متعاقب کم کردن تعهدات برجامی ایران؛
فرانسه: هیچ چیز نمیتواند بدتر از خروج ایران از برجام باشد
وزیر دفاع فرانسه با تاکید بر علاقه کشورهای اروپایی طرف برجام به حفظ توافق هستهای، مدعی شد درصورت عدم پایبندی ایران، بحث بازگشت تحریمها زنده خواهد شد.
به گزارش راهبرد معاصر ، فلورانس پارلی وزیر دفاع فرانسه در گفتگو با شبکه تلویزیونی بیافام گفت که این کشور خواهان تدام توافق هستهای ایران است.
وی افزود: هیچ چیز نمیتواند بدتر از خروج ایران از توافق باشد و ۳ کشور اروپایی طرف برجام (فرانسه، انگلیس و آلمان) هرچه که در توان دارند برای تداوم بقای آن انجام میدهند.
با این حال، پارلی مدعی شد: چنانچه ایران به تعهدات برجامی خود عمل نکند؛ آن وقت گزینه اجرای مکانیسمی که به (احیا) تحریمها منجر میشود؛ روی میز خواهد بود.
گفتنی است این نخستین واکنش یک مقام اروپایی بعد از ایراد سخنرانی حسن روحانی رئیسجمهوری ایران مبنی بر تعلیق برخی از تعهدات برجامی در واکنش به عهدشکنیهای مکرر آمریکا است.
روحانی طی اظهارات امروز خود گفت: از دو اقدامی که تاکنون انجام میدادیم صرف نظر خواهیم کرد. این دو اقدام در واقع به یک بیان ساده دو فروش بوده است، یعنی هرگاه مواد غنی سازی شده به ۳۰۰ کیلوگرم میرسید اضافه بر آن را به کشوری میفروختیم و در عوض آن کیک زرد میگرفتیم. از امروز این فروش متوقف میشود.
وی ادامه داد: اقدام دیگر ایران این بود که هر گاه آب سنگین از ۱۳۰ تن بیشتر میشد ما مقدار اضافی را به کشوری میفروختیم. از امروز این فروش را هم متوقف میکنیم پس اقدام امروز جمهوری اسلامی ایران توقف دو اقدام در فروش بود، یعنی اورانیوم غنی سازی شده و آب سنگین را از امروز دیگر نمیفروشیم البته این اعلام ما برای ۶۰ روز است و به طرف مقابل اعلام کردیم که اگر تا پایان ۶۰ روز، ۵ کشور پای میز مذاکره آمدند و با آنها مذاکره کرده و به نتیجه رسیدیم و منافع اصلی ما که نفت و بانک به عنوان دو منابع مهم کشورمان تأمین شود، به نقطه اول برمیگردیم. یعنی اگر تا ۶۰ روز دیگر آنها رفتار خود را در برجام تا به امروز جبران کردند ما به تعهدات خود قبل از تصمیم امروز برمی گردیم.
روحانی تاکید کرد: اما اگر در پایان ۶۰ روز به نتیجهای نرسیدیم دو اقدام دیگر را آغاز خواهیم کرد. در برجام توافق ما این بود که غنی سازی در سطح ۳.۶۷ درصد نگهداری شود. اگر پایان ۶۰ روز مذاکرات به نتیجه نرسد از این سطح غنی سازی عبور خواهیم کرد و این محدودیت دیگر برای ما مطرح نیست و دوم اینکه راکتور آب سنگین اراک که بنا بود با مشارکت کشورهای ۱+۵ طبق توافق برجام نوسازی شود و هنوز به نتیجهای نرسیده بعد از ۶۰ روز ما نسبت به راکتور اراک تصمیم خواهیم گرفت و برنامه قبل از برجام مان را ادامه خواهیم داد و اراک را تکمیل خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در مرحله دوم نیز به طرفهای مقابل ۶۰ روز فرصت داده میشود، اگر در آن ۶۰ روز به نتیجهای نرسیدیم اقدامات بعدی در دستور کار قرار خواهد گرفت.
مهر