به گزارش راهبرد معاصر سعدالله زارعی کارشناس تحولات غرب آسیا در ارتباط با تحولات نظامی اخیر در استان «الحدیده» یمن گفت: اتفاقی که در صحنه رخداده این است که نیروهای وابسته به امارات که در طول مرز غربی یمن و در سواحل دریای سرخ مستقر بودند، بخش عمدهای از مواضع خود را ترک کردند. در حقیقت، آنان مساحتی به عرض 120 کیلومتر و به عمق 10 کیلومتر از این مناطق را تخلیه کردند. این یک اتفاق بسیار مهم به شمار میرود و بیان کننده تغییرات اساسی و ژئوپلیتیکی در تحولات جنگ یمن است.
شکست طرح سعودی برای مسدود کردن راه ارتباطی انصارالله با دریای سرخ
این کارشناس ارشد تحولات غرب آسیا با اشاره به تلاش گسترده سعودیها و اماراتیها برای مسدود کردن راه ارتباطی انصارالله با دریای سرخ اظهار داشت: هدف آنان این بود که یمنیها را در شرایط بسیار سخت و دشواری قرار بدهند و مقاومت آنان را درهم بشکنند اما آنچه که در صحنه اتفاق افتاد، این بود که مقاومت یمنیها درهم شکسته نشد و این طرح سعودیها و اماراتیها بود که رنگ باخت. در حقیقت، پس از حدود 5 سال که سعودیها و اماراتیها برای تصرف سواحل غربی یمن تلاش کردند، سرانجام ناگزیر شدند، بخش وسیعی از این سواحل را ترک کنند.
پیروزی انصارالله در الحدیده، اتفاق راهبردی است
به عقیده وی، پیروزی انصارالله در الحدیده راه ارتباطی یمنیها را به خارج تا حد زیادی باز میکند و این پیروزی یک اتفاق راهبردی محسوب میشود، به گونهای که میتوان گفت، پیروزی در الحدیده از پیروزی در شهر راهبردی مأرب بالاتر است. زیرا مأرب یک موقعیت مرکزی دارد و الحدیده یک موقعیت ورودی برای یمن دارد. یعنی الحدیده دروازه این کشور است ولی استان مأرب در مرکز یمن قرار دارد و بیارتباط با کشورهای همسایه است.
ابعاد نظامی و سیاسی پیروزی انصارالله در الحدیده
این پژوهشگر تحولات غرب آسیا درباره تاثیر سیطره انصارالله بر الحدیده بر رخدادهای نظامی و سیاسی یمن تصریح کرد: در صحنه میدانی هنگامی که نیروهای سعودی – اماراتی و عوامل آنها نتوانستند سواحل الحدیده را حفظ کنند، به معنای پذیریش شکست است و این پذیرش شکست به طور طبیعی بر روحیه عوامل سعودی- اماراتی در تعز، عدن، مکلا و سایر مناطق تحت تصرف این نیروها اثر میگذارد و به شدت مقاومت آنان را در برابر انصارالله و ارتش یمن کم میکند. از طرف دیگر باعث افزایش روحیه مردم مظلوم یمن میشود و مقاومت آنان را در برابر ائتلاف سعودی- اماراتی – آمریکایی – انگلیسی افزایش میدهد. در سطح سیاسی نیز تسلط انصارالله بر الحدیده سبب میشود، اعتماد به طرحهای سعودی کاهش یابد و فشارهای بیرونی برای پایان دادن به جنگ یمن افزایش پیدا میکند.
اهمیت حفظ الحدیده خیلی بیشتر از مأرب بود
وی در پاسخ به این سئوال که « آیا این احتمال وجود دارد که نیروهای اماراتی الحدیده را ترک کردهاند تا از سقوط شهر مأرب جلوگیری کنند؟ » اظهار داشت: نیروهای مستقر در مأرب با نیروهای مستقر در الحدیده با یکدیگر متفاوت هستند. نیروهای منطقه الحدیده، اماراتیها و نیروهای وابسته به شورای جنوب بودند اما در مأرب نیروهای سعودی و نیروهای وابسته به « منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن مستقرند. این نیروها با یکدیگر اختلافات شدیدی دارند. اصلا امکان ندارد، این نیروها از الحدیده بتواند به مأرب بیایند، ضمنا اهمیت حفظ الحدیده خیلی بیشتر از مأرب بود.در واقع، موقعیت الحدیده به واسطه سواحل طولانیاش و اینکه منطقه تنفسی انصارالله است، خیلی راهبردیتر از مارب به شمار میرود.
امارات به اجبار الحدیده را ترک کرد
زارعی عقب نشینی نیروهای اماراتی از الحدیده را ابتدا به ساکن و فی البداهه ندانست و گفت: طی روزهای گذشته انصارالله سه عملیات ایذایی در این منطقه انجام داد. رزمندگان انصارالله از سه نقطه به سمت ساحل ضرباتی را به نیروهای اماراتی و متحدانش زدند. اماراتیها متوجه شدند، بعداز پایان عملیات ارتش یمن و انصارالله در مأرب که زمان آن بسیار نزدیک است، عملیات بعدی این نیروها در الحدیده است لذا برای اینکه به نوعی جلوی ضرر قطعی را بگیرند، پیشاپیش الحدیده را ترک کردند تا آبرومندانه باشد و تلفات ندهند و ضمنا بگویند ما خودمان عقب نشینی کردیم در حالی که تخلیه الحدیده برای اماراتیها یک انتخاب نبود بلکه یک اجبار بود.
سیطره انصارالله بر الحدیده، ضربه سنگینی به عربستان سعودی بود
وی درباره تاثیر تحولات الحدیده بر عربستان گفت: این اقدامی که در سواحل غربی یمن انجام شد، فشارها بر روی سعودیها را در جبهه داخلی و هم جبهه خارجی افزایش میدهد و این موضوع ، موقعیت عربستان را به شدت تضعیف میکند. به نظر میرسد سیطره انصارالله بر الحدیده یک ضربه سنگینی به عربستان سعودی بود و این در حالی است که ریاض هم اینک تحت فشار قرار دارد و این فشارها بعد از فرار نیروهای اماراتی از سواحل غربی یمن افزایش پیدا خواهد کرد.
تمایل امارات و نیروهای وابسته به آن برای مذاکره با انصارالله
این کارشناس ارشد تحولات غرب آسیا درباره امکان مطرح شدن مذاکرات سیاسی برای پایان دادن به جنگ یمن طی روزهای آینده گفت: اینکه نیروهای وابسته به امارات در برابر حمله انصارالله و ارتش یمن به سرعت دستهای خود را بالا بردند، نمایانگر تمایل امارات و نیروهای وابسته به آن برای مذاکره با انصارالله است . این موضوع نشان میدهد، از نظر ابوظبی و متحدانش، جنگ در یمن پایان یافته است و باید آنها شرایط کنونی با محوریت انصارالله را بپذیرند.گویا آنها این شرایط را پذیرفتهاند. به نظر میرسد طی روزهای آینده شاهد شروع یک سلسله مذاکرات آشکار بین انصارالله و طرفهای جنوبی ( نیروهای مورد حمایت امارات ) برای پایان دادن به جنگ یمن خواهیم بود.
انصارالله از مذاکرات برای توقف جنگ استقبال میکند
وی درباره سمت سوی این مذاکرات اظهار داشت: انصارالله نمیخواهد مسائل یمن را با جنگ تمام کند لذا به طور حتم از مذاکرات استقبال خواهد کرد. منتها مذاکراتی که بین یمنیها و برای حفظ استقلال و عزت یمن باشد و مردم این کشور بتوانند یک زندگی خوبی را شروع کنند. در این چارچوب حتما انصارالله از مذاکرات استقبال خواهد کرد./تسنیم