چرا عربستان به گفتگو با ایران تمایل دارد؟-راهبرد معاصر
الجولانی: گروه‌های نظامی در نهاد واحدی ادغام خواهند شد دیدار سفیر چین در ایران با علی لاریجانی بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از ۱۳ سال توضیحات عراقچی در خصوص بازدید از برخی اماکن تاریخی-مذهبی در قاهره آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری بر سر الجولانی را لغو کرد فایننشال تایمز: ترامپ به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد جزئیات دیدار الجولانی با هیئت آمریکایی در دمشق هشدار وزیر خارجه عراق: داعش در حال سازماندهی مجدد خود است وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد گروه‌های مسلح تحریرالشام وارد مرز‌های رقه شدند حمله به کنسولگری اسرائیل در نیویورک تحریم‌های جدید آمریکا علیه ناوگان دریایی پنهان ایران پزشکیان در دیدار اردوغان: کمترین خدشه به تمامیت سرزمینی سوریه، به هیچ وجه قابل قبول نیست دیدار پزشکیان با نخست‌وزیر پاکستان/ دعوت شهباز شریف از رئیس‌جمهور برای سفر به پاکستان ۱۹۰۵ نظامی سوری از عراق به کشورشان تحویل داده شدند
سید هادی سید افقهی، دیپلمات سابق ایران در لبنان در گفتگو با راهبرد معاصر پاسخ داد؛

چرا عربستان به گفتگو با ایران تمایل دارد؟

سید هادی سید افقهی، کاردار سابق ایران در لبنان با اشاره به سیاست یک بام و دو هوای سعودی ها در تقابل با محور مقاومت اظهار داشت: عربستان با رضایت و علاقه‌ مندی به گفتگو با ایران نیامده‌ است. بلکه مجبور بوده و برای تقابل با نیروهای محور مقاومت ترس و اضطراب دارد.
سید هادی سید افقهی؛ کارشناس مسائل منطقه
تاریخ انتشار: ۱۳:۳۱ - ۰۴ آذر ۱۴۰۰ - 2021 November 25
کد خبر: ۱۱۱۰۶۸

چرا عربستان متمایل به گفتگو با ایران است؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ در چند ماه گذشته سیاست خارجی کشور عربستان؛ در تقابل با محور مقاومت رویکرد دو پهلو و به اصطلاح یک بام و دو هوا به خود گرفته است. مقامات سعودی از یک‌ سو با ایران وارد مذاکره شده و از سوی دیگر لبنان را تحت فشار قرار می‌ دهند، با سوریه برای از سرگیری روابط مذاکره می‌کنند اما، اراده جدی برای پایان جنگ یمن ندارند. با عراق قرارداد های اقتصادی می‌ بندند اما آمد و شد های خود با صهیونیست ها را رسانه ای می کنند.

 

«سید هادی سید افقهی» تحلیلگر مسائل منطقه طی گفتگو با «راهبرد معاصر» با اشاره به اقدامات اخیر مقامات ریاض تاکید کرد، بازی اصلی عربستان مخالفت با انقلاب اسلامی و جریان مقاومت است. ما نباید غافل از این‌ موضوع باشیم که مقامات ریاض با پای خودشان به سمت ما حرکت نکرده‌ اند، آن‌ ها در ابعاد گوناگون چه در داخل و چه در خارج با مشکلات متعددی رو به‌ رو شده اند، از اوضاع بد اقتصادی و کسری بودجه تا اختلافات خاندان، جنگ یمن و مخدوش شدن وجهه عربستان در جهان به دلیل پرونده آقای «خاشقچی»؛ همگی باعث از بین رفتن حس خود برتر بینی و اجبار به حرکت به سمت ایران شده‌ است.



وی با بیان این‌ که کاخ نشینان «الیمامه» از ترس درگیری با محور مقاومت که قدرتی روز افزون دارند گفت: از دلایل دیگر این صلح‌ جویی ها می‌ توان به تشکیک سعودی‌ ها به نبود حمایت همه‌ جانبه ایالات‌ متحده آمریکا از آن ها اشاره کرد. کاندیدای دموکرات‌ ها در عربستان بعد از مرگ «ملک‌ عبدالله» «محمد بن نایف و یا احمد بن‌ عبد العزیز» بوده‌ است. «ملک سلمان» بعد از پادشاهی خود فرزندش را در یک سنت شکنی آشکار به ولیعهدی رساند، که همین مسئله باعث ایجاد تنش‌های درون خاندانی و سردی روابط عربستان و ایالات‌ متحده شد، تا پایبند نبودن آمریکا به حمایت از عربستان و خروج سامانه‌ های دفاع هوایی از عواقب آن باشد.

 

سید افقهی با احساسی خواندن و رد ادعای «عبدالباری عطوان» در مورد واگذاری پرونده جنگ یمن از سوی ایران به حزب‌ الله لبنان اظهار داشت: این‌ موضوع به‌ هیچ‌ عنوان صحت ندارد، نه جمهوری اسلامی چنین اجازه‌ ای به خود می‌ دهد و نه حزب‌ الله چنین موضوعی را می‌ پذیرد، در واقع چنین موضوعی اصلا به سعودی‌ ها منتقل نشده و هیچ منبع موثقی این ادعا را تایید نکرده‌ است.

 

وی این مسئله را مطرح‌ شده از طرف آقای «گریفیث» نماینده سازمان ملل در امور یمن دانسته و تاکید کرد: این در خواست آقای گریفیث بود که ایران به انصار الله فشار وارد کند؛ تا جنگ یمن بدون نزدیکی حوثی ها به مأرب پایان یابد و در نتیجه سعودی‌ ها در مذاکرات دست برتر را داشته باشند، اما این پیشنهاد از طرف ایران رد شد و ایران پیشنهاد خاتمه جنگ توسط عربستان و گفتگوی یمنی_یمنی را مطرح کرد.

 

هوچی‌ گری‌‌ سعودی‌ ها در برابر جنگ بیهوده یمن

این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: در مسئله لبنان و «جرج قرداحی» تمام مسئولین حکومت لبنان با رد موضوع، اشاره کردند که سخن آقای قرداحی موضع رسمی دولت لبنان نیست. و این گفتگو قبل از تصدی وزارت توسط قرداحی ضبط شده است. اما سعودی‌ ها همیشه به‌ دنبال فرصتی جهت فشار به حزب‌ الله و لبنان بوده اند. با این‌ حال؛ تمام این فشار های غربی_عربی_عبری برای نابودی و یا خلع‌ سلاح حزب‌ الله، با تفکر و تعقل و رفتار مناسب مقاومت اسلامی لبنان همراه بوده که این هجمه ها را با شکست مواجه کرده است.

 

دیپلمات پیشین کشورمان در رابطه با ترس سعودی‌ ها از نزدیکی امارات به ایران و تنها ماندن در شرایط سخت منطقه گفت: در این که جنگ نامرئی و دیپلماتیک بین عربستان و امارات وجود دارد، نمی‌ شود منکر شد. آنها چه در منطقه ما و چه در آفریقا با هم به رقابت می‌پردازند، اماراتی‌ ها در ماجرای تحریم قطر و سعودی‌ ها در ماجرای قطع روابط با ایران که توسط امارات انجام نشد از یکدیگر گله دارند. اما درگیری‌های این دو کشور صرفا به‌ خاطر ارتباط با ایران نیست، بعضی از مشکلات آن‌ها عشیره‌ای، سیاسی‌، امنیتی و تاریخی است. که ناخودآگاه رقابت را شدید تر می‌کند.


کاردار سابق جمهوری اسلامی در رابطه با نقش اسرائیل در تحرکات منطقه‌ ای عربستان با اشاره به نامه ی آقای «عبد العزیز آل‌ سعود» با دست خطی شخصی او که تکذیب نیز نشده‌ است گفت: آقای عبد العزیز با خط خود خطاب به آقای «کاکس» نماینده آن ایام بریتانیا در منطقه ما در مورد نبود مانعی برای اهدای سر زمین فلسطین به یهودیان نشان داده‌ که ارتباط سعودی‌ های یهودی با صهیونیست‌ های یهودی از دیر باز محکم بوده است. اما متناسب با شرایط و احساس خطر ها کم‌ و زیاد شده‌ است. این‌ که چرا آن‌ها رابطه خود با اسرائیل را اعلام نمی‌کنند به دلیل جایگاهی است که مکه و مدینه به سعودی‌ ها داده و آن‌ها خود را خادم حرمین می‌ دانند و به‌ دنبال فراهم‌ سازی مقدمات اعلام عادی‌ سازی می‌باشند. اما باید این موضوع در زمان مناسب اعلام شود تا وجهه سعودی ها بیش از این در بین دنیای اسلام تخریب نشود. نتیجه این است که روابط پنهان سعودی_صهیونیستی در بازی‌های سیاست خارجی ریاض نقش بسزایی دارد.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده