چرا آنقدر برای ناصرالدین شاه سریال می سازند؟-راهبرد معاصر

چرا آنقدر برای ناصرالدین شاه سریال می سازند؟

اتابک نادری که به سریال خانگی «آهوی من مارال» پیوسته است اعتقاد دارد به‌ دلیل مقطع پرفراز و نشیب قاجاریه در زمان ناصرالدین شاه، سینماگرها سراغِ این مقطع تاریخی می‌روند.
تاریخ انتشار: ۲۳:۲۴ - ۱۲ تير ۱۴۰۰ - 2021 July 03
کد خبر: ۹۴۱۰۸

به گزارش راهبرد معاصر این روزها خبرهایی از سریال‌هایی می‌آید که بیشتر حولِ محور تاریخ قاجاریه و شخصیت ناصرالدین شاه است. بسیاری این سؤال را می‌پرسند؛ واقعاً چرا ناصرالدین شاه به‌یک‌باره این‌همه برای کارگردان‌ها جذاب شد، وقتی سریال‌های جیران به‌کارگردانی حسن فتحی، آهوی من مارال مهرداد غفارزاده و قبله عالم به‌کارگردانی حامد محمدی برای شبکه نمایش خانگی آماده می‌شود و کارهایی که در تلویزیون در سال‌های اخیر ساخته شده است هم به این شخصیت پرداختند؟

 

البته با این همه شاید جالب باشد که بدانید زندگی و شخصیت ناصرالدین شاه به‌عنوان چهارمین شاه از دودمان قاجار، فقط این روزها مورد توجه نبوده است، بلکه همواره مورد توجه فیلمسازان ایرانی بوده است، چنانچه پیشتر هم در فیلم ها و سریال‌هایی چون «سلطان صاحبقران» (با بازی جمشید مشایخی) و «ناصرالدین شاه آکتور سینما» (با بازی عزت‌الله انتظامی) این شخصیت تاریخی محوریت قرار گرفته است و در آثاری چون «امیرکبیر»، «کمال‌الملک» و «سال‌های مشروطه» نیز این شخصیت نه به‌صورت محوری، اما پررنگ حضور داشته است.

 

به‌سراغِ اتابک نادری رفتیم تا درباره پرداختنِ پررنگ به شخصیت ناصرالدین شاه صحبت کنیم که پیش از این نقشِ حسین فردوست را در سریال "عمارت فرنگی" ایفا کرده است و در سریال "آهوی من مارال" هم به‌عنوان بازیگر نقش محوری سریال حضور دارد، بازیگری که او را با سریال‌های "بچه‌مهندس" و نقش پررنگِ در سریال "شوق پرواز" شهید بابایی می‌شناسیم.

 

اتابک نادری اول درباره توجه به سینمای بومی و ساخت سریال‌های قومیتی و محلی تأکید کرد: چند وقتی روی سینمای بومی کنکاش می‌کنم و حتی فیلمی ساختم به‌نام "ترلان" که هم تهیه‌کنندگی‌اش را به‌عهده داشتم و هم در آن بازی کردم، این کار مربوط به روستاهای اردبیل بود. به‌نظرم الآن وقتِ آن فرا رسیده است که سینمای بومی بیش از پیش در دایره سینمای ایران دیده شود. خوشبختانه چند وقتی است دوربین سریال‌های تلویزیون از فضای آپارتمانی پایتخت خارج شده است و سریال‌های خوبی ساخته می‌شود که به اقوام، زبان‌ها و فرهنگ‌ها می‌پردازد.

 

وی با اشاره به حضور در سریال "آهوی من مارال" مهرداد غفارزاده و این‌که گفته می‌شود چرا آن‌قدر سریال‌سازان و فیلمسازان به دوره تاریخی ناصرالدین شاه پرداختند، تأکید کرد: در سریال "آهوی من مارال" که به مقطع تاریخی ناصرالدین شاه می‌پردازد حضور دارم؛ نمی‌توانم درباره جزئیات آن چیزی بگویم اما این‌که اشاره می‌کنید چرا آن‌قدر موازی هم درباره دوره قاجاریه و ناصرالدین شاه سریال و فیلم ساخته می‌شود باید بگویم نظر شخصی‌ام این است دوره تاریخ ناصرالدین شاه و قاجاریه پرفراز و نشیب است؛ از مشروطه‌خواهی، ترور و مبارزه با حکومت و استبدادستیزی و دموکراسی‌خواهی به‌نوعی از دوران قاجاریه و ناصرالدین شاه شروع شد؛ ناصرالدین شاه تنها پادشاهی بود که نسبت به دیگر پادشاهان عمر بیشتری کرد، طبیعی است به‌خاطر همه این پیچیدگی‌ها و اتفاقات به‌سراغ این دوره بروند.

 

وی افزود: من در سریال "عمارت فرنگی" نقش حسین فردوست را بازی کردم و قرار بود در سریال "معمای شاه" هم این نقش را داشته باشم اما چون نقش پیری این شخصیت را محمود عزیزی بازی نکرد، این اتفاق نیفتاد، زیرا این بازیگر پیشکسوت به‌دلایلی که به توافق نرسید نتوانست در این سریال باشد و رضا فیاضی برای دوران میانسالی حسین فردوست انتخاب شد و از این جهت من در این سریال حضور نداشتم.

 

نادری در پاسخ به این سؤال که این آثار تاریخی که ساخته می‌شود و یا در حال تولیدند چقدر به وقایع نزدیکند، گفت: وقتی در سینما، تلویزیون و مدیوم‌های مختلف از بستر تاریخی بهره می‌برند باید یک قصه دراماتیک اتفاق بیفتد. ما مستندسازی نمی‌کنیم که بعینه و نعل‌به‌نعل همه‌چیز با هم پیش بروند؛ یک جایی لازم است هنرمند با ذوق و سلیقه خودش کاری خلق کند که تماشاگر در جریانِ آن مقطع تاریخی قرار بگیرد. من اگر سازنده این سریال‌ها باشم، قصه قوی را می‌سازم و در دلِ قصه رویداد را نشان می‌دهم و مستقیماً به‌سراغ رویداد نمی‌روم.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: من خیلی دوست دارم نقش منفی بیشتر بازی کنم؛ یک قاتل جانی و یا پلیس بد و رشوه‌خوار که امیدوارم این اتفاق بیفتد و همه نقش‌های یک‌جور و شبیه به هم پیشنهاد نکنند.

اتابک نادری در سریال "چسب زخم" حامد تهرانی هم ایفای نقش کرده است که مینی‌سریال ۱۳قسمتی است و اوایل اردیبهشت‌ماه کار فیلمبرداری‌اش به پایان رسید./همشهری

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده