمیسیون آموزش مجلس داشته است، او اعلام کرده است معلمان با مدرک پایین تر از لیسانس نیز مشمول رتبه بندی خواهند شد و نحوه اعمال سابقه و ... بر عهده وزارت آموزش پرورش است.
رامین کریمی نیا نماینده سازمان معلمان در مورد تغییرات لایحه رتبه بندی در کمیسیون آموزش مجلس گفته است: بر اساس تغییرات جدید در لایحه رتبه بندی معلمان رتبه بندی شامل افراد زیر می شود: آموزگار ، دبیر ، هنر آموز، مربی امورتربیتی ، مشاور واحد آموزشی ، مراقب سلامت ، مدیر و معاون و معلمانی که در ادارات آموزش و پرورش کار می کنند . تغییر دوم این است که معلمان در رتبه های زیر قرار می گیرند :
آموزشیار معلم معادل رتبه ۱
مربی معلم معادل رتبه ۲
استادیار معلم معادل رتبه ۳
دانشیار معلم معادل رتبه ۴
استاد معلم معادل رتبه ۵
در این میان معلمان جوان خواهان تغییراتی در نظان رتبه بندی معلمان هستند. آنها از در درخواست خود از نمایندگان مجلس خواسته اند: ضمن تشکر از توجه جنابعالی به معیشت فرهنگیان، ما معلمان جوان، آینده سازان نظام آموزش و پرورش کشور خواهشمندیم در بررسی لایحه رتبه بندی پیشنهادات کارشناسی شده زیر را مورد توجه و پیگیری قرار دهید:
۱. حذف رتبه های قبلی (زیرا صرفا سنوات و گذر زمان در اکتساب آن ها دخیل بوده است).
۲. تصویب صریح و بدون ابهام جزئیات و شرایط اخذ و ارتقاء رتبه ها (زیرا در صورت ایجاد خلاء قانونی، اهداف رتبه بندی توسط وزارت آموزش و پرورش تحریف شده و همانند رتبه بندی های قبلی منجر به یک سیستم پرداخت طبق سابقه خدمتی خواهد شد).
۳. ارتقاء رتبه ها بر اساس شاستگی های اکتسابی و جلوگیری از سابقه محوری ( زیرا ارتقاء رتبه صرفا طبق سنوات موجب بی انگیزه شدن و روزمرگی معلمان می شود).
۴. جداسازی نظام پرداخت از کارمندان و ایجاد نظام پرداخت جدید مطابق هیئت علمی (زیرا قانون خدمات کشوری ظرفیت تحقق نظام رتبه بندی طبق سند تحول را ندارد)
۵. جایگزینی امتیازات مکتسبه به جای ضریب افزایش تصاعدی در رتبه ها (برای جلوگیری از اختلاف حقوق های نجومی بین رتبه ها).
۶. همترازی حداقل ۸۰ درصد هیئت علمی برای رتبه های متناظر با هیئت علمی (طبق بند ۳ ماده ۲۹ برنامه ششم توسعه)
نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، در سیزدهمین گفتوگوی زنده با مخاطبان در اینستاگرام گفت: لایحه رتبهبندی معلمان به محض تصویب در مجلس از ابتدای فروردینماه اجرا میشود و اعتبارات آن نیز در بودجه سال ۱۴۰۰ دیده شده است. وی افزود: فرهنگیان مانند همه کارمندان و کارکنان دولت مشمول فوقالعاده حقوق میشوند، اما با توجه به مسئولیتی که دارند، باید برای آنها رتبهبندی نیز در نظر گرفته شود. پس از تصویب نظام رتبه بندی در مجلس، از ابتدای سال اجرایی میشود. رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: با مصوبه مجلس، نظام رتبه بندی از فروردین ماه سال جاری اجرایی میشود و اعتبارات آن نیز در نظر گرفته شده است. نوبخت تصریح کرد: در سال ۹۸، نظام رتبهبندی را با اعتبار ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اجرا کردیم سال گذشته این رقم به ۸ هزار میلیارد تومان افزایش یافت. وی با بیان اینکه تعدادی از فرهنگیان جوان اعلام کردند که از فوق العاده ۲۱ درصد سقف قانونی استفاده نمیکنند؛ گفت: در جلسه با فرهنگیان توافق کردیم که تمامی فرهنگیان باید از این سقف قانونی استفاده کنند. نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در مورد تسری قانون فوقالعاده ویژه کارکنان سازمان زندانها گفت: این قانون در سازمان زندانها اجرایی شده است. گویا در احتساب برخی ضرایب ایراداتی وجود دارد که امور کارگزینی سازمان زندانها متولی آن است. سازمان برنامه و بودجه اعتبار لازم را تأمین کرده است. رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: در گفت وگو با رئیس سازمان دامپزشکی موضوع تسری قانون فوقالعاده را مطرح کرده و شیوه نامه اجرایی این کار تنظیم شده است. وی گفت: در مورد همسانسازی حقوق اعضای هیأت علمی دانشگاهها مراتب رضایتمندی اعضای هیأت علمی از اجرای قانون به سازمان برنامه و بودجه منعکس شده است. البته اعضای غیرهیات علمی نیز مطالباتی دارند که در صورت ارتباط با سازمان، حتماً پیگیری خواهیم کرد. نوبخت در پایان یادآور شد: در اجرای قانون حمایت از معلولان در سال گذشته ١٣٠٠میلیارد تومان تخصیص داده شده بود که در سال جاری به هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت. همچنین، ماهانه ۱۰۵ میلیارد تومان به صورت یارانه پرداخت میشد که به ۱۴۰ میلیارد تومان افزایش یافته است.
در این میان امروز حسن حق وردی نماینده مردم شهریار و عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی در صفحه اینستاگرام خود از تصویب عناوین رتبه های معلمان در جلسه امروز کمیسیون آموزش خبر داد. حق وردی نوشته است: در ادامه بررسی جزئیات لایحه رتبه بندی معلمان در جلسه امروز کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی عناوین رتبه های معلمان پس از بحث و بررسی مصوب شد که در این مصوبه عناوین: آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیارمعلم ، دانشیارمعلم ،استادمعلم برای این لایحه تعیین شد.
بر اساس ماده 4 لایحه رتبه بندی معلمان ورود به فرآیند رتبه بندی معلمان حداقل نیازمند سابقه دو سال خدمت معلمی است و برای کسب رتبه بالاترتوقف شش سال در هر یک از رتبه ها الزامی است. در این میان حداقل سابقه کار برای رتبه های 4 و 5 به ترتیب 20 و 26 سال است. بر اساس تبصره 2 ماده 4 تخصیص رتبه های پنجگانه به نحوی خواهد بود که با اجرای نظام رتبه بندی معلمان و احراز شرایط همواره حداقل 30 درصد از معلمان مشمول در رتبه یک، حداقل 25 درصد در رتبه دو، حداکثر 20 درصد در رتبه سه، حداکثر 15 درصد در رتبه چهار و حداکثر 10 درصد در رتبه پنج قرار گیرند.
ماده ۷ لایحه رتبه بندی معلمان از مواد اصلی این لایحه است و مربوط به امتیازات و مبلغ افزایش در هر رتبه می پردازد. براساس ماده 7 لایحه رتبه بندی معلمان برای رتبه های موضوع این قانون، فوق العاده رتبه بندی در احکام کارگزینی معلمان تعیین می شود. فوق العاده مذکور درصدی از مجموع حقوق ثابت و فوق العاده های مستمر آنان است که به طور میانگین 25 درصد بیشتر از میانگین حقوق و فوقالعادههای مستمر مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری در نظر گرفته می شود. این فوق العاده به صورت مستمر و مشمول کسور بازنشستگی است. درصدهای فوق العاده هریک از رتبه های موضوع این قانون در آیین نامه اجرایی تعیین خواهد شد. همچنین بر اساس تبصره این ماده معلمانی که قبل از تصویب این قانون بازنشسته شده اند، مشمول این ماده نخواهند بود و مانند سایر کارمندان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری، تابع احکام قانون مذکور خواهند بود.
بر اساس آخرین اخبار رتبه بندی معلمان محواهان اجرای صحیح رتبه بندی معلمان هستند و برای این موضوع پیشنهاداتی را نیز ارائه کرده اند. آنها طی نامه ای به مجلسی ها مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد اعلام کرده اند. آنها درخواست کرده اند که کف حقوقی متناسب،جلوگیری از سابقه محوری در اخذ رتبه ها و نظام پرداخت جدا همانند اعضای هیات علمی در اجرای نظام رتبه بندی معلمان در نظر گرفته شود. جزئیات درخواست معلمان به قرار زیر است:
تعدادی از ایرادات اساسی لایحه رتبهبندی به شرح ذیل است که فرهنگیان کشور خواهان رفع ایرادات هستند.
۱-مشخص نمودن دقیق ضرایب افزایش حقوق برای هر رتبه
۲-باقی ماندن رتبه های قبلی و اعمال رتبه بندی مطابق آن.
۳- در نظر گرفتن سابقه تجربی و مدرک تحصیلی به جای آزمون
۴- حذف آزمون و هر گونه مدارک دست نیافتنی برای اخذ رتبه
۵- اعمال امتیاز تعجیل در مناطق محروم
۶- حذف بازه ی زمانی سه ساله و اجرای لایحه به طور کامل از فروردین ۱۴۰۰
۷.اختصاص بودجه ۳۰ هزار میلیارد برای اجرای کامل لایحه رتبه بندی
۸.امکان دستیابی همه معلمان به رتبه بندی بدون شرط سابقه و عدم محرومیت معلمان از دریافت رتبه های بالا
۹.عدم محرومیت همکاران آموزشی شاغل در پست اداری از رتبهبندی
۱۰_ کاهش زمان انتظار برای دریافت هر رتبه از 6 سال به 4 سال
پس از تصویب کلیات لایحه رتبه بندی معلمان، بحث دو شوری بودن آن سوال بسیاری از فرهنگیان بود. زمانی که طرح یا لایحهای مطرح میشود، ابتدا کلیات آن توسط موافقان و مخالفان مورد بررسی قرار میگیرد.در شور اول این سوال بین نمایندگان به رای گذاشته میشود که آیا در این حوزه و موضوع نیاز به قانون گذاری، اصلاح قانون، اضافه کردن قانون، حذف و اضافه برخی مفاد قانونی یا قانونگذاری جدید وجود دارد یانه. پس از تایید در این مرحله اگر کلیات آن طرح یا لایحه تایید شد، پس از آن جزئیات مورد ارزیابی قرار میگیرد که اصطلاحا به آن شور دوم می گویند.
نمایندگان وارد شور دوم شده و ماده به ماده و تبصره به تبصره، ورود پیدا کرده و پیشنهادهای مختلف نمایندگان مطرح می کند و موافقان، مخالفان، نمایندگان دولت، همگی، جزء به جزء نسبت به جزئیات مد نظر خود صحبت میکنند تا اینکه نهایتا کار بررسی به اتمام برسد.در این مرحله نیز پس از ارائه پیشنهادها و نظرات مختلف و اعمال تغییرات مورد نظر، رایگیری انجام گرفته و در صورت تایید، در اختیار شورای نگهبان برای بررسی و تصویب نهایی قرار میگیرد.شور دوم برای ایجاد تغییرات و رفع ایرادات بسیار مهم است و نیازمند پیگیری فرهنگیان و رایزنی نمایندگان آنان است.
طرح رتبه بندی معلمان قرار بود فروردین ماه ۱۴۰۰ اجرایی شود اما پروسه تدوین و تصویب آن در دولت و مجلس باعث شده است تا معلمان همچنان منتظر اجرای این طرح باشند. بر اساس آخرین اخبار منتشر شده در حال حاضر لایحه رتبه بندی معلمان در مجلس به سر می برد و کمیسیون آموزش در حال بررسی آن است. رتبه بندی معلمان با هدف افزایش دریافتی معلمان تدوین شده و چندین مرحله از ان در سال های ۹۴، ۹۸ و ۹۹ اجرایی شده اما با این حال نتوانسته است رضایت معلمان در دریافت حقوق را جلب کند. به طوری که معلمان همچنان از فاصله پرداختی خود با سایر کارمندان دولتی گلایه دارند. از انجا برنامه ششم توسعه دولت را به ارائه لایحه رتبدی بندی معلمان در جهت افزایش حقوق انها مکلف کرده است اما تعلل دولت در تدوین و ارسال آن به مجلس و حالا تعلل نمایندگان مجلس در بررسی آن سبب نگرانی فرهنگیان شده است. این لایحه ۲۵ اسنفد ۹۹ به مجلس ارسال شد اما با این حال با گذشت نزدیک به دو ماه هنوز به صحن علنی مجلس نرسیده است. اجرای قانون رتبه بندی معلمان در سال ۱۴۰۰ در انتظار تصویب لایحه دولت در مجلس است. با این حال همزمان با روز معلم محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه از تامین مالی اجرای طرح رتبه بندی معلمان خبر داد. او در توئیتی نوشت: با تأمین مالی صورت گرفته پس از تصویب لایحه رتبه بندی و تهیه دستورالعمل منطقی و عادلانه همسان سازی از ١٤٠٠ / ١ / ١ اجرایی میشود.رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور پیشتر به هنگام تصویب لایحه بودجه کل کشور اعلام کرده بود مبلغ ۸ هزار میلیارد تومان در ارتباط با رتبه بندی فرهنگیان در لایحه بودجه ۱۴۰۰ منظور شد که جای هیچ نگرانی نیست.