آداب، روش و زمان استخاره با قرآن

یکی از روش‌های استخاره، استخاره با قرآن است که به معنای خواستن خیرو خوبی از خداوند است و انسان‌ها هنگامی که در کاری درنگ و تامل دارند و صلاح کار خود را نمی‌دانند، به آن توسل می‌جویند.
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۵ - ۱۰ بهمن ۱۴۰۰ - 2022 January 30
کد خبر: ۱۱۹۹۵۷

به گزارش راهبرد معاصر، در برخی از امور زندگی انسان‌ها در انجام امور زندگی خود دچار تردید و سردرگمی می‌شوند و حتی تردیدشان با مشورت با افراد آگاه نیز ادامه می‌یابد، در چنین مواقعی استخاره واجب می‌گردد تا انسان‌ها از این سردر گمی رها شوند.

استخاره به معنای خواستن خیرو خوبی از خداوند است که انسان‌های مومن هنگامی که در کاری درنگ و تامل دارند و خیر و صلاح کار خود را نمی‌دانند، به استخاره توسل می‌جویند. استخاره در اسلام انواع گوناگونی مانند استخاره مطلق، استخاره مشورتی، استخاره قلبی، استخاره با قرآن، استخاره با تسبیح، استخاره با کاغذ دارد که در این مطلب می‌خواهیم درباره استخاره با قرآن توضیحاتی ارائه کنیم.

آداب استخاره گرفتن با قرآن چگونه است؟


یکی از روش‌های استخاره، استخاره با قرآن است که درآن انسان طبق آداب ساده‌ای با خداوند بزرگ به وسیله قرآن مجید، مشورت می‌کند و از با راهنمایی قرآن آنچه خیر و صلاح است را می‌طلبد. استخاره با پیشگویی متفاوت است و در آن صلاح کار درخواست از خداوند، به انسان نشان داده می‌شود.

نوع اول استخاره با قرآن

نوع اول استخاره و چگونگی انجام آن طبق فرمایش رسول اکرم است که اینگونه می‌باشد:

بعد از طهارت و گرفتن وضو، سه مرتبه سوره توحید را بخوانید و سه مرتبه بر محمّد و آل او صلوات بفرستید سپس این جمله را بیان کنید:

اَللّهُمَّ اِنّی تَفَأَّلْتُ بِکِتابِکَ، وَ تَوَکَّلْتُ عَلَیْکَ، فَاَرِنی مِنْ کِتابِکَ ما هُوَ مَکْتُومٌ مِنْ سِرِّکَ الْمَکْنُونِ فـی غَیْبِـکَ.

(خدایا به کتاب تو تفأّل می‌زنم (و استخاره می‌کنم) و بر تو توکّل می‌کنم، پس تو نیز از کتاب خود، آن چه در نهان غیب تو پنهان است، به من نشان بده.)

سپس قرآن را بگشایید و سطر اول سمت راست را بخوانید. در استخاره با قرآن فرد گیرنده استخاره باید به معنی قرآن واقف باشد تا بتواند معنی آیات آن را دریابد و جواب استخاره آن را بگیرد. (مجلسی، بحارالانوار، ج ۹۱، ص ۲۴۱.)

نوع دوم استخاره با قرآن

این نوع استخاره در کتاب فتح الأبواب توسط مرحوم سیّد بن طاووس نقل شده است:

روش استخاره با قرآن


ابتدا کتاب قرآن را بر می‌داریم و این دعارا قرآت می‌کنیم:

اَللّهُمَّ إِنْ کانَ فِی قَضائِکَ وَقَدَرِکَ، أَنْ تَمُنَّ عَلی اُمَّةِ نَبِیِّکَ، بِظُهُورِ وَلیِّکَ وَابْنِ بِنْتِ نَبِیِّکَ، فَعَجِّلْ ذلِکَ وَسَهِّلْهُ وَیَسِّرْهُ وَکَمِّلْهُ، و اَخْرِجْ لِی آیَةً اَسْتَدِلُّ بِها عَلی أَمر فَأَئْتَمِرَ، أوْ نَهْـی فَأَنْتَهی فِی عافِیَـة.

خدایا اگر قضا و قَدَرت این است که با ظهور ولیّت و فرزند پیامبرت بر امّت رسول خدا منّت گذاری، پس در ظهورش تعجیل و راهش را سهل و آسان قرار ده و برای من آیه‌ای بیرون آور که یا در آن امری باشد که انجامش دهم و یا نهی باشد که ترکش کنم به عافیت و تندرستی.

سپس حاجت و مشکل خود را بیان می‌کنیم و قرآن را باز می‌کنیم و بعد از پس از آن هفت ورق می‌زنیم، در ورق هفتم، صفحه سمت چپ، هفت سطر را می‌شماریم و در سطر هفتم استخاره خود را در می‌یابیم.


زمان صحیح استخاره بوسیله قرآن کریم

مرحوم شیخ عباس قمی درحاشیه مفاتیح الجنان بهترین ساعت برای استخاره با قرآن را روز شنبه تا وقت ناهار و پس از ظهر تا عصر. روز یکشنبه از صبح تا ظهر و از عصر تا مغرب. روز دوشنبه از صبح تا طلوع آفتاب، و پس از ناهار تا ظهر، و از عصر تا وقت عشا. روز سه شنبه از وقت ناهار تا ظهر، و پس از عصر تا وقت نماز عشا. روز چهارشنبه از صبح تا ظهر و پس از عصر تا وقت عشا. روز پنج شنبه از صبح تا طلوع آفتاب و پس از ظهرتا نماز عشا روز جمعه از صبح تا طلوع آفتاب و بعد از ظهر تا عصرنقل کرده است.


شرایط استخاره با قرآن چگونه است

استخاره با قرآن باید توسط افراد با تقوا و آشنا با مفاهیم قرآن صورت پذیرد، زیرا مفاهیم قرآن برای هر کسی قابل فهم نیست و باید فرد مورد نظر با قرآن، علوم قرآن، تفسیر و ... آن آشنا باشد و با قرآن مأنوس بوده و زبان قرآن را بفهمد.

دو چیز را به هنگام استخاره نباید فراموش کرد:۱ ـ استخاره مختص هنگامی است مسئله‌ای که با تفکّر و اندیشه، و حتّی با مشورت کردن با افراد خبره و صاحب نظر نیز روشن نشود این جا، جای استخاره است و در غیر این صورت استخاره کردن، اشتباه است. ۲ ـ از استخاره‌های مکرّر در یک چیز باید پرهیز کرد. در استخاره‌های مکرّر، همان استخاره اوّل معتبر است و بقیّه اعتباری ندارد./نمناک

ارسال نظر