صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۷:۴۳ - ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۹ - 2020 May 12
کد خبر: ۴۲۷۴۹
آیا ریزش بورس ادامه دارد؟

علت ریزش بورس امروز 23 اردیبهشت 99/ آیا بورس سقوط می کند؟+پیش بینی بورس

بازار بورس امروز پس چند هفته حرکت صعودی شدید منفی شد و بیش از 26 هزار واحد ریزش کرد که باعث نگرانی سهامداران شده است.

به گزارش راهبرد معاصر، علت ریزش بورس امروز 23 اردیبهشت 99 مورد توجه سهامداران میلیونی این روزهای بازار سرمایه قرار گرفته و بسیاری از دلایل منفی شدن ارزش سهام و ریزش یکباره شرکت های مختلف می پرسند. از جمله سوالات مخاطبان راهبرد معاصر این بود که آیا بورس سقوط می کند و ریزش قیمت سهام ادامه دار است؟ آیا زمان فروش سهام و خروج از بورس است؟ در این مطلب به تفصیل به این سوالات و نگرانی های موجود پاسخ داده خواهد شد.

 


دلایل ریزش بورس امروز چه بود؟

1- نوسان خصلت بازار بورس است

نکته ای که شاید سهامداران خرد که اخیرا وارد بازار بورس شده اند و از ریزش امروز بازار وحشت زده شده اند ندانند خصلت طبیعی نوسان در بازار است. سهام همه شرکت ها و شاخص کل پس از هر مسیر صعودی به طور طبیعی مدتی متعادل و حتی نزولی می شود که به عنوان روند بازار از آن یاد می شود. به نحوی که حرفه ای های بازار اصلا هنگامی که بازار پس از یک دوره رشد اصطلاحا استراحت می کند از سالم بودن روند رشد خوشحال می شوند و زمانی که بازار هیچ توقفی ندارد باعث نگرانی آنها می شود.


لذا سهام داران تازه وارد با توجه به این مساله از تصمیمات هیجانی دوری کنند تا متضرر نشوند. کما اینکه به عقیده حرفه ای های بازار ریزش امروز همان استراحت بازار است و کسانی که سهام ارزشمند خود را فروختند در واقع از ادامه رشد آن محروم شده اند.


2- جو روانی ناشی از برکناری وزیر صنعت

با برکناری غیرمنتظره رحمانی وزیر صنعت توسط روحانی و افشاری دلایل برکناری او این نگرانی در سهام داران ایجاد شد که این نشانه اختلافات شدید و عمیق در دولت است و اثر خود را در بورس نیز خواهد گذاشت. به همین دلیل ترجیح دادند سهام خود را بفروشند و از زیان احتمالی اتفاق دریروز در امان بمانند.


در این باره باید گفت همان طور که رحمانی در نامه سرگشاده خود عنوان کرد دلیل اصلی این برکناری اختلاف بر سر تشکیل وزارت بازرگانی بوده و نه بازار سرمایه و ارتباطی میان آن و آینده بورس وجود ندارد.


شواهد حاکی از آن است در داخل دولت اختلاف نظری بر سر بازار بورس و چشم انداز آن وجود ندارد و دولت به دلایل مختلف قصد ادامه حمایت از بازار را دارد.

 


3- بازگشایی خساپا و خودرو

دو سهم بزرگ خودرویی پس از مدتها بازگشایی شدند و با توجه به بسته بودن از رشد هفته های اخیر بازار جا مانده اند و انتظار سهام داران و فعالان بازار سرمایه رشد شدید این سهم ها در روزهای آینده است. لذا بسیاری برای خرید سهام این شرکت ها و به طور کلی گروه خودرویی سهم های دیگرشان را فروختند و در صف های خودرو و خساپا رفتند که البته عمدتا موفق به خرید آن نشدند و در ادامه با مایوس شدن از خرید این سهم ها دوباره به سراغ سایر شرکت ها خواهند رفت و شاهد افزایش تقاضا در آنها خواهیم بود.


4- پولبک شاخص کل به یک میلیون

از نظر تکنیکالی عدد یک میلیون یک مقاومت جدید برای شاخص کل بازار بورس محسوب می شد که طی هفته جاری بورس با قدرت از آن عبور کرد اما فضای روانی موجود در کنار سایر عواملی که ذکر شد شاخص را به سمت یک میلیون واگرا کرده است.


تحلیلگران تکنیکال تحلیل های متفاوتی از ادامه بازار دارند برخی قائل به استراحت شاخص در این سطح هستند و برخی معتقدند از روزهای آینده موج دوم حرکت بورس آغاز می شود. باید صبر کرد و دید تحلیل کدام دسته صحیح خواهد بود.

 


5- کم سوادی سهامداران خرد و تازه وارد

همان طور که اشاره شد تعداد بالای سهام داران تازه وارد به بازار و تجربه سودهای بالای روزهای قبل باعث شده آنها تصور کنند بورس همیشه باید سبز باشد و سود بدهد و ریزش امروز بازار باعث وحشت آنها و فروش های هیجانی شده است. در برخی سهم ها شاهد بودیم سهام داران حرفه ای با استفاده از فرصت و خرید آنها برای ادامه جهش بازار برنامه ریزی کرده اند.


6- نوسانگیری سهامداران با تجربه

با افزایش جو روانی منفی در رسانه ها و فضای مجازی علیه رشد شدید و به تعبیری برخی غیرمنطقی بازار بورس برخی سهام داران کهنه کار که رفتار شاخص ها را به خوبی می شناسند ترجیح دادند به جای سهام داری به سمت نوسان گیری بروند که آفت بازار سرمایه است.


عملا با این اقدام آنها امروز شاهد بودیم برخی نمادها چندین بار مثبت و منفی شدند و تعجب سهام داران تازه را به دنبال داشت و باعث شد برخی از آنها نیز به تبعیت از رنگ قرمز بازار سهام خود را بفروشند.

 

7- اظهارات منتسب به همتی مبنی بر کنترل رشد بورس

روز گذشته مطالبی به نقل از همتی منتشر شده که او خواهان کنترل روند رشد بازار بورس شده بود و همین عامل باعث نگرانی و فشار فروش در بازار امروز شد. تحلیل سهام داران فروشنده این بود که دولت برای جلوگیری از سقوط بورس برای مدتی بازار را منفی خواهند کرد.

 

هر چند ممکن است این تحلیل بی راه نباشد اما ریزش امروز بیش از آنکه مدیریت شده باشد هیجانی و بی حساب بود و بسیاری از سهم های ارزشمند بازار صف فروش را تجربه کردند. لذا بنظر می رسد حتی اگر دولت به دنبال ایجاد تعادل در بازار باشد پس از این کمی حساب شده تر عمل خواهد کرد.

 


دلایل امیدواری به بازار بورس/ رشد بازار بورس

1- سابقه شاخص کل در جهش های شدید پس از اصلاح های سنگین

بررسی پیشینه شاخص کل بورس نشان می دهد عمدتا هر زمان بازار شاهد ریزش شدید در یک بازه کوتاه مدت بوده پس از آن با قدرت بیشتری مسیر صعودی خود را طی کرده است و رکوردهای جدیدی به جا گذاشته است. در مقابل تحلیل برخی که ریزش امروز بورس را آغاز سقوط بازار می دانند عده ای معتقدند این اصلاح مقدمه آغاز جهش بعدی خواهد بود.


2- دولت به بازار سرمایه نیاز دارد

کاهش منابع درآمدی دولت و رکود حاکم بر اقتصادی باعث شده دولت روحانی برنامه جدی برای بازار بورس داشته باشد تا ضمن جذب نقدینگی کسری بودجه خود را جبران کند. بعید است دولتی ها از سودهای هنگفت بورس تهران صرف نظر کنند و نسبت به خروج سهام داران بی تفاوت باشند.

 


3- رکود شدید در بازارهای رقیب

بانک، مسکن، طلا و ارز بازارهای رقیب بازار سرمایه هستند و بررسی آنها به پیش بینی آینده بورس تهران کمک می کند. بازار مسکن که به اذعان اقتصاددانان در یک رکود سنگین فرو رفته و سمت تقاضا توان کافی را برای حرکت این بازار ندارد و در سال 99 پیش بینی می شود رشد کمتر از تورم عمومی و احتمالا در حد 20 درصد داشته باشد.


بازار طلا و ارز بالقوه توان رشد بالایی دارند اما بانک مرکزی و دولت با اجرای کنترل سنگین و در مواردی پلیسی اجازه رشد شدش خصوصا با بازار ارز را نخواهند داد. لذا به طور منطقی نمی توان در کوتاه مدت انتظار دلار بالای 18 هزار تومان و طلای 18 عیار بالای 750 هزار تومان را داشت.


کاهش سود بانکی نیز که تکلیف این بازار را نیز مشخص کرده و به هیچ وجه بازار جذابی برای سرمایه گذاری محسوب نمی شود.


با این مقدمات همچنان بازار بورس می تواند چشم انداز خوبی برای ادامه مسیر داشته باشد بسته به اینکه دولت و حقوقی ها چگونه عمل کنند.


4- تورم و قیمت دلار

بورس تهران معروف است به بورس کالایی و تورم و افزایش نرخ ارز در بلند مدت خود را در رشد قیمت سهام شرکت ها نشان می دهد. هر چند برخی می گویند بازار بورس این مولفه را پیش خور کرده اما هنوز تعدادی معتقدند رشد نرخ ارز در برخی شاخص ها اثر صعودی دارد.

 

 

5- پیامدهای خروج نقدینگی از بورس

خروج نقدینگی بزرگ انباشته شده در بازار بورس در شرایط کنونی که اقتصاد کشور دچار تورم بالا است بسیار خطر افرین است و احتمالا اولین مقصد آنها پس از خروج از بورس طلا و دلار باشد. هر چند بانک مرکزی عزم خود را برای کنترل این بازار ها جزم کرده اما فشار تقاضا می تواند هزینه زیادی روی دست بانک مرکزی بگذارد. آن هم در شرایطی که درآمدهای ارزی کم شده و توان تامین بازار محدودتر از گذشته است.

لذا ریسک عدم حمایت از بورس برای دولت بسیار بالا است.

 

پیش بینی بازار بورس

مجموع موارد فوق نشان می دهد با وجود نگرانی های گسترده و به حق سهام داران از آینده بورس تهران، کلیت اقتصاد ایران و هجوم نقدینگی و سیاست های دولت از ادامه رشد بازار سرمایه حمایت می کند و ریزش بورس امروز مقطعی خواهد بود. نکته موید این مساله آمار بالای ارزش معاملات بازار بورس بود که با ثبت رکوردی جدید عدد 25 هزار میلیرد تومان را ثبت کرد که در تاریخ بورس کشور بی سابقه است.

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: