به گزارش راهبرد معاصر : بررسیها نشان میدهد تورم ماهانه برخی از اقلام خوراکی که ذیل کالاهای اساسی قرار میگیرند بسیار بالا بوده است، به گونهای که تورم ماهانه ۱۷ قلم از کالاهای اساسی در خرداد ماه بالاتر از ۲۰ درصد بوده است که در بازه تورم یک ماهه رقم بالایی محسوب میشود. اوج افزایش قیمت نیز در مورد کالای روغن بوده است، بر اساس آمار قیمت این کالا تنها در طول یک ماه نزدیک به ۳.۵ برابر شده است. در این گزارش به بررسی تورم در مورد برخی از کالاهای خوراکی اساسی پرداخته شده است.
جهش قیمتها در خرداد ۱۴۰۱
تورم سالانه خرداد ماه ۳۹.۴ درصد برآورد شده است، به عبارت دیگر میانگین سطح عمومی قیمتها در دوازده ماه منتهی به خرداد امسال نسبت به میانگین سطح عمومی قیمتها در دوازده ماه منتهی به خرداد ۱۴۰۰ نزدیک به ۴۰ درصد افزایش داشته است. همچنین تورم نقطه به نقطه نیز از ۳۹ درصد در اردیبهشت به ۵۲.۵ درصد در خرداد رسیده است. به این علت که تورم سالانه بازه زمانی بلند تری را برای محاسبه تورم در نظر دارد، جهش تورمی در شاخص تورم سالانه نسبت به تورم نقطهای کمتر دیده شده است، جهش تورمی در دو ماه اخیر طی ماههای آتی در شاخص تورم سالانه نمایانتر خواهد شد.
بررسیها نشان میدهد عمده تورم رقم خورده در خرداد امسال از ناحیه کالاهای خوراکی بوده است، به گونه که تورم نقطه به نقطه خوراکیها در این ماه بالغ بر ۸۱ درصد به ثبت رسیده است. عمدهترین دلیل این جهش تورمی را میتوان سیاست حذف ارز ترجی برای کالاهای اساسی موسوم به جراحی اقتصادی دولت دانست. این شکل از تورم در اقتصاد تحت عنوان تورم فشار هزنینه شناخته میشود، بر اساس مبانی اقتصاد کلان این نوع تورم که از سمت عرضه نشأت میگیرد با یک جهش قیمتها یا همان گرانی همراه بوده و طی کوتاه مدت اثر آن تخلیه میشود.
انفجار قیمت روغن در خرداد ماه
در میان کالاهای گروه نان و غلات بیشترین تورم به ثبت رسیده در خرداد به ماکارونی تعلق دارد، تورم ماهانه این کالا در خرداد ماه ۵۶.۱ درصد به ثبت رسیده است. در میان کالاهایی خوراکی که بیشتر مورد استفاده مردم قرار میگیرد، گوشت گوسفند با تورم ۷ درصد کمترین افزایش قیمت را در ماه گذشته تجربه کرده است. تورم ماهانه مرغ و شیر نیز در خرداد ماه به ترتیب ۳۲.۵ درصد و ۴۹.۹ درصد به ثبت رسیده است.
اما انفجار افزایش قیمت در کالاهای اساسی خوراکی در مورد روغن رخ داده است. تورم ماهانه روغن جامد در ماه گذشته ۲۴۷.۲ درصد به ثبت رسیده است، به بیان سادهتر قیمت روغن جامد در ماه خرداد نسبت به اردیبهشت ماه ۳.۵ برابر شده است. روغن مایع نیز رشد قیمت بسیار بالایی را در ماه گذشته تجربه کرده است، به گونهای که تورم ماهانه این کالا در خرداد ۲۳۳.۸ درصد برآورد شده است.
تورم نقطه به نقطه برای کالایهای اساسی
بالاترین تورم نقطه به نقطه به ثبت رسیده در خرداد ماه برای کالا روغن رخ داده است، به عبارت دیگر از خرداد ماه ۱۴۰۰ تا خرداد امسال قیمت روغن ۳۳۲ درصد افزایش داشته است. در جایگاه بعدی نیز سیب زمینی قرار دارد، تورم نقطه به نقطه سیب زمینی در ماه گذشته ۱۷۲ درصد برآورد شده است. تورم نقطهای برآورد شده در مورد کالاهای برنج ایرانی و تخم مرغ نیز به ترتیب ۱۶۴.۲ و ۱۰۶ درصد بوده است. کمترین تورم نقطهای به ثبت رسیده نیز در مورد کالاهای هویج فرنگی با ۹.۵ درصد بوده است./ اکوایران