صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۷:۲۸ - ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۷ - 2018 May 19
کد خبر: ۳۶۰

دستورکار جدید اصلاح‌طلبان برای حمایت از روحانی

حجاریان می گوید جریانی قصد به استیضاح کشاندن روحانی و خروج او از پاستور را در دستور کار دارد، اما تئورسین متبحری چون او بهتر از هرکسی می داند پرداخت چنین سناریویی و عملیاتی کردن آن دقیقا به مثابه اقدام در قامت بازوی کمکی اصلاح طلبان خواهد بود.
به گزارش "راهبرد معاصر"؛ پس از خروج آمریکا از برجام صحبت و سخن بسیاری پیرامون تداوم یا عدم تداوم حضور ایران در برجام به میان آمد. در حالیکه تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان بر خروج ایران از برجام درصورت خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک سخن گفته بودند، اما رئیس جمهور لختی پس از سخنرانی وقیحانه ترامپ که به اعلام خروج این کشور از برجام سنجاق شده بود، رسما و علنا از تداوم حضور ایران در برجام و ادامه همکاری با کشورهای اروپایی سخن گفت.


این در حالیست که رهبرمعظم انقلاب قویا تاکید کردند که اروپا نیز همانند آمریکا قابل اعتماد نیست و باید تضمین های کافی از آن ها گرفته شود. تضمینی که البته موگرینی پس از دیدار با ظریف از ارائه آن به جمهوری اسلامی خودداری کرد.


با این حال به نظر می رسد خود دولتی ها و حامیانشان نیز چندان به همکاری اروپایی ها امید ندارند و تئورسین های جریان اصلاح طلب که تمام سرمایه و اعتبار خود را برای پیروزی روحانی در 96 خرج کنند، اکنون و شاید بر خلاف میل باطنی، در اندیشه در انداختن طرحی هستند که پس از مرگ برجامِ در حال احتضار عملا پروژه مظلوم نمایی روحانی نزد افکارعمومی را در دستور کار قرار دهند.


در بارزترین این نمونه ها اظهارات سعید حجاریان تئورسین جریان اصلاحات است. وی در گفت و گو با روزنامه اعتماد متعلق به الیاس حضرتی عضو فراکسیون امید مجلس با پیش فرض توهم توطئه گام در مسیر تحلیل و ارائه نظر نهاد.


حجاریان ضمن انتقاد از روحانی سه سناریوی احتمالی را در مسیر حرکت دولت پیش بینی کرد: « اولین سناریو برای روحانی پیشنهاد استعفاست. دومین سناریو، اِعمال فشار است تا او را وادار به کناره‌گیری کنند. سناریوی سوم، طرح عدم کفایت روحانی است.  آخرین سناریو از جنس پرونده‌سازی است؛ به این نحو که مجموعه عملکرد روحانی را رصد کنند و فی‌المثل بگویند رییس‌جمهور با اصحاب فتنه سر‌ و ‌سرّی داشته یا در موضوع برجام دو و سه با خارجی‌ها ارتباطی برقرار کرده است.»


این اظهارات شگفت انگیز حجاریان تا پیش از این به صورت غیررسمی از جلسات و دیدارهای چهره های شاخص اصلاحات به بیرون درز کرده بود. اما این بار حجاریان به شکل عیان و علنی بر طبل مظلوم نمایی روحانی در حاکمیت می کوبد تا این طور القا کند که روحانی تنهاست تا در فاز رفتاری آتی بگویند از رئیس جمهور دست تنها کاری ساخته نیست، او می خواست اما نگذاشتند.


حجاریان گفت که جریان رقیب قصد به استیضاح کشاندن روحانی و خروج او از پاستور را در دستور کار دارد، اما تئورسین متبحری چون او بهتر از هرکسی می داند پرداخت چنین سناریویی و عملیاتی کردن آن دقیقا به مثابه اقدام در قامت بازوی کمکی اصلاح طلبان خواهد بود. روحانی و دولت دوازدهم تمام مسائل و معضلات را در حوزه های گوناگون به شکل اعحاب انگیزی به برجام حواله داد و افرادی که در آن بازه زمانی نسبت به این اقدام دولت انتقاداتی را وارد می کردند با ادبیات خاص رئیس جمهور مواجه می شدند و برچسب هایی چون دلواپس و بزدل سیاسی را از ان خود می کردند.


حال دولت برای خروج از این بن بست سیاسی تنها یک راه دارد، تغییر در سیاست های نظری و اندیشه سیاسی خویش. دولت می بایست در چرخشی آشکار نگاه خود را متوجه ظرفیت های داخلی کند و به شکل حقیقی کلمه توجه به مختصات اقتصاد مقاومتی و تولید ملی را در دستور کار قرار دهد. به نظر می رسد با تجربه قریب به 5 سالی که از دولت حسن روحانی وجود دارد و همچنین با وجود مشاورین اقتصادی که دور رئیس جمهور را احاطه کرده اند، تن دادن به این رنسانس ایدئولوژیک امری محال است و این یعنی تداوم این شرایط و تنگ تر شدن گره ها تا 1400 و ریزش تصاعدی پایگاه اجتماعی اصلاح طلبانی که تمام قد پشت روحانی ایستادند.


حال که پس از خروج آمریکا از برجام عملا برگ برنده ای در اختیار دولت و هوادارانش برای اقناع افکارعمومی نیست، بخشی از اصلاح طلبان تصمیم گرفته اند از دل پروژه مظلوم نمایی پایگاه اجتماعی خود را برای انتخابات 98 و 1400 احیا کنند و اعتبار از دست رفته را به اردوگاه خویش بازگردانند. این در حالیست که بخش دیگری از اصلاح طلبان منصف نیز اظهارات منتقدین برجام را پس از گذشت اندک زمانی تکرار می کنند.


عباس عبدی تحلیلگر و کارشناس مسائل سیاسی اصلاح طلب در گفت و گو با روزنامه ایران قویا تاکید می کند بخش اعظمی از اعتبار از دست رفته دولت و ضعف آن به دلیل مبالغه در خصوص آورده ی برجام بود. او می گوید: « موقعیت دولت نسبت به گذشته ضعیف‌تر شده است. زیرا شعارهایی درباره برجام داده شد که واقعی نبود، یعنی برجام بیش از آنچه بود، برجسته شد. اکنون عملاً آن شعارها خلع سلاح شده است. رئیس جمهوری و دولت نباید برای عبور از مشکلات، برجام را بیش از ظرفیت آن، برجسته می‌کردند. »


عبدی در این مسیر گام را فراتر گذاشته و از شعارهای رادیکال روحانی پیش از انتخابات برای روشن نمودن رای های خاموش نیز انتقاد کرده و گفته است: « پیش از انتخابات از سوی دولت، مواضع تند، رادیکال و از موضع قدرتی اتخاذ می‌شد که البته من آن را نمی‌پسندیدم، اما کسی که این مواضع را اتخاذ می‌کرد، باید متوجه تبعات آن هم می‌ بود.»


باید دید در روزهای آینده پروژه مظلوم نمایی چه شرایطی را خواهد داشت. آیا پروژه گفت و گوی ملی و رئیس جمهور نظامی در این پروژه ادغام خواهد شد و یا اینکه اساسا طیف دیگری از اصلاح طلبان همچون عبدی و زیباکلام هزینه رفتار پراشتباه اصلاح طلبان را به جان می خرند و فاز رفتار صادقانه در اردوگاه اصلاحات جان می گیرد؟

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: