به گزارش راهبرد معاصر، پلیس ژاپن هویت فرد ۴۱ سالهای را که روز جمعه (۸ ژوئیه/ ۱۸ تیر) با یک سلاح دستساز «شینزو آبه»، نخستوزیر سابق ژاپن را ترور کرد «تتسویا یاماگامی» معرفی کرده است.
یاماگامی در بازجوییها به پلیس انگیزهاش از این ترور را اینطور شرح داده که شینزو آبه ارتباطاتی با یک «سازمان خاص» داشته که او از آن کینه به دل داشته است. یاماگامی گفته که کینهاش منشأ سیاسی نداشته.
رسانههای ژاپنی و رسانههای بینالمللی اشارهای به نام این «سازمان خاص» نکردهاند. روزنامه نیویورکپست نوشته که پلیس اسمی از این سازمان یا عقایدش به میان نیاورده و مشخص نیست که چنین سازمانی وجود خارجی دارد یا خیر. برخی از رسانههای ژاپن گفتهاند که سازمان مورد اشاره یاماگامی یک سازمان مذهبی بوده است.
یاماگامی دقایقی بعد از شلیک به نخستوزیر ژاپن در حین یک سخنرانی تبلیغاتی در شهر «نارا» توسط نیروهای امنیتی به روی زمین انداخته شده و دستگیر شد. او بعد از انجام عملیات ترور هیچ تلاشی برای فرار انجام نداد.
شبکه خبری الجزیره به نقل از پلیس ژاپن گزارش داده یاماگامی در حین بازجوییها با آرامش به سوالات پاسخ داده و پلیس در تلاش است مشخص کند که آیا او عملیات را به تنهایی انجام داده است یا خیر. یاماگامی به پلیس گفته از طریق اینترنت از آمدن آبه به شهر نارا مطلع شده است.
پایگاه فوربس یاماگامی را ساکن شهر نارا معرفی کرده و نوشته او به مدت ۳ سال در «نیروهای دفاع دریایی ژاپن» شاغل بوده. یاماگامی قبل از انجام حمله بیکار بوده است.
پایگاه «آساهی» نوشته پلیس منزل یاماگامی را جستجو کرده و از آنجا مقادیر زیادی مواد منفجره کشف کرده است. او در دوران خدمتش در نیروی دریایی آموزشهایی در زمینه استفاده از سلاح و مواد منفجره دیده است.
طبق گزارش پایگاه آساهی شلیک به شینزو آبه ساعت ۱۱:۳۰ صبح جمعه به وقت محلی صورت گرفت و بیمارستان ساعت ۱۷ مرگ او را اعلام کرد. بیمارستان گفته به نخستوزیر سابق ژاپن بیش از ۱۰۰ واحد کیسه خون تزریق شده است. مسئولان اعلام کردند او به دلیل جراحت عمیق وارد شده به قلب و سمت راست گردنش جانش را از دست داد.
«ماکاتو ایچیکاوا» تاجری که هنگام تیراندازی در صحنه حاضر بوده به شبکه خبری الجزیره گفت: «اول صدای یک شلیک آمد و بعد دود بلند شد. هنگام شلیک اول هیچکس متوجه نشد چه خبر است، اما بعد از شلیک دوم، افرادی که ظاهراً نیروهای ویژه پلیس بودند ضارب را دستگیر کردند.»
مردم ساعاتی بعد از مرگ نخستوزیر سابق به محل حادثه رفته و صحنه حادثه را گلباران کردند. تلویزیون آساهی اعلام کرد جسد شینزو آبه روز شنبه برای دفن به زادگاهش در توکیو منتقل خواهد شد.
این نخستین حادثه قتل یک نخستوزیر مستقر یا نخستوزیر سابق از زمان کودتای ۱۹۳۶ است. در آن حادثه چندین شخصیت از جمله دو نخستوزیر سابق ترور شدند.
مسئولان هنوز نگفتهاند چه مجازاتی در انتظار یاماگامی است. ژاپن یکی از کشورهایی است که در آن مجازات اعدام اعمال میشود. طی سه سال گذشته شش نفر در این کشور با آویخته شدن به دار اعدام شدهاند. روزنامه نیویورکتایمز نوشته قانون اجازه اعدام برای قتل را میدهد، اما این مجازات به ندرت برای کسی که یک نفر را کشته در نظر گرفته میشود./فارس