صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

میقات مدیا

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۲۱:۴۶
  • دوشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۳
  • Monday 13 May 2024
تاریخ انتشار: ۱۸:۱۶ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۸ - 2019 July 31
کد خبر: ۱۷۹۸۳
چرا ارسال فیلم به «مسیح‌ علی‌نژاد» جرم است؟

همکاری با «مسیح علی‌نژاد» مصداق عینی «همکاری با دولت متخاصم»

ورود دستگاه‌های انتظامی و قضایی در کنار اقدامات فرهنگی دو مقوله مکمل برای حل مسئله بی‌حجابی هستند که در صورت غفلت و یا کنار گذاشتن یکی از آن‌ها نمی‌توان به نتیجه آن خوش‌بین بود.

به گزارش راهبرد معاصر؛ «ارسال فیلم به مسیح علی نژاد جرم است» این گفته دبیر ستاد امربه‌معروف و نهی از منکر بود به شخصی که برای آمران به معروف از ستاد احیاء امربه‌معروف و نهی از منکر انتظار پشتیبانی داشت. اینکه چرا این موضوع که دارای پشتوانه قانونی، شرعی و به نوعی مطالبه عمومی است تاکنون از سوی مسئولان مسکوت مانده قابل تامل است. در حالی که تاکنون هنجارشکنی‌ها زیادی از سوی برخی از افراد آموزش دیده و بعضا هیجان‌زده در زمینه حجاب دیده ایم اما عافیت طلبی برخی از مسئولان فرهنگی مانع از ورود آنها به عرصه برخورد با آنها شده است. البته با رصد اظهارات برخی از اعضای کمیسیون اجتمناعی مجلس در خصوص حجاب می‌توان دلیل عدم وورد عملی دولت به عرصه مبارزه با بی‌حجابی را فهمید. زمانی که یکی از اعضای فراکسیون امید که قرار است در خانه ملت برای حل مشکلات فرهنگی کشور تصمیم بگیرد از هرگونه برخورد با هنجارشکنان انتقاد می‌کند آیا می شود انتظار داشت معضل بی‌حجاب در جامعه حل شود؟

 

اینکه باید در زمینه مسائل فرهنگی همچون حجاب کارهای اساسی صورت بگیرد و فرهنگ‌سازی از آموزش‌وپرورش آغاز شود همگی صواب است. اما به نظر می‌رسد این مطلب که معضل فرهنگی را تنها باید از طریق کار فرهنگی حل کرد و حاکمیت نباید در مسائل فرهنگی و اجتماعی رویکرد سلبی داشته باشد، تبدیل به پوششی برای مسئولان فرهنگی شده است که بتوانند کم‌کاری‌های خود را توجیه کنند. و بر عملگردهای ضعیف خود سرپوش بگذارند. البته در این بین انتقادات تند برخی از نمایندگان مجلس و شخصیت های سیاسی – فرهنگی جریان اطلاحات علیه نیروی انتظامی و هجمه رسانه ای به برخی از ائمه جمعه که در خصوص شرایط بی‌حجابی و بی‌بند وباری موضع می‌گیرند جای تحلیل و بررسی دارد که مجال آن نیست.

 

در شرایط کنونی که برخی از مسئولان فرهنگی کشور به علت مصلحت‌اندیشی‌های سیاسی و جناحی از اعلام موضع علیه بی‌حجابی امتناع می‌کنند دبیر ستاد امربه‌معروف و نهی از منکر، طی یک پیام در اکانت توییتر خود نوشت«ارسال فیلم برای مسیح علی نژاد مصداق ماده ۵۰۸ قانون تعزیرات است و می‌تواند حبس طولانی مدت داشته باشد» وی در ادامه عنوان می‌کند که «درآینده نزدیک از قوه قضاییه خبرهای خوبی می‌شنوید» در ادامه رئیس دادگاه انقلاب تهران نیز با تایید جرم بودن ارسال فیلم به مسیح علی نژاد می‌گوید: « با توجه به قرارداد همکاری مسیح علی نژاد با آمریکایی‌ها کسانی که از خودشان یا دیگران فیلم در رابطه با کشف حجاب بگیرند و به این خانم ارسال کنند مشمول ماده ۵۰۸ قانون مجازات اسلامی خواهند بود و بین یک تا ده سال حبس برای‌شان در نظر گرفته می‌شود». بنابراین طبق قانون مجازات اسلامی علاوه بر اینکه فیلم‌برداری از استحکامات نظامی و حریم خصوصی جرم است، فیلم‌برداری به قصد همکاری با دولت متخاصم نیز از جرایمی است که قانون برای آن مجازات تعیین کرده است. امروز وابستگی «مسیح علی نژاد» به سرویس های اطلاعاتی آمریکا به ویژه بعد از دیدار وی با «پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بر کسی پوشیده نیست. و هرگونه همکاری با وی مصداق عینی «همکاری با دولت متخاصم» است.

 

شکست طرح‌های «مسیح علی نژاد» از «آزادی‌های یواشکی» تا «چهارشنبه‌های سفید»

نخستین کمپین این فرد با عنوان «‌آزادی‌های یواشکی» سال ۹۳ و با همراهی گسترده شبکه اجتماعی فیس‌بوک با این فرد آغاز شد. عمق این همکاری زمانی بیشتر آشکار شد که معلوم شد بخشی از تصاویر منتشر شده در صفحه آزادی‌های یواشکی از تصاویر آرشیوی شبکه‌های اجتماعی مخاطبان خصوصاً فیس‌بوک‌های آن‌ها که بدون اجازه از پروفایل آنها خارج و در این صفحه منتشر شده است. هر چند تعدادی از زنان و دختران جوان نیز به دنبال ارضای حس هیجان‌طلبی خاص این دوران تصاویر بی‌حجاب خود را که اغلب از پشت سر و در نقاط خلوت یا در مترو گرفته شده بود برای این کمپین ارسال می‌کردند. همه اینها اما یک تب گذرا بود که به زودی فروکش کرد و طی چند ماه پس از آغاز همچون کف روی موج از میان رفت.

 

پس از شکست این طرح، چهارشنبه‌های سفید گام بعدی گروه‌های معاند برای مقابله با عفاف و حجاب زن ایرانی شکل گرفته است. در این کمپین با انتشار نماهنگ‌هایی در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی از زنان دعوت می‌شود تا چهارشنبه‌ها بدون استفاده از حجاب و با نماد شال سفید در معابر عمومی احضار شوند و از خودشان عکس و فیلم تهیه و در فضای مجازی منتشر کنند. نحوه برخورد و نوع صحبت کردن این افراد، آموزش دیده و استخدام شده بودن بسیاری از آن‌ها را آشکار می‌کند. این کمپین نیز با همه ی تلاش های جبهه ضد انقلاب که حتی بر اساس مستندات منتشر شده به برخی از افراد در ازای کشف حجاب و ارسال فیلم از اقدام خود قول پرداخت پول را می‌دادند نتوانست تاثیری در کاهش عفت و حجاب عموم زنان ایرانی داشته باشد.

 

نتیجه‌گیری

به نظر می‌رسد در شرایط کنونی که ما درگیر یک جنگ اقتصادی تمام عیار هستیم غافل شدن از مسائل فرهنگی همچون حجاب می‌تواند در آینده لطمات جبران‌ناپذیری به جامعه ما داشته باشد که شاید جبران آن به سادگی جبران مشکلات اقتصادی نباشد. فرهنگ از گزاره‌های زیربنایی یک جامعه است که بی شک در صورت تغییر آن باید منتظر تغییرات بنیادی در جامعه باشیم . ورود دستگاه‌های انتظامی و قضایی در کنار اقدامات فرهنگی دو مقوله مکمل یکدیگر هستند که در صورت غفلت و یا کنار گذاشتن یکی از آن‌ها نمی‌توان به نتیجه آن خوش‌بین بود. جرم بودن ارسال فیلم علیه جمهوری اسلامی به معاندان یکی از قوانین مهم و تاثیر گذار است که متاسفانه به علت برخی از مصلحت‌اندیشی‌های سیاسی و جناحی به صورت کامل اجرا نشده است، که شاید اگر اجرا می‌شد بسیاری از مشکلات کنونی در زمینه حجاب را شاهد نبودیم. در صورت اجرای این قانون و حمایت دستگاه‌های دولتی از این مطالبه‌ی عمومی تاثیرات قابل ملاحظه‌ای در جامعه شاهد خواهیم بود.

 

 

 

نظر شما