به گزارش راهبرد معاصر؛ با توجه به اظهاراتی که از سوی مسئولین در خصوص افزابش مبلغ یارانه ها مطرح شد اکنون به روزهای اجرایی شدن این وعده نزدیک می شویم و باوتوجه به اینکه اعلام کرده بودند که افزایش یارانه ها از آذر ماه اجرایی می شود اینک مردم با نزدیک شدن به روز موعود منتظر دریافت یارانه ها ی آذر ماه هستند همچنین برای همگان این سوال مطرح است که آیا یارانه آذرماه زیاد می شود یا خیر؟
مطلب دیگری که در خصوص افزایش یارانه ها وجود دراد این مورد است که افزایش یارانه ها به حذف ارز دولتی ارتباط دارد در واقع صحبت هایی در خصوص پرداخت یارانه 100 هزار تومانی در مقابل حذف ارز 4200 تومانی شد. بررسی لایحه دوفوریتی حذف ارز دولتی که چند روز گذشته در دستور کار مجلس قرار گرفت ولی رای نیاورد و مجلس با حذف ارز ترجیحی مخالفت کرد و این بیش از بیش مسئله افزایش یارانه ها سوالی می کند. قابل توجه که امروز یکی از نمایندگان عنوان کرد که حذف ارز ترجیحی نیازی به اجازه مجلس ندارد.
از وعده های انتخاباتی آیت الله رئیسی پرداخت یارانه 200 هزار تومانی برای کمک به معیشت خانواده ها بود که با بررسی هایی که تیم اقتصادی دولت وی انجام دادند زمان واریز یارانه 200 هزار تومانی و مشمولان این یارانه جدید مشخص شد و از قرار معلوم روز موعد برای پرداخت یارانه 200 هزار تومانی دولت سیزدهم بسیار نزدیک است. لازم به ذکر است این یارانه در واقع یک نوع وام قرض الحسنه می باشد.
ابراهیم رئیسی در برنامههای اقتصادی خودش اعلام کرده یکی از برنامههایش برای کمک به معیشت خانوار پرداخت یارانه جدید است.
زمان واریز یارانه ۲۰۰ هزار تومانی براساس اظهارات ابراهیم رئیسی آذر امسال است، یعنی کمتر از دو هفته دیگر.
زمان واریز یارانه ۲۰۰ هزار تومانی به گفته رئیسجمهور از آذر امسال یعنی دو دیگر است.
یارانه ۲۰۰ هزار تومانی وعدهای است که رئیسجمهور دولت سیزدهم داده و گفته که به پنج دهک اول پرداخت میشود.
به گفته او قرار است برای خانوارهای پنج دهک اول کارت اعتباری معیشت صادر شود. این کارتها هر ماه بهازای هر نفر بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان شارژ میشوند. پنج دهک اول جمعیت کشور این یارانه را میگیرند، با این تفاوت که دهکهای اول، دوم و سوم به ازای هر نفر ۲۰۰ هزار تومان و دهکهای چهارم و پنجم به ازای هر نفر ۱۵۰ هزار تومان دریافت میکنند.
آنطور که رئیسجمهور توضیح داده این یارانه نوعی وام قرض الحسنه است که با کارمزد دو درصد پرداخت میشود. بنابراین نمیتوان گفت که این یارانه بلاعوض است اما نکته اصلی اینجاست که ابراهیم رئیسی گفته دولت به خانوارهایی که توان پرداخت ندارند کمک میکند.
در این وعده رئیسی پیشبینی شده که به خانوارهایی که توانایی بازپرداخت اقساط را نداشته باشند یارانه بازپرداخت اقساط تعلق میگیرد. معمولا حمایتهای دولتی به گروههایی مثل افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و افراد با درآمد کم تعلق میگیرد. براساس برآوردها این پنج دهک شامل افرادی میشوند که هر دو یارانه نقدی و معیشتی را دریافت میکنند.
با واریز یارانه ۲۰۰ هزار تومانی از آذر امسال، یارانه پنج دهک اول جامعه چندین برابر میشود. خانوارهایی که در سه دهک اول باشند با فرض یک خانواده پنج نفره، یارانهای میگیرد به شرح زیر است.
یارانه نقدی: ۲۲۷ هزار تومان(زمان پرداخت ۱۰ آذر)
یارانه معیشتی بنزین: ۲۰۵ هزار تومان(زمان پرداخت ۲۰ آذر)
یارانه جدید: یک میلیون تومان (زمان پرداخت احتمالا آخر آذر)
اگر یک خانواده در دهکهای چهارم و پنجم باشد، وضعیت یارانههایی که از آذر دریافت میکنند به شرح زیر است:
یارانه نقدی: ۲۲۷ هزار تومان(زمان پرداخت ۱۰ آذر)
یارانه معیشتی بنزین: ۲۰۵ هزار تومان(زمان پرداخت ۲۰ آذر)
یارانه جدید: ۷۵۰ هزار تومان(زمان پرداخت احتمالا آخر آذر)
با وجود اینکه خبرهایی از اختصاص یارانه به جاماندگان به گوش میرسد اما هنوز برای آن تصمیم گیری نشده است. در ادامه جزئیات و زمان زمان قطع یارانه ۳ دهک و اختصاص یارانه جاماندگان را بخوانید.
اواخر دهه ۸۰ بود که یارانه نقدی ۴۵ هزار تومانی به ازای هر نفر از اعضای خانواده برای اولین بار به حساب سرپرستان خانوار واریز شد حال یک دهه از این موضوع میگذرد، اما در مبلغ یارانهها کوچکترین تغییری ایجاد نشده است و با توجه به نرخ تورم در کشور و مسائل اقتصادی که مردم با آن دست و پنجه نرم می کنند یارانه ۴۵ هزار تومانی تاثیر چندانی در بهبود قدرت خرید و وضعیت معاش خانوار ندارد.
تیر ماه امسال بود که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اطلاعیهای اعلام کرد که کسانی که سال ۱۳۹۳ از ثبت نام یارانهها جا مانده یا افرادی که خانواده آنها یارانهبگیر نبوده، اما با ازدواج از خانواده جدا شدهاند، میتوانند طبق شرایطی که اعلام خواهد شد برای ثبت نام اقدام کنند. چند هفته پس از این اطلاعیه خبری مبنی بر آغاز پیش ثبت نام جاماندگان یارانه دست به دست شد، اما زمانی که متقاضیان به سایت برای ثبت نام مراجعه کردند هیچ درگاه و گزینهای برای ثبت اطلاعات آنها وجود نداشت در پی مشکلات ایجاد شده برای جاماندگان یارانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی این خبر را تکذیب و اعلام کرد در حال حاضر هیچ سایت یا سامانهای برای ثبتنام یارانه نقدی توسط این وزارتخانه اعلام نشده است.
شهریور ماه بود که عبدالملکی وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که هنوز تصمیمی درباره یارانه و تغییر مبلغ آن گرفته نشده است او علت تاخیر در این موضوع را نبود طراحیهای لازم برای انجام این کار اعلام کرد و گفت زمان بندی دقیقی از این موضوع قابل ارائه نیست.
به اولین ماه پاییز که رسیدیم وزیر اعلام کرد بحثهای زیادی درباره یارانههای نقدی در حال مطرح شدن است، اما باز هم هیچ تصمیم قطعی گرفته نشده است او همچنین از حذف ۳ دهک بالای درآمدی بر اساس قانون هدفمندی یارانهها خبر داد، اما با وجود اقدامات دولت قبل به دلیل کامل نبودن بانکهای اقتصادی هنوز اطلاعات کامل در دست وزارتخانه نیست و نمیتوانیم فرایند حذف و اضافه را آغاز کنیم.
حالا در آبان ماه به سر می بریم و در پی ارسال لایحه حمایت از معیشت اقشار آسیب پذیر به مجلس و زمزمههای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی صحبت از مبالغ جدیدی برای یارانه میشود و برخی میگویند از آذر ماه به ۶۰ میلیون نفر از جمعیت کشور یارانهی ۱۱۰ هزار تومانی داده خواهد شد.
طبق قانون بودجه سال ۹۸ باید یارانه سه دهک بالای جامعه حدف و به اقشار کم درآمد اختصاص پیدا کند که هنوز این اتفاق رخ نداده است.
حذف ۳ دهک بالای درآمدی و ثروتمندان از جمع یارانه بگیران و همچنین تغییر مبلغ یارانه و قدم برداشتن در جهت افزایش آن کاری است که دولت سیزدهم قرار است آن را بر عهده بگیرد.
عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی پنجم آبان ماه در رابطه با حذف یارانه سه دهک بالای جامعه گفت:تا زمانی که بانک اطلاعاتی اقتصادی تکمیل نشود نمیتوانیم فرآیند حذف و اضافه را انجام دهیم.
وی افزود: البته در دولت قبل فرآیند راهاندازی سامانهها شروع شد، اما کامل نیست. به طوری که اطلاعات برخی خانوادهها به سال ۹۸ برمیگردد و تا تکمیل این سامانهها نمیتوانیم حذف و اضافهای در باب یارانهها انجام بدهیم.
عبدالملکی اضافه کرد: در رابطه با افزایش یارانه نقدی باید گفت که تصمیمگیری در نظام یارانهها با دولت است، البته از گذشته نیز در این خصوص صحبتهایی شده، اما هنوز به نتیجه نرسیده است.
پایگاه رفاه ایرانیان وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در حال جمع آوری و تکمیل اطلاعات مورد نیاز است تا کار حذف دهکهای بالا اضافه شدن جاماندگان صورت بگیرد اما تاکنون خبر جدیدی از این موضوع نشده است.
هنوز مشخص نیست دولت سیزدهم میخواهد یارانه نقدی را افزایش دهد یا نه. اما یکی از برنامههای انتخاباتی رئیسی پرداخت یارانه ۸۰۰ هزار تومانی از آذر ماه به دهکهای کم درآمد بود. حالا در آستانه آذر ماه، معاون اقتصادی رئیسی گفته خبر خوبی در راه است. آیا یارانهها از آذر زیاد میشود؟
اظهارات مقامات دولت سیزدهم درباره افزایش یارانه نقدی مبهم است. برخی میگویند یارانه نقدی تاثیری در معیشت مردم ندارد و برخی میگویند احتمال افزایش یارانه نقدی زیاد است.
اما مهمترین وعده در این باره را ابراهیم رئیسی داده بود. او در زمان انتخابات، از شش برنامه برای بهبود معیشت مردم رونمایی کرده بود که مهمترین آن کاهش تورم و اعطای کارت اعتباری معیشت خانوار بود.
براساس وعده رئیسی، قرار بود پنج دهک اول جامعه مشمول یارانه جدید شوند. در این طرح یارانه ماهانه دهکهای اول، دوم و سوم ۲۰۰ هزار تومان برآورد شده بود. یعنی یارانه یک خانوار چهار نفره ۸۰۰ هزار تومان میشد.
یارانه خانوارهای دهک چهارم و پنجم هم در این طرح به ۱۵۰ هزار تومان میرسید. یعنی یارانه ۶۰۰ هزار تومانی. بر اساس این طرح قرار بود یارانهها از ابتدای آذرماه تغییر کند.
به عبارتی وعده رئیسی پرداخت کارت اعتباری ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومانی از ابتدای آذرماه بود. وعدهای که اگر اجرایی شود، یارانه پنج دهک اول جامعه باید از ماه آینده چهار تا پنج برابر شود و افراد به جای دریافت یارانه ۴۵ هزار تومانی، یارانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومانی بگیرند.
البته همزمان با روی کار آمدن دولت، رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته بود یارانه نقدی تاثیری در بهبود معیشت مردم ندارد. گفتهای که نشان میداد احتمالا ماجرای افزایش یارانه نقدی در این دولت منتفی است.
اما روز گذشته محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهور اعلام کرد که مردم در آذر منتظر اخبار خوبی باشند. اگرچه مشخص نبود خبر خوب محسن رضایی چیست، اما چون او درباره معیشت مردم صحبت کرده بود یکی از مهمترین گمانههایی که مطرح میشد این بود که احتمالا قرار است یارانه نقدی افزایش پیدا کند و یا اینکه دولت کارت رفاهی به مردم بدهد.
علاوه بر این یارانهها به طور ثابت دولت باید یارانه معیشتی بنزین و یارانه نقدی را نیز به حساب سرپرستان خانوار واریز کند. مبلغ یارانه معیشتی براساس تعداد اعضای خانوار بین ۵۵ تا ۲۰۵ هزار تومان است.مبلغ یارانه نقدی نیست به طور ثابت به ازای هر نفر ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه به غیر از دارو و گندم، ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار است از ۵ قلم کالا حذف شود، گفت: بر اساس بند «ب» بودجه امسال دولت میتواند ارز ترجیحی را در طول سال حذف کند و در مقابل صد هزار تومان به مقدار یارانهها اضافه شود.
مهدی طغیانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با تیتر امشب با بیان اینکه تمهیدات دولت برای اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی بدون بار تورمی خواهد بود، گفت: به غیر از دارو و گندم، ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار است از ۵ قلم کالا حذف شود.
طغیانی افزود: بر اساس بند «ب» بودجه امسال دولت میتواند ارز ترجیحی را در طول سال حذف کند و در مقابل صد هزار تومان به مقدار یارانهها اضافه شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: قانون بوجه به دولت اجازه داد که در طول سال ۱۴۰۰، ارز ترجیحی را برای سایر کالاها به غیر از دارو حذف کند و دولت تا پایان سال بر اساس قانون بودجه فرصت دارد که این مورد را انجام دهد.
طغیانی گفت: قانون بوجه به دولت اجازه داد که در طول سال ۱۴۰۰، ارز ترجیحی را برای سایر کالاها به غیر از دارو حذف کند، یعنی ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو باقی میماند و مابقی ارز ترجیحی که برای نهادههای دامی و آنچه در زنجیره تولید محصولات دامی به آن ارز تعلق میگیرد، حذف میشود.
او گفت: دولت تا پایان سال بر اساس قانون بودجه فرصت دارد که این را حذف کند و اگر تا پایان سال حذف نشود، عملا از قانون بودجه تخلف شده است.
طغیانی ادامه داد: غیر از دارو فقط ۵ کالا است که به آنها در حال حاضر ارز تخصیص داده میشود که همه هم در بخش کشاورزی است؛ ۲ سال پیش که این سیاست اعمال شد، حدود ۲۵ قلم کالا بود، در طول سال ۹۸ و ۹۹، ۲۰ قلم آن حذف شد و الان فقط ۵ قلم کالای دیگر باقیمانده است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: سیاست درست این است که یارانه را نه در مبدأ تولید، بلکه در مقصد مصرف باید توزیع کرد؛ اگر ما میخواهیم به مردم کمدرآمد و محروم هم کمک کنیم باید یارانهای را به آخر زنجیره بدهیم نه به اول زنجیره، اگر به اول زنجیره اختصاص بدهیم، در طول این زنجیره تا وقتی که بیاید و به دست مردم برسد، اثر آن یارانه از بین میرود؛ تمام این زنجیره بهره میبرند و آخر این زنجیره که مردم باشند، بیبهره هستند.
محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه دولت برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نیاز به لایحه و اجازه گرفتن از مجلس ندارد، گفت: برخلاف حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بالابردن ارز ۸ میلیارد دلار تا سقف ۱۲ میلیارد دلار نیاز به اجازه مجلس دارد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: گمانهزنیها درباره حذف یا اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی، اثر تورمی خود را بر کالاهای اساسی گذاشته است.
زنگنه علت ارائه لایحه به مجلس در یکشنبه گذشته را همراه کردنِ مجلس در تصمیم گیری اقتصادی پیش رو مطرح کرد.
او گفت: تا یک ماه آینده، کشور معطل تصمیم گیری درباره ارز ۴۲۰۰ تومانی خواهد بود.
زنگنه با بیان اینکه هدف مجلس کمک به دولت است تا بتواند مسائل مالی را تا پایان سال کنترل کند، گفت: اگر دولت بخواهد تصمیمی برای ارز ۴۲۰۰ تومانی بگیرد حتما شرایط جامعه و نگرانیهای تورم را در نظر خواهد گرفت که البته امیدواریم اگر دولت تصمیم به حذف این ارز گرفت شیوههای مناسبی را بکار بگیرد که در آن عواقب تورمی مورد نظر باشد، زیرا ما در شرایط سختی هستیم و نرخ تورم ما هم اکنون بالای ۴۶ درصد است، در این شرایط افزایش تورم برای اقشار متوسط و دهکهای پایین تبعات سنگینی خواهد داشت.
وی افزود: در حال حاضر خیلی از ایدهها و تصمیمات اقتصادی که در شرایط عادی میتوان آنها را انجام داد در این شرایط نیازمند دقت و حساسیت بیشتری است تا آسیب جدی وارد نکند البته مجلس نیز آمادگی کمک برای مدیریت اقتصادی و همراهی دولت را تاپایان سال دارد.