صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۰۹:۲۰
  • پنجشنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۱
  • Thursday 01 September 2022
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۱ - ۲۳ آبان ۱۳۹۹ - 2020 November 13
کد خبر: ۶۶۴۸۶
حیدر مستخدمین حسینی؛ معاون اسبق بانک مرکزی در گفت‌و گو با راهبرد معاصر پاسخ داد:

در فقدان سوئیفت، چگونه تجارت را رونق ببخشیم؟

خوشبختانه بانک مرکزی با این موضوع موافقت کرده که در ازای صادرات نفت، کالاهای اساسی دریافت کنیم. این موضوع را اگر دنبال کنیم یک شیوه معقول در برابر تحریم هاست. در واقع چون به دلیل تحریم های بانکی نمی توانیم پول و ارز کالاهای صادراتی خود را دریافت کنیم و قادر به انتقال پول کالاهای صادراتی ایران از طریق سوئیفت به کشور نیستیم، می توانیم از کشورهایی مثل کره هند، عراق که ارزهای ما نزد آنها بلوکه شد کالای مورد نیاز یا مواد اولیه اساسی خود را وارد کنیم.

 

حیدر مستخدمین حسینی معاون اسبق بانک مرکزی در گفت‌و گو با راهبرد معاصر در خصوص معامله و تجارت خارجی صادرات به ازای واردات به ما گفت: بانک مرکزی با صادرات در ازای واردات بدون درخواست ارز موافقت کرده است، اما در شرایط کنونی که انجام معاملات مالی و پولی از طریق فرآیندهای معمول سیستم بانکی جهانی برای ما مقدور نیست، در  شرایطی که ما با تحریم همه جانبه مواجه هستیم دولت و مسوولان اقتصادی کشور با ارائه راهکارهای مختلفی می توانند بخشی از نیاز کشور را از طريق صادرات به جای واردات برطرف و تامین کنند.

 

وی در این باره افزود: یکی از این راهکارها این است که ما از شیوه های غیر از سوئیفت که در حال حاضر به عنوان بانکداری مدرن استفاده می شود و  همه کشورها از آن استفاده می کند بهره مند شويم، با توجه به اینکه راه استفاده از سوئیفت برای ما باز نیست در چنین شرایطی باید از مدل ها وشیوه های سنتی تری برای تجارت جهانی استفاده کنیم.

 

معاون اسبق بانک مرکزی و وزارت اقتصاد خاطر نشان کرد :شیوه های سنتی تر در پیمانهای تجاری مثل پیمان‌های پولی و کالایی وجود دارد که باید از آنها بهره مند شویم. یعنی اینکه در ازای صادرات نفت به کشورهایی که خواهان نفت ایران هستند، کالاهای اساسی و ضروری، تاکید می شود کالاهای ضروری، ماشین آلات و قطعات لازم صنعت و تولید و وابسته به معیشت مردم را وارد کنیم.

 

حیدر مستخدمین حسینی در این زمینه بیان داشت: خوشبختانه بانک مرکزی با این موضوع موافقت کرده که در ازای صادرات نفت، کالاهای اساسی دریافت کنیم. این موضوع را اگر دنبال کنیم یک شیوه معقول در برابر تحریم هاست. در واقع چون به دلیل تحریم های بانکی نمی توانیم پول و ارز کالاهای صادراتی خود را دریافت کنیم و قادر به انتقال پول کالاهای صادراتی ایران از طریق سوئیفت به کشور نیستیم، می توانیم از کشورهایی مثل کره هند، عراق که ارزهای ما نزد آنها بلوکه شد کالای مورد نیاز یا مواد اولیه اساسی خود را وارد کنیم.

 

معاون اسبق بانک مرکزی و استاد اقتصاد بیان داشت : به هر حال شیوه های تجاری از ابتدایی که بشر روی کره زمین متولد شده در معاملات کالا به کالا، معاملات پایاپای تا به معاملاتی که به صورت مدرن انجام می شود همه انجام شده و تجربیات خوبی درباره آنها وجود دارد. وقتی در حال حاضر قادر به انجام معاملات مدرن نیستیم نباید درهای دنیا را روی خودمان ببندیم  و از  شیوه های قبلی تر استفاده ای به عمل نیاوریم. هر چند در این شرایط کار ما سخت‌تر و  هزینه‌های بیشتری به ما تحمیل می شود و قیمت تهیه کالا بالا می‌رود، اما در حال حاضر چاره ای جز این نداریم، بنابراین دولت باید از تمامی شیوه هایی که امکان تجارت و معاملات را فراهم می‌کند برای تامین نیازهای داخلی استفاده کند.

 

وی در ادامه تصریح نمود: اگر این رویه به درستی دنبال شود همین موضوع در کنترل تورم نیز بسیار موثر است و می تواند مانع از تکرار اتفاقاتی مثل کمبود واردات نهادهای تولید روغن شود، موضوعی که روی افزایش قیمت روغن تاثیر گذاشته است. متاسفانه مشاهده چنین موضوعاتی به عنوان کمبود کالاهای اساسی مردم در جامعه نشان می دهد مقامات مسئول شرکت‌ها، دولت، بانک، مرکزی، وزارت صنعت معدن و تجارت زمانی که باید حواسشان جمع این موضوعات مهم باشد، نیست! که نهاده ها و کالاهای اساسی را به درستی وارد کنند، به نظر می‌رسد مسوولین همواره منتظر هستند تا بحرانی رخ دهد، ضمن اینکه احتکار هم در ایران به دلیل نبود نظارت به کمبود کالا دامن می زند که نتیجه آن کمبود کالا و افزایش قیمت ها می شود.

 

استاد اقتصاد در این باره گفت: فقدان مدیریت در بازار راهی برای افزایش تورم باز می کند. افزایش تورم هم آحاد مختلف مردم بخصوص دهک های پایین را تحت تاثیر قرار می دهد. به هر حال دولت برای کنترل و جلوگیری از چنین وضعیتی باید از شیوه‌های مختلفی استفاده کند و به موقع  روند وارداتی نهاده ها و مواد اولیه اساسی معیشتی مردم را انجام دهد. اینکه بانک مرکزی اجازه داده صادرات در مقابل واردات انجام شود حرکت مثبت است که در شرایط و تنگناهای تحریمی دولت به شرکت‌ها امکان تجارت می دهد تا کشور  با کمبود کالا مواجه نشود. به هر حال برخی از تجاری که مایل به وارادت هستند در خارج از کشور ارز دارند و یا  می‌توانند ارزهایی را در اختیار بگیرند که از بانک مرکزی تقاضا و دریافت نشده‌ باشد به هر حال مسئله صادرات در برابر واردات کمک بزرگ و راهکار مطلوبی  است تا با استفاده از آن برای ورود کالاهای مورد نیاز کشور و ورود به چرخه تجاری کشور از آن بهره مند شویم.

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: