به گزارش راهبرد معاصر، مطمئنا شما هم می دانید که دانشگاه های مختلف در آلمان چندین دوره تحصیلی ارائه می دهند که در این دوره ها نه تنها از دانشجویان بومی آلمان و دانشجویان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، بلکه از دانشجویان بین المللی نیز به هیچ عنوان شهریه ای اخذ نمی شود. این فرصت شبیه یک رویاست نه؟ اما اگر آلمانی بلد نباشید چه میشود؟ پس باید این فرصت رویایی تحصیل در آلمان را از دست بدهید؟ قطعا خیر.
دانشگاه های دولتی کشور آلمان دوره های تحصیلی معاف از شهریه دارند که تدریس در آنها به زبان انگلیسی انجام می شود. برای تحصیل در آلمان، داشتن تسلط به زبان آلمانی الزامی نیست. حتی اگر اصلا زبان آلمانی بلد نباشید هیچ مشکلی برای تحصیل در این کشور نخواهید داشت.
در سراسر آلمان، ۲۴۰ دانشگاه برای تحصیل دانشجویان بین المللی وجود دارد که دانشجویان می توانند رشته مورد علاقه خود را از بین ۲۰۰۰ رشته ای که به زبان انگلیسی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد ارائه می شوند، انتخاب کنند.
طبیعتا، سفر و اقامت در کشوری خارجی که فرهنگ و زبانی کاملا متفاوت با کشور شما دارد می تواند تا حدودی اضطراب آور باشد، اما شما نباید استرس این را داشته باشید که تدریس در دانشگاه های کشور مقصد به زبان دیگری باشد، حتی اگر مهارت شما در زبان آلمانی در حد مبتدی باشد یا حتی اگر بطور کلی، آلمانی بلد نباشید. تحصیل به زبانی آشناتر(انگلیسی)، می تواند از اضطراب سفر به کشوری دیگر بکاهد.
آلمان ۲ نوع دانشگاه دارد: دانشگاه دولتی و دانشگاه خصوصی. دانشگاه های دولتی این کشور، شهریهای از دانشجویان اخذ نمی کنند. آلمان در مجموع، ۴۰۰ عدد دانشگاه دولتی دارد. تعداد دانشگاه های خصوصی کمتر است (۱۲۰ عدد) و ممکن است شهریه های بالایی داشته باشند. از طرفی رویه ی اتخاذ شده در اکثر دانشگاه های آلمان این است که به آزادی عمل دانشجویان در تحصیلات آکادمیک اعتقاد دارند.
این بدان معناست که دانشجویان مجبور به حضور ثابت در کلاس ها نیستند و می توانند در این مورد اختیاری عمل کنند. طول دوره های مقطع کارشناسی در دانشگاه های آلمان، ۳ الی ۴ سال است و مقطع کارشناسی ارشد، ۲ سال (۲ الی ۵ ترم) طول می کشد. شما با گذراندن مجموعا ۱۲۰ واحد ECTS، مدرک کارشناسی ارشد دریافت می کنید. ۹۰ واحد مربوط به ماژول ها، دوره های عملی و امتحانات خواهد بود و ۳۰ واحد دیگر نیز مربوط به کار تحقیقاتی و پایان نامه شماست.
مهلتهای ثبت نام:
۱. تابستان (ماه آوریل) – مهلت ثبت نام برای دانشجویان بینالمللی- ۱۵ ژانویه
۲. زمستان (سپتامبر/اکتبر) - مهلت ثبت نام برای دانشجویان بینالمللی - ۱۵ ژانویه.
پذیرش این حجم از دانشجو در یک مهلت ثبت نام، واقعا کاری غیر ممکن است. از این رو ۲ مهلت پذیرش برای دانشجویان تعیین شده است. اندازه کلاس ها در زمستان با توجه به میزان پذیرش دانشجوی بیشتر، بزرگتر است. از طرفی چون در این مقطع از سال (زمستان)، اکثر اساتید دانشگاهی پروژه های تحقیقاتی خود را شروع می کنند، فرصت های شغلی و دوره های دستیاری بیشتری نیز در دسترس دانشجویان هستند. دانشجویان در دوره های زمستان، زمان بیشتری برای فعالیت های اضافی دارند. اعطای ویزا یه دوره خاصی (تابستان یا زمستان) معطوف نیست. به این معنی که اگر رشته مورد علاقه شما در دوره تابستان ارائه می شود، باید نسبت به اخذ پذیرش اقدام کنید و نباید این فرصت را از دست بدهید.
برای تحصیل در آلمان، باید معدل GPA خوبی داشته باشید، در آزمون های تافل یا آیلتس نمرات خوبی کسب کرده باشید، و در صورتی که این مورد جزو الزامات دوره ی تحصیلیتان باشد، باید در آزمون مهارت زبان آلمانی نیز قبول شوید. بعد از این مراحل، با پر کردن فرم درخواست و ارائه مدارک مورد نیاز و با رعایت شروط الزامی، می توانید درخواست خود را ارائه دهید.
جهت بالا بردن شانس پذیرش، برای چندین دانشگاه درخواست ارسال کنید. اما سعی کنید تعداد درخواستتان از یک حدی بیشتر نشود چرا که بعدا پیگیری نتیجه درخواست برای خودتان سخت می شود. تعداد ۱۰ الی ۱۵ درخواست برای دانشگاه های مختلف در مقطع کارشناسی و ۵ الی ۱۰ درخواست برای دانشگاه ها در مقطع ارشد و دکتری، کافی است.
از این نکات پیروی کنید تا بدانید به چه تعداد و برای کدام دانشگاه ها درخواست دهید:
۱. آرمون های ورودی: بسته به دوره ی تحصیلی که انتخاب میکنید، ممکن است شرکت در آزمون های ورودی اعم از GRE , TOEFL, SAT, ACT, IELTS , GMAT و غیره، الزامی باشد. به همین دلیل باید از قبل بررسی کنید تا بدانید شرکت در این آزمون های ورودی برای دوره مد نظر شما الزامی است یا خیر. برای تحصیل در مقطع کارشناسی دانشگاه، باید مدارک فارغ التحصیلی از مقطع قبلی (مدرسه) را ارئه دهید. اگر مدرکی که ارائه می دهید الزامات تحصیلات عالی را برآورده نکند، باید دوره های پیش نیاز را بگذرانید.
۲. از بودجه مالی خود آگاه باشید: شما باید بودجه تقریبی 10000یورو در سال به علاوه هزینه شهریه دانشگاه (در صورت وجود) برای تحصیل در نظر بگیرید. بنابراین بهتر است قبل از ارائه درخواست از بودجه و توان مالی خود اگاه باشید.
۳. چک کردن سایت موسسه مبادلات آکادمیک آلمان DAAD: موسسه DAAD، یک سرویس تبادل آکادمیک آلمانی است. این موسسه وب سایتی دارد که در آنجا می توانید به سادگی وارد قسمت اطلاعات مربوط به کشور خود شوید تا ببینید آیا مدرک تحصیلی شما برای اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان، معتبر است یا خیر. در حال حاضر، اطلاعات مربوط به ۸۰ کشور در این پورتال موجود است.
۴. چک کردن سایت Anabin: جهت کسب اطلاعات دقیق تر در مورد نحوه ی ارزیابی مدرک تحصیلی شما در آلمان و یا برای بررسی دقیق تر اینکه آیا مدرک تحصیلی شما در دانشگاه های آلمان معتبر است یا خیر، پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید تا جزئیات بیشتری در مورد الزامات پذیرشی دانشگاه های آلمان بدست بیاورید.
۵. آزمون SAT: شرکت در آزمون SAT، جزو الزامات همه رشته ها نیست. جهت بررسی الزام شرکت در این آزمون، شما باید رشته تحصیلی و دانشگاه خود را چک کنید. آزمون اس ای تی (SAT) یک آزمون جهت سنجش توانایی تفکر انتقادی و قدرت تحلیل دانشجویان است. هزینه شرکت در این آزمون ۸۰ یورو می باشد. قبل از هر اقدام دیگری، بررسی کنید که آیا شرکت در این آزمون برای شما الزامی است یا خیر.
۶. بررسی مهارت زبان آلمانی: اگرچه داشتن تسلط به زبان آلمانی جزو الزامات تحصیل در دانشگاه های این کشور نیست اما بهتر است تا حدودی آلمانی بلد باشید تا بتوانید با محیط و مردم ارتباط گرفته و وفق پیدا کنید. حتما چک کنید تا مطمئن شوید رشته تحصیلی که انتخاب کرده اید به زبان انگلیسی تدریس خواهد شد یا خیر.
دوره های آموزش زبان آلمانی تقریبا در تمامی شهرهای بزرگ سراسر جهان برگزار می شوند. یادگیری اصولی زبان آلمانی، تقریبا در ۳۰ هفته یا با شرکت درکلاس به مدت ۷۵۰ ساعت، تکمیل می شود. اگر چنانچه علاقه دارید چندین کلمه یا عبارت غیر رسمی نیز به آلمانی یاد بگیرید، از اپلیکیشن های مختلفی اعم از Duolingo و Memrise استفاده کنید.
۷. ارائه درخواست: ارائه درخواست برای هر دوره تحصیلی در دانشگاه، تقریبا ۱۵ یورو هزینه دارد. همچنین باید کارنامه ریزنمرات تحصیلی و سایر مدارک الزامی را نیز آپلود کنید. برخی از دانشگاه ها، کارنامه ریز نمراتی که به انگلیسی یا فرانسوی نوشته شده اند را نیز می پذیرند. توصیه ما این است که فرم درخواست خود را چند ماه قبل از مهلت پذیرش دانشگاه پر کنید، چرا که این فرآیند بسیار وقت گیر و طولانی است و ممکن است موانعی جدیدی بر سر راه شما قرار بگیرند. به طور کلی چنین موارد حساسی را نباید به روزهای آخر موکول کنید. مهلت پذیرش اکثر دانشگاه ها تا ۱۵ ام جولای برای دوره های زمستانی و تا ۱۵ ام ژانویه برای دوره های تابستانی هستند.
در مقایسه با دانشگاه های معتبر کشورهای کانادا و ایالات متحده، پاسخ این سوال، منفی است. دانشگاه های آلمان بالاترین نرخ پذیرش دانشجویان بین المللی را دارند. سالانه بیشترین درصد دانشجویان بین المللی در دانشگاه های آلمان پذیرش میشوند، بنابراین اگر برای اخذ پذیرش از این دانشگاه ها اقدام کنید، قطعا شانس زیادی برای تحصیل رایگان در آلمان خواهید داشت.
برای بهره مندی از کمک هزینه های زندگی، حتما بورسیه های تحصیلی موسسه DAAD را بررسی کنید. این بورسیه جزو بورسیه های دولتی دانشگاه های آلمان است که برای دانشجویان بین المللی ارائه می شود. این بورسیه تحصیلی، کمک هزینه هایی برای امرار معاش دانشجویان را نیز شامل می شود. همچنین، شما باید برای دریافت دیگر بورسیه های تحصیلی آلمان برای دانشجویان بین المللی و همچنین برای بورسیه های تحصیلی موسسه DAAD، درخواست خود را ارائه دهید.