شوک مقاومت بر اقتصاد تل‌آویو-راهبرد معاصر
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

شوک مقاومت بر اقتصاد تل‌آویو

اقتصاد رژیم صهیونیستی به دلیل نبرد اخیر در غزه به‌شدت آسیب دیده است و پیامدهای بیشتری گریبان گیر آن خواهد شد. این موضوع حتی می‌تواند عملیات نفتی و گازی بنادر را نیز در آینده تحت تأثیر قرار دهد که آن نیز در میزان مبادلات و امنیت غذایی این رژیم بازتاب می‌یابد.
توحید ورستان؛ کارشناس اقتصاد بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۰۸:۱۰ - ۰۱ آبان ۱۴۰۲ - 2023 October 23
کد خبر: ۲۰۹۷۰۲

شوک مقاومت در جنگ غزه بر اقتصاد تل‌آویو

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ طبق گزارش های منتشر شده، اقتصاد رژیم صهیونیستی در نتیجه تجاوز به نوار غزه متحمل خسارت های هنگفتی شده که غیر قابل ترمیم است. تجارت، گردشگری، صنعت، واردات، صادرات، کشاورزی و حتی بخش‌های حیاتی رژیم اشغالگر قدس از پیامدهای جنگ در امان نمانده است و در آینده نیز تأثیرات بسیاری خواهد داشت.

جنگ غزه بر شرکت‌های بزرگ فناوری آمریکایی مانند مایکروسافت، آلفابت، اپل، اوراکل، اینتل که شعبه، دفاتر و مراکز تحقیق و توسعه در سرزمین های اشغالی دارند، سایه افکنده است


طبق گزارش‌ بانک هاپوعلیم، هزینه تجاوزات رژیم صهیونیستی به غزه در هفته نخست تقریباً ۲۷ میلیارد شِکِل یا ۶.۸ میلیارد دلار بوده است که تقریباً ۱.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی آن را تشکیل می‌دهد. بر مبنای برآوردهای صندوق بین‌المللی پول، انتظار می‌رود تولید ناخالص داخلی این رژیم در سال جاری به ۵۲۱.۶۹ میلیارد دلار برسد و اتفاقات اخیر به افزایش کسری مالی منجر خواهد شد. البته رژیم صهیونیستی کسری را ۱.۱ درصد هدف گذاری کرده بود که با شرایط کنونی احتمالاً تا ۱۲.۸ میلیارد دلار یعنی ۲.۵ درصد تولید ناخالص داخلی فراتر خواهد رفت، زیرا درآمدهای رژیم از محل مالیات همچنان کاهش و مخارجش به ویژه در زمینه جنگ افزایش می‌یابد.


به گزارش تایمز رژیم صهیونیستی، وزارت دارایی این رژیم در حال تدوین برنامه کمکی برای افراد آسیب دیده از جنگ است، اما این موضوع به تأیید کمیته مالی کنست (مجلس رژیم صهیونیستی) نیاز دارد که هزینه تخمینی این برنامه 2 میلیارد شکل برآورد شده است.


البته این برآوردها محدود به عملیات «طوفان الاقصی» است، یعنی اگر جنگ گسترش یابد و به عنوان یکی از سناریوها، به جنگ همه‌جانبه تبدیل شود؛ آنگاه پیامدها نیز افزایش خواهد یافت. در این شرایط رژیم صهیونیستی ناگزیر به مداخله بین المللی از سوی متحدانش برای تأمین بودجه لازم جنگ نیاز دارد.


به نوشته وب سایت تایمز رژیم صهیونیستی، جنگ غزه بر شرکت‌های بزرگ فناوری آمریکایی مانند مایکروسافت، آلفابت، اپل، اوراکل، اینتل که شعبه، دفاتر و مراکز تحقیق و توسعه در سرزمین های اشغالی دارند، سایه افکنده است. این موضوع درنهایت به کاهش سرعت سرمایه گذاری در بخش فناوری پیشرفته منجر می‌شود که موتور محرک رشد اقتصادی رژیم اشغالگر هستند.


کاهش نیروی کار

به دلیل شرایط جنگی بیش از ۳۰۰ هزار سرباز ذخیره شغل خود را ترک و به خدمت فراخوانده شدند. این موضوع در میزان نیروی کار، نقش آن در فعالیت‌ها و تحولات اقتصادی و سهم آن در تولید داخلی منعکس و چالش‌های بزرگی را برای شرکت‌ها به همراه خواهد داشت. در این شرایط کاهش بهره‌وری تقریباً قطعی است و میزان آسیب اقتصادی به مدت زمان دوری نیروهای ذخیره از مشاغل خود بستگی دارد.


اشتغال در بسیاری از بخش‌ها ازجمله کشاورزی، ارتباطات، صنایع تولیدی، رستوران‌ها، هتل‌ها و تجارت تأثیر خواهد گذاشت. بسیاری از کارگران از غزه می‌آیند و درگیری اخیر بر توانایی آنها برای تداوم فعالیت تأثیر می‌گذارد. خسارت های اقتصاد رژیم صهیونیستی با فراخوان بیش از ۳۰۰ هزار سرباز ذخیره برای خدمت از صفوف کارگران در بخش‌های آموزشی، فناوری، مراقبت‌های بهداشتی، صنعت، گردشگری و قوه قضائیه تشدید می‌شود. هر چه سربازان ذخیره مدت بیشتری از شغل خود دور بمانند، آسیب اقتصادی افزایش خواهد یافت. طبق آنچه وب سایت اسکای نیوز گزارش کرد، این رکود به جز توقف کار در تمام پروژه‌ها و تأسیسات وابسته به کارگران فلسطینی از کرانه باختری و نوار غزه است.


امنیت غذایی در خطر است

درباره امنیت غذایی و زنجیره تأمین، به دلیل دشواری صادرات آن از بندر اشدود احتمالاً اختلالی در عرضه پتاس در منطقه بحرالمیت غنی از مواد معدنی رخ دهد که سه درصد از عرضه جهانی این ماده معدنی را تشکیل می‌دهد.

در این میان، تقاضا برای کالاهای اساسی غذایی مانند نان، آب، شیر و تخم مرغ به دلیل نگرانی از کمبود مواد غذایی افزایش یافته که توانایی فروشگاه‌ها را برای تأمین نیازهای مصرف کنندگان ضعیف کرده است. طبق گزارش‌ها، این روند به وضوح در خالی بودن قفسه‌های فروشگاه‌ها مشهود است که مسئولان را مجبور می‌کند برای اطمینان از وجود مقدار کافی تخم‌مرغ، شیر، نان و آب برای هر مشتری، مقدار خرید آن را تعیین کنند.

درباره امنیت غذایی و زنجیره تأمین، به دلیل دشواری صادرات آن از بندر اشدود احتمالاً اختلالی در عرضه پتاس در منطقه بحرالمیت غنی از مواد معدنی رخ دهد


همچنین بخش گردشگری رژیم صهیونیستی نیز که در سال ۲۰۲۲ میلادی حدود ۵.۵۱۸ میلیارد دلار درآمد ایجاد کرد، تحت تأثیر قرار خواهد گرفت؛ به طوری که بسیاری از خطوط هوایی پروازهای خود را به سرزمین های اشغالی لغو کردند. این در حالی است که دولت‌های سوئیس و ایسلند پروازهای ویژه‌ای در همان روزهای نخست درگیری برای شهروندان خود ترتیب داده بودند. به گزارش روزنامه النهار، از کسانی که سفرهای دریایی داشتند خواسته شد در کشتی‌های خود بمانند و یا در هتل‌های خود اقامت کنند.


البته نمی‌توان خسارت وارد شده به بخش صنعتی را تخمین زد، زیرا حدود ۱۸ درصد از تولیدات صنعتی رژیم صهیونیستی در منطقه اشکلون متمرکز است و اگر منطقه بئرسبع را بیفزاییم به حدود ۲۵ درصد افزایش می‌یابد.


سقوط ارزش پول و بورس

درگیری اخیر به کاهش ارزش پول این رژیم در برابر دلار منجر شد. در ابتدای مبادلات ارز هفته جاری نرخ دلار به ۳.۹۸ شکل رسید، در حالی که در هفتم اکتبر، ۳.۸۴ شکل بود. در نتیجه، مشکلات پولی آن با افزایش هزینه‌ها اوج گرفت.


با تشدید جنگ در نوار غزه و تنش در جبهه شمالی با حزب الله لبنان، شاخص اصلی بورس تل آویو در معاملات سه شنبه گذشته نزدیک به دو درصد کاهش یافت. این شاخص که عملکرد ۳۵ شرکت بزرگ پذیرفته شده در بورس را می‌سنجد، در هفته نخست جنگ حدود ۶.۴ درصد از ارزش خود را دست داد. علاوه بر این، صاحبان رستوران در سرزمین های اشغالی اعلام کردند، از ۱۵ اکتبر پرداخت مالیات را متوقف خواهند کرد که دلیل آن توقف فعالیت ناشی  از ادامه جنگ میان ارتش رژیم اشغالگر و مقاومت فلسطین است.


تأثیر مخرب جنگ بر بخش انرژی رژیم صهیونیستی

تشدید جنگ در نوار غزه مانع از پیشرفت عادی‌سازی روابط میان کشورهای منطقه و تل آویو شد. این موضوع اهداف بلندپروازانه صادرات منطقه‌ای رژیم صهیونیستی را از بین می‌برد.


طبق داده‌های منتشر شده، میدان لویاتان 44 درصد از تولید فعلی گاز رژیم صهیونیستی را تشکیل می‌دهد و پس از آن میادین تامار و کاریش به ترتیب با 38 درصد و 18 درصد قرار دارند. میدان تامار بیش از 70 درصد نیاز گاز داخلی رژیم صهیونیستی را تأمین می‌کند و این منابع بیشتر به نیروگاه‌هایی می‌روند که عمدتاً با گاز طبیعی کار می‌کنند. همچنین مقادیر صادراتی تولید میدان تامار تنها میان پنج تا هشت درصد است.


باید توجه کرد، رژیم صهیونیستی مصرف کننده صرف نیست و در سال‌های اخیر روزانه حدود ۲۱۵ هزار بشکه نفت وارد کرده و در این میان، ترکیه نخستین منبع انتقال محموله نفت خام به سرزمین های اشغالی است که به وسیله خطوط لوله جمهوری آذربایجان و عراق به ویژه از منطقه  اقلیم کردستان تأمین می‌شود. نیجریه، گابن، قزاقستان و برزیل از صادرکنندگان  دیگر نفت به رژیم صهیونیستی هستند.


احتمال آسیب به خطوط لوله می‌تواند امنیت انرژی این رژیم را به شدت تحت تأثیر قرار دهد، به طوری که تعلیق ناگهانی جریان نفت خام از شمال عراق در ماه‌های اخیر گرچه موقتی است، اما میزان وابستگی رژیم صهیونیستی را به نفت خام کردستان و تأثیر آن را بر امنیت انرژی این رژیم نشان داد.


در مجموع، می‌توان برآورد کرد، اقتصاد رژیم صهیونیستی به دلیل نبرد اخیر در غزه به شدت آسیب دیده است و پیامدهای بیشتری گریبانگیر آن خواهد شد. این موضوع حتی می تواند عملیات نفتی و گازی بنادر را نیز در آینده تحت تأثیر قرار دهد که آن نیز در میزان مبادلات و امنیت غذایی این رژیم بازتاب می‌یابد.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار