صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

میقات مدیا

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۱۸:۴۹
  • يکشنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۳
  • Sunday 12 May 2024
تاریخ انتشار: ۱۵:۲۴ - ۰۲ تير ۱۳۹۷ - 2018 June 23
کد خبر: ۴۱۲

ماجرای سگو؛ عملیات فریب نتانیاهو یا شکست اطلاعاتی صهیونیست ها؟!

بازداشت وزیر اسبق انرژی رژیم صهیونیستی، توجه رسانه های منطقه ای را به خود معطوف داشته که جزئیات آن، نمایانگر، واقعیت های جدید از رقابت تل آویو با تهران است.

به گزارش راهبرد معاصر؛ خبر بازداشت یک وزیر کابینه رژیم صهیونیستی به اتهام جاسوسی برای ایران، امروزه، رسانه های منطقه را شدیدا به خود مشغول ساخته است. گونن سگو، که در دوره اسحاق رابین، وزیر انرژی تل آویو بوده، اکنون منتظر صدور حکم برای خود است تا ببیند آیا به اعدام محکوم می شود یا آن که تبرئه می گردد. این مسئله، گمانه زنی های بسیاری را در میان تحلیلگران منطقه ای به وجود آورده است که آیا اصولا اتهام به سگو واقعی است یا آن که این تنها یک بازی رسانه ای است؟

 

 

گونن سگو کیست؟

سگو در ژانویه 1956 در کریات موتزکین ، شهری در استان حیفا متولد و بزرگ شد. او با حضور در دوره خلبانی نیروی هوایی اسرائیل، خدمت نظامی اجباری را در ارتش رژیم صهیونیستی آغاز کرد، اما پس از مدتی بدون مشخص شدن این که آیا دوره را با موفقیت به پایان رسانده یا خیر، به یک واحد رزمی زمینی منتقل شد. سگو پس از پایان دوران سربازی، در دانشگاه بن گوریون پزشکی خواند اما پیش از آنکه به وارد این حوزه کاری شود، به عرصه سیاست پا گذاشت.

 

نامبرده در اوایل دهه 1990 در حزب تزومت فعال بود و از طریق این حزب، در سال 1992 بعد از موفقیت تزومت در کسب 8 کرسی در دوره سیزدهم کنست وارد پارلمان شد و با 35 سال سن، نام خود را به عنوان یکی از جوانترین نمایندگان کابینه رژیم صهیونیستی ثبت کرد.

 

وی در ادامه، توانست در سال 1995 به عنوان وزیر انرژی و زیرساخت دولت اسحاق رابین انتخاب شود. گفتنی است در همین سال او با رای مثبتی که به معاهده اسلو داد نقش مهم و حیاتی در تصویب آن در کنست ایفا کرد. این سیاستمدار سابق رژیم صهیونیستی، پس از گذراندن دوران سیاسی خود، به تجارت رو آورد که البته رگه هایی از سوداگرایی هم در آن به چشم می خورد. نامبرده در آوریل 2004 به دلیل تلاش برای قاچاق بیش از 30 هزار قرص اکستازی از آمستردام به اسرائیل دستگیر شد. او برای ایجاد مصونیت دیپلماتیک در این جریان، به طور غیرقانونی و با دستکاری در پاسپورت دیپلماتیک خود، آن را تمدید کرد اما پلیس متوجه این مساله شد که در نهایت دادگاه رژیم صهیونیستی، برای او 5 سال حبس برید. در ماه اوت 2006 سگو از یک دادگاه اسرائیلی درخواست تجدیدنظر برای کوتاه شدن دوران حبس خود کرد که این درخواست رد شد و در مارس 2007 نیز مجوز پزشکی او به دلیل همین پرونده لغو گردید.

 

این وزیر اسبق اسرائیل، در نهایت در سال 2007 به دلیل رفتار خوبش در زندان، آزاد شد اگرچه دیگر اجازه فعالیت پزشکی در اسرائیل را نداشت. از این رو او برای ادامه کار به عنوان پزشک به نیجریه نقل مکان کرد. او در ابوجا، پایتخت نیجریه با تاسیس یک کلینیک برای ارائه خدمات به کارکنان سفارت اسرائیل، اعضای جامعه محلی یهودیان، تجار و بازرگانان کارش را آغاز کرد.

 

وی در سال 2016 و پس از دریافت تقدیرنامه از وزارت خارجه اسرائیل بابت اقداماتش در نجات جان یک نیروی امنیتی رژیم صهیونیستی، از وزارت بهداشت این رژیم درخواست کرد تا اجازه کار پزشکی در اسرائیل به او بدهند که البته این درخواست نیز رد شد. حضور سگو در نیجریه ادامه داشت تا آنکه در ماه مه سال جاری او به گینه استوایی سفر کرد. در جریان این سفر پلیس محلی پس از ممانعت از ورود سگو به گینه استوایی به دلیل سابقه کیفری اش، وی را به اسرائیل تحویل داد. نامبرده پس از ورود به فلسطین اشغالی براساس اطلاعات جمع آوری شده علیه او دستگیر شد. اطلاعاتی که نشان می داد ممکن است او با سازمان های اطلاعات ایران در ارتباط بوده است.

 

 

اتهامات سگو چیست؟

سرویس امنیتی "شاباک" روز دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد گونن سگو، متهم به جاسوسی برای ایران و کمک به دشمن است. در بیانیه شاباک آمده است: «دادستان منطقه ای قدس، وی را به سه اقدام کمک به کشور دشمن، جاسوسی علیه اسرائیل و ارسال چندین پیام به دشمن متهم کرد».

 

در نتیجه تحقیقات سازمان امنیت داخلی رژیم صهیونیستی و پلیس، اعلام کرد «ایران سگو را استخدام کرده و او تبدیل یه یکی از عناصر سرویس های اطلاعاتی این کشور شده بود. او دو بار برای دیدار با رابطینش به ایران سفر کرده است.»

 

بر طبق این گزارش، سگو پس از بازداشتش توسط نیروهای امنیتی اسرائیل، روابطش با ایران را افشا کرد هرچند تاکید داشت قصد او آسیب رساندن به اسرائیل نبوده و تصمیم داشته با انحراف مسیر ایران، به عنوان یک قهرمان به کشور بازگردد.

 

اما رسانه های اسرائیلی اعلام می کردند شواهد جمع آوری شده توسط نیروهای امنیتی صهیونیست با این اعای نماینده اسبق کنست تناقض دارد زیرا این شواهد اثبات می کند که اقدامات او به امنیت اسرائیل آسیب رسانده است. در همین رابطه هاآرتص نوشت: «در سال 2012 اولین ارتباط میان سگو و دو عامل اطلاعاتی ایران از طریق سفارت ایران در نیجریه شکل گرفت. سگو ادعا می کند این دو نماینده با وی تماس گرفتند تا در خصوص تجهیزات پزشکی گفتگو کنند. ولی اطلاعات نشان می دهد از آن برهه زمانی به بعد سگو به عنوان عنصر و عامل ایران وارد عمل شده است.»

 

نامبرده همچنین متهم است که به منابع ایرانی خود اطلاعاتی در مورد بخش های انرژی اسرائیل، مکان های امنیتی، ساختار و هویت مقامات اسرائیلی در سازمان های امنیتی و سیاسی اطلاعات می داده است. وی به منظور دستیابی به اطلاعات، سگو ارتباطش را با شهروندان اسرائیلی در بخش های دفاعی، امنیتی و دیپلماتیک حفظ کرده و تلاش می کرده است برخی از این افراد را با منابع ایرانی متصل کند.

 

هاآرتص همچنین در گزارش دیگری آورده: «سگو با بازرگانان اسرائیلی که در نیجریه با او در رابطه بودند، تماس می گرفت و اطلاعاتی که از آنها اخذ می کرد را به ایرانی ها می داد. نکته مهم آنکه این بازرگانان، اعضای سابق سازمان دفاعی اسرائیل بودند وهیچ یک نمی دانستند این اطلاعات برای ارسال به ایران دریافت می شود.»

 

اطلاعاتی که ادعا می شود سگو به ایران داده است، چقدر حیاتی بودند؟

پس از انتشار گزارش "شاباک" در خصوص جاسوسی گونن سگو، روزنامه جروزالم پست برای نشان دادن عمق فاجعه اطلاعاتی این پرونده، وی را با رابرت هانس و آلدریچ آمس، افسران سیا (CIA) مقایسه کرد که برای روسیه و پیش از آن شوروی جاسوسی می کردند. حال سوال این است که اطلاعاتی که وزیر سابق صهیونیست ها به ایران منتقل کرده است در کدام یک از سطوح امنیتی قرار می گیرد.

 

هاآرتص در مطلبی که به نقل از برخی کارشناسان امنیتی اسرائیل، بدون ذکر نام آن ها، منتشر کرده، آورده «اگرچه بیش از دو دهه از زمانی سگو عضو کابینه اسرائیل بوده می گذرد، اما به این معنا نیست که روابطی که او از سال 2012 با ایران داشته، آسیب جدی به اسرائیل وارد نکرده باشد... اطلاعاتی که او از افرادی با آنها رابطه شخصی در نیجریه داشت، دریافت می کرد در امر جاسوسی و جمع آوری اطلاعات برای ایران اهمیت فراوانی دارد... طریق نرم افزارهای مخرب، از چنین اطلاعاتی می توان در پایگاه های اطلاعاتی بزرگ ایران برای حمله سایبری به شرکت های دفاعی و دیگر امکان استراتژیک در اسرائیل استفاده کرد».

 

جروزالم پست هم نوشته:« با توجه به اینکه سگو وزیر انرژی اسرائیل بوده است می توانسته اطلاعاتی به ایران بدهد که به طور معمولی قابل دستیابی نیست.. اگر ایران بخواهد حمله موشکی یا سایبری علیه رژیم صهیونیستی انجام دهد این اطلاعات می تواند در شناخت زیرساخت های حیاتی اسرائیل و اهداف تاکتیکی موثر باشد».

 

گستره صدمات سگو به اسرائیل چقدر است؟

یکی از کارشناسان متخصص امنیتی در گفتگو با روزنامه هاآرتص تاکید کرده «در نتیجه اقدامات سگو نمایندگی های بازرگانی شرکت های دفاعی اسرائیل احتمالا برای تهران افشا شده اند. زیرا عوامل ایرانی هزینه خدمات پزشکی را با کارت اعتباری به سگو پرداخت کرده اند، به او ایمیل فرستادند و با تلفن همراه او تماس گرفتند... افرادی که سگو با آنها ارتباط داشت احتمالا شامل دو گروه می شدند یکی مدیران اجرایی ارشد در شرکت های دفاعی اسرائیل و دیگری کسانی که تحت پوشش برای این شکرت ها کار می کردند. طبق این نظر، ایرانی ها از طریق سگو موفق شده اند به پایگاه های اطلاعاتی بسیار محرمانه و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی به واسطه افرادی که برای مقامات امنیتی این رژیم مشخص نیستند، دسترسی یابند.»

 

بنابراین بزرگترین خطری که سگو ایجاد کرده این موضوع است که او چند نفر از افرادی که در بخش دفاعی این رژیم کار می کنند را در مسیر جاسوسی برای ایران فعال کرده زیرا در مباحث جاسوسی و سازمان های اطلاعاتی، بهترین جاسوس ها افرادی هستند که حتی متوجه نمی شوند از آنها سوء استفاده می شود.

 

 

آیا واقعا سگو یک جاسوس ایرانی در دستگاه اسرائیل بود؟

شاید در نگاه اول، پرونده سگو، پیروزی اطلاعاتی قطعی ایران به چشم بیاید. البته این موضوع مسلما رگه هایی از واقعیت را داراست اما با توجه به عدم دسترسی رسانه ها به اطلاعات دست اول درباره اتهامات گونن سگو و عدم ارتباط وی با وکیلش از زمان بازداشت به مدت 9 روز، به طور قطع نمی توان در این خصوص اظهار نظر کرد. در واقع، ممکن است که چنین اتفاقی، یک عملیات فریب دیگر از سوی رژیم صهیونیستی باشد. این مسئله زمانی حساس تر می شود که به گفته های یک منبع نظامی دیگر رژیم صهیونیستی دقت کنیم. این مقام امنیتی که با هاآرتص مصاحبه کرده ولی نامش ذکر نشده تاکید داشته: « ایرانی ها از قبل از آنکه از سگو استفاده کنند، می دانستند اطلاعاتی که او در طول سالهای حضورش در کنست و یا کابینه دولت جمع آوری کرده است، دیگر درخور و مناسب نیست. اما مهمترین تصمیمی که اکنون پس از افشا فعالیت هایی که سگو به آن متهم شده باید گرفته سود این است که چطور از این مساله در راستای منافع اسرائیل بهربرداری شود». با توجه به این نکات، این سوال را به وجود می آورد تل آویو و دولت نتانیاهو چه منفعتی از این کار می برد؟ آیا ممکن است مساله جاسوسی گونن سگو سرآغاز اقدامات ضد ایرانی اسرائیل در حوزه اطلاعات و پرونده سازی علیه کشورمان در امر مداخله در سایر کشورها باشد؟ رژیم صهیونیستی دیر زمانی است که ادعا دارد ایران در شمال آفریقا و به ویژه نیجریه، به دنبال اقدامات ثبات زداست. قطع ارتباط مراکش با ایران هم یکی از مسائلی بود که به این ادعای صهیونیست ها دامن زد. بنابراین، ادعای جاسوسی ایران در نیجریه هم می تواند، بستری برای وارد آوردن اتهامات بیشتر علیه جمهوری اسلامی ایران بسازد.

 

اما به هر ترتیب، مطرح شدن این موضوع، با هر انگیزه ای که باشد، نمایانگر شکست بزرگ اطلاعاتی رژیم صهیونیستی از جمهوری اسلامی ایران است. خبر دستگیری وزیر پیشین اسرائیل به اتهام جاسوسی برای ایران در حالی منتشر شد که چندی پیش، رئیس سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) در توئیتی ادعا کرد: «از هر 50 پاسدار حاضر در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک نفر جاسوس اسرائیل است!». این موضوعی است که رسانه های صهیونیستی به آن معترفند. "اسرائیل هیوم" در گزارشی سیگو را "عالی رتبه ترین جاسوس تاریخ اسرائیل" خواند که برای کشور های خارجی جاسوسی کرده است. روزنامه "معاریو" با اشاره به سابقه حضور وی در کابینه دولت رژیم صهیونیستی، آن را "دستاورد بزرگ ایران" دانست که موفق شد یک وزیر سابق را به نفع خود به کار گیرد.

 

نظر شما