به گزارش راهبرد معاصر؛ دامنه و شدت اعتراضات عمومی در یمن روز به روز در حال گسترده تر شدن است. گسترش این اعتراضات و تشدید آن در استان ها و مناطقی مانند تعز که پایگاه سنتی و فرهنگی اخوانی های اصلاح است که در بیعت با دولت مستعفی هادی و در حمایت و اتحاد با ائتلاف سعودی یا به عبارت بهتر ریاض هستند نشان دهنده این است که روند اعتراضات در قیاس با تهدید منافع ریاض و ابوظبی به سود ابوظبی و به ضرر ریاض در جریان است. به بیان جامع تر، از آنجایی که مدیریت استان تعز در اختیار حزب اصلاح است و حزب اصلاح نیز همانطور که گفته شد ستون مهم نیروهای نظامی دولت مستعفی را تشکیل می دهند و دولت مستعفی نیز در حمایت ریاض قرار دارد آنچه در قالب اعتراض و مقابله با معترضان اتفاق می افتد تلاشی علیه دولت مستعفی و سازمان سیاسی – نظامی آنها در تعز است. در واقع سیر این معادله ساده نشان می دهد که ریاض به واسطه حمایت از دولت مستعفی در شرف از دست دادن مواضع و جایگاهش در تعز به سبب تسریع اعتراضات عمومی مردم در این استان می باشد.
این اعترضات در تعز در حال حاضر برای ابوظبی رضایت بخش و اقناعی است. در واقع ابوظبی علاوه بر داشتن تعارض مبنایی با حزب اصلاح از همان ابتدا و به دلیل کینه تاریخی که از آن دارد اصلاح را دشمن اصلی خود در درون ائتلاف دانسته و می داند.
در واقع ابوظبی از تحلیل شرایط مذکور سه هدف را مبنا قرار داده است؛ اول بی اعتبار سازی اخوانی های اصلاح در تعز با توجه به واقعیت تاریخی نفوذ آنها در این منطقه، دوم تضعیف و حتی بیرون راندن دولت مستعفی از این استان توسط مردم و مهیا شدن شرایط برای نفوذ نیروهای وابسته به خود در این منطقه، سوم تغییر معادله بازی در این استان با خروج دولت مستعفی از آن و به تبع آن از بین رفتن نفوذ سعودی در یکی از مناطق راهبردی یمن.
در واقع ابوظبی با خروج سعودی از این مناطق یکی از موانعی که این سال ها در ارتباط با نفوذ گستریش در این مناطق داشته است از میان برداشته می شود و همین امر موجب خواهد شد تا ابوظبی یک پله به آن چه می خواهد نزدیک تر شود. به عبارت بهتر با کنار رفتن ریاض و دولت مستعفی از صحنه میدانی تعز ابوظبی خواهند توانست خرسند از شرایط بوجود آمده بعد از آرام شدن نسبی فضا در این منطقه به سمت ایده های خود در ساحل غربی گام بردارد. اگرچه شاید ابوظبی نیز مانند ریاض و دولت مستعفی با مخالفت عمومی تعزی ها روبرو شود اما واقعیت این است که ابوظبی نشان داده در عرصه فعالیت های میدانی خود در یمن به مراتب بهتر از ریاض عمل می کند و پیش از هر اقدامی، دست به تشکل سازی از جوانان و شخصیت های مهم مناطق می زند و با تطمیع مالی و تشویق آنها اهداف خود را پیش می برد.
آنچه مسلم است اینکه بازی در تعز در همه احوال آن به سود ابوظبی در جریان است. در واقع حتی اگر ابوظبی نیز مانند ریاض با مخالفت گسترده مردمی روبرو شود و حتی معترضان خواهان بیرون راندن آنها و وابستگانشان از تعز به مانند دولت مستعفی و ریاض باشند بازهم معادله اتفاقات در تعز به سود ابوظبی در جریان می باشد چراکه در ذیل رقابت های میدانی و سیاسی میان ابوظبی و ریاض در صحنه یمن در مناطق جنوبی و حتی شرقی و تا حدودی ساحل غربی، از دست رفتن پایگاه های میدانی برای ریاض به واسطه مخالفت های گسترده مردمی به نفع ابوظبی خواهد بود.
در حقیقت در تعارض منافع و جدال میان ریاض و ابوظبی و درگیر شدن نوابانش با هم در ذیل تعارض حامیان، آنچه در راستای این روند می تواند ابوظبی را منتفع سازد قرار گرفتن ریاض در موضع ضعفی است که از سوی معترضان به متجاوزان سعودی در یمن تحمیل شده است.
از سوی دیگر نیز نباید فراموش کرد که بنای اعتراضات در جنوب یمن و دومینوی آن در مناطق مختلف و رسیدن شعله های آنها به تعز به عنوان یکی از پایگاه های مهم دولت مستعفی، بر وخامت اوضاع به ضرر ریاض در مناطقی که اعتراضات در آنجا در حال جریان است انجامیده است. بطوریکه مبنای اعتراضات مخالفت با دولت مستعفی و حامی آن یعنی ریاض است.
اگرچه مطالبات معترضان در اقالیم جنوبی علیه متجاوزان است و به طور خودکار ابوظبی را نیز شامل می شود اما با این حال آنچه در ذیل رصد اعتراضات و خواسته ها بازنمایی می شود بر علیه دولت مستعفی و عملکرد آن است که در لوای حمایت ریاض قرار داشته و دارد.
در مجموع باید گفت اتفاقات اعتراضی در تعز که تا پیش از این صحنه جنگ نیابتی سعودیها و اماراتیها بود و پایگاه مهمی برای دولت مستعفی به شمار می رفت به سبب این اعتراضات می تواند به بستری جهت فراهم شدن شرایط برای دسترسی آسان تر ابوظبی با احتساب کمرنگ شدن یا از بین رفتن نفوذ ریاض در این منطقه شود. به عبارت بهتر این شرایط نه تنها هزینه های ابوظبی را جهت رسیدن به اهدافش در ساحل غربی کمتر خواهد کرد بلکه زمینه ها را نیز تسهیل تر و هموارتر خواهد کرد. قابل ذکر است این شرایط برای ابوظبی در حالی اتفاق خواهد افتاد که مفروض مخالفت ها و اعتراضات عمومی نسبت به عملکرد ابوظبی را نیز شامل نشود، که در غیر این صورت باید منتظر شرایط مشابهی نیز برای ابوظبی به مانند ریاض بود. بنابراین روند اعتراضات در تعز به دلیل واقعیت های میدانی آن و میزان نقشی که در قدرت دهی به متجاوزان دارد می تواند آینده نقش و جایگاه متجاوزان از یکسو و حتی نتیجه هفت سال نبرد و تجاوز یمن را از سوی دیگر مشخص کند. بطوریکه رویگردانی مردم از متجاوزان در مناطقی که تا پیش از این در بیعت با متجاوزان بوده اند می تواند بر تسریع شرایط پاکسازی میدانی و بیرون راندن متجاوزان و هم پیمانان آنها در یمن منجر گردد.