صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۲:۲۸ - ۲۹ فروردين ۱۴۰۰ - 2021 April 18
کد خبر: ۸۴۲۸۴
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با «راهبرد معاصر» پاسخ داد:

چراجامعه‌جهانی به غنی‌سازی60درصدی در ایران واکنش‌جدی نشان‌نداد؟

امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل بین‌الملل در خصوص عدم واکنش جدی غربی به غنی سازی ۶۰ درصدی ایران گفت: نکته مهمی که موجب عدم اعتراض و واکنش های شدید به غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی ایران شده را می‌توان ناشی از قوی‌تر شدن ایران در همه عرصه‌ها نسبت داد. تاب‌آوری ایران زیر بار فشار تحریم‌ها و ایزوله شدن ایران در برابر تحریم‌ها مسئله مهمی‌ است که جامعه جهانی به آن پی‌برده است.

 

به گزارش راهبرد معاصر، پس از خرابکاری در تاسیسات هسته‌ای کشورمان در نطنز برخی از سانتریفیوژهای این مرکز از کار افتادند، این موضوع به از نظر برخی از کارشناسان سیاسی و امنیتی بخشی از راهبرد رژیم صهیونیستی در تقابل با جمهوری اسلامی و ایجاد اختلال در پیشرفت‌های هسته‌ای ایران است. رژیم صهیونیستی از سر استیصال کوشیده است تا با اقداماتی نظیر ترور، خرابکاری و انفجار اهداف خود را در ضدیت با نظام جمهوری اسلامی ایران پیگیری کند، حتی این بار نیز حین برگزاری نشست دیپلمات‌های ایرانی با اعضای توافق برجام این اقدام را انجام داده که نشان‌دهنده تلاش این رژیم برای بر هم زدن معادلات منطقه‌ای و جلوگیری از حصول پیشرفت در صنعت صلح آمیز هسته‌ای ایران جدی است، اما این اقدام مذبوحانه نه تنها جمهوری اسلامی ایران را در پیگیری و تداوم روند پیشرفت‌های هسته‌ای باز نمیدارد، بلکه عزم دانشمندان هسته‌ای کشورمان را برای پیش‌برد اهداف خود در این زمینه بیش از پیش خواهد کرد. چنانکه جمهوری اسلامی ایران در تقابل با این اقدام خرابکارانه در یک اقدام شجاعانه غنی سازی اورانیوم را به ۶۰ درصد رساند، موضوعی که موجب حیرت دنیا از امکان تکنولوژیک هسته‌ای ایران و توانمندی دانشمندان هسته‌ای جمهوری اسلامی شد. مساله مهم در این موضوع نوع واکنش دنیا به این خبر است هر چند آمریکا، رژیم صهیونیستی و اروپایی‌ها تلاش کردند تا تبعات و پیامدهای این موضوع را طبق معمول بزرگ کنند و صنعت صلح آمیز هسته‌ای ایران را به مثابه تلاش ایران برای دست‌یابی برای بمب هسته‌ای جلوه دهند، اما به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی ایران به قدری قدرتمند شده که جای اعتراض برای مسائلی از این دست را باقی نگذاشته است، از این رو «راهبرد معاصر» برای بررسی بیشتر این موضوع مهم با امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل سیاست خارجی و آمریکا به گفتگو نشسته و  به تحلیل جزئیات آن پرداخته است.

 

امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با راهبرد معاصر در خصوص چرایی عدم واکنش جدی  جامعه جهانی نسبت به خبر آغاز غنی سازی ۶٠ درصدی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی ایران، گفت : عوامل متعددی در عدم  نشان دادن واکنش‌های سخت از سوی جامعه جهانی قابل تاکید و ذکر است که می‌توان به آنها به صورت مختصر اشاره کرد. یکی از مواردی که در ازای غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی ایران نسبت به غنی سازی‌هایی که در گذشته حتی در حد ٣ تا ۲۰ درصد انجام می‌گرفت و موجب واکنش‌های تندی از سوی جامعه جهانی به ویژه کشورهای غربی می‌شد، موضوع خروج ایالات متحده از  توافق برجام در دولت آقای ترامپ است. مساله خروج آقای ترامپ از برجام موجب از دست رفتن وجهه آمریکا حتی در بین متحدان خود شد، لذا آمریکا از آن زمان به بعد نتوانست برای ایجاد اجماع جهانی علیه ایران کار خاصی صورت دهد، از آن زمان تاکنون آمریکا در مظان اتهام قرار دارد چرا که دولت پیشین این کشور برهم زننده توافق برجام است.

 

این کارشناس مسائل آمریکا در این‌باره خاطر نشان کرد: براین اساس کشورهای دنیا، مسئولیت خروج از برجام را متوجه آمریکا می‌دانند و ایران را  به این دلیل در پی غنی سازی اورانیوم با خلوص 60 درصد سرزنش نمی‌شود. لذا می‌توان گفت جامعه جهانی به نوعی قبول کرده که ایران نسبت به برجام بدعهدی نداشته است، بلکه آمریکا زیر میز زده توافق برجام زده بنابراین می‌توان یکی از دلایلی را که کشورهای جهان بویژه غربی‌ها به موضوع غنی سازی ایران واکنش چندانی نشان ندادند را این موضوع دانست.

 

امیرعلی ابوالفتح در این‌باره بیان داشت: نکته بعدی که باز هم آمریکا را زیر سوال می‌برد و این بار نوک پیکان آن از سوی خود اروپایی‌ها به سمت آمریکا نشانه رفته است را می‌توان نارضایتی اروپایی‌ها از اقدامات و رفتار دولت قبل ایالات متحده امریکا دانست، به خصوص درباره عملکرد دولت آقای ترامپ که با خواست وی، آمریکا از معاهده پاریس و از کنوانسیون مربوط به دیوان بین‌المللی کیفری خارج شد، برمی‌گردد. موضوعاتی که برای کشورهای اروپایی بسیار حساس و مهم بود، به هر حال زمینه‌های مساعدتری را برای تقویت ایران در حوزه‌های مختلف ایجاد کرد، هر چند که دولت آقای بایدن تلاش می‌کند تا آنچه آقای ترامپ تخریب کرد را با تغییر سیاست‌ها و رویکردها ترمیم کند، اما اقداماتی که ترامپ  انجام داده و ضربه‌ای که به روابط فرا آتلانتی وارد کرده زمان بسیار زیادی برای احیا نیاز دارد، و آقای بایدن نمی‌تواند به این سرعت  لطمات اقدامات نسنجیده ترامپ را جبران کند.  

 

ابوالفتح چالش‌های امریکا با روسیه و چین را برای ما یک نکته یا فرصت مهم خواند و در این زمینه گفت: نکته بعدی این است که روسیه و چین امروز وضعیتی به مراتب بهتر از گذشته دارند لذا آمریکا نمی‌تواند مانند قبل آنها را تحت فشار قرار دهد. روسیه در دهه نخست قرن جاری در ضعف بود، این کشور عواقب فروپاشی شوروی سابق را پس می‌داد و مشکلات بسیاری گریبان‌گیر روس‌ها شده بود، لذا روس‌ها هنوز نتوانسته بودند خود را جمع‌‎و‌جور کنند، چینی‌ها نیز در همین وضعیت قرار داشتند، اما از زمانی که قدم‌های اولیه را برای بازیابی و  قدرت‌افزایی خود آغاز کردند تاکنون وضعیت روسیه و چین نسبت به گذشته بسیار متفاوت شده به نوعی که آنها در حال حاضر داعیه دار و ایفا‌گر نقش رهبری اقتصاد در جهان هستند، از این رو آنچه به عنوان اصطکاک و مخاصمات بین روسیه و آمریکا ایجاد شده به نفع ماست چرا که باعث عدم همکاری آنها با آمریکا در بحث اعمال فشار بیشتر به ایران توسط شورای امنیت ملی می‌شود.

 

امیر علی ابوالفتح کارشناس بین الملل و آمریکا در پایان خاطر نشان کرد: نکته پایانی که موجب عدم اعتراض و واکنش‌های شدید به غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی ایران شد را می‌توان به  قوی‌تر شدن ایران در همه عرصه‌ها نسبت داد. تاب‌آوری ایران زیر بار فشار تحریم و اینکه ایران به اندازه گذشته از تحریم ها آسیب نمی‌بیند، مساله مهمی است، و دنیا به این موضوع پری برده است. با اینکه تحریم‌های اعمالی علیه ایران پس از برجام به شدت افزایش پیدا کرده، اما اقتصاد ایران نسبت به گذشته قدرتمندتر شده و توانسته به اشکال مختلف، با تلاش و سرسختی خود خسارات کشور در برابر تحریم‌ها و تبعات آن را کاهش دهد. از سوی دیگر فعالیت‌های هسته‌ای ایران به صورت کمی و کیفی افزایش پیدا کرده، توانمندی موشکی و نقش آفرینی منطقه‌ای ایران نیز گسترش یافته، لذا مجموعه این عوامل باعث شده جهان آن اندازه که درباره فرآیند هسته‌ای یا غنی سازی ایران نگرانی داشت را در جریان افزایش خلوص غنی‌سازی ایران تاکنون بروز ندهد، البته این نکته را باید در نظر گرفت که ایران در حال حاضر پروتکل الحاقی را اجرا می‌کند، لذا این مساله نیز میتواند، قوت قلبی برای کسانی است که نگران برنامه هسته‌ای ایران هستند، باشد و مانع هرگونه اتهام زنی آنها به ایران می‌شود. باید به این مساله مهم نیز توجه کنیم که اگر دیدگاه جامعه جهانی نسبت به ایران عوض نشده بود با رفتن کشورمان به سمت غنی‌سازی ۶۰ درصدی، قطعا شاهد واکنش تندی از سوی سران و مجامع جهان می‌بودیم، اما در حال حاضر اینگونه نیست، لذا این مسئله نشان می‌دهد تفکر دنیا نسبت به ایران تغییر کرده است.

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: