صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

میقات مدیا

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۵:۴۶ - ۱۱ آذر ۱۴۰۲ - 2023 December 02
کد خبر: ۲۱۶۳۷۱

تلاش فرانسه برای نفوذ در پرونده‌های مهم منطقه از دروازه لبنان

نماینده فرانسه که هفته قبل ظاهرا با هدف فعال‌سازی پرونده ریاست‌جمهوری لبنان به این کشور سفر کرد، در دیدار با مسئولان لبنانی توجه زیادی به این پرونده نداشت و به نظر می‌رسید بیشتر برای احیای نفوذ فرانسه در سایر پرونده‌های منطقه به بیروت آمده باشد.

به گزارش راهبرد معاصر، درحالی که لبنانی‌ها انتظار داشتند سفر «ژان ایو لودریان» نماینده ویژه رئیس جمهوری فرانسه به بیروت که روز چهارشنبه هفته گذشته انجام شد، در چارچوب رسیدگی به پرونده ریاست‌جمهوری لبنان بعد از چند ماه وقفه باشد، اما فضای سفر این دیپلمات فرانسوی نشان داد که او اهداف دیگری دارد.

 

هدف واقعی لودریان از سفر به بیروت

بر همین اساس سوالات زیادی درباره دستور کار سفر لودریان در لبنان در این بازه زمانی مطرح می‌شود. به ویژه اینکه او در دیدار با مقامات و مسئولان لبنانی حرف تازه‌ای درباره پرونده ریاست‌جمهوری لبنان نداشت و سعی کرد بحث را به سمت تحولات جنوب و درگیری‌هایی که میان مقاومت لبنان و ارتش رژیم اشغالگر در جریان است بکشاند. همین مسئله همه اولویت‌ها را تغییر داد و مشخص شد امید لبنانی‌ها برای ایجاد روزنه‌ای در پرونده ریاست‌جمهوری لبنان با آمدن لودریان بیهوده است.

 

منابع آگاه لبنانی در این زمینه اعلام کردند که نماینده ویژه رئیس جمهوری فرانسه که دستور کار وی از زمان انتصاب به این منصب رسیدگی به پرونده ریاست‌جمهوری لبنان بوده است، چیزی جدیدی با خود به بیروت نیاورده بود و صرفا در این زمینه یک سری اظهارات تکراری مطرح و بر لزوم انتخاب سریع رئیس جمهور تاکید کرد.

 

تلاش فرانسه برای نفوذ در پرونده جنگ غزه از دروازه لبنان

این منابع گزارش دادند، سفر لودریان به بیروت در این شرایط و درحالی که جنگ غزه در آستانه دو ماهگی خود قرار دارد، در چارچوب تلاش‌های فرانسه برای بازیابی نفوذ خود در منطقه است که مشخصا از دروازه لبنان آغاز می‌گردد. به ویژه اینکه پاریس طی دوره اخیر هیچ دستاودری در لبنان و نیز سایر پرونده‌های منطقه نداشته و به همین دلیل سعی دارد از پرونده ریاست‌جمهوری لبنان برای احیای نفوذ خود در منطقه از جمله پرونده جنگ غزه سوءاستفاده کند.

 

ژان ایو لودریان در دیدار با مقامات لبنانی بیشتر به بحث قطعنامه 1701 پرداخت و البته اشاره‌ای به این نداشت که صهیونیست‌ها به صورت مکرر درحال نقض این قطعنامه هستند؛ بلکه بیشتر می‌خواست لبنانی‌ها را از پیامدهای درگیری‌ها در جنوب لبنان ترسانده و آنها را ترغیب به عقب‌نشینی در قبال تجاوزات رژیم صهیونیستی کند.

 

پاریس پرونده ریاست‌جمهوری لبنان را به دوحه می‌سپارد؟

همچنین از دیگر محورهای سفر لودریان به بیروت، صحبت درباره تمدید فرماندهی «ژوزف عون» در فرماندهی ارتش لبنان بود. اینکه نماینده فرانسه در این سفر خود به بیروت توجه زیادی به پرونده ریاست‌جمهوری لبنان نداشت سوالاتی ایجاد می‌کند مبنی بر اینکه آیا پاریس قصد دارد این پرونده را به دوحه بسپارد؟

 

اطلاعات موجود نشان می‌دهد که بعد از سفر جدید ژان ایو لودریان به بیروت هیچ اتفاق جدیدی در پرونده ریاست‌جمهوری لبنان رخ نداد و هیچ تغییری در مواضع احزاب مربوطه ایجاد نشده است. در این میان برخی منابع گزارش دادند که شانس «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده و نامزد تحت حمایت حزب‌الله برای رسیدن به منصب ریاست‌جمهوری لبنان بیشتر از سایر نامزدهاست.

 

بر اساس این گزارش، طرف‌های مربوطه لبنانی هیچ نرمشی در مواضع خود درباره مسئله انتخاب رئیس جمهور نشان نمی‌دهند و حتی در پایبندی به مواضعشان سخت‌تر نیز شده‌اند. برخی معتقدند که نتایج جنگ غزه می‌تواند بر پرونده ریاست‌جمهوری لبنان نیز تاثیرگذار باشد؛ به طوری که عملکرد مقاومت در دفاع از لبنان مقابل تجاوزات دشمن صهیونیستی می‌تواند انتخاب سلیمان فرنیجه به عنوان نامزد مورد حمایت حزب‌الله را تسهیل کند.

 

در هر صورت شواهد نشان می‌دهد که کار فرانسوی‌ها در پرونده ریاست‌جمهوری لبنان تقریبا تمام شده و خود آنها نیز تمایلی به ادامه فعالیت در این زمینه ندارند؛ چرا که می‌دانند موفق نخواهند شد. بر همین اساس اکنون همه توجهات معطوف به طرف قطری است و اخیرا یک نماینده از دوحه به این منظور به بیروت سفر کرده بود.

 

برخی در این میان معتقدند که ممکن است تلاش‌های قطر برای نفوذ در پرونده ریاست‌جمهوری لبنان به نتیجه برسد و دوحه بتواند دیدگاه طرف‌های مختلف لبنانی را به هم نزدیک کند اما در هر حال اکنون توپ در زمین لبنانی‌هاست و تا زمانی که آنها تلاش مستقلی برای یافتن راهکار جهت انتخاب رئیس جمهور انجام ندهند، هیچکس نمی‌تواند به لبنان کمک کند؛ هرچقدر هم که خلأ ریاست‌جمهوری در این کشور طول بکشد./ تسنیم

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: