حقوق بازنشستگی زن بعد از فوت به چه کسی می‌رسد؟-راهبرد معاصر
آخرین رده‌بندی فیفا در سال ۲۰۲۴/ ایران هجدهم دنیا و دوم آسیا توانیر: قطعی برق ۱۰ روز تا ۲ هفته آینده متوقف می‌شود / در تابستان سال آینده نیز ناترازی برق داریم ثبت نام بیش از ۴۴۰ هزار نفر در کنکور | اول دی؛ آخرین مهلت نام‌نویسی تداوم سیر صعودی نرخ بهره بین بانکی + جدول تصویب توافق‌نامه تجارت آزاد با ایران در سنای قزاقستان هشدار سازمان هواشناسی در مورد تشدید فعالیت سامانه بارشی در کشور دستور شناسایی مشترکانی که از ماینر استفاه می‌کنند صادر شد نماینده مجلس: حتی فقیرترین کشور‌های آفریقایی هم این حد از کاهش ارزش پول را ندارند مصر رئیس گروه دی۸ شد سخنگوی وزارت خارجه: حملات اسرائیل منجر به تخریب زیرساخت‌های غیرنظامی یمن شد وزرای کار و دادگستری وارد شیراز شدند طلای جهانی به زمین خورد!  متهمان ناآرامی در بیمارستان شهید جلیل یاسوج دستگیر شدند واکنش انصارالله به حمله هوایی اسراییل: به هر تجاوزی پاسخ می‌دهیم/ حمایت از غزه ادامه دارد حمله هوایی گسترده رژیم اسرائیل به صنعاء و الحدیده یمن + جزییات

حقوق بازنشستگی زن بعد از فوت به چه کسی می‌رسد؟

کارشناس روابط کار و تامین اجتماعی درباره سرنوشت حقوق بازنشستگان متوفی زن توضیحاتی ارائه کرد.
تاریخ انتشار: ۲۱:۴۴ - ۲۳ دی ۱۴۰۰ - 2022 January 13
کد خبر: ۱۱۷۶۱۶

به گزارش راهبرد معاصر؛ صندوق‌های بازنشستگی‌ و سازمان تامین اجتماعی پس از مرگ بیمه پرداز حقوق یا مستمری او را به بازماندگان می‌پردازند و سهم هر یک از بازماندگان از حقوق و مستمری پدر، مادر یا پدربزرگ روشن است.


قربانی کارشناس روابط کار و تامین اجتماعی گفت: تنها مردانی می‌توانند از حقوق بازنشستگی همسر فوت شده استفاده کنند که تحت تکلف همسر خود بوده و مدارک لازم را به سازمان تامین اجتماعی ارائه داده و دفترچه بیمه دریافت کرده باشند.


شرط دریافت حقوق بازنشستگی همسر (زن) فوت شده
بازماندگان بیمه شده زن با شرایط زیر از مستمری استفاده خواهند کرد.

۱- شوهر مشروط بر اینکه اولا تحت تکفل زن بوده ثانیا سن او از شصت سال متجاوز باشد یا طبق نظر کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ این‌قانون از کار افتاده بوده و در هر حال مستمری از سازمان دریافت نکند.

۲- فرزندان در صورت داشتن شرایط زیرمی‌توانند از مستمری مادر استفاده کنند:

‌الف – پدر آنها در قید حیات نبوده یا واجد شرایط مذکور در بند اول این ماده باشد و از مستمری دیگری استفاده نکند.

ب – سن آنها کمتر از هجده سال تمام باشد و یا منحصرا به تحصیل اشتغال داشته باشند تا پایان تحصیل و یا به علت بیماری یا نقص عضو طبق‌گواهی کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ این قانون قادر به کار نباشند.

۳- پدر و مادر در صورتی که اولا تحت تکفل او بوده ثانیا سن پدر از شصت سال و سن مادر از پنجاه و پنج سال تجاوز کرده باشد و یا آن که به‌تشخیص کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ این قانون ازکارافتاده باشند و در هر حال مستمری از سازمان دریافت ندارند./باشگاه خبرنگاران

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار