به گزارش راهبرد معاصر اسپند یک بوته چند ساله و انبوه با برگهای نوک تیز و ظاهری شبیه به سیخ میباشد. ارتفاع آن حدود ۰.۳ متر و عمق ریشههای آن تا ۶.۱ متر میباشد. این گیاه حاوی ۵۰ دانه در کپسولهای آن بوده و یا حتی بیشتر نیز است.
این درخت ضخیم فواید سلامتی و خواص دارویی زیادی را دارا است. چرا که دانههای گیاهی اسپند دارای مواد شیمیایی، چون هارمین، پگانین، هارمولول و هرمالین بوده که در صنعت دارویی بسیار مفید و کاربردی میباشد.
برخی از خواص درمانی اسپند به تسکین آسم افراد، درمان میکروبها و تحریک موتور سیستم عصبی مرکزی و مخ مربوط میشود. در واقع اسپند در رفع بیماریهای تنفسی و ریوی، چون بلغه ریه و نزله ریوی کمک کننده بوده و در درمان آسم بسیار موثر میباشد.
در مجموع خاصیتهای دارویی اسپند مربوط به تسکین درد کمر، رفع بی حسی و نقصان حرکت، درمان بواسیر، درمان دندان درد، رفع حساسیت و… مربوط میشود. البته بر طبق تحقیقات عصاره اسپند نیز برای نابود کردن میکروبهای محیطی و ضدعفونی فضا نیز استفاده میشود.
اسپند خاصیت میکروب کشی دارد و به همین دلیل در مکانهای شلوغ و پرجمعیت که احتمال وجود عفونت است، دود کردن این گیاه توصیه میشود. گیاه اسپند باعث خوشبو شدن هوا و ضدعفونی محیط میشود و از قدیم این امر در میان افراد خانواده مرسوم بوده است. البته این رسم به عنوان رفع چشم بد بیشتر شایع بوده است.
در رابطه با تاثیر دود کردن اسپند در مقابله با بیماری کرونا نیز باید بگوییم که خاصیت میکروب کشی و ضدعفونی کردن دود اسپند به صورت مقطعی میتواند مفید باشد. اما زیاده روی در آن باعث خشکی مجاری تنفسی افراد شده و تاثیر مثبت آن از بین خواهد رفت.
البته در کنار تمام این مزایای این گیاه، برخی محدودیتهایی نیز دارد. مصرف اسپند برای افرادی که گرم مزاج میباشند مضر بوده و باعث دل درد و استفراغ خواهد شد. برای رفع آن بهتر است که سکنجبین و میوههای ترش استفاده کنید./باشگاه خبرنگاران