به گزارش راهبرد معاصر؛در نشست علنی صبح امروز 13 دی مجلس شورای اسلامی، احمدرضا دستغیب با 143 رای از مجموع 253 رای، به ریاست دیوان محاسبات کشور انتخاب شد.
کمیسیون برنامه و بودجه،پژمان پشمچی زاده و احمدرضا دستغیب را به عنوان گزینه های نهایی ریاست دیوان محاسبات، به مجلس شورای اسلامی معرفی کرده بود.
پیش از آغاز رای گیری، گزینه های پیشنهادی، به بیان برنامه های خود پرداختند.
در ابتدا پژمان پشمچی زاده، گزینه پیشنهادی ریاست دیوان محاسبات در جلسه علنی امروز مجلس و در جریان ارائه برنامههای خود به عنوان گزینه پیشنهادی تصدی ریاست دیوان محاسبات مجلس گفت: از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه که به بنده حقیر اعتماد کردند، تشکر میکنم. هر کسی از خود حسابرسی نکند بی تردید خسارت زده و ناکام میشود. هر کسی به اوضاع قول و فکرش آگاه باشد امکان اصلاح خطا برای او وجود دارد.
وی گفت: مطابق اصل ۵۵ قانون اساسی دیوان محاسبات، کلیه حسابهای وزارتخانهها، موسسات و شرکتهای دولتی که به نحوی از بودجه کل کشور استفاده میکنند رسیدگی کرده و آنها را حسابرسی میکنند تا هیچ هزینهای از اعتبارات مصوب تجاوز نکند.
وی در ادامه اظهار کرد: دیوان محاسبات مستقیما زیر نظر مجلس فعالیت کرده و نقش موثری در بعد نظارتی مجلس دارد. اگر مرکز پژوهشها دست نمایندگان را با دادهها و اطلاعات علمی پر میکند رسالت دیوان محاسبات نیز ارائه آمارها و دادههای حسابرسی شده پیرامون دخل و خرج بیتالمال است. چه در سطح تحلیل و چه در سطح سیاستهای عملیاتی و اصلاح ساختار بودجه دیوان محاسبات اثرگذار است. گزارشهای دیوان محاسبات میتواند چراغ راه آینده قانونگذاری و نظارت باشد.
گزینه پیشنهادی ریاست دیوان محاسبات تصریح کرد: این نهاد میتواند بیشترین کمک را به دولت داشته باشد. یکی از محوریترین برنامههای بنده جلوگیری از انحراف از برنامهها و بررسی ریشههای ترک فعل و آثار آن است. از نظر بنده دیکتههای نانوشته از روی ناکارآمدی باید مورد رسیدگی قرار گیرد. از سوی دیگر بنده بر اصل تفکیک قوای سه گانه تاکید دارم. اگر قوه مقننه نقش قانونگذاری و دولت نقش اجرای قانون را بر عهده دارد هیچ کدام نباید از ریل خود خارج شوند.
وی در ادامه تاکید کرد: اگر زنجیره نظارتی مجلس با دادههای درست عمق بخشی شود میتوان بخش قابل توجهی از هزینههای بیتالمال را کاهش داد و جای درستی هزینه کرد. دیوان محاسبات مسئولیت مستقیم حسابرسی عملکردی را بر عهده دارد و این مهم جز با چابک سازی این دیوان و بهره گیری از نیروهای متعهد و متخصص قابل اجرا نیست. از سوی دیگر گزارش تفریغ بودجه باید در اختیار عموم مردم قرار گیرد تا شفافیت را رقم زند.
پشمچی زاده گفت: دیوان محاسبات باید کارنامه هر کدام از دستگاهها را با نگاه غیر سیاسی و بلکه ارزیابی تخصصی تهیه کرده و آن را ارائه کند. عدم اجرای قانون، تاخیر در اجرای قانون یا اجرای ناقص آن هر کدام دلایلی دارد که باید به صورت جداگانه بررسی شود. استفاده از فناوریهای نوین و هوشمندسازی در دیوان محاسبات حائز اهمیت است. دیوان محاسبات با تعامل منطقی میتواند کمک حال دولت باشد.
در ادامه، احمدرضا دستغیب، دیگر کاندیدای ریاست دیوان محاسبات، ضمن تشکر از کمیسیون برنامه و بودجه به دلیل اعتماد به برنامه های وی، عنوان کرد: در صورت کسب رأی اعتماد با تمام توان در جهت اجرایی شدن این برنامه ها تلاش خواهم کرد.
دستغیب با اشاره به سوابق خود، عنوان کرد: مدتی است که برنامه های دیوان محاسبات را مطالعه می کنم و عهد بسته ام که اقدامات مثبت را ادامه دهیم و نقاط ضعف را نیز برطرف کنیم. همچنین ما باید اولویت ها را مشخص کنیم و این اولویت ها نباید در ساختمان شیشه ای ونک تعیین شود بلکه اولویت ها باید در کمیسیون برنامه و بودجه و سایر کمیسیون ها مشخص شود.
وی با بیان اینکه 15 سال است که در مجلس هستم، ادامه داد: 8 سال نماینده مجلس بوده و در هیات رئیسه مجلس نیز حضور داشته ام. در کمیسیون تلفیق نیز مسئولیت نایب رئیسی برعهده داشته ام و کمیسیون های مختلف مجلس را تجربه کرده ام، امروز فقط و فقط برای انتقال تجربیات به این عرصه پا گذاشته ام.
دستغیب ادامه داد: من از درد شما نمایندگان و مواجهاتی که در حوزه انتخابیه دارید مطلع هستم و می دانم چه زحمتی را برای به ثمر نشاندن یک پروژه متحمل می شوید لذا ادامه کار من با تعامل با نمایندگان خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه گزارش های دیوان به مجلس را به صورت مستمر ادامه خواهیم داد، افزود: گزارش تفریغ بودجه به تنهایی کافی نیست و گزارش ها باید منتج به تصمیم گیری اقتصادی شود و نمایندگان باید بتوانند براساس گزارش ها تصمیم اقتصادی بگیرند.
وی تصریح کرد: احکام مجلس شورای اسلامی حکم قانون دارد و قانون لازم الاجراء است. مگر می شود ردیفی با مصوبه مجلس تصویب شود، شورای نگهبان تعیین کند و اجرایی نشود. اگر اجرایی نمی شود دلیل آن باید استخراج شده تا سال آینده تکرار نشود. 15 سال است که احکام مختلفی را می بینم که اجرایی نمی شود، با کمک شما نمایندگان اقداماتی خواهیم کرد تا این احکام اجرایی شود.
وی اضافه کرد: مطالعات یک دانشجوی حوزه حکمرانی و سیاستگذاری و مدیریت مالی این را می گوید که این مجلس در دو سال پیاپی با قرار دادن تبصره 19 قانون تمام گلوراه ها را بسته و هرکاری لازم بوده برای جلوگیری از فساد و رفع تبعیض انجام داده است، گاهی گزارش ها نادرست به مردم داده می شود، نباید انحراف را تخلف قلمداد کنیم و با آبروی مدیران و نظام بازی کنیم.
دستغیب با تاکید بر اینکه باید با کمک یکدیگر گلوگاه های فساد را ببندیم، گفت: یکی از نکات مهم اهمیت حسابرسی به حساب های شرکت های دولتی است که در این رابطه مقام معظم رهبری نیز توصیه هایی را داشته اند. مگر چند ماه تا وعده دیدار قوه مقننه با رهبر معظم باقی است، شما سوال کنید کدام شرکت دولتی حسابرسی شده است. قطعا بیت المال فراتر از قانون بودجه بوده و امیدواریم مجلس در دیدار بعدی خود با مقام معظم رهبری به فضل الهی گزارش مکتوب در این خصوص ارائه خواهد کرد.
کاندیدای ریاست دیوان محاسبات با انتقاد از اینکه دیوان محاسبات یک جزیره جدا از مجلس است، افزود: ساختمان مرکز پژوهش ها در نیاوران و دیوان محاسبات نیز در شمال تهران واقع شده است، معاون اجرایی مجلس باید کمک کند تا ساختمان مجلل دیوان در قانون برنامه در کنار مجلس قرار گیرد. قانونگذار در قانون اساسی درک درستی داشته که دیوان محاسبات را ذیل مجلس قرار داده است.
وی با تاکید بر اینکه ما باید پیگیر تخصیص و پیشرفت پروژه ها باشیم، عنوان کرد: همین امروز که می گویند با کسری بودجه مواجهیم به این دلیل که انضباط مالی نداریم و به حکم شما عمل نکرده اند با مشکل مواجه شده ایم مگر ما کشور نداری هستیم. این کشور برای تولید و اشتغال آماده است و ما با امید پیش خواهیم رفت.
دستغیب با بیان اینکه سفرهای استانی نه برای نمایش بلکه برای حل مشکل نمایندگان را آغاز خواهیم کرد، اضافه کرد: ما حسابرسی در اتاقهای در بسته و ساختمان شیشهای ونک را رها می کنیم و برای حسابرسی در صحنه اجرای پروژه حضور می یابیم.
کاندیدای ریاست دیوان محاسبات تاکید کرد: تمام مدیران دیوان باید تا ریال آخر اعتبارات را در شهرستان ها هزینه کنند. من اجازه نمی دهم یک پروژه اگر اعتباری تخصیص یافته به بهانه رعایت استاندارد متوقف شود. رعایت استاندارد رفع فقر و تبعیض است.
در پایان احمدرضا دستغیب با 143 رای از مجموع 253 رای، به ریاست دیوان محاسبات کشور انتخاب شد./ فارس