صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۳:۱۸ - ۰۱ تير ۱۳۹۹ - 2020 June 21
کد خبر: ۴۶۲۷۴
تعداد نظرات: ۲ نظر
عماد آبشناس در گفتگو با راهبرد معاصر پاسخ می دهد:

چرا آمریکا به راحتی عراق و افغانستان را رها نمی کند؟

عماد آبشناس: «متاسفانه روندی که مشاهده می کنیم روند خروج آمریکایی ها نیست و این کشور در تلاش برای امتیاز دهی به دولت آقای کاظمی است تا سر و صدای مجلس عراق و مخالفین حضور آمریکا پایین بیاید. به نظر می رسد، آمریکا سعی خواهد کرد با فعال کردن مجدد داعش در عراق نیاز به حضور نیروهای خود را به عراق تحمیل کند».

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ پدیده به نام داعش باعث شد تا امریکا مجددا بتواند وارد خاک بغداد شود و پایگاه های نظامی خود را برپا کنند. پایگاه های نظامی که خود واشنگتن براین باور است هزینه زیادی را خرج کرده است. با توجه به از بین رفت داعش ولی همچنان امریکا قصد خروج از این خاک را ندارد و ظاهرا برنامه های بلند مدتی نیز برای خودش در داخل خاک بغداد طرحی کرده است.

 

سال گذشته بود که وضعیت عراق دچار تنش های فراوانی شده بود، حضور الکاظمی به عنوان نخست وزیر و تشخیص مجلس عراق در اخراج نیروهای آمریکای دو رویداد اصلی ماه‌های اخیر عراق بود. همچنین در ادامه مهلت 60 روز امریکا برای خروج نیروهای نظامی از عراق نیز به پایان رسیده استو لذا هیچ اتفاقی نیفتاد. همین امر باعث حاشیه های شد  بعد از گذشت مدتی دونالد ترامپ رییس جمهور کاخ سفید خواستار مذاکره با عراق برای نگاه داشتن نیروهای امریکا شد ولی به باور کارشناسان، مذاکرات فوق نمی تواند نتیجه بخش باشد.

 

در همین باره  عماد آبشناس تحلیلگر مسائل عراق به خبرنگار راهبرد معاصر می گوید: «متاسفانه روندی که مشاهده می کنیم روند خروج آمریکایی ها نیست و این کشور در تلاش برای امتیاز دهی به دولت آقای کاظمی است تا سر و صدای مجلس عراق و مخالفین حضور آمریکا پایین بیاید. به نظر می رسد، آمریکا سعی خواهد کرد با فعال کردن مجدد  داعش در عراق نیاز به حضور نیروهای خود را به عراق تحمیل کند».

 

* آیا خواسته آمریکا از دعوت عراق به مذاکره خروج نیروهای آمریکایی از عراق است و یا در صدد کسب امتیازی در این رابطه است؟

آمریکایی ها در تلاش هستند تا قانون مصوب شده توسط مجلس عراق را دور بزنند. و به بهانه توافق انجام شده اعلام کنند که بعد از کاهش دادن نیروهای خود همچنان در عراق باقی بمانند. ولی ما می دانیم که کنترل حضور و تعداد نیروهای آمریکایی در پایگاههای این کشور در عراق ممکن نیست. آمریکا جدیدا دادگاه لاهه را تهدید به تحریم کرده است ولی نیروهای خود را عقب نمی کشد. تنها کار آمریکا می تواند حرکتی نمادین باشد و نیروهای آمریکایی را به سمت پایگاه هایی در سوریه و کشور های عرب حوزه خلیج فارس هدایت کند. تا بعد از مدتی این نیروها را بی سر و صدا به پایگاه های خود در عراق منتقل کنند.

 

* آیا می توان گفت این مذاکره در حقیقت توافق برای حضور است؟

متاسفانه روندی که مشاهده می کنیم روند خروج آمریکایی ها نیست و این کشور در تلاش برای امتیاز دهی به دولت آقای کاظمی است تا سر و صدای مجلس عراق و مخالفین حضور آمریکا پایین بیاید. به نظر می رسد، آمریکا سعی خواهد کرد با فعال کردن مجدد  داعش در عراق نیاز به حضور نیروهای خود را به عراق تحمیل کند.

 

* آمریکا یکبار از عراق اخراج شده است دلیل عدم موفقیت دولت فعلی عراق چیست؟

تعداد بالایی از کارشناسان تعیین شده برای مذاکره در طرف عراقی دارای شناسنامه های آمریکایی هستند. مساله فقط گرین کارت نیست آنها آمریکایی عراقی هستند و برای منافع آمریکا قسم خورده اند. از سویی باید توجه داشت که آقای کاظمی پشتوانه نوری مالکی را ندارد. نوری مالکی پشتوانه قدرتمندی از طرف حزب الدعوه داشت و در شرایطی بر سر کار آمد که توانست آمریکایی ها را از عراق بیرون کند. ولی آمریکا با ایجاد داعش اوضاع امنیتی عراق را بر هم زد و حتی تسلیحاتی که ارتش عراق به صورت نقد خریداری کرده بود به این کشور تحویل ندادند تا عراق مجبور به برگرداندن نیروهای آمریکایی شود.

 

* اصرار آمریکا به ماندن در عراق بخاطر چیست؟

آمریکا 7500 هزار میلیارد دلار هزینه نکرده است تا عراق و افغانستان را اشغال کند و بعد به راحتی این کشورها را رها کند. آمریکا اهداف استراتژیک بلند مدتی را دنبال می کند. مهمترین هدف او کنترل منابع انرژی رقبای اقتصادی اش بود. عراق و افغانستان دو نقطه استراتژیک هستند. بحث دوم، تلاش آمریکا برای مهار قدرت ایران است. همچنین قطع ارتباط چین با ایران و جلوگیری از نفوذ این کشور در غرب مورد نظر آمریکا است.

 

* آیا عراق مجبور به کاستن ارتباط خود با ایران خواهد شد؟

این نوع فشارها سال ها بر عراق وارد شده است و مساله جدیدی نیست. رابطه ایران و عراق رابطه ای دیرینه است و قطع کردن چنین ارتباطی به راحتی میسر نمی شود. این رابطه مردمی و دینی و فرهنگی و اقتصادی است. راهپیمایی اربعین بزرگترین راهپیمایی در تاریخ بشریت است و نشان می دهد عمق رابطه میان مردم ایران و عراق چقدر قوی است. امکان ندارد آمریکایی ها موفق به قطع چنین رابطه ای بشوند. سیاستمداران ایران و عراق به خوبی به این نکته واقف هستند. درحالیکه عراق با عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس خصومتی دیرینه دارد.

 

*آیا ادامه حضور آمریکا در عراق می تواند آتش اعتراضات مردمی در عراق را شعله ور کند؟

بله محتمل است. چون مردم عراق ملتی هستند که قادر به پذیرش اشغال کشورشان توسط بیگانه نیستند. همچنین امکان دارد هسته های مقاومت واکنش نشان بدهد و موضوع خروج نیروهای آمریکایی از کانال سیاسی خارج شده و از زور استفاده شود. در سال 2008 و 2009 وقتی آقای نوری المالکی از آمریکا تقاضا کرد از عراق خارج شوند آمریکا پذیرفت چون تاب تحمل ضربات مقاومت مردمی را نداشتند و مجبور به خروج از عراق بودند. امروز نیز احتمال پدید آمدن این شرایط وجود دارد.

 

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر:
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
Hasan
۲۱:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
الکاظمی ، نخست وزیر عراق ، یک مامور آمریکایی است و به امریکا اجازه داده است که در عراق بنشیند . اگر چه پارلمان عراق امریکا در عراق ممنوع . متاسفانه ، حضور نخست وزیر عراق توسط سرتیپ اسماعیل قاآني ایجاد شد.
Hasan
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
قاسم سلیمانی عربی صحبت کرد تا او قوی بود . جانشین او باید عربی صحبت می کنند .. سرتیپ اسماعیل قاآني نخست وزیر عراق به عنوان یک عامل آمریکایی انتخاب کرده است . که قدرت امریکا در عراق افزایش یافته است . سرتیپ اسماعیل قاآني باید توسط یک رئیس عرب زبان جایگزین شود تا امریکا را در عراق شکست دهد .یک فاجعه انجام شده توسط سرتیپ اسماعیل قاآني ، که یک نخست وزیر عراق ، یک عامل آمریکایی به نام کاظمی انتخاب کرده است وجود دارد.