صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۰۷:۵۸
  • پنجشنبه ۰۵ آبان ۱۴۰۱
  • Thursday 27 October 2022
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۹ - 2020 May 08
کد خبر: ۴۲۳۷۵
حسن حیدری، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفت و گو با راهبرد معاصر مطرح کرد:

رشد احتمالی تورم با حذف چهار صفر از پول ملی

حیدری گفت: حذف 4 صفر از پول ملی کارکرد عملی ندارد و صرفا اقدامی اسمی برای سهولت در ثبت اسناد حسابداری است و اگر دولت نتواند تورم را کنترل نماید این اقدام به تشدید تورم کمک می نماید.

به گزارش راهبرد معاصر؛ حذف چهار صفر از پول ملی توسط مجلس شورای اسلامی در آخرین هفته ها و روزهای کاری خود تصویب شد. تورم بالای کشور و رقم های بزرگی که هر روز به نقدینگی کشور افزوده می شود در برابر ارزش پول ملی که با سیاست گذاری های غلط دولتی هر روز کاهش می یابد دولت را به حذف چهار صفر از پول ملی این بار مصمم تر از دفعات قبل کرده است، لذا ریال جای خود را به تومان می دهد تا بازگشتی باشد به روزهایی که ما به یاد نداریم و در قصه ها از زبان مادربزرگ ها و پدربزرگ ها می شنیدیم که آن زمان با یکی دو قران چه چیزهایی که نمی شد خرید! اما قران این روزهای ما هم پا و هم سنگ قران آن روزهای مادربزرگ های ما نیست که چشمشان برق می زند وقتی شکوه و عظمت آن قران را در خرید جنس ایرانی و ارزش پول ملی عنوان می کنند. راهبرد معاصر در گفت و گو با حسن حیدری اقتصاددان و استاد دانشگاه حذف چهار صفر از پول ملی و نتیجه چنین طرحی را مورد بررسی قرار داده است.

 

مسوولین دولتی معتقدند حذف چهار صفر در حال حاضر یک اولویت است و باید انجام شود تحلیل شما درباره این اولویت دولتی ها چیست؟آیا حذف چهار صفر هزینه ای به اقتصاد کشور وارد می کند؟

حذف چهار صفر از پول ملی به گفته مسوولین‌ بانک مرکزی هزینه چندانی به اقتصاد وارد نمی کند، هر چند که برخی کارشناسان معتقدند چاپ پول های جدید هزینه زاست و در شرایط فعلی تحمیل این هزینه به اقتصاد کشور قطعا مطلوب نیست. با آنکه بانک مرکزی اعلام کرده بین ۲تا ۳سال آینده تومان جای ریال را می گیرد اما تغییر دفاتر حسابداری و ترازنامه ها در وضعیتی که کاغذ بسیار گران شده حتما هزینه زاست. از سوی دیگر حذف چهار صفر از پول ملی را اینگونه هم می توان تحلیل کرد که این موضوع در  اصطلاح یک کار حقیقی نیست، بلکه در واقع یک کار اسمی است که تنها منجر به تغییر اعداد می شود، یعنی اتفاق خاصی در اقتصاد کشور رقم نمی زند.

 

آیا حذف چهار صفر از پول ملی کمکی به رشد اقتصادی کشور در بلند مدت می تواند داشته باشد؟

حذف چهار صفر از پول ملی منجر به رشد اقتصادی نمی شود یا مانعی در برابر رشد اقتصادی هم به شمار نمی رود. در رشد اقتصادی با حذف چهار صفر از پول ملی فقط  اعداد عوض می شوند. نکته دیگری که شاید حذف چهار صفر از پول ملی را برای مردم چندان سخت و غیر قابل تحمل نکند آشنایی مردم با این سبک از مراوده مالی است،‌ مردم از قدیم یا از چند سال قبل یا یکی دو دهه پیش هزار تومان را یک تومان و الان یک میلیون تومان را یک تومان عنوان می کنند، بنابراین این موضوع منجر به واکنش چندانی از سوی مردم نمی شود، هر چند دولت در حال حاضر به دنبال تطبیق دادن خود با  واکنش های احتمالی مردم است.

 

یعنی دولت بیشتر به دلیل اثرات روانی کاهش ارزش پول ملی دست به حذف صفرها زده است؟

به هر حال حذف چهار صفر از پول ملی هم اثر روانی روی جامعه دارد هم می تواند نتیجه  سیاسی کاری هم باشد تا اینگونه نشان دهند که پول ایران کمترین ارزش را در میان پول های دنیا دارد، که البته از برخی جهات بسیار غلط است. هر چند ممکن‌ است به دلیل گرد کردن پول بعد از حذف چهار صفر از پول ملی شاهد تورم  کوچکی در اقتصاد باشیم.

 

برخی کارشناسان عنوان می کنند ممکن است با سیاست گذاری های غلط دولت ها یک بار دیگر مجبور شویم صفرها را جای قبلی خود بنشانیم آیا این سخن درست است؟

تا زمانیکه ما مساله تورم رو حل نکنیم ممکن است 5 سال دیگر یا10 سال دیگر باز هم با بازگشت صفرها به پول ملی مواجه شویم. تجربه برخی کشورها نشان داده ممکن است دوباره به صفرها برگردیم! اگر تورم کنترل شود بازگشتی در کار نیست مثل کشور ترکیه با برداشت  6  صفر از پول ملی خود، در اوایل سال 2000  تا کنون توانست بر تورم غلبه کند. ما به دلایل مختلف چون بر تورم غلبه نکردیم ممکن است دوباره 5 یا 10 سال آینده مجبور شویم دوباره به صفرها بازگردیم!

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: