به گزارش راهبرد معاصر طرح صیانت ازحقوق کاربران پیام رسان های خارجی را مسدود میکند و جایگزین ایرانی به کاربر خود پیشنهاد میدهد. چندین جایگزین داخلی اینستاگرام معرفی شد و روبینو یکی از معروف ترین و کاربردی ترین جایگزین جدید اینستاگرام است. یکی دیگر از اپلیکیشن ها، روبیکا جایگزین اینستاگرام است و امکاناتی همانند اینستاگرام دارد. جزئیات اپلیکیشن جایگزین اینستاگرام را در این خبرمیخوانید.
مومن نسب، دبیرکلی مجموعه ای را برعهده دارد که با عنوان «جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی» از سال ۹۳ مشغول فعالیت است، اما تأکید می کند که این جبهه یک حرکت گفتمانی است. مومن نسب فضای مجازی را محیطی «ول و رها» می داند که باید ساماندهی شود و از پیشنهاد هویت مند شدن فضای مجازی به وزارت ارتباطات خبر می دهد. ادعاهایی هم مبنی بر اینکه او طراح و پیش برنده اصلی این طرح بوده، عنوان شده است. احتمالا ازجمله دلایلی که به این ادعا دامن می زند، این است که بررسی طرح مورد نظر، به گفته او، از ۷ سال پیش (زمانی که هسته اصلی جبهه شکل می گیرد) طی سلسله نشست هایی، با حضور نهادهای مختلف کلید خورد که خود او تقریبا در ۴۰ جلسه و بقیه همفکرانش در اغلب این جلسات حضور داشته اند. مومن نسب ضمن اینکه این ادعاها را تکذیب می کند، طرح نهایی را نتیجه یک تلاش همگانی با صرف حدود ۱۲۰۰ ساعت جلسه کارشناسی می داند. این در حالی است که مجید نصیرایی، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس و از همفکران مومن نسب، از ۲ هزار ساعت کار کارشناسی در مورد این طرح خبر می دهد.
مومن نسب همچنین می گوید که ما جایگزین های بسیار مناسب داخلی برای سرویس های خارجی (اینستاگرام، واتساپ، تلگرام، سرویس های گوگل و…) داریم و به عنوان مثال، از روبینو به عنوان جایگزین اینستاگرام نام می برد. این کارشناس فضای مجازی با اشاره به اینکه ما کار خود را به صورت مردمی و آتش به اختیار پیش برده ایم، تأکید می کند: «از زمانی که فعالیت خود را شروع کرده ایم، هیچ کمک مادی از هیچ نهادی دریافت نکرده ایم و خود من هم یک ریال، حتی بابت هزینه ایاب وذهاب حضور در جلسات تدوین طرح دریافت نکرده ام.»
تبصره یک ماده ۱۲ این طرح عنوان می کند که فعالیت پیام رسان های خارجی اثرگذار مانند اینستاگرام و گوگل، مستلزم معرفی نماینده قانونی است و درواقع اگر مجوز فعالیت نداشته باشند، براساس شرایطی که در تبصره ۲ ماده ۲۸ به آن اشاره شده، تا یک سال درصورت معرفی نشدن جایگزین مسدود نمی شوند. پس از مهلت ۴ماهه از زمان اجرایی شدن طرح، درصورت نداشتن نمایندگی در ایران با معرفی جایگزین پلتفرم های اثرگذار باید فیلتر شوند. این موضوع به این معناست که در هر صورت، حداکثر پس از یک سال حتی با معرفی نشدن جایگزین همه سرویس های خارجی فیلتر می شوند. حتی اگر این پلتفرم ها فیلتر هم نشوند، براساس ماده ۱۷ این طرح، سرعت آنها به حدی می تواند کاهش یابد که عملا امکان استفاده از آنها فراهم نخواهد بود.
این کارشناس با تأیید تلویحی خسارت به کسب وکارها معتقد است که «باید به کسب وکارهایی که در اینستاگرام فعال هستند، فرصت انتقال داد و مزیت ها و امکاناتی ایجاد کرد که خسارت آنها جبران شود.»
یکی از اپلیکیشنهای پیشنهادی روبینو است. این برنامه زیر مجموعه نرمافزار روبیکا است و به احتمال زیاد قرار است جایگزین اینستاگرام شود.
تقریبا نوروز ۹۷ بود؛ یعنی حدود سه سال پیش که به یکباره اپلیکیشنی به نام روبیکا تمام باکسهای پربازدید تبلیغاتی تلویزیون را به خود اختصاص داد. از پیش نمایش سریال «پایتخت» گرفته تا «خندوانه»، «ماه عسل»، «بیست هجده»، «فوتبال برتر»، «فرمول یک»، «کودک شو» و … برنامههایی بودند که یکی پس از دیگری با استفاده از روبیکا ساخته شدند.
روبینو اپلیکیشنی است که از اینستاگرام به صورت ناقص کپیبرداری کرده است. در واقع نه تنها هیچ خلاقیت تازهای نسبت به اینستاگرام ندارد بلکه برخی از قابلیتهای اینستاگرام را حذف کرده است. ضمن اینکه مانند اینستاگرام گستردگی جهانی ندارد به همین خاطر باعث محدودیت ارتباطات میشود.
امکاناتی مانند پیام شخصی یا همان دایرکت و فیلتر در استوری اینستاگرام را از قابلیتهای خود حذف کرده است.
جدا از بحث فنی روبینو، اطلاعات در آن فیلتر شده در دسترس کاربر قرار میگیرد و ارتباطی با دنیا ندارد.
اینستاگرام یک شبکه ارتباطی گسترده و جهانی است که همه مردم از سراسر دنیا به آن دسترسی دارند، اما در مورد روبینو امکان اینکه مردم دیگر نقاط جهان این پیامرسان را روی گوشی خود نصب کنند وجود ندارد. کاربران روبینو اینگونه برقراری ارتباط بینالمللی از مخاطبان گرفته میشود.
ارتباط با دنیا در روبینو به صورت دو طرفه قطع است. اگر اتفاقی خارج از ایران بیافتد تنها واسطهها هستند که میتوانند اخبار را فیلتر شده منتقل کنند و کاربران به صورت آزاد و خود خواسته نمیتوانند در هر زمان به هر اطلاعاتی که نیاز دارند دسترسی داشته باشند.
در حالی که فقط در ایران یک میلیون نفر از طریق اینستاگرام کسب درآمد میکنند، آیا بستن این اپلیکیشن و باز کردن روبینو پیش روی کسبوکارها میتواند جوابگوی آنها باشند؟
اگر این جابهجایی بین اینستاگرام و روبینو انجام شود، ممکن است کسبوکارها نتوانند به حالت درآمدزایی اولیه خود بازگردند.
دیگر موضوع مهم برای کوچ کاربران از اینستاگرام به روبینو امنیت نرمافزارهای ایرانی است. اگر روبینو و روبیکا را در گوگل جستجو کنید هیچ اطلاعات مشخصی وجود ندارد که چه اشخاص حقیقی و حقوقی سهامدار این اپلیکیشن هستند.
پیش از این گفته شده بود که شرکت توسکا(شرکت توسعه کسب و کار ایرانی) و اپلیکیشن روبیکا تحت نظارت ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) است. اما این موضوع از سوی این نهاد تکذیب شد.
یکی از سهامداران شرکت توسکا همراه اول است اما هنوز به طور دقیق مشخص نیست که کدام ارگان، نهاد یا سازمانی از این شرکت و نرمافزار حمایت میکند.
در شرایطی که اطلاعات صاحبان اپلیکیشنهای خارجی مثل اینستاگرام، واتس اپ، تلگرام، فیس بوک و … مشخص است و کاربران آن هر روز از تغییرات مدیریتی و ارزش این اپلیکیشنها باخبر میشوند.
اما در ایران پس از گذشت سه سال از ظهور قارچ گونه روبیکا که با تبلیغات گسترده در صداوسیما شناخته شد، هیچگونه شفاف سازی درباره صاحبان آن و تغییرات مدیریتی این اپلیکیشن وجود ندارد.
در حال حاضر احتمالا کاربران روبینو مصرف اینترنت کمتری نسبت به کاربران اینستاگرام دارند که شاید بهصرفه به نظر برسد. اما این قابلیت به ظاهر مثبت برای رقابت با اپلیکیشنهای خارجی است.
اگر مجلس اینترنت را داخلی کند و دسترسی به اپلیکیشنهای خارجی قطع شود، احتمالا ورق برمیگردد و کاربران باید هزینههایی بپردازند.
در واقع میتوان گفت در شرایط رقابتی خدمات دهندگان و ارائه دهندگان کالا سعی میکنند محصول بهتری ارائه دهند. به نظر نمیرسد در شرایط انحصاری برای اپلیکیشنهایی که دولتی هستند کاربر سودی ببرد.
احتمال وضع مالیات سنگین برای کسب و کارها و کاربران عادی از جمله مواردی است که پیشبینی آن دور از ذهن نیست.